Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αγωνία και μάχες σε πολλά μέτωπα στο ερασιτεχνικό

Οι παίκτες, ο προπονητής και οι παράγοντες της Αναγέννησης Ελληνικού πανηγυρίζουν για την άνοδο στη Β' κατηγορία

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος, φουντώνει η μάχη στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και μάλιστα σε πολλά μέτωπα. Στην Α’ κατηγορία, πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος, σε ότι αφορά τον τίτλο, ουσιαστική η υπόθεση ξεκαθάρισε.
Ο Α. Ο. Βελισσαρίου κάνει πορεία τρένο, σταθερά με μια διαφορά 12 βαθμών από τη Δόξα Κρανούλας. Θέλει ακόμα 4 βαθμούς στις επόμενες 5 αγωνιστικές για να κλειδώσει και μαθηματικά τον τίτλο. Και στον ΑΟΒ θέλουν να τελειώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να διαφυλάξουν παίκτες και να επικεντρωθεί η προετοιμασία για τους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Προχτές το Βελισσάριο με πολλά νέα παιδιά στη σύνθεσή του κέρδισε 3-0 τον ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου. Με νίκη 1-0 επί της Α. Ε. Μικρασιατών προχώρησε και η Δόξα Κρανούλας που αρχίζει να κάνει σκέψεις για τη νέα χρονιά.


Εκεί που γίνεται πραγματικά ένας χαμός είναι στην ουρά για το ποιες θα είναι οι 6 ομάδες που θα υποβιβαστούν στην Β’ Ερασιτεχνική. Ειδικά τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο μετά την τιμωρία του Θρίαμβου Σερβιανών και την αφαίρεση 3 βαθμών, συν το παιχνίδι που έχασε στα χαρτιά με τον Κένταυρο Μουσιωτίτσας καθώς έγινε δεκτή η ένσταση του Κένταυρου για αντικανονική συμμετοχή παίκτη. Έχουν υποβιβαστεί ήδη οι ομάδες Δαφνούλα, ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου και Α.Ο. Κόνιτσικας. Δύσκολα μπορεί να ανακάμψει και ο Α. Ο. Σταυρακίου που είναι 10 βαθμούς κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Οι ελπίδες παραμονής είναι μόνο θεωρητικές με τους μαθηματικούς υπολογισμούς, τι θα συμβεί αν κερδίζει το Σταυράκι και χάνουν οι άλλες ομάδες! 

Πάνω στην κόψη του ξυραφιού είναι έξι ομάδες που δίνουν τη μάχη της παραμονής, ήτοι ΠΑΟ Κουτσελιού, Α. Ο. Αμπελοκήπων, Α. Ε. Μικρασιατών, Πίνδος Κόνιτσας, Θρίαμβος Σερβιανών, ΠΑΟ Κρύας. Η Προοδευτική Περάματος δεν έχει σωθεί οριστικά, αλλά είναι 7 βαθμούς πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού, οπότε αναπνέει καλύτερα και δεν έχει τη βαθμολογική ασφυξία των προαναφερθέντων ομάδων. Για τον Θρίαμβο Σερβιανών δεν θα υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα αν δεν υπήρχε η τιμωρία με την ένσταση που του έκανε η Μουσιωτίτσα. Θα είχε 40 βαθμούς, δηλαδή 4 πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Άλλο είναι για μια ομάδα να είναι στους +4 και άλλο όπως είναι τώρα στους -2 σε σχέση με το τωρινό όριο της παραμονής. Διατηρεί ωστόσο το δικαίωμα της έφεσης.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση σχετικά με τη βαθμολογική θέση των ομάδων που κινδυνεύουν σε σχέση με το πρόγραμμα που έχουν στη συνέχεια.

ΠΑΟ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (39 βαθμοί): Δόξα κρανούλας (εκτός), Α. Ο. Κόντσικας (εντός), ΠΑΟ Κρύας (εκτός), Προοδευτική Περάματος (εντός), Α. Ο. Σταυρακίου (εκτός).

