Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Οι "μικροί ήρωες" του 2015 στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων

Ο Α. Ο. Βελισσαρίου όπως παρατάχθηκε στο καθοριστικό παιχνίδι με την Α. Ε. Φαρκαδόνας στο γήπεδο Οιχαλίας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα ξαναρχίσουν το άλλο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιανουαρίου, ανοίγοντας την πρώτη σελίδα της αθλητικής δραστηριότητας για το 2016. Αν ρίξουμε μια ματιά τη χρονιά που φεύγει (2015) θα δούμε ότι δύο ομάδες έκλεψαν τις εντυπώσεις. Κατά πρώτο λόγο ο Α. Ο, Βελισσαρίου που κατέκτησε την άνοιξη τον τίτλο και διεκδίκησε την άνοδό του στη Γ’ Εθνική (έχασε το τρένο στο τελευταίο ματς μέσα στη Φαρκαδόνα Τρικάλων) ενώ έκλεισε την αγωνιστική αυλαία του έτους έχοντας πάλι την πρώτη θέση με 4 βαθμούς διαφορά από τη Δόξα Κρανούλας. Κατά δεύτερο λόγο την παράσταση έκλεψε η Α. Ε. Χουλιαράδων που αφενός μεν κατέκτησε το κύπελλο ερασιτεχνών της ΕΠΣΗΠ, κερδίζοντας 2-1 στον τελικό την Προοδευτική Περάματος και αφετέρου πρόπερσι αυτή η ομάδα ανέβηκε στην Α’ κατηγορία. Όχι απλώς παρέμεινε αλλά ξεχώρισε σε πολλά επίπεδα.

Σε επίπεδο σωματείων ξεχώρισαν λοιπόν το 2015 ο Α. Ο. Βελισσαρίου και η Α. Ε. Χουλιαράδων. Και επειδή σε 3 μέρες θα ξεπροβοδίσουμε κι αυτό το χρόνο, τηρώντας το έθιμο θα ρίξουμε και μια ματιά πίσω για το τι έγινε στον πάντα ενδιαφέρον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο Α. Ο. Βελισσαρίου, μια ιστορική ομάδα της περιοχής που εκ παραδόσεως εκπροσωπεί την περιοχή των Σεισμοπλήκτων, κατέκτησε τον τίτλο στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΗΠ κατά τη σαιζόν 2014-2015. 

Το πρωτάθλημα τελείωσε το Σάββατο 18 Απριλίου με τους «πράσινους» των Ιωαννίνων να έχουν ήδη κερδίσει τον τίτλο σε προηγούμενες αγωνιστικές. Στο τελευταίο ματς έχασαν στο γήπεδο «Γιώργος Πρίσκας» του Περάματος με σκορ 3-0 από την Προοδευτική, έχοντας το μυαλό στους αγώνες μπαράζ. Η Γ’ Εθνική δεν ήταν ασφαλώς άγνωστη στην ομάδα αυτή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με πρόεδρο τον Κώστα Καντζέλη και μετέπειτα τον Τάσο Καλογήρου και προπονητή τον Γιώργο Μπέκα, ανέβηκε στην τότε επαγγελματική Γ’ Εθνική, όπου διακρίθηκε για 3 χρόνια.

Ο Α. Ο. Βελισσαρίου τερμάτισε στην 1η θέση με 77 βαθμούς, έχοντας 24 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες. Με συντελεστή τερμάτων 84-25. Ακολούθησαν Α. Ο. Ανατολής με 71 βαθμούς, Α. Ε. Χουλιαράδων 65, Δόξα Κρανούλας 63, Θύελλα Ελεούσας 59. ΠΑΟ Κρύας 57. 

Πρώτος σκόρερ του Α. Ο. Βελισσαρίου, αναδείχτηκε ο Κώστας Γιαννάκης με 10 γκολ. Ακολουθούν Βασίλης Βαρτζιώτης, Κώστας Σταμούλης με 8 γκολ, Σπύρος Νικολάου 6 γκολ, Γιάννης Τσουλιάης 4 γκολ, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Σωκράτης Νούγιας, Χρήστος Παναγιώτου 2 γκολ, Γιάννης Αντωνίου, Παύλος Βαρτζιώτης, Άγγελος Νάσιος 1 γκολ. Οι πέντε πρώτοι σε χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια ήταν οι Ξενοφώντας Μάντζιος 1620 λεπτά, Γιάννης Τσουλιάδης 1600 λεπτά, Αλέξανδρος Ασωνίτης 1597 λεπτά, Παναγιώτης Κολιός 1524 λεπτά, Κώστας Σταμούλης 1441.


