Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Έξι χρόνια στον ΠΑΣ συμπλήρωσε ο Γ. Χριστοβασίλης

Στις 13 Ιουνίου 2008 σε συνέντευξη Τύπου στα Γιάννινα, απ' όπου και το στιγμιότυπο, ο Γ. Χριστοβασίλης (μέσον) εκδήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον ΠΑΣ. Αριστερά διακρίνεται ο Γιώργος Βήτας και δεξιά ο Θαλής Τσιριμώκος.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ





Έξι χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα συμπλήρωσε χτες ο Γιώργος Χριστοβασίλης, καθώς είχε αναλάβει επίσημα τη σκυτάλη  της ομάδας στις 3 Ιουλίου 2008 από τον Αλέξη Κούγια. Σήμερα πάτησε πλέον στον έβδομο χρόνο και τείνει να γίνει ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα από το 1979 που καθιερώθηκε στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Στο διάστημα αυτό των έξι χρόνων στην ηγεσία της ΠΑΕ ο Γιώργος Χριστοβασίλης πέρασε καλές και άσχημες στιγμές, ενώ κανείς μπορεί να του προσάψει θετικά αλλά και αρνητικά σημεία από τα έργα και τις ημέρες του, όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά στο ποδόσφαιρο υπάρχουν κάποιες σταθερές και αξιώματα, όπως ότι στο χώρο αυτό, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος οποιαδήποτε ιδιότητα και αν έχουν. Υπό το πρίσμα αυτό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στα έξι χρόνια των διοικήσεων Χριστοβασίλη, ο ΠΑΣ 2 χρόνια ήταν στη Β’ Εθνική όπου και τις δύο φορές έκανε με επιτυχία πρωταθλητισμό αλλάζοντας κατηγορία  και 4 χρόνια στην σούπερ λίγκα, με αποκορύφωμα την κατάληψη της 5ης θέσης μετά από πολλές δεκαετίες, σπάζοντας παράλληλα και την κακοδαιμονία του «ανεβαίνω-κατεβαίνω» με τη σταθεροποίηση στη σούπερ λίγκα. Επίσης όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών, κανείς από τους παίκτες και προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του, δεν βγήκε να του προσάψει κάτι ή να τον κατηγορήσει και ο ΠΑΣ ήταν από τις λίγες ομάδες που δεν είχε προσφυγές, ακόμα και όταν ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε πολύ βαριά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο προσφυγές υπήρξαν από τον Ντεμόλ και τον Πατσατζόγλου, που είχαν δυσθεώρητα για το έργο τους συμβόλαια αλλά και μ’ αυτές τις προσφυγές υπάρχει διακανονισμός. Ούτε ποτέ ο ΠΑΣ δυσκολεύτηκε στο να κάνει μεταγραφές αφού πάντα είχε ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες σε αντίθεση με τέτοιου είδους προβλήματα που αντιμετώπιζαν άλλες ομάδες. 
Τα παραπάνω είναι δύο βασικοί άξονες από το θετικό κομμάτι της παρουσίας του Χριστοβασίλη στον ΠΑΣ. Υπάρχουν όμως και αρνητικά σημεία, καθώς δεν μπόρεσε να χειριστεί καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, δεν είχε την διεισδυτικότητα που έπρεπε στην τοπική κοινωνία, έγιναν λάθη, με συνέπεια να έχει την αμφισβήτηση μιας μερίδας φιλάθλων που του προσάπτει διάφορα, ακόμα και την αποχή σημαντικής μερίδας φιλάθλων από το γήπεδο. Η εμπλοκή της ομάδας στα «στημένα» άφησε αρνητικά το στίγμα της στην κοινή γνώμη στον τομέα των δυσμενών εντυπώσεων. Βέβαια ο ΠΑΣ αθωώθηκε από τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα και ο Γιώργος Χριστοβασίλης προσωπικά αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση από τα ποινικά δικαστήρια που απεφάνθησαν ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη σ’ αυτή την ιστορία. Μέχρι όμως να βγουν οι δικαστικές αποφάσεις και να τον δικαιώσουν, προηγήθηκαν δύο χρόνια αρνητικών δημοσιευμάτων και πάντα στην κοινή γνώμη μένουν οι πρώτες εντυπώσεις. Και ακόμα το ότι δεν πήρε η ΠΑΕ δύο φορές αδειοδότηση ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό πλήγμα. Μπορεί το γεγονός της μη αδειοδότησης να μη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική αξιοπιστία της ομάδας, αλλά είχε δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. 

