Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Η ιστορική πρωτιά της Προοδευτικής Περάματος

Η Προοδευτική Περάματος είναι η πρώτη ομάδα από τα Γιάννινα που έλαβε μέρος το 1977 στη νεοιδρυθείσα Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία που μετεξελίχθηκε σήμερα σε ενιαία Γ' και Δ' Εθνική.



Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας του Γιαννιώτικου αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου, καταγράψαμε και μια ιστορική πρωτιά για την Προοδευτική Περάματος. Είναι η πρώτη ομάδα από τα Γιάννινα που έλαβε μέρος το 1977 στο πρωτάθλημα της «Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας» που ιδρύθηκε εκείνο το καλοκαίρι, που μετεξελίχθηκε σε «Δ’ Εθνική» και από πέρσι σε ερασιτεχνική Γ’ Εθνική.
Πριν από το 1977 υπήρχαν η Α’ και Β’ Εθνική και πιο κάτω στην ιεραρχία ήταν τα κατά τόπους ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Στις 18 Αυγούστου 1977 η ΕΠΟ ανακοίνωσε τα 72 σωματεία που θα λάβουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα με την ονομασία «Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία». Από την ΕΠΣ Ηπείρου ήταν η Προοδευτική Περάματος, την ΕΠΣ Άρτας η Αναγέννηση Άρτας, την Ε.Π.Σ. Πρέβεζας ο ΠΑΣ Πρέβεζα και ο Τηλυκράτης Λευκάδας, την ΕΠΣ Κέρκυρας ο Α. Ο. Κέρκυρας, την ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας ο Άρης Αιτωλικού, την ΕΠΣ Θεσπρωτίας ο Άρης Φιλιατών κλπ. Στην ιδρυτική πράξη της νέας κατηγορίας η ΕΠΟ όρισε βασικό κριτήριο να εκπροσωπηθούν σε πρώτη φάση όλοι οι νομοί της χώρας για την τόνωση κυρίως του επαρχιακού ποδοσφαίρου. Η Προοδευτική Περάματος είναι από τις ομάδες που έλαβαν μέρος στην εφαρμογή αυτού του θεσμού, σαν να υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη αυτής της κατηγορίας που υπάρχει και στις μέρες μας με τη σύγχρονη μορφή της σαν ενιαία Γ’ και Δ’ Εθνική. Χτες το «ΦΩΣ» στη στήλη «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» έκανε αναφορά και στην Προοδευτική Περάματος για την ιστορική της διάκριση να είναι η πρώτη ομάδα από τα Γιάννινα που έλαβε μέρος στη Δ’ Εθνική το 1977.