Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αθηνά Παπαγιάννη: Θα χαρώ αν μου καταρρίψουν το ρεκόρ!

Η μεγάλη αθλήτρια του βάδην Αθηνά Παπαγιάννη σε μια μεγάλη και αποκαλυπτική συνέντευξη

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο)

Σήμερα στη στήλη μας φιλοξενούμε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με μια πολύ μεγάλη αθλήτρια αλλά και τεράστια προσωπικότητα, την Αθηνά Παπαγιάννη.
Είναι η γνωστή πρωταθλήτρια που την έχουμε δει πάμπολλες φορές στο αγώνισμα του βάδην, αλλά και στο βάθρο των νικητών όχι μόνο σε εσωτερικές διοργανώσεις αλλά και σε διεθνείς αγώνες. Μπορεί η τύχη που πάντα χρειάζεται στον αθλητισμό να μη τη βοήθησε να πάρει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά η Αθηνά Παπαγιάννη έχει μια πολύ μεγάλη διαδρομή στον αθλητισμό με ξεχωριστές επιτυχίες και διακρίσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι έλαβε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες, σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Πανεπιστημιάδες. Είναι κάτοχος από το 2004 του πανελληνίου ρεκόρ στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών που είναι ακόμα ακατάρριπτο!  Όλες αυτές οι εμπειρίες καταγράφονται στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε αυτή η μεγάλη αθλήτρια, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής για όσα έζησε στους αθλητικούς στίβους. Και μέσα από τη συνέντευξη αυτή βγαίνει και η φωτεινή της προσωπικότητα, καταθέτοντας την άποψή της για όλα τα θέματα που θίξαμε στο τραπέζι της συζήτησης. Η Αθηνά Παπαγιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα, τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ζει στα Γιάννινα και είναι παντρεμένη με τον παλιό τερματοφύλακα του ΠΑΣ Σάκη Κουβεντάρη.

Η Αθηνά Παπαγιάννη στη συνέντευξη με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο


-Αθηνά πως ξεκίνησες τον αθλητισμό στην Πρέβεζα;

«Ξεκίνησαν από μικρή ηλικία όταν ήμουν 7 χρονών. Ο τότε προπονητής μου Μυλωνάς με πήρε στα ταλέντα σε ότι έχει σχέση με τον κλασικό αθλητισμό. Ξεκίνησα από δρόμους αντοχής και κατέληξα στο βάδην. Και αυτό εντελώς τυχαία. Έκαναν βάδην από μαθήτρια, βγήκα 3η στο πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα και έτσι έριξα όλο το βάρος στο άθλημα αυτό».

-Αυτή ήταν η πρώτη διάκρισή σου;

«Ναι η 3η θέση στο πανελλήνιο σχολικό, μετά βγήκα 5η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι αγώνες, όπως και οι διακρίσεις».

-Είσαι μια κοπέλα με πολλά προσόντα, θα μπορούσες ακόμα να παίξεις βόλει ή μπάσκετ λόγω του ύψους. Γιατί κόλλησες στο άθλημα του βάδην, έχετε παράδοση στην Πρέβεζα;

«Έκανα αντοχή, έκανα στο βάδην ένα πολύ καλό χιλιάρι, πήρα μια διάκριση σε περιφερειακούς που έγιναν στα Γιάννινα και ο Μυλωνάς μου λέει κάποια στιγμή να ασχοληθώ με το άθλημα αυτό. Να πω την αλήθεια, στην αρχή δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, εντελώς τυχαία ασχολήθηκα αλλά ήταν φαίνεται γραπτό να μείνω εκεί και να κολλήσω όλα τα χρόνια».

-Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες αυτού του αθλήματος;

«Είναι πολύ τεχνικό αγώνισμα. Παρότι είναι αργό, είναι πάρα πολύ τεχνικό αγώνισμα και θέλει αντοχή…».

Η Αθηνά Παπαγιάννη αποτελεί κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό


-Πες μας κάποια μυστικά, κάποιες τεχνικές.

«Και τα δύο πόδια θα πρέπει να είναι στο έδαφος. Όταν ακουμπά η φτέρνα του ενός ποδιού θα πρέπει να ακουμπά και η μύτη του άλλου και δεν μπορείς να λυγίσεις τα γόνατα. Θέλει δυνατούς ώμους και είναι ένα αγώνισμα που είναι πολύ επίπονο, με μεγάλες απαιτήσεις από τους αθλούμενους».

-Οι διαδρομές των αγώνων τι απόσταση έχουν;

«Είναι 20 χιλιόμετρα για τις γυναίκες και 50 χιλιόμετρα για τους άνδρες».