ΤΑ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ

Ο Α. Ο. Βελισσαρίου ως πρωταθλητής της ΕΠΣΗΠ διεκδίκησε την άνοδο στη Γ’ Εθνική με την Α. Ε. Φαρκαδόνα πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Τρικάλων, τους Σιναράδες πρωταθλητές της ΕΠΣ Κέρκυρας και τον Θύαμι Καστρίου πρωταθλητής της ΕΠΣ Θεσπρωτίας. Ως έδρα χρησιμοποιήθηκε το εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες». Ο καθοριστικός αγώνας ήταν την Κυριακή 24 Μαίου 2015 όπου στο γήπεδο Οιχαλίας Τρικάλων παίχτηκε ο τίτλος. Η Α. Ε. Φαρκαδόνας κέρδισε 1-0 με γκολ στο 64’ του Νικούλη. Προηγουμένως και ενώ το ματς ήταν στο 0-0, στο 33’ το Βελισσάριο έχασε πέναλτι που εκτέλεσε ο Γιαννάκης και απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Φαρκαδόνας Πατσιαλής. Διαιτητής ήταν ο Βάτσιος (Δυτικής Αττικής). Για την ιστορία, αφού φεύγει και το 2015 να αναφέρουμε τις συνθέσεις των δύο ομάδων.
Α. Ε. ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ (Τάκης Ρούσσας): Πατσιαλής, Νάκου, Γκαντιάς (88’ Γκαγκαστάθης), Μάλλιαρης, Φορτούνης, Τσιούκας, Νικούλη, Διβανές, Γάτσιος (76’Αετόπουλος), Χατζηνικόλα (80’ Ντούβλης), Παληγιάννης
Α. Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (Αντώνης Κοζανίτης): Μάντζιος, Νικολάου Κ (70’ Ηλιόπουλος). Τζάλας, Σήτος, Βαρτζιώτης, Θεοδωράκης, Νικολάου Σ., Γιαννόπουλος, Γιαννάκης, Βλάχος, Μπούρμπος (65’ Παπαδάμος).


ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΟΔΟΣ

Στο αφιέρωμα που κάναμε στον «Η.Α» για το καθοριστικό ματς στα Τρίκαλα και στην πορεία του Α. Ο. Βελισσαρίου σημειώσαμε και τα εξής: «Όπως κέρδισε η Φαρκαδόνα με το γκολ του Νικούλη, έτσι θα μπορούσε να κερδίσει και το Βελισσάριο αν ευστοχούσε στην εκτέλεση του πέναλτι ο Γιαννάκης. Γενικά σαν εικόνα ομάδας ήταν καλύτερη η Α. Ε. Φαρκαδόνας που έχασε και περισσότερες ευκαιρίες. Ο Α. Ο. Βελισσαρίου για το ματς αυτό ποντάρισε πολύ στην εμπειρία των παικτών του, αφού κάποιοι απ’ αυτούς όπως οι Βλάχος, Μπούρμπος, Βαρτζιώτης, Γιαννάκης αγωνίστηκαν σε ομάδες της σούπερ λίγκα. Το ρόστερ του Βελισσαρίου ήταν πιο ποιοτικό απ’ όλες τις ομάδες του ομίλου, αλλά η απόδοση της ομάδας στα περισσότερα ματς δεν ήταν η αναμενόμενη. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, η άνοδος για τη Γιαννιώτικη ομάδα δεν χάθηκε στα Τρίκαλα, αλλά μέσα στα Γιάννινα, όπου οι ισοπαλίες με Φαρκαδόνα και Σιναράδες στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στέρησαν από 4 πολύτιμους βαθμούς. Και επίσης ήταν μεγάλο λάθος που άλλαξαν δύο προπονητές σε μια σαιζόν και ο δεύτερος μάλιστα παραμονές των αγώνων μπαράζ…».

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ Η Α. Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ

Κατά το 2015 την παράσταση έκλεψε και η Α. Ε. Χουλιαράδων που με πρόεδρο τον Κώστα Σιόντη και προπονητή τον Σπύρο Τασιούλα κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣ Ηπείρου, κερδίζοντας στον τελικό με σκορ 2-1 την Προοδευτική Περάματος.  Ο τελικός έγινε την Τετάρτη 4 Μαρτίου στο στάδιο «Ζωσιμάδες», παρουσία αρκετών θεατών. Τυπικά γηπεδούχος ήταν η ιστορική Προοδευτική. Τα γκολ του αγώνα: 4’ Κολοβός 0-1, 12’ Βαζάτης 0-2, 78’ Ζήσης 1-2. Διαιτητής ήταν ο Τάσης με βοηθούς τους Μωϋσιάδη και Ντάρα. 
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (Νίκος Γκούρας): Δούβλης Χ., Ζιάκκας, Δούβλης Ο. (46’ Λιάρος), Τσουλιάης, Ντίνος, Πέτσιος, Σιχλιμοίρης, Ντόβας (46’ Ζήσης), Μπιστιόλης (74’ Παράσχης), Παπαρούνας, Μπάφας.
Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (Σπύρος Τασιούλας): Τσακμάκης, Σιουκουλλάνη, Ντούκας, Βαζάτης, Γκόλιας, Μπάρκας, Τάτσης (57’ Νιτσιάκος), Αλεξίου, Κολοβός (76’ Σιαπλαούρας), Τσουμάνης, Γεωργούλης.
Η Α. Ε. Χουλιαράδων αγωνίστηκε και στο κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος, αλλά αποκλείστηκε από τον Ερμή Αμυνταίου. Για να φτάσει στον τελικό της ΕΠΣΗΠ απέκλεισε τις ομάδες Τιτάνα Λογγάδων, Α. Ε. Μικρασιατών, ΠΑΣ Κάστρου, Πωγωνάτο Δελβινακίου, ΠΑΟ Κρύας. Η Προοδευτική απέκλεισε τις ομάδες Αστέρα Αμφιθέας, Κένταυρο Μουσιωτίτσας, Α. Ε. Πραμάντων, Αμπελιά και στα ημιτελικά τον Α. Ο. Ανατολής.


Ο Α.Ο.Β ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ

Στον τελικό του σούπερ καπ 2015 αναμετρήθηκαν ο Α. Ο. Βελισσαρίου ως πρωταθλητής και η Α. Ε. Χουλιαράδων ως κυπελλούχος. Ο αγώνας έγινε την Κυριακή 23 Αυγούστου στο εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες». Την «κούπα» σήκωσε ο Α. Ο. Βελισσαρίου που κέρδισε 1-0 με γκολ που σημείωσε στο 57’ ο Βασίλης Βαρτζιώτης. Διαιτητής του αγώνα ο Μάντζιος. 
Α. Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (Σπύρος Τασιούλας): Τσακμάκης, Καλές (75΄ Μπάρκας), Τζόβας (60΄ Ανδρέου), Αλεξίου, Πάνου, Τσουμάνης Π., Σιουκουλάνι, Οικονόμου, Γεωργούλης, Τσουμάνης Α. (67΄Ράπτης), Ρούμπης.
Α. Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (Ανέστης Ζώης): Μάντζιος, Γεωργούλης, Ασωνίτης, Βαρτζιώτης Π.,Σήτος, Νάσιος, Βαρτζιώτης Β. (82΄Νούγιας), Γιαννόπουλος, Γιαννάκης, Σταμούλης (90΄Τσουλιάη), Νικολάου (75΄Τζιάλλας).


ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟ 2015

Στην Α’ κατηγορία τον τίτλο κατέκτησε ο Α. Ο. Βελισσαρίου όπως αναφέραμε και πριν. Στην Β’ Ερασιτεχνική υποβιβάστηκαν Κάστρο, Ροδοδόπι, Αγία Μαρίνα, Πωγωνάτος Δελβινακίου. Από τη Β’ Ερασιτεχνική ανέβηκαν στην Α’ κατηγορία Αμπελόκηποι, Ασβεστοχώρι, Σταυράκι, Κένταυρος Μουσιωτίτσα, Δαφνούλα. Στη Γ’ ερασιτεχνική υποβιβάστηκαν Καρυές, Λαψίστα, Ατρόμητος, Συρράκο, Βαρυάδες, Επισκοπικό. Από τη Γ’ κατηγορία ανέβηκαν ση Β’ οι ομάδες  Δαβάκης Ασφάκας, Περιστέρι, Απείθαρχος, Ζίτσα, Πράμαντα, Ηλιόκαλη, Χρυσοβίτσα, Χαραυγή.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΛΑΜΨΑΝ

Θα δούμε στη συνέχεια ανά κατηγορία και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2015 παρουσιάζοντας τους τρεις πρώτους σκόρερ των πρωταθλημάτων (σαιζόν 2014-2015) και τους 3 παίκτες που είχαν το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Στην Α’ κατηγορία πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Κώστας Θανάσης του Θρίαμβου Σερβιανών με 32 γκολ. Δεύτερος ο Κώστας Γιαννάκης του Α. Ο. Βελισσαρίου με 29 γκολ και τρίτος ο Σταύρος Παπαγεωργίου του Ροδοτοπίου με 16 γκολ. Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής σε αγώνες ο Ηλίας Πέτρου του Πωγωνάτου Δελβινακίου με 3060 λεπτά, 2ος ο Γιάννης Κοτίκας του Καλπακίου με 3049 λεπτά και 3ος ο Βαγγέλης Γόγολος του Καλπακίου με 3046 λεπτά. 

