Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η "μαύρη σελίδα" και η επόμενη μέρα στον ΠΑΣ

Πως θα είναι η επόμενη μέρα στον ΠΑΣ μετά το "ξενέρωμα" του κόσμου και τη μη αδειοδότηση;

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν μπορούν να συνέλθουν ακόμα στα Γιάννινα από το σοκ της μη αδειοδότησης που σημαίνει έξοδος από τα πλέι οφ και τέλος στα όνειρα της Ευρώπης. Τέτοια μεγάλη πίκρα και απογοήτευση δεν ένιωσε ο κόσμος ούτε στα πέτρινα χρόνια, όταν έφτασε μέχρι και τη Γ’ Εθνική με πολλές ταπεινώσεις και διασυρμούς. Γιατί η φετινή ομάδα με την καταπληκτική πορεία της στο πρωτάθλημα, έκανε περήφανους τους Ηπειρώτες που πίστεψαν ότι ήρθε πάλι η στιγμή να παίξει στο κύπελλο Ευρώπης (Γιουρόπα Λιγκ) καθώς σταθερά κρατά την 5η θέση δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Όμως όπως το 2013 έτσι και τώρα το όνειρο κόπηκε στη μέση για την ίδια ακριβώς αιτία. Την έλλειψη αδειοδότησης, που τείνει να γίνει εφιάλτης. 

Ενώ η ομάδα κάνει θαύματα στα γήπεδα, κλέβει την παράσταση, εντούτοις δεν μπορεί να έχει στόχο, όραμα, φιλοδοξίες από τον ίδιο πάντα λόγο. Κι αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν οι Γιαννιώτες με συνέπεια να υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στην πόλη. «Αν δεν είχαμε ομάδα, θα λέγαμε εντάξει δεν τρέχει και τίποτα…. Αλλά η ομάδα να πηγαίνει τρένο για Ευρώπη, να την φοβούνται και να τη σέβονται όλες οι μεγάλες ομάδες, και να κόβετε από την αδειοδότηση, είναι κάτι που δεν χωρά ο νους μας» λένε οι περισσότεροι στα Γιάννινα. 

Τα «πυρά» από την κριτική των φιλάθλων στρέφονται στο πρόσωπο του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη, που τον θεωρούν υπεύθυνο για τη μη αδειοδότηση της ΠΑΕ που είναι συνεχόμενη από το 2012 μέχρι τώρα. Η αίσθηση του κόσμου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΣ που συγκροτούν τον φάκελο και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ΠΑΣ είναι στο στόχαστρο συμφερόντων. Και τούτο γιατί η μη αδειοδότησή του είναι ένα πρόβλημα επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα στραβός ο γιαλός αλλά κάπου και ο ΠΑΣ στραβά αρμενίζει. 

Αυτά ως προς το ένα σκέλος. Ως προς το άλλο σκέλος, διάπλατη είναι η πεποίθηση των Γιαννιωτών φιλάθλων ότι από τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου δεν κρίνονται όλες οι ομάδες με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Στον ΠΑΣ εξαντλούν όλη την αυστηρότητα, αφού τους δίνει και αυτός το δικαίωμα με τον ελλιπή φάκελο και σε άλλες ομάδες υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.  Πολλοί φίλαθλοι των Ιωαννίνων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ζητούν να ανοίξουν οι φάκελοι όλων των ομάδων για να φανεί τι δεν έχει ο ΠΑΣ που κόπηκε και έχουν άλλες ομάδες που αδειοδοτήθηκαν, ποιες έχουν ενημερότητα και ποιες όχι, πως αξιολογήθηκε το πλάνο βιωσιμότητας ομάδων με πολύ λιγότερα εισιτήρια και που υστέρησε έναντι αυτών. Αυτό βέβαια στην πράξη δεν μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχει η ρήτρα εμπιστευτικότητας (άλλο θέμα για συζήτηση αυτό), αλλά στην αίσθηση του κόσμου είναι κι αυτό ένα θέμα.

