Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Γ. Χριστοβασίλη

Η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Χριστοβασίλη για την αδειοδότηση της ομάδας


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣ Γιώργου Χριστοβασίλη. Ανέφερε ότι για 4 λόγους δεν πήρε η ομάδα αδειοδότηση. Γιατί εκ παραδρομής 2-3 παίκτες δεν υπέγραψαν τις εξοφλητικές αποδείξεις για τις 31 Δεκεμβρίου, γιατί υπήρξε στην δευτεροβάθμιο ένα υπόλοιπο ποσό από τόκους των προσφυγών που είχαν εξοφληθεί ποσού 135.000 ευρώ το οποίο πληρώθηκε και στη δευτεροβάθμιο προσκομίστηκαν οι αποδείξεις, γιατί δεν έγινε η ρύθμιση της εφορίας μέχρι 31 Μαρτίου για γιατί θεώρησαν ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 6 εκατομμυρίων ευρώ κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμη η ΠΑΕ, ενώ με τη ρύθμιση τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ της εφορίας είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες όπως τις έκριναν.
Για την οικονομική εικόνα της ΠΑΕ τόνισε ότι οφείλει μόνο 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία (πρωτογενές χρέος, πρόστιμα και προσαυξήσεις) και σε κανένα άλλο. Τα χρέη σε παίκτες και σε τρίτους είναι μηδέν.


Δίπλα στον κ. Χριστοβασίλη στο πάνελ ήταν οι Γιώργος Ιωάννου, Δημήτρης Νιαρχάκος, ενώ στην αίθουσα της συνέντευξης ήταν και το τεχνικό επιτελείο με τους Γάννη Πετράκη, Βασίλη Αλεξίου, Γιώργο Γεωργουλόπουλο, Χρήστο Τσελιόπουλο. Έξω από το στάδιο ήταν ομάδα φιλάθλων που καταφερόταν με συνθήματα «πούλα-φύγε κλπ» κατά του Γιώργου Χριστοβασίλη ζητώντας να αποχωρήσει από την ΠΑΕ. Για κάθε ενδεχόμενο υπήρχε και αστυνομική δύναμη έξω από την αίθουσα Τύπου.

Αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου

Χριστοβασίλης: Θα κάνω μια αναδρομή στη θητεία μου για τα 7 χρόνια που είμαι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στην ομάδα που αγαπώ από μικρό παιδί. Την πρώτη χρονιά 08-09 η ομάδα κατάφερε να επιστρέψει στην Α’ Εθνική μετά από απουσία πολλών χρόρων χάριν της υποστήριξης των φιλάθλων και όλης της πόλης. Το γήπεδο ήταν γεμάτο και η ομάδα προσέφερε θέαμα και ευχαρίστηση. Η επόμενη χρονιά 09-10 ήταν κάτι το απερίγραπτο με γεμάτο γήπεδο που θύμιζε παλιές εποχές. Εκείνη τη χρονιά η διοίκηση έκανε πολλές μεταγραφές και αυτό για να ευχαριστήσει τον κόσμο που ήταν δίπλα του. Δυστυχώς το τέλος ήταν καταστροφικό. Δεν θα ξεχάσω τελευταία αγωνιστική που ο κόσμος χειροκρότησε τους παίκτες παρότι πέσαμε. 


Αυτό και μόνο έκανε τη διοίκηση τη σαιζόν 10-11 να κρατήσει όλους τους παίκτες με τεράστιο μπάτζετ σε κατηγορία με λίγα έσοδα. Με σκοπό να επανέλθει και να μη γίνουν τα ίδια λάθη. Η χρονιά αυτή άφησε ένα μεγάλο χρέος λόγω του μεγάλου μπάτζετ και ήταν η αρχή προβλημάτων που τα επόμενα χρόνια βρήκαμε μπροστά μας.

Την  επόμενη χρονιά 11-12 η χώρα μπήκε σε περίοδο κρίσης και δεν έφτανε μόνο αυτό αλλά σε διάστημα 6 μηνών η ομάδα είχε 4 φορολογικούς ελέγχους και μάλιστα σε περίοδο που είχε η ομάδα κάνει περαίωση. Πληρώθηκαν με την περαίωση 250.000 ευρώ και με τον επανέλεγχο βγήκε ποσό 1,5 εκατομ ευρώ. Εκείνη τη χρονιά δεν πήραμε αδειοδότηση.

Τη σαιζόν 12-13 είχαμε ένα νέο προπονητή που τον πίστεψα πολύ και κάναμε φοβερή πορεία. Το ποδοσφαιρικό υλικό είχε έμπειρο κορμό και πολλά νέα παιδιά που έπαιξαν για πρώτη φορά σούπερ λιγκ. Καταφέραμε και τερματίσαμε στην 5η θέση, αλλά δυστυχώς για εξωτερικούς λόγους που δεν γνωρίζει κανείς μέχρι σήμερα μας αφήρεσαν το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στο κας αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη χρωστάνε τεράστια ποσά αλλά δεν τους αγγίζει κανείς. Εκείνη τη χρονιά κάναμε εκπρόθεσμη ρύθμιση των χρεών.