Γι’ αυτό λέμε ότι στα έξι αυτά χρόνια διοικήσεων Χριστοβασίλη υπάρχουν θετικά και αρνητικά κομμάτια. Αν όμως αυτή την εξαετία την αξιολογήσει ένας τρίτος και ουδέτερος παρατηρητής, χωρίς να είναι επηρεασμένος από την γκρίνια και την εσωστρέφεια που υπάρχει στα Γιάννινα και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν, θα την χαρακτηρίσει πετυχημένη και θα τη βάλει θετικό πρόσημο. Είτε αυτό αρέσει σε ορισμένους, είτε δεν αρέσει. Γιατί όπως αναφέραμε και πριν, είναι κανόνας στο ποδόσφαιρο, όλοι να κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Οι δύο άνοδοι από τη Β’ στην Α Εθνική, οι τρεις άνετες παραμονές στη μεγάλη κατηγορία με κατάληψη της 5ης θέσης, είναι σημαντικές επιτυχίες για ένα πρόεδρο ΠΑΕ, είτε λέγεται Χριστοβασίλης, είτε λέγεται αλλιώς. Αλλά οι κρίσεις και οι εκτιμήσεις για το αν είναι πετυχημένος ένας πρόεδρος, ένας παράγοντας, μια διοίκηση, ένας προπονητής ή μια ομάδα, κατά κανόνα είναι υποκειμενικές. Τα αποτελέσματα βέβαια δεν αμφισβητούνται, αλλά οι κρίσεις μπορεί να ποικίλουν σε σχέση με τα πρόσωπα που τις κάνουν. Γι’ αυτό θα σταματήσουμε εδώ και θα καταγράψουμε μόνο χρονολογιακά το γεγονός της συμπλήρωσης έξι χρόνων από την αλλαγή ηγεσίας στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, πως ο Αλέξης Κούγιας στις 3 Ιουλίου 2008 παρέδωσε τη σκυτάλη στο Γιώργο Χριστοβασίλη.


Πως βρέθηκε ο Χριστοβασίλης

Πριν φτάσουν όμως στην οριστική συμφωνία, προηγήθηκε μια σειρά γεγονότων, με κόντρες, συμφωνίες, ανακλήσεις συμφωνιών, μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Αλέξης Κούγιας, που η 4χρονη (2004-2008) παρουσία του στα διοικητικά του ΠΑΣ ταυτίστηκε με την οικονομική εξυγίανση της εταιρίας και την αποτροπή διάλυσης της ιστορικής ομάδας, μετά το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την Καστοριά της αγωνιστικής περιόδου 2007-2008 στη Β’ Εθνική,  για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να αποχωρήσει από τα διοικητικά του «Άγιαξ της Ηπείρου». Στις 2 Ιουνίου 2008 ανήγγειλε την πρόθεσή του να αποχωρήσει αναγγέλλοντας την πώληση των μετοχών της ΠΑΕ. Δύο μέρες αργότερα ο Γιώργος Χριστοβασίλης, χωρίς να έχει ακόμα πουλήσει τις μετοχές του Ηλυσιακού, είχε δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του ΠΑΣ Γιάννινα. Στις 6 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου ο Κούγιας ανακοίνωσε την ύπαρξη προφορικής συμφωνία με τον Χριστοβασίλη. Τέσσερις μέρες αργότερα (10/6) ανακάλεσε τη συμφωνία και δήλωσε ότι μένει στον ΠΑΣ. Στις 13 Ιουνίου κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση στα Γιάννινα ο Γιώργος Χριστοβασίλης και δίνει συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τους στενούς συνεργάτες Βαγγέλη Αγγελή, Γιώργο Βήττα και Θαλή Τσιριμώκο. Η συνέντευξη αυτή άναψε φωτιές και ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων από την πλευρά του Αλέξη Κούγια. Όλος ο Ιούνιος πέρασε με εντάσεις και με ανεβασμένη την αδρεναλίνη στα Γιάννινα. Υπήρξαν νέες συζητήσεις με τον Γιώργο Χριστοβασίλη, που οδήγησαν στην οριστική συμφωνία της 3ης Ιουλίου 2008 που περιγράψαμε και πιο πάνω.

Ποιος είναι ο Γιώργος Χριστοβασίλης


Ο Γιώργος Χριστοβασίλης γεννήθηκε στα Άγναντα του Νομού Αρτας, είναι έγγαμος, έχει δύο παιδιά και σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης (Αμερική) λαμβάνοντας πτυχίο Master.  Το διάστημα 1980 με 1986, ως πολιτικός μηχανικός ήταν υπεύθυνος του Δήμου Νέας Υόρκης για την κατασκευή Σχολικών Κτιρίων. Το 1986 απέκτησε δική του κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Β.M. Mediterranean ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή-διανομή των αμερικανικών οικοδομικών χρωμάτων Benjamin Moore. Ξεκίνησε την παραγοντική του πορεία από τα Σούρμενα επειδή εκεί έπαιζε ο γιος του ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Ηλυσιακού και από το 2008 του ΠΑΣ Γιάννινα.