Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το ντέρμπι Φαρκαδόνα - Βελισσάριο με μια άλλη ματιά

Ευτυχώς υπάρχει και η περιφέρεια όπου για τη μπάλα ξεσηκώνονται πόλεις και χωριά...

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα και Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η σούπερ λίγκα. Έχουν και οι μικρότερες κατηγορίες τα δικά τους ενδιαφέροντα. Αυτή την εποχή κορυφώνονται οι αγώνες μπαράζ των πρωταθλητριών ομάδων των Ενώσεων για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, που ξεσηκώνουν πόλεις και χωριά, γεμίζουν τα γήπεδα, στήνονται πανηγύρια εκεί που οι ομάδες κερδίζουν την άνοδο, τι κι αν όλα αυτά είναι γενικά πίσω από τη βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας. 

Βρεθήκαμε το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο του χωριού Οιχαλία (Νεοχώρι ονομαζόταν παλιότερα και έτσι το ξέρει ο περισσότερος κόσμος) Τρικάλων του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου ένας ματς φωτιά ανάμεσα στην Αθλητική Ένωση Φαρκαδόνας και τον Α. Ο. Βελισσαρίου Ιωαννίνων ξεσήκωσε όλα τα χωριά του κάμπου της περιοχής, ενώ έκανε και πολλούς εκδρομείς να ταξιδέψουν από τα Γιάννινα στο γήπεδο αυτό. Ήταν η προτελευταία αγωνιστική των αγώνων κατάταξης με τη Φαρκαδόνα και το Βελισσάριο να είναι στην 1η θέση με 8 βαθμούς. Η νίκη έδινε το εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική για τη γηπεδούχο ομάδα, η ισοπαλία άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς ενώ η νίκη του Βελισσαρίου του εξασφάλιζε την άνοδο. 

Ήταν από τα ματς που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, που ξεσηκώνουν πόλεις και χωριά, που γεμίζουν τα γήπεδα για να αποθεώσουν τους δικούς τους μικρούς ήρωες. Τελικά στο ματς αυτό η τύχη χαμογέλασε στην Α. Ε. Φαρκαδόνας που με γκολ του Νικούλη στο 64’ κέρδισε 1-0 και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική. Ο. Α. Ο. Βελισσαρίου στάθηκε άτυχος στο 33’ που κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο έμπειρος Γιαννάκης και απέκρουσε ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Πατσιαλής. 

Η Φαρκαδόνα είναι μια κωμόπολη του νομού Τρικάλων στα μέσα της διαδρομής για Λάρισα και χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού. Είναι το τρίτο σε πληθυσμό οικιστικό κέντρο του νομού, μετά τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Διαθέτει στάδιο 3500 θέσεων που χτίστηκε το 1970, από τα καλύτερα του νομού, σε σημείο που σε δύο ματς το παρελθόν στην Α’ Εθνική το χρησιμοποίησε και ο Α. Ο. Τρίκαλα. Η Α. Ε. Φαρκαδόνας ιδρύθηκε το 1967. Τα χρώματα είναι μπλε άσπρο. Στην διαδρομή της έχει να επιδείξει δύο φορές την κατάκτηση του τίτλου στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Τρικάλων, την κατάκτηση δύο κυπέλλων πάλι σε επίπεδο νομού και τη συμμετοχή 2 φορές στη Δ’ Εθνική. Στη Γ’ Εθνική, έστω και με τη μορφή που λειτουργεί τώρα σαν ημιεπαγγελματική κατηγορία, η Φαρκαδόνα ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Γι’ αυτό τα πανηγύρια θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, παρότι μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ο κόσμος εργάζεται σκληρά στα χωράφια του κάμπου. 

Στους αγώνες μπαράζ, η Φαρκαδόνα χρησιμοποίησε ως έδρα το δημοτικό στάδιο Οιχαλίας (διπλανού χωριού) που είναι σε καλύτερη κατάσταση που αποδείχθηκε και γούρικο καθώς σε τρία ματς έχει τρεις νίκες. Βέβαια, όπως μας είπαν οι παράγοντες της Φαρκαδόνας, στο πρωτάθλημα θα χρησιμοποιήσουν κανονικά το δικό τους γήπεδο στη Φαρκαδόνα, που είναι και η έδρα του ομώνυμου Δήμου. 


