Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ο γύρος της λίμνης και οι περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες

Τη λίμνη θα πρέπει να την κοιτάζουμε όλοι σαν τα μάτια μας στα Γιάννινα 


«Η προστασία του περιβάλλοντος μας ενώνει» είναι το σύνθημα της σειράς εκδηλώσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανέλαβαν από σήμερα το πρωί να το κάνουν πράξη το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» 2007-2013, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών Ιωαννίνων». 


Τιμώντας την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και στο πλαίσιο του «8ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων», υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, σήμερα το πρωί παιδιά από τα τμήματα του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων και όχι μόνο ξεναγήθηκαν στο «Πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας» και ενημερώθηκαν από εμπειρογνώμονες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησε καθαρισμός κατά μήκος της Ακτής Μιαούλη από παιδιά -εθελοντές, διαδικασία που θα επαναληφθεί και αύριο Κυριακή απόγευμα, μετά τους αγώνες του «8ου Γύρου Λίμνης». 

Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιείται στην περιοχή του Τρικάζε (Λέτσε) στην Ιταλία, στις 27 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Απουλίας και την υποστήριξη του «Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών», θα πραγματοποιηθεί εθελοντική δράση καθαρισμού της παράκτιας περιοχής του Σαλέντο που αντικρίζει την Ελλάδα, καθώς και παρουσίαση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της μικρής κοινωνίας του Τρικάζε που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα μια κοινωνικο-οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική διάσταση.



Στην σημασία ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και στην έννοια του εθελοντισμού, αναφέρθηκαν  σε δηλώσεις τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, ο πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» Σύμη Πασαλίδου.