Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Γ. Πετράκης: Δεν φοβάμαι, έχουμε βάσεις σαν ομάδα

Δεξιά ο Γιάννης Πετράκης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο και στο βάθος το Καρπενήσι.


ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ











Φτάνοντας στο Καρπενήσι επιλέξαμε να μας μιλήσει ο πλέον αρμόδιος για την προετοιμασία, τις μεταγραφές, τη δουλειά που γίνεται και την επόμενη μέρα του θρυλικού και μεγάλου ΠΑΣ Γιάννινα.
Και αυτός δεν είναι κανείς άλλος από τον προπονητή της ομάδας Γιάννη Πετράκη. Ο Κρητικός τεχνικός είναι μια συγκροτημένη προσωπικότητα, όσοι τον έχουν γνωρίσει από κοντά λένε τα καλύτερα και είναι πάντα εύστοχος και ευθύς στις κρίσεις που κάνει. Οι δε επισημάνσεις του είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Θέσαμε στο τραπέζι αυτής της συνέντευξης όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, που συζητιούνται ακόμα και στα ποδοσφαιρικά στέκια, για να απαντήσει ο πλέον αρμόδιος. Χωρίς περιστροφές πάμε κατευθείαν στη συζήτηση με τον Γιάννη Πετράκη πρόθυμο να δίνει εύστοχες απαντήσεις στα ερωτήματα που του κάναμε.

Κύριε Πετράκη δώστε μας κατ’ αρχάς μια εικόνα για την προετοιμασία που γίνεται εδώ στο Καρπενήσι.
«Τις πρώτες εβδομάδες δίνουμε βαρύτητα στην αντοχή και τη φυσική κατάσταση και σε συνδυασμό μ’ αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στην ομάδα και τα τεχνικά σημεία. Μέχρι τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια και τη νοοτροπία που έχουν οι παίκτες. Πιστεύω να έχουμε και την ανάλογη συνέχεια στο υπόλοιπο της προετοιμασίας».

Το χρονοδιάγραμμα που θα είναι έτοιμη η ομάδα είναι συνυφασμένο με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος;
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που έχει μείνει ο περσινός κορμός. Που σημαίνει ότι υπάρχει ομοιογένεια ενώ και εγώ ήμουν και πέρσι ένα διάστημα και ξέρω τα δεδομένα που υπάρχουν. Όλες οι ομάδες στοχεύουν να είναι έτοιμες στο πρωτάθλημα αλλά στις πρώτες αγωνιστικές όλες ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους».

Το ότι ξεκίνησε η προετοιμασία χωρίς να διαμορφωθεί 100% το ρόστερ για τη νέα σαιζόν παίζει κάποιο ρόλο;

«Και εγώ και όλοι οι προπονητές θα θέλαμε να είναι έτοιμο 100% το ρόστερ. Αλλά αυτό δεν γίνεται σε καμία ομάδα. Βλέπετε όλες οι ομάδες είναι σε μια διαδικασία που χτίζονται κάθε μέρα. Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε την περσινή βάση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μακάρι να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ανάγκες που έχουμε για να δουλέψουμε με όλους τους παίκτες».

Περιμένετε ενισχύσεις για την ομάδα;
«Περιμένουμε δύο ακόμα καλές μεταγραφές και ίσως υπάρξουν και περιπτώσεις νέων παικτών που να είναι και για την επόμενη μέρα».

Από τις δοκιμές παικτών που κάνετε εδώ στο Καρπενήσι, μπορεί να βγει κάτι θετικό;
«Είναι προς την κατεύθυνση που σας ανέφερα πριν. Δοκιμάζουμε μήπως βρούμε κάτι που να μας βοηθήσει».

Είδατε κάποιο καλό σημάδι, κάποιο παίκτη που να ξεχωρίζει; Δεν θέλω να μου πείτε ονόματα, αλλά την εικόνα δώστε μας.
«Εντάξει παρακολουθούμε κάποιους παίκτες και απ’ αυτή τη διαδικασία μπορεί να βγει κάτι καλό, όπως σας ανέπτυξα και πριν».