Ο Α. Ο. Βελισσαρίου από την άλλη πλευρά, είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες στα Γιάννινα και έχει έδρα την συνοικία των Σεισμοπλήκτων. Είναι μια περιοχή προς την έξοδο της πόλης όπου εγκαταστάθηκαν οικογένειες από ορεινά χωριά που καταστράφηκαν από τους σεισμούς του 1967. Η ομάδα αυτή έχει πάρει το όνομά της από τον στρατηγό Βελισσάριο που πολέμησε για την απελευθέρωση της πόλης. Από πέρσι χρησιμοποιεί ως έδρα το ΠΕΑΚΙ. Αγωνίστηκε στη παλιά Γ’ Εθνική που ασφαλώς είχε περισσότερο αίγλη από τη σημερινή, στην τριετία 1993-1996, με έδρα το εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες», εκεί που παίζει και ο ΠΑΣ, κάνοντας και μεγάλα παιχνίδια για το κύπελλο φιλοξενώντας ομάδες από την Α’ Εθνική όπως ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Ατρόμητο Αθηνών και άλλες.


Ξεσηκώθηκε ο Θεσσαλικός κάμπος

Το ματς της Κυριακής ανάμεσα στις δύο αυτές ιστορικές ομάδες παρουσίαζε τεράστιο ενδιαφέρον. Από νωρίς άρχισαν να καταφθάνουν στο Νεοχώρι κούρσες αλλά και αγροτικά αυτοκίνητα με φιλάθλους για να δουν το παιχνίδι. Κι όχι μόνο από τη Φαρκαδόνα αλλά και όλα τα γειτονικά χωριά, όπως και από τα Τρίκαλα. Γενικός ξεσηκωμός σε όλα τα καμποχώρια των Τρικάλων, αλλά και από τα Γιάννινα ήταν 150 περίπου εκδρομείς με Ι.Χ. αυτοκίνητα. Ήταν ματς που έκρινε την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η αγωνία όλων στο κατακόρυφο. Τέτοια ματς όλοι θέλουν να τα δουν. 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Α. Ο. Τρικάλων δέχτηκε πρόταση από τον Πανσερραϊκό για φιλικό παιχνίδι στα Τρίκαλα για την περασμένη Κυριακή, προκειμένου οι δύο ομάδες να πανηγυρίσουν την άνοδό τους στη Β’ Εθνική ή καλύτερα την επιστροφή τους στην κατηγορία αυτή, αλλά το ματαίωσαν για να πάει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος από τα Τρίκαλα στο ματς της Φαρκαδόνας. Εκεί ήταν όλη η ηγεσία του Α. Ο. Τρικάλων με επικεφαλής τον πρόεδρο Χάρη Κουτσούρη όπως και αρκετοί ποδοσφαιριστές. Μια Κυριακή πριν, πέρασαν τις δικές τους μεγάλες αγωνίες στο ματς θρίλερ στο γήπεδο της Α. Ε. Καραϊσκάκη της Άρτας (το οποίο παρουσιάσαμε σε μια σελίδα) και προχτές υποστήριξαν την Φαρκαδόνα, αλλά πιο χαλαρά από τη δική τους δοκιμασία.

Σε μια βδομάδα δύο άνοδοι

Μετά το ματς έλεγαν ότι θα γίνει φιλικό στα Τρίκαλα μεθαύριο Πέμπτη, ανάμεσα στον ιστορικό Α. Ο. Τρικάλων και στην Α. Ε. Φαρκαδόνας για να πανηγυρίσουν από κοινού τις ανόδους σε Β’ και Γ’ Εθνική αντίστοιχα. Μέσα σε μια βδομάδα δύο Τρικαλινές ομάδες άλλαξαν κατηγορία και αυτό δεν περνά απαρατήρητο. Ο κάμπος που προβάλει από τα Μετέωρα και μετά, ντύθηκε στα γιορτινά του. «Δεν θυμάμαι άλλη φορά να είναι σε μια από τις τρεις μεγάλες εθνικές κατηγορίες δύο ομάδες από το νομό Τρικάλων» είπε στις δηλώσεις του ο προπονητής της Φαρκαδόνας Τάκης Ρούσσας, παλιός άσσος του Α. Ο. Τρικάλων στις παλιές καλές εποχές. «Είναι καλό σημάδι για την περιοχή μας και πιστεύω να συνεχιστούν και στο μέλλον οι επιτυχίες των ομάδων μας» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω στο γήπεδο από νωρίς υπήρχε το αδιαχώρητο. Τοπική ιστοσελίδα υπολόγισε τον κόσμο στους 1700 που ήταν στο γήπεδο Νεοχωρίου. Ένα περιποιημένο γήπεδο με εξέδρες , σκέπαστρο και σε καλή κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος. Σ’ αυτό το γήπεδο αγωνίζεται ο Διγενής Νεοχωρίου, από τις πιο αξιόλογες ομάδες της περιοχής, που παλιά πάντα πρωταγωνιστούσε στο ποδόσφαιρο των Τρικάλων όπως μας εξήγησε ο παλιός άσσος του Διγενή Τσιλιμίγγας. Ο ίδιος μας είπε επίσης ότι το Νεοχώρι, που από το 1980 και μετά επίσημα ονομάζεται Οιχαλία είναι ένα όμορφο χωριό που έχει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό, καθώς η γη που καλλιεργείται με δυναμικές καλλιέργειες λόγω και των νερών του Πηνειού, δεν επαρκούσε για όλους.