-Για να πάμε τώρα στις πιο μεγάλες διακρίσεις που έχεις. Από πού να αρχίσουμε τώρα και που να τελειώσουμε.

«Είμαι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στα 20 χιλιόμετρα γυναικών με χρόνο 1.28’.58’’ το οποίο είναι ακατάρριπτο εδώ και δέκα χρόνια. Έκανα το πανελλήνιο ρεκόρ το 2004 δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Δυστυχώς στην Ολυμπιάδα της Αθήνας δεν έκανα τον ίδιο χρόνο, γι’ αυτό πήρα τη 10η θέση. Πριν, το 2000 στην Ολυμπιάδα του Σίδνει πήρα την 11η θέση, την 11η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2001 στον Καναδά, 11η στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002 στο Μόναχο. Μετά, όπως είπα και πριν πήρα τη 10η θέση στην Ολυμπιάδα των Αθηνών και το 2005 την 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην ίδια κούρσα με μένα έκανε η Ιβάνοβα το Παγκόσμιο ρεκόρ. Επίσης πήρα τη 10η θέση στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, τη 4η  θέση στους Μεσογειακούς το 2001 στην Τυνησία, την 6η θέση το 2001 στους Πανευρωπαϊκούς νέων – νεανίδων στο Άμστερνταμ…».

-Συγγνώμη που σε διακόπτω αλλά αρκούν αυτά για να δείξουν στον κόσμο πόσο μεγάλη αθλήτρια είναι η Αθηνά Παπαγιάννη με την οποία έχω την τιμή να ομιλώ. Τόσα χρόνια δεν κατέρριψε κανείς το Πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχεις; Ούτε στην Ολυμπιάδα των Αθηνών που είχαμε και το χρυσό με την συμπατριώτισσά σου από την Πρέβεζα Αθανασία Τσουμελέκα;

«Οι χρόνοι των μεταλλίων στην Ολυμπιάδα της Αθήνας που ακολούθησε ήταν πιο αργοί από το δικό μου πανελλήνιο ρεκόρ. Θα μπορούσα να είμαι και εγώ μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι ο αθλητισμός».

Η Αθηνά Παπαγιάννη σε ώρα αγωνιστικής δράσης


-Ήταν θέμα τύχης που δεν πήρες κάποιο μετάλλιο;

«Πιστεύω ναι, θέμα καθαρά τύχης. Στον πρωταθλητισμό εννοείται ότι παίζει ρόλο η προπόνηση, η ψυχολογία, αλλά και η τύχη κατά την άποψή μου είναι βασικός παράγοντας».

-Πόσο μεγάλο βάρος όσον αφορά την ψυχολογία είναι για ένα αθλητή ή αθλήτρια όταν συμμετέχει σε μια Ολυμπιάδα σε σχέση με μια άλλη διεθνή διοργάνωση;

«Είτε συμμετέχεις σε Ολυμπιάδα, είτε σε Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, για το βάδην είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι κορυφαίες αθλήτριες στο αγώνισμα αυτό είναι στην Ευρώπη. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος όταν εκπροσωπείς την Ελλάδα και υπάρχει άγχος. Εγώ είχα το καλό ότι το άγχος ήταν μέχρι την αφετηρία. Από τη στιγμή που γινόταν η εκκίνηση, έσβηναν τα πάντα μέσα μου».

-Τελικά Αθηνά, σε πόσες Ολυμπιάδες πήγες;

-Σε δύο Ολυμπιάδες, δηλαδή του 2000 και του 2004. Στην Ολυμπιάδα του 2008 είχα πιάσει το όριο, ήμουν έτοιμη, ετοίμασα βαλίτσες αλλά την τελευταία στιγμή δεν πήγα λόγω μιας περιπέτειες με κρυολόγημα».

-Θα έχεις γνωρίσει ασφαλώς σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και πολλές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού.

«Πάρα πολλές προσωπικότητες από όλα τα αθλήματα, μήκος, τριπλούν, άλματος κλπ.».

-Νιώθεις ικανοποίηση που επί δέκα ολόκληρα χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ που έκανες παραμένει ως έχει και δεν το κατέρριψε καμία άλλη αθλήτρια;

«Μου αρέσει, είναι μια ικανοποίηση, αλλά καλό θα είναι να καταρριφθεί. Γιατί αν καταρριφθεί σημαίνει ότι εξελίσσεται ο αθλητισμός, πηγαίνοντας καλύτερα».

