Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μου ξανάρχονται ένα ένα, χρόνια δοξασμένα......

Στιγμές από το ένδοξο παρελθόν έζησαν οι φίλαθλοι το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο Ζωσιμάδες. Στο στιγμιότυπο με το νούμερο 8 είναι ο Μοντέζ στο 3-0 επί του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο 1976 πάλι με βροχή!


Μπράβο στον ΠΑΣ Γιάννινα για την έξυπνη τακτική που ακολούθησε και την καλή εμφάνιση που έκανε απέναντι στον Ολυμπιακό. Πέτυχε μια σημαντική νίκη με σκορ 3-1 θυμίζοντας στους παλιούς φιλάθλους τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος. Που αυτή η ομάδα τις αναβίωσε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, γράφοντας τις δικές της σελίδες δόξας στην επική ιστορία της.


Τέτοια βροχή έριχνε και στις 25 Ιανουαρίου 1976 όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη νίκη του ΠΑΣ με σκορ 3-0 από το α’ ημίχρονο. Τα γκολ είχαν πετύχει Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ, Μπρεντάνος. Ο διεθνής γκολκίπερ του Ολυμπιακού Παναγιώτης Κελεσίδης πέταξε τα γάντια και στο β’ ημίχρονο δεν ήθελε να εμφανιστεί στο γήπεδο, έχοντας επεισόδιο με τον προπονητή Γιώργο Δαρίβα. Λέγεται ότι ο προπονητής του ΠΑΣ Αντώνης Γεωργιάδης  ζήτησε από τους παίκτες να παίξουν συντηρητικά για να μη διασύρουν τον Ολυμπιακό επειδή είναι μια μεγάλη ομάδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Χριστόφορος Παπαδόπουλος ζήτησε να αλλάξει ο ορισθείς διαιτητής γιατί θα προκαλούσε τον κόσμο και τελικά άλλαξε. Όμως ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κίνησε τις διαδικασίες να εκπέσει του προεδρικού αξιώματος ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος για δυσμενείς κρίσεις στη διαιτησία! Ο ΠΑΣ προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη με τη οποία ο ΓΓΑ κήρυξε έκπτωτο τον πρόεδρο του ΠΑΣ και τον επανέφερε κανονικά στα καθήκοντά του! Η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων έκανε πάταγο σε όλη την Ελλάδα.

Ιανουάριο του 1986 ο ΠΑΣ έθαψε τον Ολυμπιακό στο χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα. Τον κέρδισε 3-1 την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 1986. Τα γκολ του ΠΑΣ πέτυχαν Μανέφσκι, Παρασκευόπουλος, Χαρίσης. Ο Ολυμπιακός είχε μειώσει το σκορ σε 2-1 με πέναλτι που χτύπησε δύο φορές ο Αναστόπουλος. Την πρώτη φορά απέκρουσε ο τερματοφύλακας Βουκελάτος και ο διαιτητής Γιαννόπουλος χωρίς λόγο διέταξε επανάληψη και με τη δεύτερη ευστόχησε ο «μουστάκιας».

Μετά από 29 χρόνια η ομάδα και ο κόσμος της πανηγύρισε την Κυριακή των Βαίων έναν ακόμα θρίαμβο του ΠΑΣ. Επειδή η ιστορία έχει μια συνέχεια, ο Πετράκης και οι παίκτες του πέτυχαν μια μεγάλη νίκη που θα μείνει για πάντα στη μνήμη των φιλάθλων.

Και μια διαβολική σύμπτωση. Πέρσι ο ΠΑΣ κέρδισε 2-0 τον Ολυμπιακό στις 6 Απριλίου 2014. Φέτος τον κέρδισε 3-1 στις 5 Απριλίου. Να είμαστε καλά και του χρόνου τέτοια εποχή να γιορτάσουμε μια ακόμα μεγάλη νίκη.