Και τότε ο κόσμος τα έβαλε με το πρόσωπό μου λες και εγώ δεν ήθελα να παίξουμε στην Ευρώπη. Αυτό με έκανε πιο δυνατό. Κρατήσαμε τους παίκτες, ο προπονητής που είχαμε έφυγε για άλλη ομάδα. Η χρονιά 13-14 ξεκίνησε δύσκολα με 2 αλλαγές προπονητών και μετά φέραμε τον κ. Πετράκη. Για πολλούς φαινόταν άγνωστος αλλά εγώ του εμπιστεύθηκα και τερματίσαμε στην 8η θέση. Πάλι δεν πήραμε άδεια και μας κυνήγησε αυτό το φαινόμενο για 3η χρονιά. Το πρόβλημα ήταν η βιωσιμότητα ενώ άλλες ομάδες έπαιρναν αδειοδότηση. Ξέρω ότι στενοχώρησε τον κόσμο αλλά πιο πολύ αυτό στενοχωρεί τον ιδιοκτήτη της ομάδας.

Εμείς σαν διοίκηση και τεχνικό τημ γνωρίζαμε ικανότητες παικτών παρότι μια μερίδα φιλάθλων από το καλοκαίρι του 2014 μας είχαν πρώτους στη λίστα να υποβιβαστούμε. Οι ίδιοι που φωνάζουν και σήμερα. Πολύς κόσμος απομακρύνθηκε από το γήπεδο. Η χρονιά 14-15 η 4η συνεχόμενη στη σουπερ λίγκα, πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70, έπρεπε να κερδίσει τον κόσμο και να κάνει επιτυχίες. Το προπονητικό τημ και οι παίκτες αξιοποίησαν το ταλέντο και την  αξία τους. Έδειξαν στην Ελλάδα ότι μπορούν να κερδίσουν τον κάθε αντίπαλο. Δέκα αγωνιστικές πριν από το τέλος διασφάλισε την παραμονή και έσπασε όλα τα ρεκόρ. Η διοίκηση έδινε κίνητρα και πριμ συμμετοχής στα πλέι οφ. Είχαμε δε στόχο να πάρουμε την αδειοδότηση.

Μέχρι τέλος Μαρτίου καταφέραμε και πληρώσαμε για ότι λάθη κάναμε προηγούμενες χρονιές. Σήμερα καταφέραμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η ομάδα δεν χρωστά σε άλλους. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα κάνει τον κόσμο περήφανο αρκεί ο κόσμος να είναι κοντά στην ομάδα και να μη την πολεμά μερίδα του κόσμου. Η ομάδα έχει υποδομές και βάσεις. Μπορεί να προχωρήσει.

Πρώτη φορά αυτή η ομάδα έχει παίκτες σε όλες τις εθνικές ομάδες αλλά και σε άλλες ομάδες. Η μη αδειοδότηση αφαίρεσε χρόνια από τη ζωή μου. Πίστευα αυτή τη φορά δεν υπήρχε πρόβλημα και δεν το περίμενα ότι δεν θα πάρουμε. Το μοναδικό θέμα ήταν που άργησε η εφαρμογή για να μπούμε έγκαιρα στη ρύθμιση, δηλαδή να έχουμε ενημερότητα στις 31 Μαρτίου.  Η πρωτοβάθμια συνεδρίασε στις 17/4 με την ΕΠΟ να δίνει 14 μέρες προθεσμία. Γιατί να μη έδινε μεγαλύτερη προθεσμία και μετά να συνεδρίαζε η επιτροπή;

Η διοίκηση τους τελευταίους 4-5 μήνες τακτοποίησε υποχρεώσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε μια εποχή κρίσης. Αν πίστευα από την αρχή ότι δεν θα πάρω αδειοδότηση δεν υπήρχε λόγος να τα πληρώσω τα χρήματα αυτά. Δυστυχώς ταρακουνήσαμε τα νερά και ενοχλήσαμε πολλούς, δεν χαριστήκαμε σε κανένα. Χτυπήσαμε όλες τις ομάδες. Ο ΠΑΣ ήταν είναι και θα γίνει πιο δυνατός στηριζόμενος στις δικές μου δυνάμεις και θα φέρει τον κόσμο κοντά του. 


