Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ένα σούπερ αφιέρωμα για τη δουλειά του Γ. Πετράκη

Ο Γιάννης Πετράκης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο με φόντο το Καρπενήσι στην προετοιμασία του καλοκαιριού

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ένα χρόνο συμπλήρωσε στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα ο Γιάννης Πετράκης και είναι ευκαιρία σήμερα από τη στήλη μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο που με υπευθυνότητα και επιτυχία οδηγεί το πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας του θρυλικού «Άγιαξ της Ηπείρου».
Ο Γιάννης Πετράκης διαδέχτηκε τον Σάκη Τσιώλη στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ, αφού μεσολάβησε ένα μικρό διάστημα με τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο ως υπηρεσιακό προπονητή. Ο Κρητικός τεχνικός κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο στο ματς με τον Λεβαδειακό στα Γιάννινα, στις 1 Φεβρουαρίου 2014, σε ένα παιχνίδι για την 22η αγωνιστική που το κέρδισε ο ΠΑΣ με σκορ 1-0. 


Έκτοτε παραμένει στην τεχνική ηγεσία και όχι απλά συμπλήρωσε χρόνο, σε μια καρέκλα που πολλές φορές ήταν ηλεκτρική, αλλά στις προθέσεις του Γιώργου Χριστοβασίλη, με την αποδοχή και του κόσμου, είναι να συνεχίσει ο Πετράκης το έργο του στον ΠΑΣ και για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί πέρσι τέτοιο καιρό ο Γιάννης Πετράκης να μη ήρθε στα Γιάννινα με κάποιο μεγάλο βιογραφικό, ούτε σαν ποδοσφαιριστής υπήρξε το μεγάλο όνομα που επηρεάζει πολλές φορές τον κόσμο. Όμως μέσα από τη δουλειά του απέδειξε ότι τα «φρου φρου και αρώματα» δεν κάνουν έναν προπονητή, ούτε οι πολλές συνεντεύξεις και οι δημόσιες σχέσεις του. 

Ένας προπονητής κερδίζει την εκτίμηση και την αναγνώριση σε βάθος χρόνου και μέσα από την καλή δουλειά του. Αυτό έγινε και με τον Γιάννη Πετράκη. Κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου, της διοίκησης, των παικτών μέσα από τη δουλειά, την προσωπικότητά του και την εν γένει παρουσία του σε μια δύσκολη ποδοσφαιρικά πόλη, που όσο εύκολα μπορεί να αποθεώσει έναν προπονητή, τόσο εύκολα μπορεί και να τον αποκαθηλώσει. Γιατί η ομάδα έχει ένα βαρύ όνομα, υπάρχει πίσω μια ιστορία και ο κόσμος πολλές φορές είναι σκληρός και αυστηρός κριτής, άλλες φορές δίκαιος και άλλες φορές άδικος. 

Ο Πετράκης επαναλαμβάνουμε μέσα από τη δουλειά κατάφερε να επιπλεύσει, να δουλέψει σκληρά και να κερδίσει την εκτίμηση και την αποδοχή του κόσμου. Και όλοι θέλουν αυτή η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και στη νέα σαιζόν. Και θα συνεχιστεί, αφού τόσο ο Χριστοβασίλης όσο και ο Πετράκης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία αυτή και δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστεί. Ο Πετράκης είναι διπλά δικαιωμένος, τόσο από την πορεία της ομάδας όσο και από την δική του στάση, προσωπικότητα και παρουσία.

Σ’ αυτό τον ένα χρόνο της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΣ, ο Γιάννης Πετράκης έχει παρουσιάσει πολλά θετικά στοιχεία και σαν προπονητής και σαν άτομο. Βασικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των παικτών του, ότι είναι ένας δίκαιος άνθρωπος, που θέλει όλους να τους δώσει τις ευκαιρίες και να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό τον εκτιμούν ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, γι’ αυτό και οι ισορροπίες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πολύ ικανοποιητικές. 


Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους παίκτες, όλους τους χαρακτήρες, βγάζοντας μέσα από την ομάδα μια θετική ενέργεια. Όσο για το πώς δουλεύει σαν προπονητής, δεν χρειάζεται να μπούμε σε επιμέρους αναλύσεις. Το δείχνει άλλωστε αυτό η πορεία και η εικόνα της ομάδας. Μιας ομάδας με περιορισμένο ρόστερ, αφού δεν αδειοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια, με σφιχτά τα οικονομικά της λόγω των δύσκολων συγκυριών που υπάρχουν, αλλά μιας ομάδας που έχει ομαδικό πνεύμα, είναι γυμνασμένη, είναι δεμένη και έχει το κατά το δυνατόν καλό κλίμα. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, αλλά ο ρόλος του προπονητή είναι καταλυτικός σε μια ομάδα. 

Ο Πετράκης είναι πάνω απ’ όλα ένας σοβαρός, μετρημένος και ταπεινός άνθρωπος. Ποτέ δεν μίλησε για τον εαυτό του, ποτέ δεν προέταξε το εγώ, ποτέ δεν μπήκε σε πρόσωπα, ποτέ δεν προκάλεσε. Ακόμα και οι δηλώσεις του είναι πάνω σε μια ρεαλιστική βάση, πολλές φορές διδακτικές και πάντα μέσα στο πνεύμα και τη λογική του ποδοσφαίρου. Είναι ένας λεβέντης Κρητικός που έχει μπέσα, λόγο και βλέπει τους παίκτες, τους συνεργάτες του και τη διοίκηση στα μάτια. Δεν είναι διπρόσωπος, ότι έχει να πει το λέει στα ίσα και ποτέ δεν προσπάθησε να οικειοποιηθεί επιτυχίες της ομάδας, για να φτιάξει το δικό του προφίλ σε βάρος άλλων. 


Όλα αυτά είναι στοιχεία που τα τσεκάρισαν οι παίκτες, αντιλήφθηκαν με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν και γι’ αυτό υπάρχει στο πρόσωπό του ο επίκτητος σεβασμός και όχι ο επιβαλλόμενος λόγω φόβου, θέσης. Όταν ξέρουν οι παίκτες ότι έχουν ένα προπονητή που δεν θα τους αδειάσει στα δύσκολα, δεν θα τους επιρρίψει τις ευθύνες, προσπαθεί να είναι δίκαιος μαζί τους, τότε τα δίνουν όλα. Για τον εαυτό τους πρώτα, αλλά και για τον προπονητή, τους συνεργάτες και την ομάδα γενικότερα. Γιατί ξέρουν οι παίκτες, ότι ακόμα και λάθος να έχει κάνει κάποια φορά ο προπονητής τους, ειδικά στην αξιολόγηση των παικτών που είναι για την ενδεκάδα, δεν το κάνει σκοπίμως για να ωφελήσει ή να βλάψει κάποιους, αλλά γιατί έτσι εκτίμησε αυτός ότι πρέπει να γίνει η διαχείριση μιας κατάστασης. 

Και ένα τελευταίο που αφορά προσωπικές μας εκτιμήσεις. Κάνουμε σε καθημερινή βάση πάνω από 30 χρόνια το ρεπορτάζ του ΠΑΣ και έχουν δει τα μάτια μας πολλά. Προπονητές και τζιμάνια, τύπους και τυπάκους. Πάντα νιώθαμε αποστροφή για εκείνους τους προπονητές που από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να χτίσουν πρωτίστως το «άλλοθι» σε περίπτωση αποτυχίας. Τη μια τους έφταιγε ο καιρός, την άλλη το ότι δεν υπήρχαν χρήματα για μεταγραφές, την παραάλλη τους έφταιγαν τα βοηθητικά γήπεδα, τους έφταιγε η διοίκηση, τους έφταιγε ο πρόεδρος και πάει λέγοντας. 


Ο Πετράκης όταν ανέλαβε τον ΠΑΣ αποδέχτηκε και την κατάσταση που επικρατούσε. Με το συγκεκριμένο ρόστερ, τις συγκεκριμένες υποδομές, τη συγκεκριμένη διοίκηση, τις συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες. Δούλεψε πάνω στα συγκεκριμένα δεδομένα, αντιμετώπισε εντός των τειχών της ομάδας ότι προβλήματα υπήρχαν και ποτέ δεν βγήκε να κλείσει το μάτι δημιουργώντας για τον ίδιο κάποιο άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας. 

