Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ιδού το μοντέλο του ΠΑΣ που είναι για σεμινάριο!

Η συνοχή είναι από τα μεγαλύτερα όπλα στον Άγιαξ της Ηπείρου

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε και φέτος καλά το πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα και μετά τη σημαντική νίκη με 3-1 επί του ΠΑΟΚ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο διαφόρων αναλύσεων, για το πώς αυτή η ομάδα καταφέρνει τα τελευταία χρόνια και πάει τόσο καλά. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένας μηχανισμός που μέσα από μια διαδικασία παράγεται το έργο, η καλή πορεία μιας ομάδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμα και από την ψυχολογία και την ηρεμία που υπάρχει μέσα στα αποδυτήρια. 

Από τα μεγάλα όπλα του ΠΑΣ είναι ότι λειτουργεί σαν οικογένεια, έχει καλούς παίκτες, καλό τεχνικό τημ, καταφέρνοντας πάνω απ’ όλα να κρατήσει το βασικό κορμό και οι περισσότεροι παίκτες να παίζουν μαζί τα τελευταία χρόνια. Έχοντας και ένα πρόεδρο που δεν μπαίνει στα πόδια τους, καλύπτει τις βασικές ανάγκες σε δύσκολες εποχές οικονομικά και ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα ούτε σε παίκτες ούτε σε προπονητές. 

Γνωστά πράγματα όλα αυτά για όσους μας διαβάζουν εδώ στον «Η.Α» και όλο το καλοκαίρι σε σειρά σημειωμάτων είχαμε αναλύσει το πώς θα πορευτεί ο ΠΑΣ και στη νέα σαιζόν. Σήμερα θα σταθούμε σ’ αυτό που λέμε στο ποδόσφαιρο «συνοχή ομάδας». Δηλαδή να μη αλλάζει ο κορμός και να μη συμβαίνει αυτό που υπήρχε και στα Γιάννινα προηγούμενα χρόνια, κάθε σαιζόν να φεύγουν οι μισοί και παραπάνω παίκτες, να έρχονται άλλοι τόσοι, που μέχρι να προσαρμοστούν περνά ο πρώτος γύρος! 

Σε σχέση με το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ, θα παρουσιάσουμε το πετυχημένο μοντέλο του ΠΑΣ έχοντας τις ικανότητες να διατηρεί τον ίδιο βασικό κορμό και να κάνει έξυπνες, προσθήκες. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο «ψητό». Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ, μόνο ο Φερφελής που μπήκε αλλαγή στο 79’ στη θέση του Μανιά είναι φετινή μεταγραφή και νέος στην ομάδα. 

Όλοι οι άλλοι που αγωνίστηκαν παίζουν 2 και 3 χρόνια μαζί και είναι λογικό να βλέπονται με κλειστά μάτια. Αυτή την πετυχημένη συνταγή ο ΠΑΣ, με χαμηλό μπάτζετ να φτιάξει την πιο καλή ομάδα της νεώτερης ιστορίας του, ασφαλώς και θα τη συνεχίσει και θα την έχει ως βασική φιλοσοφία στη λειτουργία του. Βλέπετε φέτος όταν άλλες ομάδες έτρεχαν δεξιά και αριστερά να κάνουν μεταγραφές, ξοδεύοντας και σημαντικά ποσά, ο ΠΑΣ ανανέωνε τα συμβόλαια των Βελλίδη, Μιχαήλ, Ακόστα, Ναδάλες και επεξέτεινε για περισσότερα χρόνια τα συμβόλαια των Τζημόπουλου, Τσάβεζ, Γιάκου, Γαρουφαλιά. Και αν δεν είχε τον περιορισμό των μεταγραφών θα έκανε μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια συμβόλαια και στους Ίλιτς, Μανιά και Τσουκαλά. 