Το γιατί δεν αδειοδοτήθηκε ο ΠΑΣ, τόσο από την πρωτοβάθμια όσο και από την δευτεροβάθμια επιτροπή και ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι που οδήγησαν τις επιτροπές σ’ αυτή την απόφαση, είναι κάτι που δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη. Την αλήθεια γνωρίζουν μόνο στην ΕΠΟ, ο Χριστοβασίλης και όσοι από την ομάδα της Ηπείρου χειρίσθηκαν το θέμα με την συγκρότηση του φακέλου. Το πρόβλημα για τον ΠΑΣ ήταν η εκπρόθεσμη προσκόμιση της φορολογικής ενημερότητας γιατί καθυστέρησε να ανοίξει το Taxis και να μπει η ΠΑΕ στη ρύθμιση ή κάτι άλλο; Υπάρχουν τυχόν χρέη σε τρίτους, σε παίκτες που δεν ρυθμίσθηκαν; Υπάρχει πρόβλημα με το πλάνο βιωσιμότητας; Εδώ θα είχε ενδιαφέρον να επεξηγηθεί από την ΕΠΟ πως αξιολογείται η βιωσιμότητα μιας ομάδας; Μόνο με λογιστικά δεδομένα; Ο κόσμος, η ιστορία, η φανέλα, η περιοχή που εκπροσωπεί δεν λαμβάνονται υπόψη; Πως μπορεί να θεωρείται μη βιώσιμη ομάδα ο ΠΑΣ και να θεωρούνται βιώσιμες άλλες ομάδες με 100 και 200 εισιτήρια; Ο ΠΑΣ που εκπροσωπεί την Ήπειρο, που έχει τεράστια ιστορία, που έχει 20 χρόνια στην Α’ Εθνική, βαριά φανέλα, ένα λαό που είναι δίπλα του 49 χρόνια,  είναι ομάδα χωρίς μέλλον επειδή στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει κάποια χρέη; Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει διδάξει ότι ομάδες με κόσμο και ιστορία άντεξαν στο διάβα του χρόνου, ενώ ομάδες που στηρίχτηκαν μόνο στην οικονομική ευρωστία των μεγαλομετόχων τους δεν είχαν την ανάλογη διάρκεια. Ο κόσμος ανησυχεί, εκφράζει τις απορίες του, αλλά απάντηση δεν θα πάρει ποτέ.


Τι λέει ο Γιώργος Χριστοβασίλης

Δύσκολη είναι η θέση και του προέδρου του ΠΑΣ Γιώργου Χριστοβασίλη αφού όπως γράψαμε και στην αρχή, όλα τα πυρά των φιλάθλων στρέφονται στο πρόσωπό του. Μάλιστα χτες το πρωί βρέθηκαν και συνθήματα σε βάρος τους στους τείχους του προπονητικού κέντρου της ομάδας στο ΠΕΑΚΙ. Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μιλήσει στον κόσμο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που κράτησε χαμηλότερους τόνους. Για το Σάββατο έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στα Γιάννινα και όπως λένε οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένος ακόμα και να ανοίξει το φάκελο της ΠΑΕ και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. 

Προχτές βράδυ μιλώντας στη NOVA τόνισε και τα εξής: «Οι παίκτες είναι πληρωμένοι. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν οφείλει σε κανέναν ποδοσφαιριστή. Το επόμενο θέμα είναι η ρύθμιση της εφορίας. Με το ΙΚΑ δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα, είχαμε κάποια προβλήματα και κάποιες διαμάχες με την εφορία. Ήταν η ρύθμιση για να μπούμε στις 100 δόσεις. Είχε δοθεί από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ παράταση γιατί καθυστερούσαμε να δώσουμε τη ρύθμιση. Προσκομίσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μπήκαμε στη ρύθμιση. 

Το επόμενο έτος τα έσοδα μαζί με τα έξοδα πρέπει να δικαιολογούν ότι η κάθε εταιρεία θα έχει θετικό ορίζοντα». Ακόμα πρόσθεσε ότι το πλάνο βιωσιμότητας ενισχύθηκε με τις μεταγραφές των Κοροβέση, Χαρίση στον ΠΑΟΚ συν ένας ακόμα παίκτης που θα αποτελέσει παρελθόν: «Προσκομίσαμε συμβόλαια στην εφορία σήμερα και προκαταβολές για τους παίκτες. Υπάρχει και άλλη μία μεταγραφή, αλλά δεν θέλω να πω το όνομα. Δίνοντας αναλυτικά τα έσοδα έναντι των εξόδων, η ΠΑΕ έχει τουλάχιστον 500.000 κέρδη. Μετά, ήρθε αυτή η απόφαση από την Επιτροπή Εφέσεων, που με λίγα λόγια είπε ότι ''επικυρώνουμε την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής». 

Ο Χριστοβασίλης τόνισε ότι θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ σκεπτόμενος να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα. Και επίσης σημείωσε ότι υπήρξε μια τυπική παράλειψη ότι εκ παραδρομής σε κάποια πιστοποιητικά μη οφειλής δεν υπέγραψαν οι ποδοσφαιριστές! Εμείς να προσθέσουμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο τιμητικό πρώτα για την ίδια την ΠΑΕ.