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Δεν άλλαξε τους ανθρώπους που υπήρχαν στο τεχνικό τημ, σεβόμενος ότι κάποιοι άνθρωποι τρώνε ψωμί, έχουν οικογένειες και δεν πρέπει να χάσουν τη θέση τους. Συνεργάστηκε με όλους πολύ καλά και όλοι προσπάθησαν στο να γίνει μια καλή δουλειά. Με λίγα λόγια ο Πετράκης είναι ένας καλός προπονητής, που ταιριάζει στην ομάδα του ΠΑΣ.

Θα συνεχιστεί η συνεργασία

Πιστεύουμε ότι όταν με το καλό τελειώσει το πρωτάθλημα και καθίσουν στο τραπέζι να συζητήσουν με το Χριστοβασίλη για την ανανέωση της συνεργασίας (γιατί το συμβόλαιο, αν υπάρχει συμβόλαιο και όχι μπεσαλίδικος λόγος είναι για ένα χρόνο), θα τα βρουν σε πολύ λίγο χρόνο. Ο Κρητικός τεχνικός παρότι δούλεψε κάτω από δύσκολες συνθήκες στα Γιάννινα, είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία που έχει στον ΠΑΣ και πρόθυμος να μείνει και στη νέα σαιζόν. Και ο πρόεδρος του «Άγιαξ» λέει τα καλύτερα για τον Κρητικό τεχνικό, που ήταν και προσωπική επιλογή να τον επιλέξει για αντικαταστάτη του Σάκη Τσιώλη πέρσι στον δύσκολο Ιανουάριο του 2014 που η ομάδα δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη στην πορεία της. 

Έφερε πολύ καλούς προπονητές

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο Χριστοβασίλης μπορεί να μη είναι καμιά «παλιά καραβάνα» στο ποδόσφαιρο, αλλά έχει το προτέρημα να κάνει καλές επιλογές προπονητών, ακόμα και με ρίσκο. Έφερε το 2008 στα Γιάννινα τον Γκιγέρμο Όγιος και έφτιαξε μια ομάδα που ανέβηκε τρένο στην Α’ Εθνική. Έφερε προπονητές εγνωσμένης αξίας όπως είναι οι Παράσχος, Αναστασιάδης, Τσιώλης, Αναστόπουλος, Ντεμόλ. Δεν δίστασε το καλοκαίρι του 2012 να κάνει πρώτο προπονητή τον Χριστόπουλο από βοηθός που ήταν του Ντεμόλ και να χτυπήσει φλέβα χρυσού. Και ο Σάββας Παντελίδης έκανε καλή δουλειά, αλλά έπεσε σε περίεργες καταστάσεις και δεν άντεξε ο ίδιος στην πίεση υποβάλλοντας την παραίτησή του. 

Τελευταία όταν παραιτήθηκε ο Τσιώλης, πέρσι στα τέλη Ιανουαρίου, γραφόταν διάφορά ονόματα στις εφημερίδες, αλλά ο Χριστοβασίλης έφερε στα Γιάννινα τον Πετράκη. Μια κίνηση που στην αρχή είχε κάποιο ρίσκο, γιατί υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σε μερίδα φιλάθλων, ότι όσοι έκαναν μεγάλη καριέρα σαν παίκτες είναι και καλοί προπονητές, αλλά η πορεία άλλα έδειξε. Η λύση Πετράκη, πέρσι τέτοιο καιρό, αποδείχτηκε στο χρόνο ότι ήταν η καλύτερη.

Ποιος είναι ο Γιάννης Πετράκης

Ο Γιάννης Πετράκης γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1959 και το 1978 ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αστέρα Περάματος που είναι η ομάδα του χωριού του.  Από το 1981 μέχρι το 1985 φόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ με τον οποίο έζησε καλές στιγμές συμβάλλοντας και αυτός σε πολλές επιτυχίες που έκανε τότε η ομάδα. Από το 1988 μέχρι το 1990 αγωνίστηκε στην ΕΑΡ, ενώ το 1991 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στον Ποσειδώνα Ηροδότου.  Η εκκίνηση της προπονητικής του καριέρας ήταν ο Αστέρας Περάματος στον πάγκο του οποίου έκατσε από το 1991 έως το 1996. Στην συνέχεια ο Πετράκης κάθισε στον πάγκο του Ηροδότου με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στην Γ΄Εθνική.  