-Για να γυρίσουμε πάλι στα δικά μας. Πως συμβαίνει η Πρέβεζα να είναι μια μικρή περιοχή και να έχει δύο κορυφαίες αθλήτριες όπως εσύ και η Τσουμελέκα;

«Η Πρέβεζα έχει αθλητικό παρελθόν και υπόβαθρο. Δεν είμαστε μόνο εμείς οι δύο στο βάδην. Από εκεί κατάγεται η Κατερίνα Θάνου και η Αναστασία Κελεσίδου. Ίσως να είναι και τυχαίο το γεγονός που βρεθήκαμε στο βάδην δύο κορυφαίες αθλήτριες στην Ελλάδα. Ίσως η μία να τραβούσε την άλλη, να ενθάρρυνε η μία την άλλη. Να υπήρχε ένας καλοπροαίρετος ανταγωνισμός».

-Με την Αθανασία Τσουμελέκα γνωριζόσαστε φαντάζομαι από τα μικρά σας χρόνια.

«Ναι ασφαλώς, μεγαλώσαμε στην ίδια πόλη. Ξεκίνησα εγώ το βάδην, ξεκίνησε και η Αθανασία μαζί με μένα και στη συνέχεια η καθεμία τράβηξε τη δική της πορεία. Γιατί κάναμε και με διαφορετικούς προπονητές προπόνηση».

-Αθηνά, αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα υπήρχαν κάποια πράγματα που θα έκανες ή δεν θα έκανες;

«Νομίζω ότι θα έκανα τα ίδια πράγματα που έκανα σ’ αυτή την πορεία μου. Με τη διαφορά ότι δεν θα σταματούσα τόσο νωρίς τον πρωταθλητισμό όπως τον σταμάτησα τώρα. Θα συνέχιζα λίγο ακόμα, γιατί είχα να δώσω κι άλλα στο άθλημα αυτό και στον αθλητισμό γενικότερα. Δυστυχώς δεν είναι σε καλό επίπεδο το άθλημα στην Ελλάδα και οι χρόνοι είναι αυτοί που έκανα εγώ πριν από 15 χρόνια».

-Γιατί αυτή η κάμψη;

«Γιατί τώρα οι αθλητές έχουν πρώτα στο μυαλό τους τη διάκριση και μετά την προπόνηση. Εμείς βάζαμε πρώτα την προπόνηση και μετά τη διάκριση. Τα είχαμε βάλει όλα σε μια σειρά. Εγώ έκανα αυτό που αγαπούσα, χωρίς να επιδιώκω κάτι και διορίστηκα στο δημόσιο μέσω του αθλητισμού εντελώς τυχαία. Αγωνιζόμουν σκληρά και γι’ αυτό ανταμείφθηκα».

-Αν δούμε το θέμα ευρύτερα και σ’ όλο το φάσμα του αθλητισμού, δεν ασχολούνται πολλά παιδιά γιατί έχουν και άλλα ενδιαφέροντα και υπάρχουν παράλληλα και οι υποχρεώσεις στο σχολείο που τώρα είναι μεγαλύτερες από παλιότερα. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου άποψη.

«Είναι κι αυτό ένα θέμα που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Πάντως ο αθλητισμός είναι ευχή και παρακαλώ όλα τα παιδιά να αθλούνται ανεξάρτητα από τις επιδόσεις που θα έχουν. Να γυμνάζονται, να αθλούνται, θα τους κάνει καλό στη ζωή τους με ότι κι αν ασχοληθούν».

Η Αθηνά Παπαγιάννη κατέχει από το 2004 το πανελλήνιο ρεκόρ στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών. Που δεν καταρρίφθηκε ούτε στην Ολυμπιάδα των Αθηνών!

-Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την Ολυμπιάδα του 2004 και τα έργα που έμειναν ασυντήρητα. Σε έχει απασχολήσει το θέμα αυτό;

«Νομίζω ότι η διοργάνωση του 2004 στην Αθήνα έκανε καλό στη χώρα. Γιατί παράλληλα έγιναν και πολλά έργα υποδομής. Τώρα αν δεν έγιναν σωστά κάποια πράγματα δεν μπορώ να το ξέρω. Σίγουρα ξοδεύτηκαν χρήματα».