Ο Τσιτσάνης, ο Μητροπάνος και οι άλλοι

Στη δημοτική ενότητα Οιχαλίας, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το γήπεδο που έγινε το συγκλονιστικό αυτό παιχνίδι, είναι και το χωριό Πετρωτό, από το οποίο κατάγεται ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης. Και επειδή μιλάμε για καλλιτέχνες, είναι γνωστό ότι από τα Τρίκαλα κατάγονταν ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Κώστας Βίρβος και ο Απόστολος Καλδάρας. Από τη νεώτερη γενιά των καλλιτεχνών από τα Τρίκαλα είναι και ο Κώστας Καραφώτης και άλλοι. 

Σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στο Καστράκι της Καλαμπάκας που καθίσαμε να δειπνήσουμε στο δρόμο της επιστροφής για τα Γιάννινα, είδαμε αυθεντικές παλιές φωτογραφίες του Βασίλη Τσιτσάνη, όταν τραγουδούσε σε κέντρα της περιοχής με ψάθινες καρέκλες. Κι ένας κεντρικός δρόμος των Τρικάλων που οδηγεί από την πλατεία στο εθνικό στάδιο της πόλης φέρει το όνομα αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Που στα χιλιάδες τραγούδια που έγραψε ήταν και για τη γενέτειρα πατρίδα όπως «στα Τρίκαλα στα δυό στενά», «στην Καλαμπάκα μια βραδιά θα πάω να μεθύσω…». 

Αντί για μπάλα μιλάμε λίγο περισσότερο για τον Τσιτσάνη, γιατί αγαπούσε το ποδόσφαιρο όπως και τον Α. Ο. Τρικάλων μη χάνοντας παιχνίδια του σε γήπεδα των Αθηνών αλλά και γιατί, επιτρέψτε μας να πούμε, ότι είναι από τις μουσικές αδυναμίες μας και συνέπεσε αυτές τις μέρες να διαβάζουμε και το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη για το μεγάλο αυτό καλλιτέχνη.

Που κρίθηκε η αναμέτρηση

Να επιστρέψουμε και πάλι στο παιχνίδι, για το αγωνιστικό κομμάτι δεν θα πούμε πολλά. Όπως κέρδισε η Φαρκαδόνα με το γκολ του Νικούλη, έτσι θα μπορούσε να κερδίσει και το Βελισσάριο αν ευστοχούσε στην εκτέλεση του πέναλτι ο Γιαννάκης. Γενικά σαν εικόνα ομάδας ήταν καλύτερη η Α. Ε. Φαρκαδόνας που έχασε και περισσότερες ευκαιρίες. Ο Α. Ο. Βελισσαρίου για το ματς αυτό ποντάρισε πολύ στην εμπειρία των παικτών του, αφού κάποιοι απ’ αυτούς όπως οι Βλάχος, Μπούρμπος, Βαρτζιώτης, Γιαννάκης αγωνίστηκαν σε ομάδες της σούπερ λίγκα. Το ρόστερ του Βελισσαρίου ήταν πιο ποιοτικό απ’ όλες τις ομάδες του ομίλου, αλλά η απόδοση της ομάδας στα περισσότερα ματς δεν ήταν η αναμενόμενη. 

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, η άνοδος για τη Γιαννιώτικη ομάδα δεν χάθηκε προχτές στα Τρίκαλα, αλλά μέσα στα Γιάννινα, όπου οι ισοπαλίες με Φαρκαδόνα και Σιναράδες στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στέρησαν από 4 πολύτιμους βαθμούς. Και επίσης ήταν μεγάλο λάθος που άλλαξαν δύο προπονητές σε μια σαιζόν και ο δεύτερος μάλιστα παραμονές των αγώνων μπαράζ. Τέλος πάντων, κατόπιν εορτής ότι και να ειπωθεί δεν έχει καμία αξία. Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές ήταν ήσυχο. Δεν έλειψαν σε κάποιες φάσεις τα νεύρα, αλλά όλα τελείωσαν ομαλά.