Το 1997 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΝΟΜ, όπου και κάθισε για τρία ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα με την ομάδα πανηγύρισε την άνοδο στο περιφερειακό πρωτάθλημα βγάζοντας την για πρώτη φορά στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το 2003 διετέλεσε για έξι μήνες συνεργάτης του Ζντένεκ Σκάζνι στον ΟΦΗ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τον Ηρόδοτο, τον οποίο ανέβασε στη Γ' Εθνική (2004).Ο Γιάννης Πετράκης το 2005 για πρώτη φορά ανέλαβε ομάδα που ήταν εκτός Κρήτης, με τον Αστέρα Τρίπολης να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Μ’ αυτόν ανέβηκε η ομάδα της Αρκαδίας στη Γ’ Εθνική. Στη συνέχεια ανέλαβε τις τύχες του Αστέρα Ρεθύμνου με τον οποίο πανηγύρισε ακόμα μια άνοδο στην Γ’ Εθνική. Αφού ακολούθησαν συνεργασίες του με Ιωνικό, Εθνικό Αστέρα, ΑΟ Χανίων, την σαιζόν 2012-2013 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 2013. 

Έκανε ντεμπούτο σε αγώνα σούπερ λίγκα όντας προπονητής του ΟΦΗ και συγκεκριμένα στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Ο Ρεθυμνιώτης προπονητής έκατσε μέχρι το τέλος της σεζόν στον πάγκο των Κρητικών και κατάφερε έστω και την ύστατη στιγμή να σώσει την ομάδα. Το καλοκαίρι του 2013 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Εργοτέλη. Το ξεκίνημα της ομάδας στην αρχή του πρωταθλήματος ήταν εντυπωσιακό, μένοντας αήττητη στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Εργοτέλης από το τέλος του Οκτώβρη παρουσίασε μια αγωνιστική καθίζηση, με αποτέλεσμα στις 14 Ιανουαρίου 2014, η διοίκηση να προχωρήσει στην λύση της συνεργασίας με τον Ρεθυμνιώτη προπονητή. Και στη συνέχεια στις 28 Ιανουαρίου 2014 να κλείσει η συνεργασία με τον ΠΑΣ. Εδώ είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του σε ομάδες της σούπερ λίγκα. Στον ΠΑΣ κοουτσάρισε 46 παιχνίδια σούπερ λίγκ, ενώ σε ΟΦΗ και Εργοτέλη κοουτσάρισε 15 και 19 παιχνίδια αντίστοιχα.

Η παράδοση των Πετράκηδων

Η οικογένεια Πετράκη έχει δημιουργήσει στην Κρήτη μια μεγάλη παράδοση στην προπονητική με προεξάρχοντα ασφαλώς τον Γιάννη Πετράκη που είναι προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά και ο γιός του Γιάννης Πετράκη, ο Γιώργος Πετράκης (φωτο αριστερά) σταμάτησε πολύ νωρίς το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 26 ετών και έγινε προπονητής, έχοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την τεχνική ηγεσία του Α. Ο. Τυμπακίου που αγωνίζεται στην Α1’ Ερασιτεχνική κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, ενώ πρόσφατα στα μέσα Ιανουαρίου έκανε το επόμενο βήμα της καριέρας του αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Ηρόδοτου, αντικαθιστώντας τον Θανάση Κολιτσιδάκη. Ο Γιώργος Πετράκης γεννήθηκε στις 8-2-1988 και έχει φτάσει ως ποδοσφαιριστής μέχρι τη Γ’ Εθνική αγωνιζόμενος στο Νέο Αστέρα Ρεθύμνου και στον Ολυμπιακό Χερσονήσου, ενώ στη Δ’ Εθνική έχει αγωνιστεί από μικρός και με άλλες ομάδες, όπως ο Ατσαλένιος και ο Ηρόδοτος. Μάλιστα στο Νέο Αστέρα Ρεθύμνου, έτυχε να έχει και τον πατέρα του προπονητή! 

