Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Με δάκρυα τα Γιάννινα αποχαιρέτησαν τον Λάκη Στεργίου

Σύσσωμος ο νομικός και αθλητικός κόσμος των Ιωαννίνων είπε το στερνό αντίο στον Λάκη Στεργίου

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο δικηγορικός και αθλητικός κόσμος της πόλης, όπως και δεκάδες άλλοι συμπολίτες, αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Πέμπτης (20/8) από την εκκλησία της Περιβλέπτου τον δικηγόρο και αθλητικογράφο Νικόλαο (Λάκη) Στεργίου που έφυγε από κοντά μας για τον παράδεισο των αγγέλων από προχτές το μεσημέρι. Γιατί έτσι ήταν της μοίρας τα γραφόμενα, ο αγαπητός σε όλους μας «Ρίβα» να μας αποχαιρετήσει με χαμόγελο και καλοσύνη, όπως ήταν ο χαρακτήρας του και να μας βλέπει πλέον από ψηλά.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στις 5 το απόγευμα στην εκκλησία της Περιβλέπτου και ήταν όλοι εκεί, για το τελευταίο "αθλητικό ραντεβού" του Λάκη. Τον αποχαιρέτησαν μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συγγενείς, εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες. Δείγμα του άκακου χαρακτήρα και της μεγάλης αγάπης που έτρεφε η τοπική κοινωνία στο πρόσωπο του Λάκη. 

Όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν, κάτι να πουν, για τον δικό τους «Ρίβα», όπως τον γνώρισαν στο γήπεδο, στους δρόμους της πόλης, στα δικαστήρια και στην τηλεόραση. Για έναν άνθρωπο που είχε μόνο τον καλό λόγο να πει, που δεν πείραξε κανένα, δεν έβλαψε κανένα, παρά μόνο καλό έκανε όπου μπορούσε. Όπως γράψαμε και σε άλλα σημειώματα, ο Λάκης Στεργίου ήταν ένας άκακος άνθρωπος, με καλοσύνη, ευγένεια, κουλτούρα και ποιότητα. Ένας άνθρωπος με ψυχή και ευαισθησίες ενός μικρού παιδιού.

Πολύς κόσμος στο τελευταίο...αθλητικό ραντεβού για τον Λάκη Στεργίου


Ξέρουμε ότι ο πόνος της οικογένειας είναι μεγάλος, που έχασε τον δικό της άνθρωπο. Και μάλιστα τόσο ξαφνικά και απρόοπτα. Αλλά και η παρηγοριά γι’ αυτούς μεγάλη όπως και η περηφάνια, καθώς τον Λάκη τον αγάπησε ο κόσμος, τον εκτίμησε, τον αποχαιρέτησε με αγάπη, σεβασμό, με τον καλό λόγο και είναι βέβαιο ότι δεν θα τον ξεχάσει ποτέ και πάντα θα τιμά τη μνήμη του.

Την κοινή πορεία τους στην αθλητική δημοσιογραφία αλλά και στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως του ΠΑΣ σκιαγράφησε στον επικήδειο λόγο  γεμάτος συγκίνηση, ο αδελφικός του φίλος και συνεργάτης Νίκος Τσόλης. Μαζί κάπου στα 1990 με 1991 έστησαν την αθλητική εκπομπή «Αθλητικό Ραντεβού» που συνεχίζει μέχρις τις μέρες μας, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν των τοπικών τηλεοπτικών δρώμενων. 

Την διαδρομή στους στίβους του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας του Λάκη Στεργίου σκιαγράφησε ο Νίκος Τσόλης


Ο Νίκος Τσόλης μας συγκίνησε περισσότερο, θυμίζοντας στιγμές από το παρελθόν με πρωταγωνιστή το Λάκη Στεργίου, είτε στο γήπεδο, είτε στις προπονήσεις του ΠΑΣ, είτε στο τηλεοπτικό πλατό, είτε σε διάφορα κοσμικά στέκια της πόλης. Αλλά και σε άλλα δημοσιογραφικά μετερίζια, αφού ο Λάκης Στεργίου ήταν συνεργάτης παλιά τοπικών εφημερίδων, πάντα συνοδοιπόρος με το Νίκο Τσόλη που ήταν ένα αχώριστο δίδυμο. 

