Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γ. Πετράκης: Θέλουμε ακόμα 1-2 προσθήκες

Γιάννης Πετράκης και Γιάννης Γιαννάκης στο Καρπενήσι στη φωτογράφιση της συνέντευξης







Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννης Πετράκης στο Καρπενήσι στον έγκριτο δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννάκη για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM.
Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη από την ιστοσελίδα του σταθμού www.super-fm.g

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Πετράκη στον Γιάννη Γιαννάκη (πιο κάτω θα δείτε και το σχετικό βίντεο):
Για τα πρώτα του συμπεράσματα από την προετοιμασία: «Κάθε μέρα δουλεύουμε σε συγκεκριμένα πράγματα που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν τη βάση που έχει η ομάδα. Βάσει όσων δουλεύουμε και όσων εισπράττω καθημερινά, πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και όσο προχωρούμε τόσο θα μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα πράγματα».

Για την παραμονή του ίδιου κορμού, αλλά και το τι μπορεί να προσθέσει ο ΠΑΣ για να εκπλήξει τους αντιπάλους του στο νέο πρωτάθλημα: «Για μένα η ομάδα έχει μια καλή βάση με παιδιά που δεν είναι μόνο ένα χρόνο μαζί, αλλά κάποιοι και περισσότερο. Είμαι κι εγώ από πέρυσι και οι παίκτες έχουν αντιληφθεί πράγματα που θέλω ως προπονητής απ' αυτούς. Είναι μια καλή αφετηρία αυτά. Για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στα λόγια είναι εύκολο να το κάνουμε, αλλά στην πράξη δεν είναι το ίδιο. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν κι άλλες ομάδες που σκέφτονται όπως εμείς. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και να βοηθήσουμε την ομάδα με 1-2 ακόμα προσθήκες που χρειαζόμαστε, ούτως ώστε να έχουμε ισορροπημένη και αναβαθμισμένη ποιοτικά ομάδα».

Για το αν θα προσπαθήσει να φορμάρει την ομάδα νωρίς, λόγω του αγωνιστικού προγράμματος που φέρνει τον ΠΑΣ στην αρχή αντιμέτωπο με ομάδες που έχουν περίπου τους ίδιους στόχους μ' αυτόν: «Δεν ξεχωρίζουμε τα παιχνίδια, γιατί ένα θεωρητικά εύκολο μπορεί να γίνει δύσκολο και το αντίστροφο. Και στο διάστημα που ήμουν ήδη στην ομάδα έχουμε τέτοια παραδείγματα. Άρα λοιπόν, έχουμε ένα πλάνο στην προετοιμασία και αυτό περιλαμβάνει ενέργεια όλο το χρόνο. Βήμα-βήμα θα προσπαθούμε να κερδίζουμε πράγματα. Δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά δουλεύουμε για όλο το χρόνο».

Για το που επικεντρώνει ο ΠΑΣ για τις δύο μεταγραφές έμπειρων που έχει: «Χρειαζόμαστε έναν παίκτη επιθετικά κι έναν στην άμυνα, γιατί με την απώλεια του Κολοβέτσιου μεταφέρουμε τον Μιχαήλ εκεί, οπότε χρειαζόμαστε παίκτη που να παίζει αριστερό μπακ ή κεντρικός αμυντικός».

Για το αν έχει καταλήξει θετικά για κάποιον απ' αυτούς που δοκιμάζει: «Όπως προέκυψε το θέμα με τον Ηλιάδη, μπορεί να προκύψει και κάτι άλλο αξιόλογο για την ομάδα. Αν προκύψει, θα το κάνουμε, αλλά τώρα δεν έχουμε να πούμε ακόμα κάτι».

Για το κομμάτι των υποδομών που το παρακολούθησε σε επίπεδο δοκιμών που έγιναν, αλλά και για το αν είναι έτοιμος να ρισκάρει με νέα παιδιά στην ενδεκάδα: «Με τη στάση μου σε όλες τις ομάδες που δούλεψα έχω δείξει αν εμπιστεύομαι τους μικρούς. Όταν ήρθα πέρυσι, τρία παιδιά πήραν συμμετοχές, όπως ο Γιάκος που δεν είχε, ο Χαρίσης και ο Κρητικός.
Για να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα, το ένα είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις στο "χτίσιμο" της ομάδας, ούτως ώστε να μπορεί ο μικρός να έχει ευκαιρία. Αν έχεις 25 παίκτες και ο μικρός είναι ο 26ος του ρόστερ, προφανώς ο προπονητής δεν θα εμπιστευτεί ποτέ τον μικρό. Αν η δομή του ρόστερ είναι τέτοια που βοηθάει να έχει την ευκαιρία, γιατί είναι δεύτερος ή τρίτος στη σειρά, τότε κάποια στιγμή θα παίξει.
Υπάρχει και η δεύτερη προϋπόθεση που έχει να κάνει με την αξία του παίκτη. Ο μικρός πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμος να παίξει κι αυτό γίνεται με την καθημερινότητα και με τη δουλειά και την πρόοδο που κάνει κάθε παίκτης ξεχωριστά.
Εγώ σαν προπονητής προσπαθώ να κάνω συνδυασμό των δύο αυτών, δηλαδή και να αφήσω θέσεις για να υπάρχει η προοπτική για κάποιο παιδί που έχει αξία, αλλά και δουλεύουμε κάθε μέρα με τους μικρούς. Το επόμενο βήμα είναι να μας πείσει ο μικρός ότι είναι έτοιμος να τον βάλουμε, κι έτσι να τον βοηθήσουμε για να μας βοηθήσει.
Οτιδήποτε δεν γίνεται με μια λογική σειρά, συνήθως δεν φέρνει τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Πρέπει ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε με σχέδιο, και με πρόγραμμα και στην ουσία να είναι χρήσιμο και για την ομάδα, αλλά και για τα παιδιά».

Για το αν μπορούμε να δούμε στοιχεία ανάπτυξης παιχνιδιού του Μουντιάλ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ειδικότερα αν μπορεί ο κ. Πετράκης να «κλέψει» ιδέες για τη δική του ομάδα: «Αυτό είναι η πρόοδος. Εμείς πάντα μαθαίνουμε από το τι γίνεται σε top επίπεδο. Εκεί υπάρχουν αναλύσεις, στατιστικές, μελέτη, επεξεργασίες κτλ. Άρα μαθαίνουμε απ' αυτά που συμβαίνουν σ' αυτό το επίπεδο. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το αν έχουμε τα υλικά, δηλαδή τους παίκτες, και σε ποιο βαθμό μπορούν να γίνουν υλοποιήσιμα. Καμιά φορά θέλεις να κάνεις πράγματα που δεν μπορούν να υποστηριχτούν και δεν οδηγείσαι στο σωστό δρόμο. Το να μαθαίνουμε είναι σημαντικό, αλλά από εκεί και πέρα επιλέγουμε τι θα κάνουμε για να είμαστε χρήσιμοι. Κάνουμε πράγματα γιατί προσδοκούμε να κερδίσουμε σαν ομάδα και να πάμε παραπάνω».

Για το αν τα παιχνίδια κερδίζονται από τις άμυνες ή τις επιθέσεις: «Για να κερδίσεις ένα παιχνίδι πρέπει να βάλεις ένα γκολ και να μη δεχτείς κανένα... αν δεχτείς, τότε πρέπει να βάλεις δύο γκολ... (γέλια)».

Για την απώλεια ιστορικών ομάδων και αν αυτό μειώνει τον ανταγωνισμό στην κορυφή και τον αυξάνει από τις θέσεις 4 και κάτω: «Εμένα δεν μου κάθεται καλά στο μυαλό όταν υπάρχουν ομάδες της εμβέλειας της ΑΕΚ, του Άρη κτλ, που είναι στις μικρότερες κατηγορίες, αλλά σίγουρα έχουν γίνει κάποια λάθη και καλά κάνουν και βρίσκονται εκεί. Μακάρι όλες οι ομάδες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να τυχαίνουν αυτής της μεταχείρισης. Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ είναι η ΑΕΚ, δεν μπορεί να βρίσκεται στη Β' και τη Γ' Εθνική, αλλά αυτό το λάθος το 'πληρώνει' ο κόσμος της.
Για το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης, είναι όπως τα λέτε. Από την 4η θέση και κάτω, οι ομάδες είναι, συν-πλην, στο ίδιο επίπεδο δυναμικότητας. Το πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο και πιο ανταγωνιστικό μιας και πέφτουν 4 ομάδες κι αυτό θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε σε πολύ μεγάλη εγρήγορση και να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».

Και τέλος, για τους λόγους που παρέμεινε στην ομάδα, παρά τις δυσκολίες που βάζει η μη αδειοδότηση, γεγονός που τον κάνει έναν από τους λίγους προπονητές στην ιστορία του ΠΑΣ που τελειώνει ένα πρωτάθλημα και ξεκινάει το επόμενο: «Αυτό το αξιολογώ θετικό και τιμητικό για 'μενα. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι το διάστημα που είμαι στα Γιάννενα έχω εισπράξει πολύ σπουδαία πράγματα και μέσα από την ομάδα και μέσα από τον κόσμο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ομάδα με πολύ ενέργεια και αυτό μ' αρέσει. Υπάρχει καλή χημεία και ισορροπία, υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Η ομάδα έχει επίσης μια πολύ καλή βάση και όπως είχα πει είτε με αδειοδότηση είτε χωρίς, εγώ σαν προπονητής εμπιστεύομαι αυτούς που έχω, αρκεί να υποστηρίξουν αυτά που θέλουμε. Τα παιδιά μου έδειξαν πέρυσι ότι μπορούν να κάνουν αυτά που θέλουμε. Είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τον κ. Χριστοβασίλη και από εκεί και πέρα όλες οι προϋποθέσεις ήταν θετικές και πάντα ό,τι κάνουμε έχει τις δυσκολίες του. Εδώ είμαστε για να τις διαχειριστούμε».