-Στον Α’ όμιλο της Β’ Ερασιτεχνικής οι κανονιέρηδες: Σωτήρης Κίτσιος των Αμπελοκήπων με 51 γκολ, Χρήστος Μπάρκας της Περιβλέπτου με 27 γκολ και Ανδρέας Μαργιόλας (Α. Ο. Σταυρακίου), Χαράλαμπος Τσανακτσίδης (Αστέρα Αμφιθέας) με 24 γκολ. Οι ακούραστοι με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής: Ιωάννης Πασχάλης Περιβλέπτου 2880 λεπτά, Βαγγέλης Κυριακόπουλος Περιβλέπτου 2857 λεπτά, Χρήστος Ρίζος Περιβλέπτου 2835 λεπτά.

-Στον Β’ Όμιλος της Β’ Ερασιτεχνικής οι κανονιέρηδες: Λάμπρος Ορφανός Μουσιωτίτσας 26 γκολ, Μανώλης Κουκιάδης Ολυμπιακού Βοτανικού και Γιώργος Μπλέτσος Μετσόβου 24 γκολ. Τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής είχαν: Θωμάς Μπεσόπουλος Αετού Αετορράχης 3025 λεπτά, Γιάννης Γιώτης Πλατανιάς 3015 λεπτά, Δημήτριος Κοτούπας Δροσοχωρίου 2970 λεπτά. 

-Στον Α’ όμιλο της Γ’ Ερασιτεχνικής οι κανονιέρηδες: Δημήτρης Παπαγιάννης Δαβάκη Ασφάκας 44 γκολ, Αρης Κοτσώνης 29 γκολ, Στέφανος Αλεξίου Α. Ε. Ρίζας 23 γκολ. Οι παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές: Γιώργος Αραβίδης Δαβάκη Ασφάκας 2340 λεπτά, Βαγγέλης Οικονόμου Ηπειρωτικού Μαρμάρων 2340 λεπτά, Ιλίρ Χουεράντζι Ηπειρωτικού Μαρμάρων 2334 λεπτά.

-Στον Β’ όμιλος της Γ’ Ερασιτεχνικής οι κανονιέρηδες: Κωνσταντίνος Θανάσης Πραμάντων 27 γκολ, Χρήστος Γκούβας Πραμάντων 24 γκολ, Χρήστος Μπήτας Χαραυγής, Στέφανος – Κωνσταντίνος Σκράπας – Δεληγιάννης Χαραυγής 17 γκολ. Σε χρόνο συμμετοχής οι κορυφαίοι: Πέτρος Οικονόμου Αναγέννησης Ελληνικού, Ελευθέριος Γούλας Μουζακαίων, Ηλίας Νόνας Πύρρου Μπιζανίου, Ιωάννης Σταμούλης Χαραυγής, Κωνσταντίνος Τσιόστας Χρυσοβίτσας 1980 λεπτά.


ΠΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 2015


Η αγωνιστική αυλαία για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα έκλεισε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου. Το ενδιαφέρον είναι στην  Α’ ερασιτεχνική όπου πρωταθλητής χειμώνα αναδείχθηκε ο Α. Ο. Βελισσαρίου που με τη λήξη του α’ γύρου τερμάτισε στην 1η θέση με 42 βαθμούς, έναντι 36 της Δόξας Κρανούλας και 32 της Α. Ε. Χουλιαράδων και της Θύελλας Ελεούσας. Όπως φαίνεται την πρώτη θέση θα διεκδικήσουν οι δύο πρώτες ομάδες, έχοντας ένα προβάδισμα ο Α. Ο. Βελισσαρίου που έστρωσε και δείχνει δυνατή ομάδα. Βέβαια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παίζει κυρίως ρόλο όχι τόσο η ποιότητα, όσο η διάρκεια που θα έχει η κάθε ομάδα. Ποια δηλαδή θα αντέξει μέχρι το τέλος για να βγάλει τον μαραθώνιο. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Με το κλείσιμο της αγωνιστικής αυλαίας του 2015 όλα φαίνονται ανοιχτά, αλλά με τον Α.Ο. Βελισσαρίου να είναι έστω και ένα «κλικ» πιο μπροστά από τις άλλες ομάδες τόσο σε ποιότητα όσο και οργάνωση. Αυτά ως μια εκτίμηση, που ποτέ όμως δεν μπορεί να εκφραστεί με απόλυτο τρόπο.