Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

40 χρόνια από την πρώτη άνοδο στην Α' Εθνική

Μια ενδεκάδα του ΠΑΣ τη σαιζόν 73-74 που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική. Λείπουν Μοντέζ και Τσουρλίδας στυλοβάτες τότε της ομάδας. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Σιόντης, Ντουνιάς, Μάντος, Χατζηκαπετάνης, Γραμμενιάτης. Καθιστοί Αλβαρέζ, Βογιατζής, Κοντογιωργάκης, Νικολαίδης, Γκλασμάνης, Λίσσα

Αναδημοσίευση από τον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ



Πριν από δύο μέρες, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την άνοδο για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική του θρυλικού ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν 26 Μαΐου 1974, όταν κέρδισε με σκορ 3-1 στα Γιάννινα τον Ηλυσιακό, στην 34η αγωνιστική του πρωταθλήματος και 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος «κλείδωσε» και μαθηματικά την άνοδό του στη μεγάλη κατηγορία, εν μέσω αποθέωσης χιλιάδων φιλάθλων.
Με τη νίκη επί του Ηλυσιακού ο ΠΑΣ αποσπάστηκε κατά 9 βαθμούς από την 2η στη βαθμολογία Κόρινθο (το βαθμολογικό σύστημα τότε ήταν 2 βαθμοί για νίκη και 1 για ισοπαλία) και έτσι εξασφάλισε τον τίτλο. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους καθώς για πρώτη φορά ομάδα από την Ήπειρο ανέβαινε στην Α’ Εθνική. 

Όπως γράφει ο «Ηπειρωτικός Αγών» οι φίλαθλοι έχοντας τους παίκτες στους ώμους τους περιέφεραν στους δρόμους της πόλης. Ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα χιλιάδων ανθρώπων μετά τη λήξη εκείνου του συγκλονιστικού αγώνα. «Η Ήπειρος πανηγυρίζει, το όνειρο χιλιάδων φιλάθλων έγινε πραγματικότης» έγραφε στον «Η.Α» ο αείμνηστος Κώστας Κράβαρης και κατέληγε: «Μετά το τέλος του αγώνος, εκατοντάδες φιλάθλων εισήλθον εις τον αγωνιστικόν χώρον και μαζί με τους ποδοσφαιριστάς επραγματοποίησαν τον γύρον του θριάμβου, ενώ την ίδιαν στιγμήν 8000 φίλαθλοι με δάκρυα εις τα μάτια από την μεγάλην συγκίνησιν έζησαν ανεπαναλήπτους στιγμάς».


Η επίσημη φιέστα και οι απονομές των μεταλλίων έγιναν στην τελευταία αγωνιστική στο ματς με τον ΟΦΗ στο κατάμεστο στάδιο «Ζωσιμάδες». Πέρασαν από τότε 40 χρόνια. Ο ΠΑΣ γιγαντώθηκε, έγινε ομάδα θρύλος, υμνήθηκε, δοξάστηκε και πήρε το όνομα ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Φέτος ήταν η 19η παρουσία του στην Α’ Εθνική (σούπερ λίγκα όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια) και ετοιμάζεται για την 20η παρουσία του στα μεγάλα σαλόνια. Η δε περίοδος 1973-1974 είναι οπωσδήποτε μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία του «Άγιαξ». Γιατί άλλαξε κατηγορία, άλλαξε σελίδα, άλλαξε επίπεδα. Πρόεδρος στον ΠΑΣ ήταν ο Κώστας Μπέγκας (πατέρας του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Θωμά Μπέγκα) που ένα χρόνο μετά, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 1975 εξελέγη Δήμαρχος Ιωαννίνων. Προπονητής μέχρι τον Μάρτιο ήταν ο Νίκος Αλέφαντος και στη συνέχεια, στις τελευταίες 10 αγωνιστικές ο Εδουάρδο Ριγκάνι, πατέρας του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, που εκείνη τη σαιζόν ήταν στην τεχνική ηγεσία του Πυρσού Γρεβενών.