-Αθηνά μετά από τόσα που έζησες και πέρασες μέσα στους αθλητικούς χώρους, πως νοιώθεις τώρα που δεν είσαι στην ενεργό δράση;

«Βλέποντας το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ζυρίχη, ερχόταν μνήμες στο μυαλό μου από τους αγώνες. Βλέπω τώρα ότι η ζωή μου τα τελευταία 6 χρόνια που αποτραβήχτηκα είναι εντελώς διαφορετική από τότε που ήμουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων με ένα σωρό υποχρεώσεις που προϋποθέτει αυτό. Εκεί που η καθημερινότητά μου ήταν μόνο προπονήσεις, τώρα έχει άλλες υποχρεώσεις στα παιδιά και την οικογένεια. Με γεμίζει αυτό που κάνω τώρα και ασχολούμαι με την οικογένεια και το σπίτι αλλά δεν το κρύβω ότι αναπολώ και τους αγώνες».

-Λες να κατεβείς πάλι στους στίβους;

«Τα παπούτσια μου είναι έτοιμα, όπως και τα ρούχα στη ντουλάπα!».

-Σου έγινε κάποια πρόταση να βοηθήσεις το άθλημα του βάδην που τόσο καλά ξέρεις και σαν προπονήτρια;

«Είχα παλιότερα μια πρόταση από τον ΑΓΣΙ εδώ στα Γιάννινα να ξεκινήσουμε κάτι, αλλά είχα κάνει το πρώτο παιδί, δεν μου έβγαινε ο χρόνος και δεν υπήρξε καμία άλλη συνέχεια. Όταν αισθανθώ έντονα ότι πρέπει να ασχοληθώ με την προπονητική τότε θα το κάνω. Επί του παρόντος δεν θέλω να ασχοληθώ γιατί λειτουργώ σαν αθλήτρια ακόμα. Θα ζητήσω ότι θυσίες έκανα εγώ να τις κάνουν και τα παιδιά, ενώ έχουν αλλάξει οι εποχές. Στην πορεία θα δούμε τι θα γίνει, καλά να είμαστε».

-Ποια είναι η γνώμη σου γενικότερα για την κατάσταση που είναι ο κλασικός αθλητισμός στην Ήπειρο;

«Στα Γιάννινα θα ήθελα κάποια στιγμή να δώσουμε μια ώθηση στο άθλημα του βάδην που δεν έχει μεγάλη παράδοση όσο στην Πρέβεζα. Αλλά γενικά στον κλασικό αθλητισμό έβγαλαν πολύ σπουδαίους και σημαντικούς αθλητές και αθλήτριες με μεγάλες διακρίσεις. Δε θέλω να πω ονόματα μη αδικήσω κάποιους».

-Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Καλά που μου το θυμίσατε. Είναι απαράδεκτο το ταρτάν που είναι στο στάδιο «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων. Η Πρέβεζα έχει καλύτερο ταρτάν. Ίσως γιατί έβγαλε Ολυμπιονίκη και το φτιάξανε, αλλά και τα Γιάννινα έβγαλαν αθλητές και δικαιούνται να έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις από τις σημερινές».

-Πέρα από την οικογένεια και τη δουλειά, ασχολείσαι με κάτι άλλο, ποια είναι τα χόμπι σου;

«Πέρα από την οικογένεια αυτή την εποχή δεν προλαβαίνω  να κάνω τίποτα άλλο. Έχω δύο μικρά παιδιά και δε μένει χρόνος. Αυτό είναι επιλογή μου να αφοσιωθώ στο μεγάλωμα των παιδιών».

Η Αθηνά Παπαγιάννη έξω από τους αγωνιστικούς χώρους

-Θα ήθελες τα παιδιά σου να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε υψηλά επίπεδα όπως εσύ;

«Να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ναι και θα το επιδιώξω να το κάνουν. Αλλά όχι με τον πρωταθλητισμό που θέλει πολλές θυσίες. Απλά φοβάμαι ότι αν ασχοληθούν με τον αθλητισμό και μπουν στο λούκι του πρωταθλητισμού, δεν θα μπορώ να τους σταματήσω. Με τον αθλητισμό θα ασχοληθούν με μέτρο γιατί είναι πάνω απ’ όλα υγεία, είναι ωραίο πράγμα».

-Ποδόσφαιρο παρακολουθείς;

«Αν πω ναι, θα πω ψέματα. Όχι δεν παρακολουθώ όσο και αν φαίνεται παράξενο, καθώς ο σύζυγός μου ήταν ποδοσφαιριστής και ασχολείται με το ποδόσφαιρο».

-Δηλαδή με τον σύζυγό σου, τον Σάκη Κουβεντάρη δεν μιλάτε για ποδόσφαιρο;


«Όχι δεν μιλάμε. Για να κάνουμε και λίγη πλάκα, προσπαθεί να μου μάθει τι είναι τεχνικό οφσάϊντ και δεν μπορώ να το καταλάβω».