Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Περί ΠΑΣ και Τσάβεζ πάλι το ανάγνωσμα!

Στην πόρτα της εξόδου από τον ΠΑΣ ο Κριστιάν Τσάβεζ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μετά τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την προσφυγή που κατέθεσε ο Κριστιάν Τσάβεζ προκειμένου να μείνει ελεύθερος.
Η προσφυγή εκδικάστηκε προχτές στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ και οι δικηγόροι πήραν προθεσμία από τον προεδρεύοντα να καταθέσουν τα σημειώματα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Αν προστεθεί και ένας εύλογος χρόνος για να μελετηθεί η υπόθεση και οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών, λογικά μετά τις 20 Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί η απόφαση για την τύχη της προσφυγής. Αν θα γίνει δεκτή ή αν θα απορριφθεί. Προχτές στην εκδίκαση της υπόθεσης η κάθε πλευρά κατέθεσε τους ισχυρισμούς της. Η πλευρά του παίκτη (κατέθεσε ως μάρτυρας η γυναίκα του) ότι δεν πήρε κάποια χρήματα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και η πλευρά του ΠΑΣ υποστήριξε ότι η προσφυγή είναι καταχρηστική γιατί έγιναν οι καταβολές των χρημάτων. 


Νομίζουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί των δύο πλευρών για τις προθεσμίες καταβολής ή μη των χρημάτων, μπορούν να αποδειχτούν και εξ’ εγγράφων, αφού οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο πέρα από τα έγγραφα και τις μαρτυρίες, είναι και στην κρίση του προέδρου της επιτροπής να εκτιμήσει τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τη μεγάλη κρίση που μαστίζει το ποδόσφαιρο, καθώς καθυστερήσεις πληρωμών υπάρχουν στις περισσότερες ΠΑΕ και στις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας, σε αντιδιαστολή με το χρονικό διάστημα που δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα, αν δεν καταβλήθηκαν όπως ισχυρίζεται ο ποδοσφαιριστής. 

Όσο για το ποσό της επίμαχης διαφοράς, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι περίπου 5000 ευρώ! Τα άλλα χρήματα κατατέθηκαν έστω και με καθυστέρηση 4 ημερών που δεν ήταν εργάσιμες! Ενώ, κυρίως στα διαδίκτυο, γράφηκαν διάφορα για την υπόθεση αυτή, ακόμα και για συμφωνία από το καλοκαίρι του ΠΑΣ με τον Τσάβεζ να επεκταθεί η συνεργασία και άλλα τέτοια. 

Η απόφαση που θα εκδοθεί, είναι πρωτοβάθμια και μπορεί να εφεσιβληθεί, είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη. Οπότε τελεσίδικη απόφαση (από το δευτεροβάθμιο όργανο) μπορεί να εκδοθεί και μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Τη στιγμή που η υπόθεση εκκρεμοδικεί στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ, βάσει του κανονισμού μετεγγραφών ο Τσάβεζ αν δικαιωθεί και θελήσει να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα, μπορεί να υπογράψει και μετά το τέλος των μεταγραφών.

Χτες υπήρξε και η πρώτη δημόσια κόντρα των δύο πλευρών. Ο Κριστιάν Τσάβεζ, φρόντισε να είναι στις προπονήσεις μέχρι τη μέρα εκδίκασης της προσφυγής, δηλαδή προχτές Δευτέρα. Χτες πήγε στο ΠΕΑΚΙ και μάζεψε τα πράγματά του και αποχώρησε, χωρίς να προπονηθεί. Λίγο μετά η ΠΑΕ με δελτίο Τύπου χαρακτήρισε τον Τσάβεζ ως «αδικαιολογήτως απόντα» από την προπόνηση. Αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Τι λένε επ’ αυτού οι κανονισμοί; Όταν ένας παίκτης καταθέτει προσφυγή, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, έχει υποχρέωση ή όχι να προπονείται και να ακολουθεί τις εκδηλώσεις της ομάδας;

Είναι λογικό η προσφυγή του Λατινοαμερικάνου άσσου να προκαλεί σωρεία συζητήσεων στα Γιάννινα και να είναι το πρώτο θέμα της επικαιρότητας στην αθλητική κοινότητα του τόπου. Είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης που είχε στο ρόστερ της η ομάδα και σε πολλά παιχνίδια ξεσήκωσε την εξέδρα. Μια προσφυγή στα καλά καθούμενα από το πρώτο βιολί της ομάδας, δεν είναι και λίγο πράγμα. Πολλά είναι και τα ερωτηματικά των φιλάθλων, αν κρύβεται κάποια άλλη ελληνική ομάδα πίσω από την προσφυγή για να τον πάρει ελεύθερο, ή αν ο παίκτης είναι ειλικρινής σ’ αυτά που λέει ότι δεν έχει μιλήσει με καμία ομάδα, αλλά θέλει να γυρίσει στην Αργεντινή για οικογενειακούς λόγους. Πρόπερσι τέτοιο καιρό, δεν είχε επιστρέψει από την άδεια των Χριστουγέννων και πάνω από ένα μήνα ήταν στην Αργεντινή ζητώντας επίμονα να του δώσουν μεταγραφή σε ομάδα της πατρίδας του. Τελικά γύρισε, τα βρήκαν, έκανε νέο συμβόλαιο, φτάνοντας πάλι στην τωρινή διαμάχη.