Η φετινή πορεία έδωσε μεγάλες χαρές. Με την ανάδειξη ταλέντων από την πόλη και την περιφέρεια θα γίνουμε πιο δυνατοί. Όσο για την Ευρώοη αν δεν τα καταφέρουμε στις αίθουσες εκτός γηπέδων, θα πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και στα 50α γενέθλια της ομάδας να κάνουμε καλύτερη πορεία. Εγώ το τεχνικό τημ και οι παίκτες το πιστεύουμε. Να το πιστέψει και ο κόσμος και να το δείξει με τα έργα του. Εδώ κλείνω την αναφορά μου σ’ αυτή την 7ετία όπου ο ΠΑΣ ανέβηκε ένα σκαλοπάτι παραπάνω από εκεί που ήταν».

Το θέμα της αδειοδότησης και οι 4 λόγοι της απόρριψης

«Το θέμα θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες. Θα σας διαβάσω το σκεπτικό της δευτεροβάθμιας για τους 4 λόγους που μας έκοψαν. Παραλείπω όσα κρίθηκαν θετικά από την επιτροπή αδειοδότησης και θα σταθώ στους 4 λόγους που κοπήκαμε, Η ΕΠΟ μας είχε δώσει 14 μέρες προθεσμία να προσκομίσουμε τη ρύθμιση αλλά ο χρόνος δεν ήταν επαρκής λόγω του γνωστού προβλήματος με την εφαρμογή ώστε να είμαστε και με την φορολογική ενημερότητα εμπρόθεσμοι. 

Στείλαμε μια επιστολή πριν από 31 Μαρτίου που υποβάλαμε αίτημα υπαγωγής σε ρύθμιση αλλά δεν μας απάντησαν γνωρίζοντες ότι δεν μπορούσαμε μέχρι 31 Μαρτίου να μπούμε στη ρύθμιση.

Η επιτροπή αδειοδότησης μας έστειλε το διατακτικό της απόφασης. Η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απορρίπτει κατ’ ουσίαν την έφεση ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και επικυρώνει πρωτοβάθμια απόφαση. Αυτό ήταν το πρώτο χαρτί που πήραμε. Την επόμενη μέρα πήραμε και το σκεπτικό της απόφασης. 

Απορριφθήκαμε για 4 λόγους:Το ένα θέμα ήταν ότι η ΠΑΕ τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πιστοποιητικά οφειλής τι χρωστά μέχρι 31/12 για εργαζόμενους και ποδοσφαιριστές. Δύο τρεις από τους παίκτες δεν υπέγραψαν από παράλειψη του υπευθύνου αν και υπάρχει το γνήσιο της υπογραφής. Έπρεπε να το προσέξουν αυτό και από την ΠΑΕ να μη πάνε ανυπόγραφες οι δηλώσεις. Είναι δυνατόν να έχουμε οφειλή 600 ευρώ και να μη την πληρώναμε ενόψει αδειοδότησης; Ήταν πληρωμένα από πριν τα χρήματα στους παίκτες. Στην δευτεροβάθμια προσκομίσαμε τις αποδείξεις υπογεγραμμένες κανονικά.

Το δεύτερο θέμα ήταν ότι από τις προσφυγές τις οποίες εξοφλήσαμε υπήρχε ένα υπόλοιπο που μαζί με τους τόκους το προσδιόρισε η πρωτοβάθμια επιτροπή στο ποσό των 135.000 ευρώ και το πληρώσαμε πριν πάμε στην επιτροπή εφέσεων. Υπάρχει γι’ αυτό η απόδειξη με τα ποσά που πληρώθηκαν.

Το τρίτο θέμα ήταν η ρύθμιση της εφορίας. Ο νόμος ήθελε ενημερότητα στις 31 Μαρτίου και το παραδεχτήκαμε, ότι είμαστε εκπρόθεσμοι. Θα μπορούσαν να μας βάλουν γι' αυτό χρηματικό πρόστιμο όπως στις άλλες ομάδες και όχι να είναι λόγος μη αδειοδότησης αφού στην δευτεροβάθμια υπήρχε η ενημερότητα. Για έντεκα ομάδα υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις αλλά δεν πήραν άδεια μόνο 2 ομάδες. Δεν γνωρίζω τα στοιχεία των άλλων φακέλων να το διευκρινίσω.

Το τελευταίο θέμα ήταν τα χρηματοοικονομικά. Να αποδεικνύεις κάθε χρόνο ότι τα οικονομικά είναι 100% εγγυημένα. Σ’ αυτή την κατάσταση είναι τα έσοδσα και έξοδα με λίγα λόγια η βιωσιμότητα μιας ΠΑΕ. Εμείς δώσαμε το μίνιμουν των εσόδων και το μάξιμουμ των εξόδων και αυτή η αντιστοιχία δείχνει η ΠΑΕ να έχει 500.000 ευρώ κέρδος. Στην αρχή δεν δέχτηκαν την πώληση των δύο παικτών στον ΠΑΟΚ παρότι προσκομίσαμε συμβόλαια σε εφορία και αποδείξεις επιταγών. Αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς. Η βιωσιμότητα θεραπεύεται εκτός από τα άλλα έσοδα και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που εμείς κάναμε. Παρουσιάσαμε τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά, τα άλλα έσοδα, τις πωλήσεις παικτών και  έβγαινε η βιωσιμότητα της ομάδας και με κέρδη γιατί μειώθηκε το μπάτζετ, Καταθέσαμε αποδείξεις παικτών ότι πληρώθηκαν όλοι.