Ο δε ΠΑΣ, είπε ο Νίκος Τσόλης, ήταν για τον Λάκη το τέταρτο παιδί του και τα γήπεδο το δεύτερο σπίτι του. Τέλος ζήτησε από τον Λάκη εκεί που θα πάει να μεταφέρει τους χαιρετισμούς όλης της αθλητικής οικογένειας σε άλλους που έφυγαν νωρίτερα από τη ζωή, όπως οι Κώστας Μπέγκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκουργκούλης, Γκερντ Πρόκοπ, Γιώργος Πρίσκας, Αλέκος Παπαγεωργίου, Μηνάς Βογιατζής, Κώστας Κράβαρης, Βαγγέλης Λέκκος, Γιώργος Λαγούδης, Τάσος Στούκας και άλλοι. «Εκεί Λάκη θα έχετε και τον Αλέκο Κιτσάκη για να σας τραγουδά τον ύμνο του ΠΑΣ Γιάννινα" είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος δημοσιογράφος με λέξεις που λόγω συγκινησιακής φόρτισης δύσκολα έβγαιναν από μέσα του.. Και κατέληξε: "Είχαμε προγραμματίσει την Παρασκευή να κάνουμε εκπομπή Λάκη όπως πάντα μαζί. Αλλά θα την κάνω μόνο με τον Βασιλάκη, γιατί μας χώρισε ο χάρος....". 

Ο Τάκης Δήμος αποχαιρέτησε εκ μέρος των δικηγόρων τον Λάκη Στεργίου

Εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων αποχαιρέτησε τον Λάκη Στεργίου ο δικηγόρος Δημήτριος Δήμος που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μεταστάντος, αλλά και στη διαδρομή του στο στίβο της δικηγορίας αλλά και του αθλητισμού με σημείο αναφοράς τον ΠΑΣ Γιάννινα. Είπε χαρακτηριστικά ότι με το φευγιό του Λάκη Στεργίου έχασε και η πόλη έναν δικό της άνθρωπο γεμάτο καλοσύνη και ευγένεια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και από το 1974 ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων.

Με λόγια μεστά και γεμάτα αγάπη αποχαιρέτησε τον πατέρα του εκ μέρος της οικογένειας ο γιός του Γιώργος Στεργίου λέγοντας το πόσο αγάπη και στοργή αντλούσαν απ’ αυτόν και πόσο θα τους λείψει. 

Λόγω επιθυμίας της οικογένειας να μη κατατεθούν στεφάνια αλλά χρήματα σε ευαγή ιδρύματα της πόλης, πολλοί συμπολίτες έκαναν δωρεές στη μνήμη του. Το μοναδικό στεφάνι ήταν του Αλέξη Κούγια, φίλου και συναδέλφου του Λάκη.

Δεξιά στη φωτο ο Λάκης Στεργίου με τον υπογράφοντα Βαγγέλη Γυφτόπουλο το 1991 έξω από το στάδιο "Ζωσιμάδες"


Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν πάρα πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως από το νομικό κόσμο αλλά και από τον αθλητικό και δημοσιογραφικό χώρο της περιοχής. Η φράση κλισέ "πλήθος κόσμου" που βάζουμε στις εφημερίδες, στην προκειμένη περίπτωση μπαίνει εκτός εισαγωγικών, γιατί απεικονίζει την πραγματικότητα και δεν έχει ίχνος υπερβολής.

Μεταξύ άλλων διακρίναμε: Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, τον τέως Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή και δεκάδες δικηγόρους, τους πρώην Δημάρχους Νίκο Γκόντα, Λευτέρη Γκλίναβο, Φίλιππα Φίλιο, τον περιφερειακό σύμβουλο Περικλή Βασιλάκη, τον παλιό πρωταθλητή Παντελή Κολόκα, τον προπονητή της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Γιάννη Πετράκη, τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ Γιώργο Ιωάννου, Φόντα Βρόσγο, τον υπεύθυνο επικοινωνίας Μπάμπη Καρβέλη, τον γενικό αρχηγό της Κ-20 του ΠΑΣ Γιάννη Δεβελέγκα, τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Χρίστο Τσάγκα, τον πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ Κώστα Βρακά και το μέλος Λάζαρο Κιτσάκη, τους τέως προέδρους του ΠΑΣ Γιώργο Κωνσταντόπουλο, Κώστα Γκλίναβο, Λευτέρη Γκλίναβο, τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Ανδρέα Παπιγκιώτη, τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής διοίκησης του εθνικού σταδίου Ιωαννίνων Γιώργο Κρανά.