Ας δούμε από πότε είναι στην ομάδα ο κάθε παίκτης, απ’ αυτούς πρώτα που κέρδισαν τον ΠΑΟΚ με 3-1. Που τον συνέτριψαν και πέρσι στα Γιάννινα με 3-0, ενώ στην Τούμπα κατά την περσινή σαιζόν πήραν ισοπαλίες 1-1 τόσο στο κύπελλο όσο και στο πρωτάθλημα. Κι αν δούμε τα ποσά που ξόδεψε ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τον ΠΑΣ, θα σηκωθούν τα μαλλιά της κεφαλής του Ιβάν Σαββίδη που βάζει τα χρήματα. Αλλά είπαμε και άλλη φορά., ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παππά. Και δεν σημαίνει ότι όποια ομάδα κάθε χρόνια αλλάζει προπονητές και παίκτες, ότι ανανεώνεται και φτιάχνει ομάδα. Μέχρι να δέσουν αυτοί περνά το μεγαλύτερο μέρος της σαιζόν. Ενώ έχοντας τους ίδιους παίκτες όπως ο ΠΑΣ, με κάποιες ανανεώσεις και έξυπνες προσθήκες έχεις ομάδα έτοιμη και παντός καιρού.

Επιτυχία με το Μάρκο Βελλίδη

Ο Μάρκος Βελλίδης που ήταν και κορυφαίος του αγώνα είναι στον ΠΑΣ από το καλοκαίρι του 2013 που ήρθε με μεταγραφή από τον Άρη. Αρχικά είχε 2 χρόνια συμβόλαιο και ανανέωσε φέτος για άλλα 3 χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που είναι εν ενεργεία παίκτης της εθνικής ομάδας (κλήθηκε και από τον Τσάνα για τα παιχνίδια με Φιλανδία και Ρουμανία). Προτίμησε τελικά να μείνει στα Γιάννινα, παρότι είχε προτάσεις και από άλλη ομάδα, αφού είναι κατά την προσωπική μας εκτίμηση ο κορυφαίος έλληνας γκολκίπερ και κακώς δεν τον  ξεκινάνε βασικό. Ο Θοδωρής Μπέριος είναι στον ΠΑΣ από το καλοκαίρι του 2012. Έκανε υπομονή, προσπάθησε και κέρδισε με την αξία του θέση βασικού.
 Είναι η 4η σαιζόν που είναι στον ΠΑΣ.

Για τον αρχηγό της ομάδας Αλέξη Μιχαήλ είναι περιττό να κάνουμε αναλυτική αναφορά. Είναι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣ, ξεκίνησε από τις ακαδημίες και είναι επαγγελματίας από το 2004. Έλειψε μόνο για ένα εξάμηνο που πήγε δανεικός στη Λαμία (Γενάρης 2007) και για ένα εξάμηνο που πήγε δανεικός στον Πανσερραϊκό (Γενάρης 2010). Ξέρει που είναι ακόμα και το βελόνι μέσα στα αποδυτήρια. Ο Ναδάλες ήταν περσινή μεταγραφή της τελευταίας στιγμής και τον έφερε στα Γιάννινα ο Ακόστα με τον οποίο είναι οικογενειακοί φίλοι και πατριώτες (Ισπανοί). Είχε μείνει ελεύθερος από τη Σαγκεάτα Ναβοντάρ  της Ρουμανίας και κατέληξε στον ΠΑΣ. Βγήκε καλή μεταγραφή που έγινε έστω και από… σπόντα. Υπέγραψε πέρσι για ένα χρόνο, γιατί δεν ήξεραν πως θα πάει και του ανανέωσαν από τον Γενάρη το συμβόλαιο για άλλα τρία χρόνια.

Αθόρυβη δύναμη Στρούνα και Τζημόπουλος

Ο Αντράζ Στρούνα που κάνει σημαντική αλλά αθόρυβη δουλειά έχει από το καλοκαίρι του 2013 στον ΠΑΣ. Φέτος είναι η 3η σαιζόν που παίζει στα Γιάννινα. Καίτοι ήταν από τότε που ήρθε στα Γιάννινα εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Σλοβενίας, όπως είναι και τώρα, η μεταγραφή του δεν έκανε και μεγάλο θόρυβο. Μάλλον πέρασε στα ψιλά. Κι όμως είναι ένας πολυτιμότατος ποδοσφαιριστής. Το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο 2016 αλλά από τώρα θα τον κλείσουν για να συνεχίσει. 

