Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στον πυρετό της αδειοδότησης ο ΠΑΣ και οι άλλες ομάδες

Άρχισε η εξέταση των φακέλλων στην ΕΠΟ και αναμένονται σύντομα οι πρωτόδικες αποφάσεις για την αδειοδότηση των ΠΑΕ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το θέμα των αδειοδοτήσεων και όπως τόνισε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της ΕΠΟ Γιώργος Δημητρίου, μέχρι την Παρασκευή να υπάρξουν και οι πρώτες πρωτόδικες αποφάσεις. Προχτές βράδυ σε εκπομπή του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ tv από την Αθήνα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλισσιώβας που κάνει το ρεπορτάζ της ΕΠΟ και της εθνικής ομάδας, ανέφερε ότι την Παρασκευή θα βγουν οι αποφάσεις για Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννινα, μη κάνοντας κανένα άλλο σχόλιο. Τώρα αν βγουν οι αποφάσεις την Παρασκευή ή από εβδομάδα, λίγη σημασία έχει, αφού κάποια στιγμή θα εκδοθούν αποφάσεις για όλες τις ομάδες – ΠΑΕ. 

Αν οι πρώτες που βγουν θα είναι για τον ΠΑΣ και τον Πανιώνιο, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να είναι ο φάκελος του ΠΑΣ κομπλέ, να μη έχει ατέλειες, ώστε να υπάρξει αδειοδότηση για πολλούς και διάφορους λόγους. Και ο κόσμος να ησυχάσει και ο σχεδιασμός για τη νέα σαιζόν να γίνει χωρίς κανένα περιορισμό. Επειδή για το θέμα της αδειοδότησης του ΠΑΣ γράφονται πολλά και υπάρχουν πολλοί «ξερόλες» είτε στο δημοσιογραφικό χώρο της Αθήνας, είτε από φιλάθλους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο κόσμος να ξέρει τούτο: Ότι λέγεται και γράφεται τώρα είναι αερολογίες, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο φάκελο καμίας ΠΑΕ. Υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ της ΕΠΟ και των ΠΑΕ. Ούτε η Ομοσπονδία μπορεί να δώσει κάποια πληροφορία, αν δεν έχει άδεια και εξουσιοδότηση από τις ΠΑΕ ή την οποιαδήποτε ΠΑΕ. Συνεπώς επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο των φακέλων, ας μη δίνεται σημασία στο τι λέγεται και γράφεται. Λίγες μέρες έμειναν για την έκδοση των αποφάσεων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και να μη προτρέχουμε των γεγονότων. 

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ο ΠΑΣ έχει φέτος στα χέρια του ένα μεγάλο όπλο που δεν είχε πέρσι, δηλαδή την φορολογική ενημερότητα, αφού τα χρέη είναι σε ρύθμιση από πέρσι τον Απρίλιο. Κι όπως εξήγησε προχτές ο διευθυντής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γιώργος Δημητρίου, λαμβάνεται υπόψη αν τα χρέη είναι σε διακανονισμό και όχι αν είναι εξοφλημένα. Από εκεί και μετά, δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να περιμένουμε τις αποφάσεις. 

Οι αποφάσεις αρχικά είναι πρωτόδικες και μπορούν να εφεσιβληθούν, είτε από τις ΠΑΕ, είτε και από τον διευθυντή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γιώργο Δημητρίου, ο οποίος είναι εισηγητής στην πρωτοβάθμιο επιτροπή. Δεν αποφασίσει, αλλά εισηγείται. Γι’ αυτό εκ του κανονισμού έχει δικαίωμα να προσβάλει ο ίδιος αποφάσεις και να κάνει εφέσεις που θα κριθούν από την δευτεροβάθμιο επιτροπή πάντα της ΕΠΟ. 

Οι εφέσεις, είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, μπορούν να ασκηθούν σε προθεσμία 5 ημερών. Προχτές Δευτέρα έκλεισαν οι φάκελοι και άρχισε η διαδικασία της αξιολόγησης με σκοπό την έκδοση αποφάσεων. Στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου να έχουν εκδικαστεί και οι εφέσεις ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν οι αγώνες πλέι οφ. Όποια ΠΑΕ δεν αδειοδοτηθεί σε θα λάβει μέρος στα πλέι οφ.


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΫΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ


Τα τελευταία χρόνια το θέμα της αδειοδότησης ήταν μια ανοιχτή πληγή για τον ΠΑΣ. Και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια. Τον Μάϊο του 2011 που επέστρεψε από τη Β’ Εθνική στη σούπερ λίγκα πήρε χωρίς πρόβλημα αδειδότηση και για τη σαιζόν 2011-2012 δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα και οι καϋμοί άρχισαν την επόμενη χρονιά. Τον Μάϊο 2012 αδειοδοτήθηκε κανονικά από την πρωτοβάθμιο επιτροπή για τη σαιζόν 2012 – 2013, αλλά άσκησε έφεση ο διευθυντής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γ. Δημητρίου η οποία έγινε δεκτή, με συνέπεια να ανατραπεί η πρωτοβάθμια απόφαση και να μείνει η ΠΑΕ χωρίς αδειοδότηση για τη σαιζόν 2012-2013.

Τον Μάϊο του 2013 η πρωτοβάθμια επιτροπή δεν έδωσε αδειοδότηση για τη σαιζόν 2013-2014, αλλά ο ΠΑΣ έκανε έφεση και την κέρδισε στη  δευτεροβάθμιο επιτροπή με συνέπεια να αδειοδοτηθεί από την ΕΠΟ. Όμως δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί στην Ευρώπη και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ γιατί έπεσε «καρφί» στην ΟΥΕΦΑ με συνέπεια κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να κάνει νέα εξέταση των φακέλων και να ανάψει για τον ΠΑΣ το κόκκινο φως. Μια απόφαση που δεν ανατράπηκε ούτε στο CAS που είναι το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Χριστοβασίλης. Ναι μεν για το πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα (2013-2014) είχε αδειοδότηση και έκανε μεταγραφές αλλά δεν επιτράπηκε να παίξει στην Ευρώπη και αυτό πόνεσε πολύ τον κόσμο. Στις υπόλοιπες δύο χρονιές, τον Απρίλιο 2014 και Απρίλιο 2015 για τις σαιζόν 2014-2015 και 2015-2016 που κατέθεσε φακέλους, κόπηκε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα απευθείας από την πρωτοβάθμια επιτροπή, ενώ απορρίφθηκαν και οι εφέσεις που έκανε η τοπική ομάδα. Για να δούμε τι θα γίνει φέτος.