Α. Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (37 βαθμοί): Πίνδος Κόνιτσας (εκτός), Θύελλα Ελεούσας (εντός), Κένταυρος Μουσιωτίτσας (εκτός), Α Ο. Κόντσικας (εντός), Προοδευτική Περάματος (εκτός).

Α.Ε.ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (36 βαθμοί): ΠΑΟ Κρύας (εντός), Α. Ο. Σταυρακίου (εκτός), Δαφνούλα (εντός), Α. Ο. Βελισσαρίου (εκτός), Θρίαμβο Σερβιανών (εντός).

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (36 βαθμοί): Α. Ο. Αμπελοκήπων (εντός), ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου (εκτός), Α. Ο. Ανατολής (εντός), Τιτάν Λογγάδων (εντός), Α. Ε. Χουλιαράδων (εκτός).

ΠΑΟ ΚΡΥΑΣ (36 βαθμοί): Α. Ε. Μικρασιατών (εκτός), Δόξα Κρανούλας (εντός), ΠΑΟ Κουτσελιού (εντός), Α. Ο. Σταυρακίου (εκτός), Δαφνούλα (εντός).

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (34 βαθμοί): ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου (εντός), Α. Ο. Ανατολής (εντός), Τιτάν Λογγάδων (εκτός), Α. Ε. Χουλιαράδων (εντός), Α. Ε. Μικρασιατών (εκτός).

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ (26 βαθμοί): Α. Ε. Χουλιαράδων (εκτός), Α. Ε. Μικρασιατών (εντός), Δόξα Κρανούλας (εκτός), ΠΑΟ Κρύας (εντός), ΠΑΟ Κουτσελιού (εντός).

Είναι αντιληπτό ότι μέχρι το τέλος θα γίνουν ενδιαφέροντα παιχνίδια που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων στα ύψη, ειδικά στα παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους οι ομάδες που κινδυνεύουν και αναφέραμε παραπάνω.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗ Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ


Στην Β’ κατηγορία υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δεν κρίθηκε τίποτα, τόσο στο ποιές θα είναι οι δύο ομάδες από κάθε όμιλο που θα ανεβούν στην Α’ Ερασιτεχνική, όσο και ποιες θα είναι οι 5 ομάδες από κάθε όμιλο που θα υποβιβαστούν στην Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Κι όλα αυτά 7 αγωνιστικές πριν από το τέλος.

Στον Α’ όμιλο έχει προβάδισμα η Αγία Μαρίνα που είναι στην πρώτη θέση με 54 βαθμούς, ενώ ακολουθούν Πωγωνάτος Δελβινακίου και Ζωοδόχος με 52 βαθμούς, Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά με 50 βαθμούς και Ροδοτόπι με 48 βαθμούς. Αυτές είναι ουσιαστικά οι ομάδες που θα πάρουν τα 2 εισιτήρια ανόδου. Όσον αφορά την ουρά έχουν ήδη υποβιβαστεί Δαβάκης Ασφάκας, Ζίτσα, δύσκολα να παραμείνει είναι ο ΠΑΟ Πεντέλης. Ο Αετός Πρωτόπαππας  είναι σε δύσκολη θέση με 8 βαθμούς κάτω από τη γραμμή της καυτής ζώνης. Τη μάχη της παραμονής δίνουν με αξιώσεις ΑΠΟΕΛ, Περίβλεπτος, Αμφιθέα, Βουνοπλαγιά. Πιο καλύτερα αισθάνονται ΠΑΟ Κόνιτσας και Απείθαρχος που είναι πιο πάνω.

Στον Β’ όμιλο Κράψη, Μέτσοβο, Θύελλα Κατσικά και Ολυμπιακός Βοτανικού διεκδικούν τα δύο εισιτήρια ανόδου ενώ στην ουρά υποβιβάστηκε το Περιστέρι, σε δύσκολη θέση είναι η Μηλιά Μετσόβου και η Χρυσοβίτσα, ενώ παλεύουν με αξιώσεις για την παραμονή Αγροτικός Καστρίτσας, Κάστρο, Ηλιόκαλη, Πράμαντα.

ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗΝ Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έπεσε η αυλαία και στους δύο ομίλους της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. Ανέβηκαν στην Β’ Ερασιτεχνική από τον α’ όμιλο Α. Ε. Γιάννενα, ΠΑΟ Ιωαννίνων και από τον β’ όμιλο Αναγέννηση Ελληνικού και ΠΑΟ Πηγών Λούρου. Αν ο Α. Ο. Βελισσαρίου καταφέρει να ανεβεί στην Γ’ Εθνική, τότε θα ανεβεί μία ακόμα ομάδα από την Β’ στην Α’ κατηγορία και αυτό θα συμπαρασύρει και μια ακόμα ομάδα από την Γ’ στη Β’ κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει μπαράζ ανάμεσα σε Κληματιά και Συρράκο που κατέλαβαν την 3η θέση τους δύο ομίλους. Η προκήρυξη δεν αναφέρει για άνοδο και 5ης ομάδας από την Γ’ στη Β’, σε περίπτωση ανόδου ομάδας από την ΕΠΣΗΠ στην Γ’ Εθνική, παρά μόνο αναφέρει για άνοδο 5ης ομάδας από τη Β’ στην Α’.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την προκήρυξη του πρωταθλήματος για το πόσες αναβαίνουν κατηγορία και πόσες υποβιβάζονται ανά κατηγορία, όπως και πως θα είναι το τοπίο για τη νέα σαιζόν 2016-2017. Αναλυτικά η προκήρυξη αναφέρει τα εξής:
1.       1. Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία
  α) Για την αγωνιστική περίοδο 2015 – 2016 τα Σωματεία είναι ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ (18) σε έναν όμιλο.
  Από αυτούς ο πρωταθλητής θα διεκδικήσει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία μέσω μπαράζ, ενώ τα ΕΞΙ( 6 ) τελευταία σωματεία στη σειρά της βαθμολογίας, υποβιβάζονται στη Β΄ Ερασιτεχνική κατηγορία.
Για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 τα σωματεία στην Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία θα είναι  ΔΕΚΑ ΕΞΙ (16) και θα υποβιβαστούν Τέσσερα (4) ΣΩΜΑΤΕΙΑ στην Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ.   
  Β΄ Ερασιτεχνική κατηγορία
  Για την αγωνιστική περίοδο 2015 – 2016 τα Σωματεία είναι ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ (36) σε δύο ομίλους από ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ (18) ο κάθε όμιλος. Από τα 36 Σωματεία θα προβιβαστούν στην Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία ΤΕΣΣΕΡΑ (4) Σωματεία, ήτοι το πρώτο και δεύτερο από κάθε όμιλο.
   Εκτός της περίπτωσης κατά την οποία ο Πρωταθλητής της Α ερασιτεχνικής ανέβει στην Γ Εθνική θα διεξαχθεί αγώνας μπαράζ μεταξύ των δύο τρίτων ομάδων του κάθε ομίλου.
Τα σωματεία που θα υποβιβαστούν στη Γ΄ Ερασιτεχνική κατηγορία θα είναι ΔΕΚΑ (10) ήτοι τα ΠΕΝΤΕ τελευταία από κάθε όμιλο.
Για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 θα προβιβαστεί στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία η πρώτη  ομάδα από κάθε όμιλο της Β’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. Επίσης στην Α’ κατηγορία θα προβιβαστεί από κάθε όμιλο ξεχωριστά, ο πρώτος σε βαθμούς, μετά από μονούς αγώνες κατάταξης (πλέι –οφ) στους οποίους θα λάβουν μέρος, ο δεύτερος, τρίτος, τέταρτος της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος του κάθε ομίλου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδο που θα ορίσει η Ε.Π.Σ.
Στους αγώνες αυτούς η δεύτερη ομάδα ξεκινάει με 2(ΔΥΟ) βαθμούς ,η τρίτη με 1(ΕΝΑΝ) και η τέταρτη με 0(ΜΗΔΕΝ) βαθμούς.

   Τα Σωματεία της Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας την περίοδο 2016 – 2017 θα είναι 32 και θα υποβιβαστούν 6(ΕΞΙ) ΣΩΜΑΤΕΙΑ στην Γ Ερασιτεχνική.