Δήλωσε ότι θέλει να πάει Αργεντινή

Ο Τσάβεζ στο Twitter για την κίνησή του να καταθέσει προσφυγή έγραψε τα εξής: «Γράφω αυτές τις γραμμές για να ξεκαθαρίσω πολλά πράγματα. Είπαν πολλά ψέματα για τις πράξεις μου και το άτομό μου. Κατ' αρχάς θέλω να καταστήσω σαφές ότι ουδέποτε ταξίδεψα στην Αθήνα ή μίλησα με την ομάδα της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ. Είναι αλήθεια ότι έκανα μια καταγγελία στον πρόεδρό μου και τον διευθυντή, γιατί κουράστηκα από τα τόσα ψέματα και τις τόσες υποσχέσεις που μου έχουν δώσει κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ. Με έκριναν με άσχημο τρόπο ενώ διεκδικούσα τα δικαιώματά μου, χωρίς να γνωρίζουν καλά τι πραγματικά συνέβη. Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΣ, αλλά με έχουν κουράσει τα τόσα ψέματα και οι υποσχέσεις του προέδρου μας και του διευθυντή. Ίσως πολλοί δεν καταλαβαίνουν τη θέση μου, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο για μένα να βρίσκομαι μακριά από τη χώρα μου και ειδικά μακριά από την οικογένειά μου. Έκανα μεγάλες θυσίες όντας τόσο μακριά και το γεγονός ότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν αυτά που μου υποσχέθηκαν με οδήγησε στο να είμαι πολύ στενοχωρημένος. Σήμερα επιθυμώ να επιστρέψω και να παίξω στη χώρα μου».

Τι θα γίνει αν χάσει την προσφυγή;

Φαίνεται ότι πάει να ραγίσει το γυαλί των δύο πλευρών, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά τα όσα έγραψε ο Τσάβεζ στο Twitter, είναι σκληρά τα λόγια για τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη, που κανείς άλλος παίκτης από τους δεκάδες που συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στα Γιάννινα, δεν του μίλησε μ’ αυτό τον τρόπο. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον η απόφαση που θα εκδοθεί για την προσφυγή. Αν δικαιωθεί ο ποδοσφαιριστής, είναι ελεύθερος είτε να γυρίσει στην Αργεντινή όπως λέει, είτε να πάει σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα, καθώς σαν ποδοσφαιρική οντότητα είναι υψηλού επιπέδου. Αν όμως χάσει την προσφυγή τι γίνεται; Το συμβόλαιό του λήγει το 2017. 

Θα γυρίσει στον ΠΑΣ με την ουρά κάτω από τα σκέλια για να συνεχίσει την καριέρα του ή θα τραβήξει τα άκρα; Στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή των Blue Vayeros δέχτηκε πολλά επικριτικά σχόλια, ακόμα και προτροπή «να του καρφιτσώσουν το δελτίο προς παραδειγματισμό». Έχει ο ΠΑΣ με το περιορισμένο ρόστερ αυτή την πολυτέλεια να έχει ένα Τσάβεζ στο δυναμικό του και να μη τον χρησιμοποιεί, έχοντας μάλιστα και το πιο υψηλό συμβόλαιο; Η λογική λέει όχι. Αν λοιπόν δεν γίνει δεκτή η προσφυγή, με τις καλές εμφανίσεις στο γήπεδο του Τσάβεζ και με το χρόνο που κλείνει πληγές, όλα γρήγορα ξεχνιούνται. Επί του παρόντος ο Αργεντινός άσσος με την προσφυγή του είναι στην πόρτα της εξόδου. Και για ένα διάστημα ο ΠΑΣ θα πορευτεί χωρίς αυτόν, με τη λογική το καλοκαίρι αν πάρει αδειοδότηση να βρει τον αντικαταστάτη του, για να τελειώνουν και τέτοιου είδους προβλήματα.

Τι λέει ο δικηγόρος του Τσάβεζ


Ο δικηγόρος Νίκος Κυρκούδης που ήταν νομικός παραστάτης του Κριστιάν Τσάβεζ στην εκδίκαση της προσφυγής, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio E και στο δημοσιογράφο Νίκο Σκούμπο ανέφερε η εκδίκαση έγινε σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα και αναμένεται η απόφαση της επιτροπής. Σε ερώτηση πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ο Τσάβεζ υπέγραψε και νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ με σκοπό να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή το καλοκαίρι, ο κ. Κυρκούδης τόνισε ότι το κάθε συμβόλαιο ισχύει όταν κατατεθεί και τώρα κρίνεται το υπάρχον συμβόλαιο. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά επιχειρήματα κα δικλείδες ασφαλείας και γι’ αυτό. 

Σε ερώτηση αν κρύβεται άλλη ομάδα πίσω από την προσφυγή σημείωσε: «Τα όσα λέει στη δήλωσή του ο Τσάβεζ είναι απολύτως ειλικρινή. Και εμένα μου είπε ότι θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλήσει καμία άλλη ομάδα από την Ελλάδα». Σε ερώτηση αν επιτρέπεται από τους κανονισμούς να μη προπονείται ο παίκτης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ανέφερε ότι η πλευρά του θεωρεί ότι από τη στιγμή που έγινε η προσφυγή και καταγγέλθηκε η σύμβαση με την κοινοποίηση της προσφυγής στην ΠΑΕ στις 4 Ιανουαρίου 2016, έχει σταματήσει να υφίσταται η σύμβαση. Τέλος για το τι θα κάνει ο παίκτης αν χάσει την προσφυγή και αναγκαστεί να επιστρέψει στον ΠΑΣ, δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν συζήτησε με τον Τσάβεζ το θέμα αυτό είχαν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα.