Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Αλ. Μιχαήλ: Και να παίρναμε άδεια δεν άλλαζε κάτι

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Sportvox.gr του Αλέξη Μιχαήλ









Η σεζόν 2013-2014 κρίνεται επιτυχημένη για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Εξάλλου, οι Ηπειρώτες διασφάλισαν την παραμονή μόλις μία αγωνιστική πριν το φινάλε αντιμετωπίζοντας τα γνώριμα οικονομικά προβλήματα.

Το Sportvox.gr συνομίλησε με τον Αλέξη Μιχαήλ ο οποίος αποτελεί έναν εκ των αρχηγών σε ένα σύνολο που απαρτίζεται κυρίως από νεαρούς ποδοσφαιριστές. Σημειώνεται ό, τι ο 27χρονος αμυντικός έχει καλύψει αρκετές θέσεις στα μετόπισθεν και διακρίνεται κυρίως ως αριστερός μπακ, ενώ μένει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο προέχει η ξεκούραση μετά από μία δύσκολη χρονιά, ενώ αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα αποκαλύπτοντας –μεταξύ άλλων- ότι είχε γίνει αποδέκτης πρότασης από γερμανική ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Μιχαήλ στο Sporvox.gr

Το συμβόλαιό σου λήγει σε έναν χρόνο. Θα παραμείνεις στον ΠΑΣ Γιάννινα;

  «Ναι! Νομίζω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μείνω».

Σκέφτεσαι ενδεχόμενη μεταγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού;

  «Νομίζω όλοι οι ποδοσφαιριστές το σκέφτονται διότι γνωρίζουν πως έχουν τα ελληνικά δεδομένα. Οι συνθήκες σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλύτερες είτε αυτό λέγεται προπόνηση, οργάνωση, πληρωμή ή ζωή».

Είχες κάποια πρόταση;

  «Είχα πριν 1.5 χρόνο από γερμανική ομάδα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και είχα χαρεί πάρα πολύ. Ο ΠΑΣ βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά επέλεξα να μείνω. Τώρα, αν έκανα καλά ή όχι θα φανεί στο μέλλον».

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έλαβε άδεια συμμετοχής ούτε στο επόμενο πρωτάθλημα. Πώς διαχειρίζεστε τις καταστάσεις όταν διαθέτετε ένα τόσο νεανικό ρόστερ εξαιτίας των κυρώσεων που αποφέρει κάτι τέτοιο;

  «Αυτό ήταν κάτι που μας στεναχώρησε όλους. Πιστεύαμε ότι η ομάδα θα καταφέρει φέτος να πάρει την αδειοδότηση. Δεν το πέτυχε όμως. Νομίζω ότι το πλάνο που έχει καταστρώσει η ομάδα δεν θα άλλαζε ακόμη και εάν έπαιρνε την άδεια. Αυτός ο κορμός που υπήρχε στην ομάδα 12-14 ποδοσφαιριστών θα υποστηριζόταν με κάποιους νεαρούς παίκτες που είναι το μέλλον, συν 2-3 ποιοτικές προσθήκες που θα έρχονταν να βοηθήσουν άμεσα. Δεν θα άλλαζε κάτι».

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έλαβε άδεια συμμετοχής εξαιτίας ορισμένων οικονομικών προβλημάτων. Ως ποδοσφαιριστές αντιμετωπίσατε έμπρακτα τέτοιες καταστάσεις;

  «Να σας πω… Νομίζω ότι όπως έχει εξελιχθεί το ποδόσφαιρο –και όχι μόνο- με τις υπάρχουσες συγκυρίες κρίσης έχουν πλήξει το άθλημα, όπως ακόμη τις περισσότερες επιχειρήσεις. Τα δεδομένα είναι καλύτερα στη Super League συγκριτικά με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Υπάρχουν ομάδες που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τον ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος δεν είναι τόσο άσχημα οικονομικά απ’ όσο προβάλλεται. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει όλα τα χρήματα για τα οποίο έχει συμφωνήσει βάση συμβολαίου. Πρέπει να γίνουν καλύτερες και πιο έξυπνες κινήσεις. Βέβαια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Τουλάχιστον, έτσι εύχομαι! Υπάρχει κατανόηση και ο καθένας κάνει υπομονή προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».  

Θα ήθελα να μου πεις την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή της σεζόν που πέρασε για τον ΠΑΣ…
«Η χειρότερη στιγμή ήταν το 0-4 στη Ριζούπολη από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Χάναμε στο 65ο λεπτό ήδη με αυτό το σκορ κόντρα σε μία ομάδα που υποβιβάστηκε τελικά. Ως καλύτερη ξεχωρίσω τη νίκη που πανηγυρίσαμε κόντρα στον Ολυμπιακό η οποία συνδυάστηκε από πολύ καλή εμφάνιση αντιμετωπίζοντας τον Πρωταθλητή. Εκτός από αυτή εξασφαλίσαμε σχετικά γρήγορα το τρίποντο που ισοδυναμούσε με παραμονή στη Super League, έστω μία αγωνιστική πριν το τέλος. Μας αρκούσε ένας βαθμός, αλλά εμείς κερδίσαμε για να είμαστε 1000% σίγουροι».

Σκόραρες κιόλας στο τελευταίο ματς…

«Ναι, έτυχε να σκοράρω, ναι (γέλια)!».

Ποια ήταν η πιο αστεία στιγμή της σεζόν;
  «Σε ένα ματς εντός έδρας με την Καλλονή έγινε ένα ευτράπελο. Ο κύριος Τσιώλης έκανε κάποιες εσωτερικές αλλαγές. Και επειδή κάποιοι παίκτες δεν γνώριζαν ελληνικά και μέχρι να μεταφερθούμε στις νέες θέσεις που ζήτησε ο προπονητής υπήρξε μία σύγχυση. Σε μια πάσα του τερματοφύλακα συνομιλούσαν δύο ποδοσφαιριστές και η μπάλα κατέληξε στον προπονητή! (γέλια). Και το παιχνίδι παιζόταν. Ήταν απίστευτο, θα θυμάμαι αυτή τη στιγμή παρότι χάσαμε».

Αγωνίζεσαι επί σειρά ετών σε ελληνικές ομάδες, όπου οι προπονητές αλλάζουν διαρκώς. Ποιον ξεχωρίζεις ως προς τη φιλοσοφία του παιχνιδιού από όσους έχεις συνεργαστεί;

  «Η νέα… φουρνιά Ελλήνων προπονητών νομίζω ότι έχουν να δώσουν κάτι το παραπάνω συγκριτικά με τους παλαιότερους. Έχω συνεργαστεί τόσο με έμπειρους όσο και άπειρους προπονητές ξένους ή Έλληνες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω συγκεκριμένα. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα, μίλησα μαζί του και τον γνώρισα από κοντά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει και λίγα πράγματα, ενώ ως προπονητής σε ωθεί να καταθέσεις την ψυχή σου στο γήπεδο.  Ο κ. Χριστόπουλος είναι ακόμη ένας πολύ καλός προπονητής που μας έφτασε έως την 6η θέση. Παλαιότερα είχε εργαστεί και ο κ. Όγιος με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα αναπτύσσοντας παίκτες από τις ακαδημίες.
  Υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι νέοι προπονητές όπως είναι ο Άκης Μάντζιος με όρεξη, σύγχρονο ποδόσφαιρο και δουλειά σε νέους ρυθμούς. Οι νέοι Έλληνες προπονητές δεν έχουν πλέον να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίστοιχους ξένους».

Αρκετοί ποδοσφαιριστές πήραν μεταγραφή από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τι έχεις να πεις για τον Κολοβέτσιο που μετακόμισε στην ΑΕΚ;

  «Ο Δημήτρης είναι ένα πολύ καλό παιδί, δουλευταράς και νομίζω ότι άξια κατάφερε να πάρει μεταγραφή σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ ακόμη και εάν εκείνη αγωνίζεται στην Football League. Πρόκειται για ένα παράδειγμα ποδοσφαιριστή που δεν ήταν το απίθανο ποδοσφαιρικό ταλέντο μεν, αλλά δουλεύει διαρκώς, τα έδινε όλα σε κάθε παιχνίδι και προπόνηση. Νομίζω ότι δικαιώθηκε τόσο ο ΠΑΣ όσο και ο Κολοβέτσιος! Το μέλλον του ανήκει. Στην ΑΕΚ θα τον δούμε να παίρνει θέση βασικού κατά την προσωπική μου άποψη. Θα βγάλει ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους που τον επέλεξαν!».

