Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ο ΠΑΣ Γιάννινα με τη γλώσσα των αριθμών

Και με τη γλώσσα των αριθμών πετυχημένη η πορεία του ΠΑΣ

Άκρως πετυχημένη ήταν η φετινή χρονιά για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μπορεί να μη πήρε αδειοδότηση, γεγονός που πίκρανε σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο του και όλους τους Ηπειρώτες, αλλά στο αγωνιστικό κομμάτι τα πήγε περίφημα. Τερμάτισε στην 6η θέση, έκανε καλές εμφανίσεις και στα παιχνίδια με τις ομάδες που τερμάτισαν στις πέντε πρώτες θέσεις έχασε μόνο στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό.
Παράλληλα ο γκολκίπερ Μάρκος Βελλίδης κλήθηκε στην εθνική ανδρών, ο Χάρης Χαρίσης στην εθνική ελπίδων, ο Γιάννης Πετράκης για τους περισσότερους θεωρείται ο κορυφαίος έλληνας προπονητής της σαιζόν, ασχέτως αν στη διαδικτυακή ψηφοφορία της NOVA πρώτος βγήκε ο Γιάννης Αναστασίου. 

Επίσης στους κορυφαίους της χρονιάς αναδείχτηκαν πλην του Βελλίδη και ο Μπράνα Ίλιτς, όπως και ο Νίκος Κοροβέσης που έκανε την καλύτερη ασίστ. Παράλληλα σε πολλές αγωνιστικές παίκτες του ΠΑΣ πήραν τα βραβεία MVP και Best goal, κερδίζοντας πρωτιές σε διαδικτυακές ψηφοφορίες. 

Ας δούμε τι δείχνει και η στατιστική για την πορεία του «Άγιαξ της Ηπείρου» στο πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα. Μπορεί οι αριθμοί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώνουν σε γενικές γραμμές την εικόνα της ομάδας όπως και τους πρωταγωνιστές της. Πρώτοι σκόρερ της ομάδας των Ιωαννίνων αναδείχτηκαν ο Μιχάλης Μανιάς και ο Κριστιάν Τσάβεζ που πέτυχαν από 8 γκολ ο καθένας. Ο Μανιάς στην αρχή της σαιζόν δεν ήταν βασικός, γιατί αποκτήθηκε μετά τη  βασική προετοιμασία του καλοκαιριού και είχε κενά στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Όμως με τη δουλειά όχι μόνο πήρε θέση βασικού αλλά αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ της ομάδας. 

Ο Τσάβεζ έκανε φέτος μια καταπληκτική χρονιά, ήταν ηγέτης της ομάδας και δικαίωσε όσους πίστεψαν στην αξία του. Δεύτερος σκόρερ με 7 γκολ είναι ο Μπράνα Ίλιτς ενώ ακολουθούν Τζημόπουλος και Ακόστα με 4 γκολ, Τσουκαλάς, Κοροβέσης με 3 γκολ, Μιχαήλ με 2 γκολ, ενώ με 1 γκολ είναι οι Γιάκος, Λίλα. «Κεφαλοσφαιριστής» είναι ο Τσάβεζ με 12 κεφαλιές στις αντίπαλες εστίες, έναντι 10 του Μανιά και 7 του Μπέριου. Στις πάσες μακράν πρώτος είναι ο Σταύρος Τσουκαλάς με 310 έναντι 257 του Τσάβεζ και 145 του Στρούνα. Αξίζει μια ειδική αναφορά για τον Σταύρο Τσουκαλά, που είναι το βαρόμετρο του ΠΑΣ, με σταθερά καλή απόδοση στα περισσότερα παιχνίδια. Στις χαμένες ευκαιρίες μοιραίος παίκτης είναι ο Κοροβέσης με 7 στον αριθμό έναντι 4 των Τσάβεζ και Τσουκαλά. 

Στις ποινές από τους διαιτητές ο «Άγιαξ» ήταν μια πειθαρχημένη ομάδα, καθώς με απευθείας κόκκινη κάρτα δεν αποβλήθηκε κανείς ποδοσφαιριστής. Στις κίτρινες κάρτες τον μεγαλύτερο… λογαριασμό έκανε ο Άντι Λίλα που καίτοι αγωνίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί μετά πήγε στην Πάρμα έχει 8 στον αριθμό. Μία κάρτα λιγότερη, δηλαδή 7 πήραν οι Ακόστα και Μπέριος. Περισσότερο χρόνο συμμετοχής είχε ο γκολκίπερ Μάρκος Βελλίδης, 2963 λεπτά. Η πρώτη πεντάδα της κατηγορίας αυτής συμπληρώνεται από τους Τσουκαλά 2844 λεπτά, Μιχαήλ 2840, Τζημόπουλος 2589, Στρούνα 2572.