Όμως ο Γιώργος Πετράκης το καλοκαίρι του 2013 αποφάσισε να σταματήσει νωρίς το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 25 ετών και να γίνει προπονητής, αφού τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία και παρακολούθησε τα ανάλογα σεμινάρια. Ακολουθώντας έτσι την οικογενειακή παράδοση, αφού προπονητής είναι ο πατέρας του Γιάννης Πετράκης, ο θείος του Κώστας Πετράκης, όπως και ο ξάδελφός του Μανόλης Πετράκης. Ο Κώστας Πετράκης, αδελφός του Γιάννη έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες της Κρήτης (Γιούχτα, Α. Ο. Τυμπακίου, Αλμυρό, Κρουσώνα, Α.Ε. Κατσαμπά κ.α.) και τώρα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Προπονητών Ηρακλείου. Και ο γιός του Κώστα Πετράκη, ο Μανόλης Πετράκης έχει πάρει το δίπλωμα UEFA C’ με σκοπό να συνεχίζει και αυτός την παράδοση των Πετράκηδων στην προπονητική όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο. Επί του παρόντος είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής και μάλιστα από τους καλύτερους, στο Π.Ο. Ατσαλένιου που αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου. 

Μιλώντας παλιότερα σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου για την απόφασή του να γίνει προπονητής ο Γιώργος Πετράκης τόνισε: «Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν από μικρός και το έκανα πράξη στα 22 μου χρόνια αφού προέρχομαι και από προπονητική οικογένεια. Μου αρέσει η προπονητική και έχω από μικρός το μικρόβιο.  Το ποδόσφαιρο δεν είχε να μου προσφέρει  κάτι και το έβλεπα πιο πολύ ως χόμπι. Θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται ως προπονητής και αποφάσισα να ασχοληθώ από μικρός για να αποκτήσω εμπειρία».

Οι συνεργάτες στο τεχνικό τημ


Μπορεί ο Γιάννης Πετράκης να είναι ο υπεύθυνος τεχνικός ηγέτης και να έχει στα χέρια του τα ηνία και την ευθύνη, αλλά σημαντική είναι και η συμβολή των συνεργατών του. Είναι δε ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα βάσει και των βιογραφικών που είναι στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Βοηθός και άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Πετράκη είναι ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος που είναι παράλληλα και ο συνδετικός κρίκος με τα τεχνικά τημ των ομάδων νέων. Είναι μια προσωπική επιλογή του Γιώργου Χριστοβασίλη από πέρσι που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, καθώς σε περιόδους κρίσεων θήτευσε δύο φορές με επιτυχία ως υπηρεσιακός προπονητής πέρσι, όταν είχε υπάρξει αρχικά το διαζύγιο με τον Σάββα Παντελίδη και μετέπειτα, τον Ιανουάριο με τον Σάκη Τσιώλη, μέχρι να αναλάβει ο Γιάννης Πετράκης. Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος γεννήθηκε στις 24-6-1974, στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδικότητα ποδόσφαιρο. Ως προπονητής εργάσθηκε  στις ομάδες :Λεωνίδιο, Σαρωνικός Αίγινας, Σούρμενα, Κεραυνός Κερατέας, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Α.Ο. Πεύκη. 

Προπονητής φυσικής κατάστασης (όπως είναι ο επίσημος τίτλος) είναι ο Βασίλης Αλεξίου που έχει καταγωγή από τα Τρίκαλα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου  από το Τ.Ε.Φ.Α.Α.  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Εκπαιδευτής τερματοφυλάκων είναι ο παλιός γκολκίπερ της Νάουσας και άλλων ομάδων στη δεκαετία του ’90 Χρήστος Τσελιόπουλος. Γεννήθηκε στη Νάουσα στις 14-4-1969. Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B. Ως  προπονητής τερματοφυλάκων  εργάσθηκε στις ομάδες: Βέροια, Κέρκυρα. Καβάλα, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Βέροια, Καλλονή, Βέροια.