Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Μπορούσε να κλέψει τη νίκη με τις ευκαιρίες που έχασε

Καλή και η ισοπαλία που πήρε ο καλός ΠΑΣ μέσα στο Αγρίνιο αλλά στην επανάληψη μπορούσε να πάρει και τη νίκη (ΦΩΤΟ allsportsagrinio.gr)


Τη νίκη μέσα από τα χέρια του έχασε ο ΠΑΣ στο Αγρίνιο καθώς στο β’ ημίχρονο έστησε πολλές παγίδες στον Παναιτωλικό, με συνέπεια ο «Άγιαξ» να χάσει 4 κλασικές ευκαιρίες, απ’ αυτές που δεν χάνονται, με μοιραίο παίκτη τον Κοροβέση και παράλληλα υπάρχει και μια φάση με χέρι του Κούσα που μπορούσε ο Σπάθας να δώσει πέναλτι.
Τώρα μπορεί να αρχίσουν κάποιοι να…. παπαγαλίζουν για το δοκάρι του Βιγιαφάνες στο 12’ ή  για τα ποσοστά κατοχής μπάλας που δίνει η NOVA


Όμως η ουσία ήταν αλλού. Οι μεγάλες και κραυγαλέες ευκαιρίες χάθηκαν από τον ΠΑΣ, ενώ ο Παναιτωλικός μπορεί να είχε περισσότερη κατοχή μπάλας και τελικές προσπάθειες, αλλά δεν έχασε τις κραυγαλέες ευκαιρίες του ΠΑΣ, ειδικά του β’ ημιχρόνου. Και σ’ αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΣ έδειξε ότι έχει δυνατό μέταλλο. Έβγαλε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, γιατί ο Παναιτωλικός έχει ακριβοπληρωμένους παίκτες με ποιότητα, όπως και δυνατή έδρα.

Ο Γιάννης Πετράκης έστησε αριστοτεχνικά τον ΠΑΣ. Παρότι δεν είχε τον Χαρίση, έχασε από καιρό το Λίλα, τραυματίστηκε νωρίς ο Γαρουφαλιάς και σε ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα ο Τσουκαλάς έπαιζε με πρόβλημα στο πόδι (είχε χτυπήσει σε μια φάση κάπου στο 20’), έστησε έτσι την ομάδα, για να έχει σίγουρο τον ένα βαθμό της ισοπαλίας αλλά και τις προϋποθέσεις για να κλέψει το παιχνίδι και το τρίποντο της νίκης. Είναι μια τακτική που εφαρμόζει έξυπνα ο Πετράκης, την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι αντίπαλοι προπονητές, καίτοι ξέρουν πως παίζει ο ΠΑΣ. Αλλά το σύστημα του έξυπνου προπονητή βγαίνει, όταν υπάρχουν και ικανοί παίκτες όπως είναι αυτοί του «Άγιαξ».

Στο α’ ημίχρονο είναι αλήθεια ότι ήταν καλύτερος ο Παναιτωλικός που πίεσε τον ΠΑΣ, είχε το δοκάρι, αλλά και μερικές φάσεις που απείλησε την εστία του Βελλίδη. Εκεί πραγματικά ο γκολκίπερ του ΠΑΣ ήταν και αυτή τη φορά πολύ σταθερός και έδωσε λύσεις. Αλλά στην επανάληψη ο ΠΑΣ παγίδεψε τον Παναιτωλικό. Του έδωσε χώρο για να βγαίνει μπροστά και να τον κουράσει, η αμυντική γραμμή ήταν καλά οργανωμένη και δεν είχε πρόβλημα να ανακόπτει όλες τις ενέργειες και όταν χρειάστηκε ο «Άγιαξ» έβγαινε πολύ έξυπνα στην κόντρα επίθεση. Έτσι τέσσερις φορές έφτασε πολύ κοντά στο γκολ και χάθηκαν με τον Κοροβέση και με τον Τσάβεζ κλασικές ευκαιρίες. Κι αν ο ΠΑΣ σε εκείνα τα σημεία έβαζε γκολ, ήταν δύσκολο για τον Παναιτωλικό να κάνει την ανατροπή.

Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι ο ΠΑΣ πήρε βαθμό σε μια δύσκολη έδρα και με μια καλή ομάδα και δείχνει ότι είναι από τις υπολογίσιμες ομάδες του πρωταθλήματος. Και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καλό είναι να πέσουν οι τόνοι της κριτικής στα Γιάννινα και η ομάδα να αγκαλιαστεί απ’ όλο τον κόσμο. Γιατί παλεύει, προσπαθεί, κάνει το καλύτερο δυνατό για να σταθεί όρθια. Όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ προσπάθησαν ο καθένας από τη δική του πλευρά κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια. Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την καλή παρουσία του Βελλίδη, ειδικά στο α’ ημίχρονο που έκανε σημαντικές επεμβάσεις, το τρέξιμο του Ακόστα, τη μαχητικότητα του Τσουκαλά και την αμυντική γραμμή που ήταν πολύ καλά οργανωμένη.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

7': Ο Κοροβέσης κάνει το σουτ από μέσα αριστερά και στέλνει την μπάλα άουτ.

8': Κίτρινη στον Τσουκαλά.

12': Δοκάρι για τον Παναιτωλικό! Αναταραχή στην άμυνα του ΠΑΣ, η μπάλα δεν απομακρύνεται από την περιοχή και ο Βιγιαφάνιες με δυνατό σουτ από μέσα αριστερά τη στέλνει στο δεξί δοκάρι του Βελλίδη.

16': Ο Μαρτίνες από αρκετά εκτός περιοχής κάνει το σουτ και ο Βελλίδης πέφτει στην αριστερή του γωνιά και παραχωρεί κόρνερ.

18': Ο Φωτάκης εκτελεί το κόρνερ, ο Κούσας παίρνει την κεφαλιά και ο Βελλίδης μπλοκάρει εύκολα.

28': Ο Μαρτίνες εκτελεί κόρνερ, ο Ετζενγκέλε παίρνει την κεφαλιά και στέλνει την μπάλα άουτ.

33': Ο Κέβιν κάνει σουτ από μακρια, ο Βελλίδης πέφτει στη δεξιά γωνιά του και παραχωρεί κόρνερ.

38': Ο Βιγιαφάνιες εκτελεί εξαιρετικά φάουλ και ο Βελλίδης πραγματοποιεί απίστευτη επέμβαση.

48': Από το κόρνερ του Φωτάκη ο Ετζενγκέλε παίρνει την κεφαλιά και στέλνει την μπάλα άουτ.

53’: Μεγάλη ευκαιρία για ΠΑΣ όταν σε κάθετη μπαλιά του Τσάβεζ ο Κοροβέσης βγήκε μόνος του στην περιοχή του Παναιτωλικού, αλλά σούταρε άουτ.

54’: Νέα ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν ο Κοροβέσης μπήκε στα καρέ του Παναιτωλικού από αριστερά, έστρωσε τη μπάλα στον Τσάβεζ αλλά το χλιαρό αριστερό σουτ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

57': Πάλι ο ΠΑΣ έχασε μεγάλη ευκαιρία για γκολ. Ο Τσάβες κλέβει την μπάλα και αλλάζει παιχνίδι για τον Κοροβέση, εκείνος κάνει το διαγώνιο σουτ από αριστερά εκτός περιοχής και στέλνει την μπάλα άουτ.

85': Ο Κοροβέσης δίνει στον Ναδάλες, εκείνος μπαίνει στην περιοχή, κάνει και το σουτ η μπάλα βρήκε το χέρι του Κούσα και έφυγε κόρνερ με τους παίκτες του ΠΑΣ να ζητάνε πέναλτι.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Σπάθας δεν ήταν σε καλή μέρα και η τιμωρία τον έβγαλε έξω από τα νερά του. Κατ’ αρχάς με το να μη δείχνει κίτρινες κάρτες, άφησε να εκτραχυνθεί το παιχνίδι και τα σκληρά μαρκαρίσματα των παικτών της τοπικής ομάδας να περνούν απαρατήρητα. Υπάρχει η φάση με το χέρι του Κούσα στο 85’ στο σουτ του Ναδάλες και επίσης στο 63’ σε μια φάση ο Βελλίδης είχε ήδη μπλοκάρει τη μπάλα όταν έφαγε κλωτσιά στο χέρι από τον Κούσα. Μια φάση που αν μη τι άλλο, είναι κίτρινη κάρτα. Κίτρινες κάρτες δέχτηκαν Τσουκαλάς, Τζημόπουλος, Γοδόι

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Μπρακάλι, Μπεχαράνο, Κούσας, Ετζενγκέλε, Κέβιν, Γοδόι, Φωτάκης (81’ Παπουτσογιαννόπουλος), Κάπελ, Μαρτίνες, Βιγιαφάνιες (69’ Μύγας), Άλβες (88’ Βασιλείου).


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Στρούνα, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ναδάλες, Γαρουφαλιάς (19’ λ.τρ. Σκόνδρας), Τσουκαλάς, Ακόστα, Κοροβέσης, Τσάβεζ (72’ Γιάκος), Ιλιτς (76’ Μανιάς)