Πως θα είναι η επόμενη μέρα

Πολλά λέγονται και γράφονται για την επόμενη μέρα στον ΠΑΣ. Άλλοι παρουσιάζουν μια τάση ομαδικής φυγής των παικτών από την ομάδα, δίνοντας μια εικόνα διάλυσης στην ομάδα. Όμως δεν είναι έτσι. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με το «ξενέρωμα» του κόσμου, την μεγάλη απογοήτευση που θα οδηγήσει πολλούς φιλάθλους στον καναπέ του σπιτιού, παρά στο αγωνιστικό κομμάτι. 

Σίγουρα ο ΠΑΣ θα περάσει από μια μεγάλη δοκιμασία, έρχονται δύσκολες μέρες, γιατί λήγουν αρκετά συμβόλαια, υπάρχει η απογοήτευση των παικτών και δεν αποκλείεται κάποιοι από τους πρωτοκλασάτους καίτοι δεν λήγουν τα συμβόλαιά τους να ζητήσουν να φύγουν, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα διαλυθεί. 

Το 2012 που δεν πήρε για πρώτη φορά αδειοδότηση, τα πράγματα ήταν πιο χειρότερα γιατί είχαν αποχωρήσει όλοι οι έμπειροι παίκτες. Οι «Κασσάνδρες» τότε είχαν προβλέψει ότι η ομάδα θα είναι πεσμένη στη Β’ Εθνική από τα Χριστούγεννα και ο Γιάννης Χριστόπουλος που πρώτη φορά καθόταν σε ένα τόσο δύσκολο πάγκο, δεν θα προλάβαινε σαν προπονητής ούτε καν την παρέλαση του Οκτωβρίου! Να όμως που όλοι διαψεύστηκαν. Ο ΠΑΣ με τους πιτσιρικάδες και με την παλιά φρουρά κατέκτησε την 5η θέση στους αγωνιστικούς χώρους και ο Χριστόπουλος αναδείχθηκε ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Α

δειοδότηση ο ΠΑΣ δεν πήρε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αγωνιστικά κρατήθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα. Έχει γερό σκαρί σαν ομάδα, έχει λαϊκές ρίζες, είναι ομάδα με όνομα, ιστορία, κόσμο που δεν θα την αφήσει να χαθεί ποτέ. Βέβαια στάθηκε τυχερός στις μεταγραφές καθώς όπου χτύπησε βρήκε φλέβα χρυσού και αυτό δεν μπορεί να γίνει κάθε χρόνο. Παίκτες σαν τους Τσάβεζ, Τσουκαλά, Ίλιτς, Βελλίδη, Ακόστα, Τζημόπουλο, Χαρίση, Κοροβέση, Κολοβέτσιο, Γεωργίου, Λίλα, Οικονόμου και άλλους δεν μπορείς να τους βρεις τόσο εύκολα κάθε χρόνο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ΠΑΣ θα περάσει από πολλά κύματα και μεγάλες αναταράξεις, αλλά κανείς δεν ξέρει, έστω με τον περιορισμό μεταγραφών που έχει, πως θα γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά και πως θα είναι η ομάδα. Μπορεί να περάσει δύσκολες ώρες στη νέα σαιζόν, αλλά μπορεί να κάνει πάλι την έκπληξη.

Τι γίνεται με τους παίκτες

Ο ΠΑΣ λόγω μη αδειοδότησης έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μεταγραφές παικτών ανεξαρτήτου εθνικότητας άνω των 24 παικτών και δύο ανανεώσεις συμβολαίων για το καλοκαίρι με τα ίδια δεδομένα. Μπορεί να πάρει όσους παίκτες θέλει 24 ετών και κάτω αρκεί να έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Επίσης θα υποστεί 20% μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου. Στην ουσία πέντε είναι οι παίκτες άνω των 24 ετών  που μπορεί να κρατήσει ή να τους κάνει μεταγραφή και ο διαχωρισμός σε 3 και 2 είναι σχετικός. Γιατί αν ένας παίκτης μείνει ελεύθερος στις 30 Ιουνίου από τον Ιούλιο μπορεί να υπογράψει στην ΠΑΕ νέο συμβόλαιο ως μεταγραφή. 

Στον ΠΑΣ λήγουν στις 30 Ιουνίου τα συμβόλαια των τερματοφυλάκων Βελλίδη, Σωτηρίου, των αμυντικών Ντάσιου, Μιχαήλ, Ναδάλες, Σκόνδρα και των μέσων Ακόστα, Αυγενικού. Τον τελευταίο μπορεί να του ανανεώσει το συμβόλαιο γιατί είναι κάτω των 24 ετών. Κάποιους απ’ αυτούς θα κρατήσει και κάποιους θα αφήσει υποχρεωτικά να φύγουν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σ’ αυτούς, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους παίκτες που έχουν μεν συμβόλαια με την ΠΑΕ αλλά έκαναν καλή πορεία και έχουν μεταγραφικές προτάσεις όπως οι Τσάβεζ, Ίλιτς, Μανιάς, Τσουκαλάς, ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι. 

Ήδη παραχωρήθηκαν στον ΠΑΟΚ οι Χαρίσης, Κοροβέσης, ενώ ο Χριστοβασίλης αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία και για άλλη μια μεταγραφή. Θα είναι ο Ίλιτς για τον ΠΑΟΚ όπως ακούγεται ή ο Τσάβεζ για τον Αστέρα Τρίπολης; Ή αφορά κάποιο τρίτο ποδοσφαιριστή; Όλα είναι ανοιχτά και τέτοια ζητήματα και σενάρια θα ανακύπτουν συχνά στον ΠΑΣ από εδώ και πέρα. Αν μείνουν κάποιοι από τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και μείνουν όλοι οι άλλοι που δεσμεύονται για τα επόμενα χρόνια, επειδή υπάρχουν πολλοί εξελίξιμοι και ταλαντούχοι παίκτες, πάλι ο ΠΑΣ μπορεί να ορθοποδήσει αγωνιστικά. Αν όμως επαληθευτούν αυτά τα σενάρια και φύγουν όλοι αυτοί οι παίκτες, τότε το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

Θα μείνει ή όχι ο Γιάννης Πετράκης;

Πριν προκύψει το πρόβλημα με την αδειοδότηση εθεωρείτο δεδομένη η παραμονή του Γιάννη Πετράκη. Η τύχη τόφερε ο Κρητικός τεχνικός στα Γιάννινα να βρει την ποδοσφαιρική Ιθάκη του και να γίνει από τους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΣ αλλά και ο «Άγιαξ της Ηπείρου» να βρει στο πρόσωπό του έχει σοβαρό, μετρημένο, τίμιο προπονητή, άριστο γνώστη του αντικειμένου. 

Μετά τα νέα δεδομένα, προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι η παραμονή Πετράκη για την επόμενη χρονιά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Αν όπως φημολογείται υπάρξει νέος επενδυτής που θα μπορέσει να κρατήσει τους παίκτες και να ηρεμήσει τον κόσμο, καλλιεργώντας την ελπίδα για καλύτερες μέρες, ή αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει πάλι μια καλή προσπάθεια, είναι πολύ πιθανό να μείνει ο Πετράκης γιατί είναι έντιμος άνθρωπος που ξέρει να εκτιμά πρόσωπα και καταστάσεις. 

Αν όμως δεν φύγουν αυτά τα μαύρα σύννεφα που υπάρχουν σήμερα και φύγουν οι πρωτοκλασσάτοι παίκτες χαλώντας αυτή τη συνοχή που υπάρχει σήμερα, εκτίμησή μας είναι ότι ο Πετράκης ενδεχομένως να αποχωρήσει, γιατί κανένας προπονητής δεν θέλει να υπογράφει την επαγγελματική του αυτοκτονία.

Υπάρχει νέος επενδυτής;

Φημολογείται έντονα στα Γιάννινα τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής, ότι ήδη συμφώνησε με τον Χριστοβασίλη για να πάρει το 51% αλλά με την προϋπόθεση να μείνει και ο νυν πρόεδρος στην ομάδα. Και ακόμα ότι ο νέος επενδυτής, που το όνομά του δεν έχει διαρρεύσει, έκανε έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ, έδωσε τα πρώτα χρήματα για ανάγκες της ομάδας και άλλα τέτοια. Όπως γράψαμε και σε άλλα ρεπορτάζ, η αλλαγή ιδιοκτησίας μιας ΠΑΕ δεν μπορεί να γίνει εν κρυπτώ γιατί πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Συνεπώς δεν υπάρχει κάτι το επίσημο. Αν πραγματικά έχουν βάση όλα αυτά, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να βγει μπροστά για να τον δει και ο κόσμος, ώστε αυτός να του καλλιεργήσει την ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Έρχονται δύσκολες μέρες


Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι έρχονται δύσκολες μέρες στον ΠΑΣ, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται τώρα. Όταν ξεθυμάνει ο κόσμος, ίσως να φανεί καλύτερα το τοπίο της επόμενης μέρας. Ασφαλώς έρχονται δύσκολες μέρες και ένα θερμό καλοκαίρι, αλλά ο ΠΑΣ έχει κόσμο, ιστορία και δεν θα χαθεί. Απλά όσο θα υπάρχει αυτή η γάγγραινα με την αδειοδότηση θα έχει πολύ κόσμο απογοητευμένο και έναν πρόεδρο χωρίς στηρίγματα στην τοπική κοινωνία και εντελώς μόνο του.