Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η τελετή έναρξης και η σημασία των αγώνων

Ένα στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των αγώνων με τον Δήμαρχο Θωμ/ά Μπέγκα, τον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα και άλλους επίσημους και αθλητές.

Με την τελετή έναρξης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία άνοιξε η αυλαία του αθλητικού τριημέρου, που περιλαμβάνει δύο μεγάλους αγώνες, το Ioannina Street Relays σήμερα (20/9) και τον 8ο Γύρο Λίμνης αύριο (21/9), καθώς και πολλές άλλες εκδηλώσεις όχι μόνο με αθλητική, αλλά και με περιβαλλοντική διάσταση.


Παρουσία των αρχών της πόλης, αθλητών, εθελοντών, χορηγών και φίλων του αθλητισμού, ο Διευθυντής των Βίκος Street Relays Λευθέρης Πλακίδας και ο πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Ποσειδών Ιωαννίνων» Ηλίας Σπυριούνης καλωσόρισαν τους αθλητές και αναφέρθηκαν στη σημασία ανάπτυξης του δρομικού κινήματος και στα οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη.

«Μέσα από αυτό το τριήμερο η πόλη των Ιωαννίνων στοχεύει να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ο απόλυτος τουριστικός αθλητικός προορισμός στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία μας με τον Ποσειδώνα δίνουμε σκυτάλη όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη γαστρονομία», ανέφερε ο Διευθυντής των Βίκος Street Relays Λευθέρης Πλακίδας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Ποσειδών Ιωαννίνων» Ηλίας Σπυριούνης στάθηκε στην αξία της συνειδητοποίησης των πολλαπλών οφελών από το αθλητικό αυτό τριήμερο. «Ο Γύρος Λίμνης, που από φέτος εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τα Street Relays, μπορεί να αποτελέσει το όχημα για να δοθεί μία ακόμη αναπτυξιακή διέξοδος στην περιοχή. Ένα κομμάτι στο παζλ για να γίνουν τα Γιάννενα μια μητρόπολη του αθλητικού τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε άμεσα οικονομικά οφέλη, αλλά και σε προβολή που θα οδηγήσει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της περιοχής. Από την πλευρά μας ως Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών έχουμε επενδύσει σε αυτή την προσπάθεια. Η διαδρομή έχει πιστοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, χτίζουμε συνέργειες σε επικοινωνιακό και αθλητικό επίπεδο, και πλέον από του χρόνου ο Γύρος Λίμνης είμαστε σίγουροι πως θα αποκτήσει πραγματικά διεθνή χαρακτήρα, με τις συμμετοχές αθλητών από όλη την Ευρώπη. Πλέον είναι η ώρα και οι τοπικοί φορείς να βάλουν το δικό τους πετραδάκι. Είμαστε σίγουροι πως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ευκαιρία, καιρός είναι να αναλάβουν και δράση πλαισιώνοντας την όλη προσπάθεια. Τους θέλουμε κοντά μας, δίπλα μας, μαζί μας», σημείωσε στον χαιρετισμό του.

Η δημοτική αρχή

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εστίασε και αυτός στην προσπάθεια να καταστούν τα Γιάννενα κορυφαίος αθλητικός τουριστικός προορισμός. «Ο Γύρος της Λίμνης δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός. Είναι μια δράση που αθροίζεται σε μια σειρά σπουδαίων διοργανώσεων που ταιριάζουν απόλυτα στην ταυτότητα της περιοχής μας. Που διευρύνουν τον ορίζοντα της. Ο στόχος είναι εφικτός γιατί δεν έχουμε μόνο το συγκριτικό πλεονέκτημα του περιβάλλοντος, αλλά και δραστήριους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας, που αποκάλυψε πως στις σημερινές Σκυταλοδρομίες Δρόμου θα τρέξει μαζί με τον Δήμαρχο και άλλους δημοτικούς συμβούλους.
«Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η μητρόπολη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Και τα οφέλη θα είναι πολλά, καθώς υπάρχουν παραδείγματα πόλεων που μπορούν να συντηρούν ακόμη και εξολοκλήρου τις οικονομίες τους μέσα από αθλητικά γεγονότα», υπογράμμισε ο κ. Κολόκας.

Η συμμετοχή των ατόμων με κινητικά προβλήματα

Ιδιαίτερη στιγμή στην τελετή στην τελετή έναρξης αποτέλεσε η παρουσία ατόμων με κινητικά προβλήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, που ταξίδεψαν στα Γιάννενα για να συμμετέχουν στους αγώνες, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν αρχές και πολίτες σε ζητήματα μετακίνησης των ΑμεΑ.
Στην σημασία συμμετοχής σε τέτοιους αγώνες ατόμων με κινητικά προβλήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ηροδικού και μέλος του Συλλόγου «Περπατώ» Μιχάλης Ραγκούσης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον Δήμαρχο, αλλά και κάθε πολίτη να δοκιμάσουν να κινηθούν με ένα χειρήλατο ποδήλατο, προκειμένου να αντιληφθούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια της μετακίνησης στην πόλη των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
«Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και να αναδείξουμε τη σύνδεση που πρέπει να έχει με το αναπηρικό κίνημα. Τα άτομα με αναπηρία οφείλουν να παίρνουν μέρος σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και όλοι οι υπόλοιποι σαν κοινωνία οφείλουμε να τους παροτρύνουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στην ομάδα που ταξίδεψε στα Γιάννενα συμμετέχει και ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, καθώς και άτομα με διαφορετικές μορφές αναπηρίας (τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμοί άνω και κάτω άκρων), οι οποίοι θα συμμετέχουν με τη χρήση χειρήλατων.

Η περιβαλλοντική διάσταση

Και φέτος ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων τονίζει την περιβαλλοντική του διάσταση, κάτι το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς στο πλαίσιο του το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» 2007-2013 διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η προστασία του περιβάλλοντος μας ενώνει», που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος,.
Στη σημασία αυτών των εκδηλώσεων αναφέρθηκε το στέλεχος του προγράμματος Σύμη Πασαλίδου, ενώ η υπεύθυνη των διασυνοριακών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου Ελένη Καλαμπόκα εστίασε στην προσπάθεια ανάπτυξης του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του αθλητισμού μέσα από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αναφέρθηκε, τέλος, ο Πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης.