Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ακτινογραφία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στα Γιάννινα

Το gianninasports.gr φωτίζει άγνωστες πτυχές από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων.


Αρκετά καλή και από πλευράς θεάματος αλλά και από πλευράς παρουσίας φιλάθλων ήταν η πρεμιέρα των πρωταθλημάτων Α’ και Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣΗΠ για την περίοδο 2014-2015. Από το άλλο Σαββατοκύριακο το πάρτι θα γίνει μεγαλύτερο, καθώς θα μπουν στο χορό και οι ομάδες της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.
Μάλιστα όπως σημειώσαμε από το gianninasports η κλήρωση των αγώνων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΠΣΗΠ. Ας δούμε κάποια στιγμιότυπα και το λεγόμενο τρίτο ημίχρονο από μια άλλη σκοπιά σε ότι έχει σχέση με την πρεμιέρα των αγώνων.

Το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ

Συνολικά το τριήμερο Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα έγιναν 27 παιχνίδια για τα πρωταθλήματα Α’ και Β’ κατηγορίας. Τον κύριο όγκο των αγώνων σήκωσε το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ, καθώς εκεί έγιναν στο τριήμερο αυτό 7 αναμετρήσεις. Πολλές ομάδες έλυσαν το γηπεδικό τους πρόβλημα στο γήπεδο αυτό, αλλά κάποια στιγμή, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο πρόεδρος Κώστας Βρακάς θα πρέπει να αποσυμφορηθεί το γήπεδο και να γίνει επίστρωση χορτοτάπητα στα γήπεδα Σταυρακίου και Λιμνοπούλας.

Το όνομα «Στάθης Τσανακτσής»

Ο αείμνηστος διεθνής γκολκίπερ Στάθης Τσανακτσής

Το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιαννιώτη γκολκίπερ Στάθη Τσανακτσή. Για τους νεώτερους να θυμίσουμε ότι ο Στάθης Τσανακτσής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννινα και στη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων. Το 1957 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Αθηνών μετά στον Ολυμπιακό και έκλεισε την καριέρα του στον Παναιγιάλειο. Φόρεσε και τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ήταν μια πολύ σωστή ενέργεια να ονομαστεί το γήπεδο αυτό «Στάθης Τσανακτσής».

Ποιές ομάδες παίζουν εκεί

Το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ έχουν για έδρα πάρα πολλά ομάδες και δεν ξέρουμε αν σε άλλες περιοχές υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Συγκεκριμένα εκεί θα παίζουν ως γηπεδούχες οι ομάδες: Α. Ε. Χουλιαράδων, Θρίαμβος Σερβιανών, ΑΠΟΕΛ, ΠΑΟ Πεντέλης, Επισκοπικό, Σταυραετός Συρράκου, ΠΑΣ Ατρόμητος ’95, Κοσμηρά, ΠΑΣ Κράψης. Φαντάζομαι και άλλες τόσες θα είναι στο γήπεδο αυτό και από το χώρο της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Στη μνήμη και άλλων παικτών

Άλλα δύο γήπεδα ερασιτεχνικών ομάδων φέρουν τα ονόματα παλιών ποδοσφαιριστών τους που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Το γήπεδο του Περάματος φέρει το όνομα του επί σειρά ετών μεγάλου άσσου του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργου Πρίσκα. Με τη φανέλα της Προοδευτικής γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά ο Γιώργος και με τη φανέλα του ΠΑΣ σε αγώνα βετεράνων έφυγε από τη ζωή. Το όνομα του γηπέδου της Ελεούσας φέρει το όνομα του παλιού ποδοσφαιριστή της Θόδωρου Λώλη που κι αυτός σε αγώνα κυπέλλου στο γήπεδο του Βοτανικού ξεψύχησε στο γήπεδο. Μάλιστα στο γήπεδο της Ελεούσας υπάρχει και ο ανδριάντας του Θόδωρου Λώλη.

Συγχαρητήρια στην ΕΠΣΗΠ

Εκεί που το σάιτ της ΕΠΣΗΠ (epsip.gr) ήταν σχεδόν σε απραξία τα τελευταία χρόνια (έγινε απλά για να γίνει και υπήρχε ανηρτημένο μόνο το πρόγραμμα και αυτό με δυσκολία) τώρα πάει σαν…. σφαίρα όσον αφορά την ενημέρωση των σωματείων και των φιλάθλων. Σε χρόνο ρεκόρ μετά τη λήξη των αγώνων αναρτώνται ακόμα και τα φύλλα αγώνων, κάτι που αποτελεί πρωτοπορία. Εκεί που στο κομμάτι αυτό η ΕΠΣΗΠ πήγαινε με τον αραμπά, τώρα πάει με αεροπλάνο! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καθημερινά υπάρχει ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες, οπότε οι παράγοντες γλιτώνουν την ταλαιπωρία να τρέχουν στα γραφεία για να πάρουν την αλληλογραφία. Ίσως να είναι το πιο ενημερωτικό σάιτ απ’ όλες τις Ενώσεις της χώρας. Πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς αυτής της προσπάθειας.

Και τα σωματεία στο διαδίκτυο

Στον τομέα της ενημέρωσης δείχνουν καλή διάθεση τα περισσότερα σωματεία, μπαίνοντας στο πνεύμα της νέας εποχής. Πολλά απ’ αυτά έχουν σελίδες στο facebook, άλλα έχουν μπλογκ και ιστοσελίδες όπου ενημερώνουν τα ΜΜΕ αλλά και απευθείας τον κόσμο για τις δραστηριότητές τους. Αν τα σωματεία συνεχίσουν να εκδίδουν δελτία Τύπου βγάζοντας προς τα έξω τη δραστηριότητά τους και δημοσιότητα αποκτούν αλλά και κόσμο μπορούν να προσελκύσουν όπως και χορηγούς.

Η πιο νεανική ομάδα

Η πιο νεανική ομάδα είναι ο Ατρόμητος του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη. Μπορεί στο ματς με τον Α. Ο.Σταυρακίου να δήλωσε μόνο 15 παίκτες, αλλά οι 6 απ’ αυτούς ήταν 15 χρονών, δύο 16 χρονών και οι υπόλοιποι 17-18 ετών. Εκεί παίζει και ο γιός του «Λόκο» ο Γιώργος Ριγκάνι. Με τον Εδουάρδο τιμονιέρη αυτά τα παιδιά θα μάθουν πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο.

Μικρά από τα γήπεδα


-Η πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα βγήκε στο ματς Προοδευτική Περάματος – Κάστρο 4-0 όπου στο 1’ ο διαιτητής Γιώργος Τάσης «κιτρίνισε» τον Απόστολο Τζίμα των φιλοξενούμενων.

-Το πιο γρήγορο γκολ της αγωνιστικής στην Α’ κατηγορία πέτυχε στο 4’ ο Παναγιώτης Παπαδάμος του Α. Ο. Βελισσαρίου στο νικηφόρο αγώνα με το Ροδοτόπι και στη Β’ κατηγορία ο Χρήστος Νάσιος του Α.Ο. Ζωοδόχου στο νικηφόρο αγώνα (3-1) επί του Αετού Νήσου. Ο Νάσιος με το που έγινε η σέντρα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αετού!


-Χατ τρυκ στην πρώτη αγωνιστική πέτυχαν ο Βασίλης Στάθης του ΠΑΟ Κρύας, ο Ζήσης Σοφίας της Θύελλας Ελεούσας, ο Σόντης Τσαντής Χρήστος των Καρυών.


-Για το Ζήση Σοφία θα πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά. Γιατί μπήκε σαν αλλαγή στον εκτός έδρας αγώνα με το Δελβινάκι, καθώς στο 63’ αντικατέστησε το Σωτήρη Νούγια και κατάφερε στα 30 περίπου λεπτά που αγωνίστηκε να σημειώσει 3 γκολ!


-Το πρώτο αυτογκολ της πρεμιέρας σημειώθηκε στο ματς Αμφιθέα – Αμπελόκηποι 1-4. Μόλις στο 2ο λεπτό ο Θανάσης Νάστος των γηπεδούχων προσπάθησε να διώξει τη μπάλα και στην έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του δίνοντας προβάδισμα για τους Αμπελόκηπους. Όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι.