Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο "Άγιαξ" εξέθεσε όσους τον είχαν ξεγραμμένο!

"Εφτάψυχος" αποδείχθηκε και φέτος ο θρυλικός ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ήταν λίγο αλλοπρόσαλλο φέτος το πρόγραμμα του ΠΑΣ Γιάννινα και γι’ αυτό η πορεία του στο πρωτάθλημα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Έπεσαν όλα τα ματς με τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες μαζεμένα και γι’ αυτό είχε διαστήματα βαθμολογικής ξηρασίας και άλλα διαστήματα με καλές εμφανίσεις και καλή σοδειά βαθμών.
Όπως για παράδειγμα τώρα τελευταία που στα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης (εκτός), Πανθρακικό (εκτός), Παναιτωλικό (εντός) πήρε 7 βαθμούς και σημείωσε 6 γκολ. Και αν ο Παναιτωλικός δεν είχε τον γκολκίπαρο Κυριακίδη, ο δείκτης των τερμάτων θα ήταν μεγαλύτερος. Ας θυμηθούμε λίγο την πορεία του από την αρχή του πρωταθλήματος. Στην πρεμιέρα πήρε ισοπαλία 1-1 στη Βέροια ενώ έχασε σημαντικές ευκαιρίες και βάσει της εικόνας τους αγώνα και της στατιστικής δικαιούταν τη νίκη. 


Στη 2η αγωνιστική έκανε καταπληκτική εμφάνιση στα Γιάννινα κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με σκορ 3-1. Ακολούθησε η ήττα 3-1 στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ, που δεν προκάλεσε καμία ανησυχία, καθώς προήλθε από μεγάλη ομάδα ασχέτως των περιπετειών που είχε ο «Δικέφαλος» τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη τετράδα έκλεισε καλά, καθώς κέρδισε στα Γιάννινα, έστω και δύσκολα, με σκορ 1-0 τον Ατρόμητο. Η δεύτερη τετράδα αγώνων δεν ήταν καθόλου καλή για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» και μέσα στον Οκτώβριο κατάφερε να πάρει μόνο 1 βαθμό δεχόμενος τις πρώτες κριτικές. Το να γίνεται κριτική είναι θεμιτό. Αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που το πήγαν πιο πέρα, έβλεπαν δυσοίωνο το μέλλον του, με πολλά πικρόχολα σχόλια και γκρίνια για παίκτες, τον Χριστοβασίλη, ακουμπώντας ακόμα και τον Πετράκη που έχει μια καθολική αναγνώριση και εκτίμηση στα Γιάννινα. Εκτέθηκαν όμως, γιατί μετά που έγινε πιο βατό το πρόγραμμα, έκαναν κωλοτούμπες πιο εντυπωσιακές και από αυτές που κάνουν οι αθλητές στο τραμπολίνο.

Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος

Δύσκολος μήνας ήταν ο Οκτώβριος για τον ΠΑΣ. Ξεκίνησε με τη βαριά ήττα 5-1 στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό. Δεν έφτανε μόνο αυτό, ήταν και ο πανηγυρισμός του Λίλα όταν σημείωσε το γκολ που δημιούργησε ζήτημα στα Γιάννινα, που μέχρι να ξεπεραστεί οι τριγμοί ήταν έντονοι. Μετά τον Ολυμπιακό υποδέχτηκε τον εκ παραδόσεως «κακό του δαίμονα» που είναι ο Ηρακλής. Το ματς στα Γιάννινα έληξε ισόπαλο 2-2. Ακολούθησε η ήττα με 3-1 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με κακή εμφάνιση και η δεύτερη τετράδα των αγώνων έκλεισε με ήττα στα Γιάννινα 2-1 από τον Αστέρα Τρίπολης.  

Μπήκε ο Νοέμβριος και η ομάδα της Ηπείρου άρχισε πάλι να παίρνει πάνω της εκμεταλλευόμενη κυρίως την έδρα της που εκ παραδόσεως είναι το κάστρο της, που κάποτε ήταν και άπαρτο. Στην τρίτη τετράδα αγώνων ο ΠΑΣ κέρδισε 2-0 τον Πανθρακικό στα Γιάννινα, παίρνοντας τις πρώτες βαθιές ανάσες ανακούφισης. Στη συνέχεια έχασε 2-1 στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό χωρίς να έχει καλή εμφάνιση, για να κερδίσει μετά 2-1 την Καλλονή στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και αμέσως μετά να χάσει 2-0 στη Νέα Σμύρνη από τον καλύτερο Πανιώνιο.

Οι δύο νίκες με Πανθρακικό, Καλλονή στα Γιάννινα, ήταν καλό μαξιλαράκι για τον «Άγιαξ» και οι 6 βαθμοί τον απομάκρυναν από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αν και ο ΠΑΣ ποτέ δεν πλησίασε την καυτή γραμμή του υποβιβασμού γιατί έχαναν ταυτόχρονα και οι άλλες ομάδες βαθμούς.