Επίσης τους βετεράνους ποδοσφαιριστές Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, Μιχάλη Σιόντη, Φάνη Παπαδόπουλο, Τάκη Κώτσια, Νόντα Μπόλο, Χάρη Κυριαζή, Στράτο Γκαρόζη, Δημήτρη Κατερίνη, Νικήτα Λάππα, Νικήτα Τσίλη, Αιμίλιο Νέο, Μάκη Μαρούλη, Γιώργο Λαγό, Θανάση Τζιάλλα, Γιώργο Οικονόμου, τον φωτορεπόρτερ Βαγγέλη Σταμούλη, τον τρομπετίστα Ζαγορίσιο, τον φροντιστή Φάνη Νέσση και την κυρά Βούλα, τον πρόεδρο των ακαδημιών "Ελπίδες" Ιωαννίνων Κώστα Νάτση, τον πρώην γενικό αρχηγό της ομάδας νέων Κ-17 του ΠΑΣ Κάρολο Μακρή, τον γνωστό παραδοσιακό φίλαθλο Γιώργο Πασχάλη (Μπαρτ), τον γνωστό φίλαθλο και δημοσιογράφο Βαγγέλη Σακελλαρίδη, τους παράγοντες και προπονητές Κώστα Καντζέλη, Αποστόλη Ζώη, Πάνο Ρούσκα, Πέτρο Τζίμα, τον παλιό φίλαθλο Βασίλη Ρόιμπα, Στάθη Στάθη, τον προπονητή στίβου και γυμναστή Βασίλη Γιαννάκη.

Ακόμα τον παλιό εκπρόσωπο του ΠΑΣ στην ΕΠΑΕ και δικηγόρο Άκη Οικονόμου, τον επιχειρηματία και πρώην μέλος της διοίκησης του ΠΑΣ Τάκη Κανή, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣ Μέτσοβο Γιώργο Τόλια, τον παλιό συνδεσμίτη της κεντρικής πλατείας Γρηγόρη Κυρούση, τον Χρήστο Λέκκο, τον παλιό άσσο της Θύελλας Κατσικά Σπύρο Τάσση, τον παλιό πρωταθλητή κωπηλασίας Γιάννη Συμπόνη, τον βετεράνο μπασκετμπολίστα Σάκη Τζαλαλή, τον παλιό μασέρ Χρίστο Κλαρούδα, τον πρόεδρο των blue Vayeros Χριστόδουλο Θεοδωρίκα, τον τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα και άλλους. 

Έντονη ήταν η παρουσία και του δημοσιογραφικού κόσμου. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Αλέξη Λέφα, Βίλιαν Στασινού, Αποστόλη Τζελέτα, Γιώργο Κυρούση, Ιορδάνη Ιωαννίδη, Βασίλη Τσόλη, Βασίλη Πανταζή, Πάνο Τσάλιο, Δημήτρη Λάμπρη, Γιώργο Παππά, Γιάννη Γιαννάκη, Δημήτρη Νούτση, Θανάση Μυριούνη, Χρήστο Καλύβα, Ανδρέα Λώλο, Νίκο Σκούμπο, Έλενα Αντωνίου, Βασίλη Μπίτα, Πάνο Στολάτη, Μιχάλη Τσάγκα. Αν ξεχάσαμε κάποιον ζητούμε συγγνώμη γιατί ήταν πολύς κόσμος και ήταν δύσκολο να συγκρατήσουμε τόσα ονόματα.


Κλείνοντας να εκφράσουμε τη λύπη μας και τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λάκη Στεργίου. Στη σύζυγό του Λουίζα, στα παιδιά του Σοφία, Αλέκο, Γιώργο, στα εγγόνια του, στους συγγενείς και συνεργάτες του. Όσο για το Λάκη, πάντα θα είναι ο αγαπημένος και άκακος «Ρίβα» της καρδιάς μας. Αυτό είναι αυτονόητο.