Υπάρχουν λένε βραχυπρόθεσμες οφειλές 6 εκατομ ευρώ από τα οποία 4,5 είναι στην  εφορία. Τους είπαμε ότι η εφορία ρυθμίστηκε οπότε προς αυτή είναι μακροπρόθεσμη οφειλή 100 δόσεων και η βραχυπρόθεσμη ήταν μόνο 1,5 εκατομμύριο. Δυστυχώς στην δευτεροβάθμιο η απόφαση πάρθηκε πριν μπούμε καν στην αίθουσα. Όποιος θέλει μπορεί  να δει τα στοιχεία και τις αποδείξεις.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις

-Θα ανοίξετε το φάκελο που λέει η ΕΠΟ;

«Αυτό κάνουμε τώρα το φάκελο ανοίξαμε. Αυτό κάναμε τώρα. Τα στοιχεία του φακέλου σας δείχνω και ελάτε να τα δείτε».

-Ποια είναι η πραγματική οικονομική εικόνα της ΠΑΕ; Πόσα χρωστά σε αφορία, σε παίκτες, σε τρίτους, σε προσφυγές; Πόσο είναι το πρωτογενές χρέος στην εφορία και πόσο οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα;

-Σήμερα τα χρέη προς τρίτους είναι  μηδέν, οι παίκτες είναι πληρωμένοι μέχρι τον Ιανουάριο. Η μοναδική οφειλή της ΠΑΕ είναι 4,5 εκατομμύρια στην εφορία και είναι σε ρύθμιση. Ρυθμίστηκε το χρέος σε 100 δόσεις. Μπορούμε να πληρώνουμε αργότερα και μεγαλύτερα ποσά. Άλλα χρήματα δεν οφείλουμε σε κανένα».

-Το κλίμα είναι βαρύ, ακούτε έξω τα συνθήματα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

«Ας έρθουν να πάρουν την ομάδα και εγώ θα είμαι από πίσω. Τη σαιζόν 10-11 τα έξοδα ήταν 10 εκατομμύρια για να πάρουμε το πρωτάθλημα στη Β' Εθνική. Που ήταν αυτή η ομάδα τόσα χρόνια πριν αναλάβω εγώ; Ας έρθει κάποιος να την πάρει αρκεί να πάρω τα χρήματα που αγόρασα την ομάδα. Αυτοί είναι οι φίλαθλοι της πόλης; Οι 30 που φωνάζουν έξω νομίζετε ότι εκπροσωπούν την πόλη; Στα Γιάννινα υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι. Φέρτε τους εδώ να πάρουν την ομάδα. Εγώ όσο είμαι θα πηγαίνει στη θέση αυτή, πάντα θα είναι ψηλά η ομάδα. Αναδεικνύουμε παίκτες, μέχρι και δανεικό παίκτη έχουμε στην Α’ Εθνική της Ιταλίας.

-Σας ζητήθηκε ποτέ να προσαρμοστείτε σε άρματα;

«Δεν θα σχολιάσω αυτό. Εγώ μιλώ με τα έργα μου. Υπάρχουν 2-3 άρματα, δεν με απασχολεί».

-Θα ανοίξετε το φάκελο που λέει η ΕΠΟ;

«Αυτά που σας διάβασα αυτά λέει και ο φάκελος. Είμαστε εκπρόθεσμοι μόνο για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις δεν προλάβαμε να την κάνουμε μέχρι 31 Μαρτίου».

-Πόσο αγοράσατε την ομάδα;

«Δεν θα πω το ποσό που τρομάζει. Δεν θέλω να το πω».

-Υπάρχει συμπαίκτης;

«Εγώ δεν ξέρω κάποιον. Αν ήταν δεν θα καθόταν δίπλα μου; Βάζει κάποιος χρήματα και να είναι στην αφάνεια; Αλλά αν υπάρξει θα τον δείτε. Ξέρετε ότι είναι δύσκολα τα χρόνια που περνάμε».

Στο τέλος της συνέντευξης τέθηκαν υπόψη των δημοσιογράφων με το δικαίωμα να φωτογραφηθούν και να είναι στη διάθεση του καθένα, όλα τα παραστατικά που είχε ο κ. Χριστοβασίλης, που όπως είπε, είναι τα στοιχεία του φακέλου.