Μήνας εκπλήξεων ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος ήταν μήνας εκπλήξεων με κοντράστ συναισθημάτων. Στην τέταρτη τετράδα των αγώνων τη μέρα του Αγίου Νικολάου έχασε 1-0 από τον Λεβαδειακό στα Γιάννινα. Και ενώ από ορισμένους γίνονταν «μνημόσυνα» στην πόλη, βγάζοντας και το σπαθί από το θηκάρι, ήρθε το τεράστιο διπλό μέσα στον Πλατανιά με 1-0 που άλλαξε τα δεδομένα και το σκηνικό. Ξαναγύρισαν τα χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη που ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή. Αμέσως μετά ήρθε το ματς με την Ξάνθη στους «Ζωσιμάδες» που έληξε ισόπαλο 1-1. Δεν ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και ο βαθμός δεν ήταν άσχημος. 

Τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς ήρθε η εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Βέροιας κάνοντας καλό ποδαρικό για το 2016. Μέχρι τότε η κατάταξή του στον βαθμολογικό πίνακα κυμαινόταν μεταξύ της 8ης και 11ης θέσης. Όπως τονίσαμε και πριν, είχε πάντα μια απόσταση ασφαλείας από τη γραμμή του υποβιβασμού και αυτό διατηρούσε την ψυχραιμία στο μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων του. Ο Γενάρης αλλά και ο μισός Φλεβάρης, ήταν δύσκολοι πάλι για τον ΠΑΣ. Μπορεί να ξεπρόβαλε ο νέος χρόνος με νίκη 2-0 επί της Βέροιας, αλλά έχασε μετά στην Τούμπα με σκορ 3-1 από τον ΠΑΟΚ και επίσης έχασε με σκορ 2-0 στα Γιάννινα από την ΑΕΚ. Μετά τις δύο αυτές ήττες, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» αποδείχτηκε «εφτάψυχος» καθώς πριν τον πάρει από κάτω η κακή ψυχολογία, βρήκε νέο στήριγμα με τη νίκη 2-0 μέσα στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο.

Οξυγόνο οι εκτός έδρας νίκες

Όπως η νίκη με 1-0 μέσα στον Πλατανιά στις 12 Δεκεμβρίου 2015, έτσι και η νίκη με 2-0 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι στις 24 Ιανουαρίου 2016 ξανάφερε τα χαμόγελα στο «κυανόλευκο στρατόπεδο». Μπορεί η πορεία του να μη ήταν εντυπωσιακή, χωρίς τη δυναμική να πάει πιο ψηλά και να διεκδικήσει την 5η θέση όπως προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν ήταν και για κλάματα. Οι εκτός έδρας νίκες όπως και αυτές στα Γιάννινα ισορροπούσαν την κατάσταση, διατηρώντας πάντα μια διαφορά ασφαλείας από τη γραμμή του υποβιβασμού.
Τα χαμόγελα από τη νίκη μέσα στο Περιστέρι δεν κράτησαν για πολύ, γιατί ακολούθησαν τρεις ήττες στη σειρά και μάλιστα χωρίς ο ΠΑΣ να σκοράρει. Συγκεκριμένα έχασε με σκορ 3-0 από τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα, με 1-0 από τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο και στο καπάκι ηττήθηκε πάλι στην έδρα του από τον Παναθηναϊκό με 3-0. Τρεις ήττες - φαρμάκι για τον «Άγιαξ» με πολλά δυσμενή σχόλια. Αναλύσεις επί αναλύσεων από γνώστες των πραγμάτων αλλά και από πολλούς αδαείς που κινδυνολογούσαν, λες και ο ΠΑΣ ξεκίνησε για να πάρει το πρωτάθλημα και έχασε τον στόχο στην πορεία. Ξεχνώντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχει αυτή η ομάδα, με τους μεταγραφικούς περιορισμούς τα τελευταία χρόνια λόγω μη αδειοδότησης, με πολύ συμπιεσμένο ρόστερ και με έναν προπονητή να κάνει αλχημείες για να καλύψει κενά και αδυναμίες.

Εκτέθηκαν όσοι τον είχαν διαγράψει

Σ’ αυτό το κακό διάστημα όσοι έκαναν «μνημόσυνα» στον ΠΑΣ, είτε δημοσιογραφικά, είτε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με επιχειρήματα και αναθεματισμούς του τύπου «είναι μια ομάδα που δεν αξίζει αλλά μένει στην κατηγορία γιατί υπάρχουν χειρότερες», διαψεύστηκαν με το ξεπέταγμα του τελευταίου καιρού. Όσοι βιάστηκαν να την ξεγράψουν αγνοούσαν προφανώς το μέταλλο που έχει αυτή η ομάδα, τον ψυχισμό των παικτών της, τις γνώσεις και την πείρα του Πετράκη, όπως και τη βαριά φανέλα της. Η ισοπαλία 0-0 στην Τρίπολη με τον Αστέρα (ίδιο αποτέλεσμα έφερε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και η ΑΕΚ που είναι 2η στη βαθμολογία), η νίκη με 4-2 μέσα στην Κομοτηνή και η νίκη με 2-0 επί του Παναιτωλικού το περασμένο Σάββατο, κάθε άλλο παρά τυχαία αποτελέσματα ήταν. Καλά λέει ο θυμόσοφος λαός «μεγάλη μπουκιά να τρως αλλά μεγάλα λόγια να μη λες».
Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΠΑΣ μπορεί να μη έχει το μεγάλο ρόστερ, μπορεί να τα φέρνει δύσκολα βόλτα στα οικονομικά γιατί ο πρόεδρος ακολουθεί μια πολιτική εξυγίανσης για να μη υπάρχουν χρέη και καλά κάνει, αλλά δεν είναι και ομάδα για πέταμα! Καίτοι έδωσε με μεταγραφές τους πιο καλούς παίκτες που είχε, καίτοι του έφυγε με προσφυγή ο Τσάβεζ, κατάφερε να είναι σε αξιοπρεπή αγωνιστικά επίπεδα. Δεν ξέρουμε αν μπορέσει να καταλάβει την 5η θέση όπως πάνω στον ενθουσιασμό τους είπαν κάποιοι παίκτες μετά το ματς με τον Παναιτωλικό, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τερματίσει μέσα στην πρώτη οκτάδα. Όπως εκτιμούμε προσωπικά.

Η τελική ευθεία στο πρωτάθλημα

Όλα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο και με τη φόρα που πήρε ο ΠΑΣ είναι ικανός να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, αλλά και ο τερματισμός μέσα στην 8άδα θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ας διατηρήσουν καλύτερα χαμηλούς τόνους. Γιατί οι υπέρμετρες φιλοδοξίες, φέρουν πιο εύκολα τις απογοητεύσεις. Ο ΠΑΣ θα παίξει το Σάββατο με την Καλλονή στη Μυτιλήνη, θα υποδεχτεί τον Πανιώνιο στα Γιάννινα, θα πάει στη Λιβαδειά για το ματς με τον πάντα υπολογίσιμο Λεβαδειακό, θα φιλοξενήσει τον Πλατανιά που τον κέρδισε στο Μάλεμε στο ματς του α’ γύρου και θα κλείσει την αυλαία του πρωταθλήματος στην Ξάνθη. Ττι θα πετύχει στα παιχνίδια αυτά είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι ο «Άγιαξ» είναι σε καλή κατάσταση και ικανός για όλα. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς στα μέσα Απριλίου όλα θα έχουν τελειώσει.

Ο Μάρτης πιο κρίσιμος μήνας

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο πιο κρίσιμος για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Γιατί μέχρι στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να καταθέσει στην ΕΠΟ το φάκελο αδειοδότησης, για να κριθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.  Ευχή όλων των φιλάθλων είναι να πάρει φέτος η ομάδα αδειοδότηση για πολλούς και διάφορους λόγους.
Βασικά για να κάνει ο Πετράκης σωστά τον σχεδιασμό το καλοκαίρι, να μην υπάρχουν προβλήματα με τις μεταγραφές και να πάψει ο ιστορικός σύλλογος (ΠΑΕ είναι στα χαρτιά, για τον κόσμο είμαι σύλλογος πλατιάς λαϊκής βάσης) της Ηπείρου να είναι στιγματισμένος στην κοινή γνώμη σαν μια ομάδα με πολλά οικονομικά και άλλα προβλήματα, που της κάνουν…. χάρη που παίζει στην Α’ Εθνική.
Αρκεί να κριθεί δίκαια ο φάκελός του από την ΕΠΟ και να μη υπάρξουν άλλες σκοπιμότητες στην αξιολόγηση των στοιχείων.
Οι παίκτες και ο προπονητής, έχουν κάνει στο ακέραιο το καθήκον τους, αναζωογονώντας αγωνιστικά την ομάδα που μπαίνει δυνατά στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος για να τερματίσει σε μια υψηλή βαθμολογική θέση, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Είναι καιρός να «παίξει μπάλα» και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης ώστε να κατατεθεί ένας κομπλέ φάκελος για να κερδίσει και ο ίδιος την αναγνώριση που δικαιούται να έχει στα Γιάννινα, καθώς είναι από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην 50χρονη διαδρομή του ΠΑΣ στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.