Θα θέλαμε κύριε Πετράκη ένα σχόλιο για την επιστροφή του Άντι Λίλα, καθώς η υπόθεση αυτή προκάλεσε θόρυβο, με αίσια τελικά κατάληξη.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης. Ο Άντι είναι ένας παίκτης που έχει συνδέσει τα τρία τελευταία χρόνια με την πορεία της ομάδας. Είναι πολύ καλός παίκτης και πολύ καλό παιδί. Σαν προπονητής είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα τον έχουμε πάλι στην ομάδα».

Σε ότι έχει σχέση με τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία, τι προσπαθείτε κύριε Πετράκη να περάσετε στους παίκτες;
«Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι κάθε Κυριακή, σε κάθε ματς, να είμαστε σε ετοιμότητα και να τα δίνουμε όλα. Αυτό είναι η βάση και ασφαλώς να υπάρχει το πιστεύω συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Να υπάρχει η φλόγα της πίστης ότι θα πετύχεις αυτό που κάνεις. Να προσπαθούμε συνεχώς για να βελτιώσουμε όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με το χτίσιμο της ομάδας, πειθαρχία, οικογενειακό κλίμα, βελτίωση της φυσικής και τεχνικής κατάστασης».

Ο Γιάννης Πετράκης με τους συνεργάτες του Χρήστο Τσελιόπουλο, Γιώργο Γεωργουλόπουλο, Βασίλη Αλεξίου.





Σε μια μερίδα φιλάθλων αντιλαμβανόμαστε κύριε Πετράκη υπάρχει μια συγκεχυμένη κατάσταση, νομίζοντας ότι οι μεταγραφές είναι αυτές που θα δώσουν την ώθηση στην ομάδα και όχι το υπάρχον ρόστερ. Εσείς τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
«Την καλή ομάδα την κάνουν οι καλοί παίκτες. Όπως και η καλή χημεία μεταξύ των παικτών. Όπως έχω πει και πριν, εμείς στον ΠΑΣ έχουμε μια καλή βάση σαν ομάδα, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που είναι στο δικό μας ανταγωνιστικό επίπεδο. Αυτό επαναλαμβάνω είναι σημαντικό ατού για εμάς, για την αφετηρία αυτής της προσπάθειας. Είναι το δυνατό μας στοιχεία, γιατί δεν θέλουμε πολλές προσθαφαιρέσεις. Εγώ είχα πει και παλιότερα ότι δεν χρειαζόμαστε πολλές προσθαφαιρέσεις, γιατί τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα τα εμπιστεύομαι. Έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα και ότι μπορούν ακόμα μεγαλύτερα πράγματα για τη συνέχεια. Σίγουρα χρειαζόμαστε τους παίκτες που είπα, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι έχουμε την καλή βάση. Φαντασθείτε πόσο μεγάλο θα ήταν το πρόβλημα αν δεν είχαμε αυτή τη βάση. Άντε να έρθουν τόσοι παίκτες, να γνωριστούν, να προσαρμοστούν, πόσος πολύτιμος χρόνος θα χανόταν. Ο κόσμος νομίζω ότι θα πρέπει να δείξει την καλή του διάθεση για την ομάδα. Υπάρχουν ασφαλώς δυσκολίες, όχι μόνο σε εμάς αλλά σε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα για τον καλύτερο για να κάνουμε και τον κόσμο να είναι ευχαριστημένος».

Κύριε Πετράκη με τον Λεβαδειακό ξεκινά ένας κύκλος φιλικών αγώνων. Ποια είναι η σημασία των φιλικών αγώνων που θα γίνουν εδώ στο Καρπενήσι;
«Τώρα κάνουμε μόνο προπονήσεις και με τα φιλικά σιγά σιγά θα μπούμε σε ρυθμούς αγώνων. Επίσης προσπαθούμε να περάσουμε στα φιλικά πράγματα που κάνουμε στις προπονήσεις και να γίνουμε καλύτεροι σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Τώρα θα παίρνουν χρόνο συμμετοχής όλοι οι παίκτες, αλλά όσο πλησιάζουμε στο πρωτάθλημα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ομάδα και για τους παίκτες που θα υπολογίζονται περισσότερο για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος».

Στην προπόνηση του ΠΑΣ με τον γυμναστή Βασίλη Αλεξίου




Άρα θα υπάρξει και ευγενής άμιλλα μεταξύ των παικτών για να κερδίσουν θέση στην ενδεκάδα.
«Δεν μπορούν να παίξουν όλοι μαζί οι παίκτες που είναι στο ρόστερ αλλά μόνο οι έντεκα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Εμείς θα επιλέγουμε αυτούς που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς να αδικηθεί κανένας. Είναι καλό να υπάρχει ευγενής άμιλλα γιατί ο κάθε παίκτης θα είναι συνεχώς σε μια συνεχή προσπάθεια να βρεθεί και να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα».

Πως είναι οι συνθήκες προετοιμασίας στο Καρπενήσι; Σχεδόν μισή σούπερ λίγκα προετοιμάζεται εδώ.
«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τις συνθήκες δουλειάς. Ο καιρός ευνοεί πάρα πολύ αφού δεν έχουμε ζέστη, δουλεύουμε σε καλό περιβάλλον. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από κάθε άποψη».

Θα ήταν παράλειψη να μη σας ρωτήσουμε για το Μουντιάλ που ήταν το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού. Δίκαια πήρε το κύπελλο η Γερμανία;
«Παρόλο που δεν είμαι φίλος της Γερμανίας, νομίζω ότι ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και δίκαια το πήρε».

Όλος ο κόσμος μιλά ακόμα για το Μέσι, βγάζοντας στην επιφάνεια και τις συγκρίσεις με τον Μαραντόνα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Συνήθως οι ομάδες που διακρίθηκαν σε τέτοιες διοργανώσεις είχαν ηγέτες, μεγάλους παίκτες. Ο Μαραντόνα όπου πήγε πήρε τίτλους. Το ίδιο και ο Πελέ. Όλους τους μεγάλους παίκτες τους ταυτίζουμε με διακρίσεις και επιτυχίες. Ο Μέσι για μένα δεν είναι αποτυχημένος και δεν πρέπει να ξεχνούμε πριν από το Μουντιάλ τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος. Δεν παίζει όμως μόνος του, παίζουν και οι άλλοι. Ανεξάρτητα από το πώς είδε ο καθένας την παρουσία του στο Μουντιάλ, είναι ένας μεγάλος παίκτης».

Να επιστρέψουμε πάλι στα δικά μας κύριε Πετράκη. Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για το νέο πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα;
«Είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα γιατί βλέπετε ότι όλες οι ομάδες δεν ολοκλήρωσαν τα ρόστερ τους και είναι στο χτίσιμο του οικοδομήματός των. Συνεπώς δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για να κάνουμε εκτιμήσεις».

Κλείνοντας να μας πείτε τις εντυπώσεις που έχετε σχηματίσει για τον ΠΑΣ Γιάννινα, όσον αφορά τη βαρύτητα του ονόματος, της φανέλας και της ιστορίας του.

«Το έχω ξαναπεί και το αισθάνομαι, ότι είμαι σε μια μεγάλη ομάδα που εκπροσωπεί μια ολόκληρη περιοχή. Η αγάπη του κόσμου προς τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι σε πολύ μεγάλο μέγεθος σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Υπάρχει φλόγα και παλμός σ’ αυτό που λέγεται ΠΑΣ Γιάννινα. Εγώ σαν προπονητής είμαι ευχαριστημένος που υπηρετώ σ’ αυτή την ομάδα και καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάει καλά η ομάδα, ανάλογα με τη δυναμική που έχει».