Τι θα άλλαζες στον ΠΑΣ Γιάννινα εάν είχες τη δυνατότητα;

  «Επειδή ανήκω για πολλά χρόνια στην ομάδα δεν έχω ζήσει και τις καλύτερες στιγμές. Υπήρχαν παλαιότερα χρόνια που θα χαρακτήριζα ως… πέτρινα, όπου δεν είχαμε βασικά πράγματα για να λειτουργήσαμε. Παρ’ όλα αυτά έβγαινε προς τα έξω ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι οργανωμένος, είτε σε καλύτερη κατάσταση από οποιαδήποτε επαρχιακή ομάδα. Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή και χρόνο με τον χρόνο κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τα οργανωτικά θέματα. Υπάρχει έλλειψη από γήπεδα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη.
  Εάν μπορούσα ν’ αλλάξω κάτι θα ήταν δύο βοηθητικά γήπεδα τα οποία θα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούμε να προπονηθούμε σωστά. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ομάδα. Στα Γιάννινα μπορεί να βρέχει διαρκώς επί 20 ημέρες. Οπότε απαιτούνται πολλά χρήματα που δεν υπάρχουν για να αλλάξουν τα δεδομένα. Στην Αγγλία επικρατούν παρόμοιες συνθήκες, αλλά οι αγωνιστικοί χώροι βρίσκονται σε άψογη κατάσταση επειδή έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά».

   Πλέον, ετοιμάζεσαι για διακοπές;

«Ναι! Το περσινό καλοκαίρι ήταν λίγο δύσκολο μετά από όσα έγιναν με την άδεια και τελικά μείναμε εκτός Europa League. Η προετοιμασία ξεκίνησε νωρίς όμως και πολλοί ποδοσφαιριστές δεν ξεκουράστηκαν. Το… πληρώσαμε στο φετινό πρωτάθλημα. Πολλοί παίκτες που έκαναν τη διαφορά πέρυσι να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα διότι δεν πήραν τις κατάλληλες ανάσες. Θέλω να ξεφύγω για λίγο από τα Γιάννινα. Ακόμη και τώρα βρέχει! Οπότε σε λίγο καιρό θα φύγω για να ξεκινήσουμε μία νέα σεζόν με όρεξη και πολλή διάθεση».

Πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πώς αξιολογείς την Εθνική Ελλάδας;
  «Έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι άξια βρίσκεται τόσο ψηλά. Μας δίνει την αίσθηση πως μπορεί να κάνει την έκπληξη. Υπάρχουν προσδοκίες για το Μουντιάλ. Εύχομαι ότι καλύτερο μέσα από την καρδιά μου! Σίγουρα θα δούμε προσπάθεια και ψυχή από όσους αγωνιστούν. Η τύχη μπορεί να μας χαμογελάσει για μία ομάδα που έχει σπουδαία επιτεύγματα».

Τι προσμένεις από την επόμενη σεζόν;

  «Το επόμενο πρωτάθλημα αναμένεται ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Όλες οι ομάδες θα ενισχυθούν εάν εξαιρέσεις τον Πανιώνιο που δεν έχει λάβει μεν άδεια συμμετοχής, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο και τον ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος διαθέτει έναν κορμό.  Θα είμαστε καλύτεροι ως ΠΑΣ στο αγωνιστικό σκέλος και θα προετοιμαστούμε καλύτερα με περισσότερη συγκέντρωση ή πειθαρχία. Για εμένα θα πρέπει να κάνουμε έστω ένα βήμα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό. Θα προσπαθήσουμε να σωθούμε γρήγορα ώστε να αποδώσουμε ακόμη καλύτερο ποδόσφαιρο. Έχω την εντύπωση ότι θα δούμε διάφορες εκπλήξεις».

ΠΗΓΗ: Sportvox.gr