Ο αδελφός του Κώστα Φορτούνη

Ανάμεσα στους 22 πρωταγωνιστές ήταν και δύο γνωστά ονόματα. Με την Α. Ε. Φαρκαδόνας αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός με το νούμερο 5 ο Θοδωρής Φορτούνης, αδελφός του Κώστα Φορτούνη του Ολυμπιακού που σημείωσε και το 2ο γκολ στον τελικό του Σαββάτου με την Skoda Ξάνθη. Με τον Α. Ο. Βελισσαρίου αγωνίστηκε ο Αλέκος Μπούρμπος με το νούμερο 11 στην πλάτη, αδελφός του Χρήστου Μπούρμπου του Παναθηναϊκού με πέρασμα από ΠΑΣ, Ηρακλή, ΑΕΚ, Κέρκυρα και ΟΦΗ.

Ο πραγματικός MVP του αγώνα

MVP του αγώνα βάσει της απόδοσης είναι ο Νικούλης της Φαρκαδόνας που έκανε μεγάλο παιχνίδι ενώ σημείωσε και το μοναδικό γκολ της νίκης. Προσωπικά θα επιλέγαμε ως MVP τον αμυντικό Βαγγέλη Σήτο του Α. Ο. Βελισσαρίου ως αθλητή και επιστήμονα. Είναι 40 ετών (γεννήθηκε το 1975) και τρέχει σαν έφηβος, έχει σπουδάσει ιατρική και ως γιατρός είναι άριστος επιστήμονας και άνθρωπος. Είναι αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων. Του αξίζουν πολλοί τίτλοι και έπαινοι και αυτές οι προσωπικότητες σαν του Βαγγέλη Σήτου θα πρέπει να αναδεικνύονται στην ελληνική κοινωνία για να αποτελούν πρότυπα στις νέες γενιές. Ο ΠΣΑΠ και η ΕΠΟ θα πρέπει να έχουν τις κεραίες τους και στην περιφέρεια, για να μη περνούν απαρατήρητες τέτοιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό ξεκινώντας το θέμα στην αρχή τονίσαμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ούτε τα ποδοσφαιρικά ενδιαφέροντα αρχίζουν και τελειώνουν στη σούπερ λίγκα.

Ατέλειωτα πανηγύρια στον κάμπο

Με το που τελείωσε το παιχνίδι στήθηκε ένα ατέλειωτο πανηγύρι από τους γηπεδούχους εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και μέσα στα αποδυτήρια. Οι παίκτες σήκωσαν στους ώμους τον πρόεδρο Γιώργο Χαλβατζά, τον προπονητή Τάκη Ρούσσα και αποθεώθηκαν ενώπιον των φιλάθλων τους. Στα αποδυτήρια άνοιξαν σαμπάνιες και έπεσαν πολλά μπουγελώματα. Μάλιστα την ώρα που έκαναν δηλώσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο τερματοφύλακας Θωμάς Πατσιαλής και ο χορηγός της ομάδας Τάσος Φραγκούλης, παίκτης της ομάδας τους έκανε «παπί» καταβρέχοντάς τους με το λάστιχο που ποτίζουν το γήπεδο! 

Οι φίλαθλοι αποχωρώντας από το γήπεδο της Οιχαλίας σχημάτισαν φάλαγγα αυτοκινήτων και μπήκαν με κορναρίσματα στην πόλη της Φαρκαδόνας. Πολλά συγχαρητήρια δέχτηκε και η Α. Ε. Φαρκαδόνας για την άνοδό της στη Γ’ Εθνική που θα μείνει στην ιστορία. Πρώτα από το Δήμαρχο της περιοχής Θανάση Μεριβάκη που ήταν από τους πρώτους που πήγαν στο γήπεδο. Τα αποδυτήρια των νικητών επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Τρικάλων Θανάσης Μπουτζιώλης.

Ψυχραιμία στο Βελισσάριο


Στο Βελισσάριο αντιμετώπισαν ψύχραιμα την ήττα. Απλά στο τέλος τα είχαν με το διαιτητή για μια φάση στις καθυστερήσεις όπου ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Γιαννόπουλου από αμυντικό. Και φυσικά τα είχαν με την ατυχία για το χαμένο πέναλτι από τον Γιαννάκη, όταν το ματς ήταν στο 0-0. Το βράδυ η διοίκηση του ΑΟΒ με ανακοίνωσή της συνεχάρη τους παίκτες και τον προπονητή για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Η Γιαννιώτικη ομάδα θα κάνει τον απολογισμό της χρονιάς και θα καθορίσει τους στόχους για τη νέα περίοδο. Η τελευταία αγωνιστικό στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν έχει καμία βαθμολογική αξία. Η μάχη στον 5ο όμιλο κρίθηκε προχτές στον Θεσσαλικό κάμπο.