Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αναπαύσου ήσυχος "Αλβάρα", τα Γιάννινα δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ

Στα γήπεδα του Παραδείσου θα παίζει μπάλα ο Όσκαρ Αλβαρέζ

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στις πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας του ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι αιώνια γραμμένο το όνομα του Όσκαρ Αλβαρέζ. Και μάλιστα με χρυσά γράμματα, καθώς η τετράχρονη θητεία του στον ΠΑΣ, είναι συνυφασμένη με το ξεκίνημα ενός μεγάλου ταξιδιού της Γιαννιώτικης ομάδας που μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα, που έγραψε χρυσές σελίδες δόξας και μεγαλείου.
Ο Αλβαρέζ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στο χτίσιμο του μεγάλου «Άγιαξ της Ηπείρου». Γι’ αυτό και ο θάνατός του συγκλόνισε την οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα και της τοπικής κοινωνίας. Όπως γράφουμε και σε άλλο σημείο, στη νεκρώσιμη ακολουθία που εψάλη σήμερα Μεγάλο Σάββατο στο Κοιμητήριο του Παπάγου τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣ εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης.

Ο Αλβαρέζ ήταν ένας μεγάλος παίκτης, ένα βαρύ όνομα στον ΠΑΣ, που παρότι πέρασαν 40 χρόνια από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, κανείς δεν τον ξέχασε, κανείς δεν τον είδε σαν αντίπαλο, κανείς δεν τον έβγαλε από την καρδιά του. Οι παλιότεροι τον θυμούνται σαν ένα αθόρυβο άλογο να τρέχει στο γήπεδο και να βάζει στα δίχτυα τις αντίπαλες άμυνες και οι νεώτεροι που δεν τον πρόλαβαν στα γήπεδα, ακούνε με δέος τα κατορθώματά του. Ήταν ο αγαπημένος «Αλβάρα» των Γιαννιωτών φιλάθλων. Δεν είναι λίγο πράγμα για ένα παίκτη σε 4 χρόνια να έχει σημειώσει με τη φανέλα του ΠΑΣ 78 γκολ και να είναι ο 2ος σκόρερ όλων των εποχών! Φανταστείτε αν έπαιζε 10 χρόνια στα Γιάννινα όπως άλλοι παίκτες, πόσα γκολ θα σημείωνε.


Ένα παλιότερο αφιέρωμα του "Ηπειρωτικού Αγώνα" για τον Όσκαρ Αλβαρέζ


Μιλώντας με παλιούς συμπαίκτες του τόσο στον ΠΑΣ όσο και στον Παναθηναϊκό, πέρα από τις μεγάλες ικανότητες που είχε σαν ποδοσφαιριστής με την επιβλητική παρουσία του στα γήπεδα, μας ανέδειξαν και μια άλλη πτυχή από τον χαρακτήρα του Αλβαρέζ. Ήταν σεμνός άνθρωπος, δεν του άρεσε να μιλά για τον εαυτό του και ποτέ δεν επιδείχτηκε για να δείξει ποιος είναι, αφού οι παίκτες στα χρόνια που είναι στην ενεργό δράση πάντα έχουν μια ξεχωριστή λάμψη. Όλοι μας είπαν ότι ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και αυτό φάνηκε τόσο στα Γιάννινα όσο και στον Παναθηναϊκό. Ελάχιστες είναι και οι συνεντεύξεις του έδωσε, καθώς απέφευγε και τη δημοσιότητα. Όχι μόνο στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το αντίο στα γήπεδα, αλλά και πριν που ήταν ένα μεγάλο όνομα στα γήπεδα, με αρκετά πρωτοσέλιδα για τον εαυτό του.


Πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί ο Αλβαρέζ, ενώ ο κόσμος τον λάτρευε  και ήταν ένα κομμάτι από την ιστορία του ΠΑΣ, μετά το 1976 που μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό έκοψε τις επαφές του με τα Γιάννινα. Τηλεφωνικά μιλούσε με τον Φαρία αλλά και με κάποιους παλιούς συμπαίκτες του από τον ΠΑΣ, αλλά όταν του γινόταν πρόταση να παραστεί σε εκδηλώσεις ή σε αγώνες παλαιμάχων στα Γιάννινα, απέφευγε να ανταποκριθεί. Αυτό ήταν και μια επιλογή του, για τους δικούς του λόγους. 

Ο ¨Οσκαρ Αλβαρέζ σε κέντρο διασκέδασης το 1973 στα Γιάννινα με τον αείμνηστο Πάνο Τσίτο. Ο μικρός είναι ο Χάρης Τσίτος γνωστός στα ερτζιανά της πόλης


Ο Όσκαρ Αλβαρέζ δεν έπαψε ποτέ να αγαπά τα Γιάννινα και τον ΠΑΣ. Αυτό μας το επιβεβαίωσε χτες ο γιός του Γκαστόν Αλβαρέζ με τον οποίο μιλήσαμε για να του εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. «Ο πατέρας μου είχε στο σπίτι πολλά ενθύμια από τα Γιάννινα, φανέλες, κασκόλ, σημαίες και πολλές φωτογραφίες. Τα χάσαμε σε μια μετακόμιση του σπιτιού και ήταν απαρηγόρητος για πολλούς μήνες ο πατέρας μου» μας είπε ο γιός του Όσκαρ και συνέχισε: «Και εγώ έχω τα παιδικά μου βιώματα από τα Γιάννινα και ασφαλώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι από τον ΠΑΣ ξεκίνησε η καριέρα του πατέρα μου».

Ο αρχηγός εκείνης της μεγάλης ομάδας Γιώργος Σιόντης, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα και τη συγκίνησή του, χτες το πρωί που μιλήσαμε μαζί του για τον Αλβαρέζ. «Ήταν μεγάλος παίκτης, κομμάτι από την ιστορία του ΠΑΣ και εξαιρετικά συνεργάσιμος σε όλους τους τομείς. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ» μας είπε ο ιστορικός αρχηγός του «Άγιαξ της Ηπείρου».