Ο Θέμης Τζημόπουλος είναι από το καλοκαίρι του 2010 στον ΠΑΣ και φέτος είναι η 6η χρονιά με τη φανέλα του ΠΑΣ. Ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του που λήγει στις 30-6-2018. Όταν έχεις πέντε γεμάτα χρόνια σε μια ομάδα είναι λογικό να είσαι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ο Τζημόπουλος από πέρσι είναι και παίκτης της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας.

Ο τεράστιος Κριστιάν Τσάβεζ

Για 3η χρονιά συνεχόμενη είναι στην ομάδα και ο τεράστιος Κριστιάν Τσάβεζ που «αντραλιάζει» τις αντίπαλες άμυνες. Ήρθε στα Γιάννινα το καλοκαίρι του 2013 από τη Νάπολι, καθώς είχε μείνει ελεύθερος. Είχε τριετές συμβόλαιο μέχρι στις 30-6-2016 και το πήγε πίσω για άλλα δύο χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο 2018. Για την αξία του Τσάβεζ είναι περιττό να μιλήσουμε. Ο φίλος του Νόε Ακόστα ήρθε στον ΠΑΣ το Γενάρη του 2014 από τον Ολυμπιακό Βόλου με υπόδειξη του Σάκη Τσιώλη. Στην αρχή δεν έκανε καλές εμφανίσεις και πήγε να παρεξηγηθεί αυτή η μεταγραφή. Αλλά έδειξε στη συνέχεια πόσο πολύτιμος παίκτης είναι. Γι’ αυτό θυσιάστηκε μια θέση άνω των 24 ετών αυτό το καλοκαίρι και ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι 30-6-2017.

Τσουκαλάς και Ίλιτς

Τέταρτη χρονιά είναι στον ΠΑΣ ο Σταύρος Τσουκαλάς. Τον άφησε ελεύθερο ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012 και τον απέκτησε ο ΠΑΣ μήνα Αύγουστο, παρότι τον ήθελε και η ΑΕΚ. Έχει τρεις γεμάτες χρονιές στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και πάει για την 4η με 111 μέχρι τώρα συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Είναι πλέον κομμάτι του ΠΑΣ Γιάννινα. Το συμβόλαιό του λήγει στις 30-6-2017 καθώς είχε κάνει πέρσι τριετή ανανέωση. Την ίδια μέρα και με την ίδια ανακοίνωση είχε αναγγελθεί και η απόκτηση του Μπράνα Ίλιτς με υπόδειξη του Ίλια Ίβιτς που είχε καλές σχέσεις με τον τότε προπονητή Γιάννη Χριστόπουλο. Αυτή η σαιζόν είναι η 4η συνεχόμενη και για τον Σέρβο επιθετικό. Πώς να μη βρίσκεται με κλειστά μάτια με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, όταν είναι βασικός από το 2012 στην ομάδα; Το συμβόλαιό του λήγει στις 30-6-2016 και είναι βέβαιο ότι το Γενάρη μπορεί να ανακοινωθεί νέα συμφωνία.

Μανιάς και Σαπαλίδης

Ο Μιχάλης Μανιάς ήρθε από τον Άρη στον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2014. Είναι ο 2ος χρόνος που έχει στον «Άγιαξ της Ηπείρου», βρίσκοντας ο Πετράκης τον τρόπο να τον κάνει επιθετικό δίδυμο με τον Ίλιτς και να εναλλάσσονται σαν να έχουν αυτόματο πιλότο ρόλους. Δηλαδή πότε να πατά περιοχή ο ένας και πότε ο άλλος. Πέρσι υπέγραψε διετές συμβόλαιο που λήγει 30-6-2016 με τον ΠΑΣ να επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση για μεγαλύτερη ομάδα. Ο 24χρονος Ευριπίδης Γιάκος που μπήκε σαν αλλαγή στο 71’ στη θέση του Ίλιτς είναι από το Γενάρη 2008 στον ΠΑΣ. Πήγε δανεικός μόνο δύο σαιζόν στη Δόξα Κρανούλας. Καίτοι είναι νέος σε ηλικία κοντεύει να … παλιώσει στον ΠΑΣ. Πρόσφατα ο Γιάκος ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι 30-6-2019. 

Αλλαγή μπήκε και ο Σαπαλίδης (στο 86’ πήρε τη θέση του Τσάβεζ) που σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα σημάδεψε τα δοκάρια. Είναι ο 2ος χρόνος στον ΠΑΣ, αφού αποκτήθηκε πέρσι από τους Τράχωνες. Από τους 14 παίκτες που αγωνίστηκαν κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπως αναφέραμε και πριν, μόνο ο Φερφελής είναι «πρωτάκι» στον ΠΑΣ, καθώς είναι φετινή μεταγραφή από τη Τσβόλε. Αν δούμε και τους υπόλοιπους παίκτες που είναι στο ρόστερ, αν εξαιρέσουμε τους Καρανίκα, Περιστερίδη, Κοζορώνη που αποκτήθηκαν φέτος, συν τους Μασούρα, Κολιοφούκα που έγιναν επαγγελματίες από τις ομάδες νέων, οι υπόλοιποι παίκτες είναι από προηγούμενα χρόνια. Ο Λίλα από το 2011, ο Γαρουφαλιάς από το 2014, ο Σκόνδρας από το 2013, ο Ιωάννου από το 2010, ο Ηλιάδης από το 2014.

Ίδιο και το προπονητικό τημ

Αλλά και το προπονητικό τημ παραμένει το ίδιο και για τη νέα σαιζόν. Ο Πετράκης ανέλαβε τον ΠΑΣ στις 1-2-2014 που κοουτσάρισε τον αγώνα με τον Λεβαδειακό παίρνοντας τη θέση του Σάκη Τσιώλη. Είναι η 3η σαιζόν που είναι προπονητής στον ΠΑΣ έχοντας τους ίδιους συνεργάτες, δηλαδή βοηθό τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο, γυμναστή το Βασίλη Αλεξίου και προπονητή τερματοφυλάκων τον Χρήστο Τσελιόπουλο. Πως λοιπόν να μη είναι δεμένη ομάδα και να μη πάει καλά ο ΠΑΣ όταν τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει το 80% των παικτών του ίδιο όπως και το προπονητικό τημ; Ακόμα και ο τεχνικός διευθυντής, ο Δημήτρης Νιαρχάκος είναι στην ίδια θέση από το 2011 και κάνει άριστα τη δουλειά του.

Η συμβολή του Χριστοβασίλη


Αυτό το μοντέλο του ΠΑΣ θα πρέπει να το μελετήσουν καλά όλοι οι πρόεδροι και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου για να δουν πως χτίζονται καλές ομάδες με λίγα χρήματα. Ειδικά οι πρόεδροι που αιμορραγούν κάθε χρόνο σε μεγάλο βαθμό οικονομικά και ομάδα της προκοπής δεν βλέπουν! Αφήνουμε τελευταίο τον Γιώργο Χριστοβασίλη, καθώς είναι από τους πιο πετυχημένους προέδρους που πέρασαν από τα Γιάννινα. Μπορεί τα φώτα να πέφτουν πάνω στους παίκτες και στον προπονητή όταν έρχονται οι επιτυχίες και η κριτική και το ανάθεμα στο πρόσωπο του προέδρου όταν δεν πάει καλά η ομάδα, αλλά μη ξεχνά κανείς, ότι ο Χριστοβασίλης επέλεξε τους παίκτες και τον προπονητή, αυτός τους πληρώνει και αυτός είναι στο πηδάλιο της ομάδας. Το επιτυχές μοντέλο του ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια έχει τη δική του σφραγίδα.