Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Για να δούμε τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα στον ΠΑΣ

Λέτε να ξέρει το.... μυστικό και να μη μας το λέει; Σε λίγο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο!

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπήρξε ούτε χτες καμία εξέλιξη για το θέμα με την καταγγελία του ΠΑΣ στην ΟΥΕΦΑ και τον έλεγχο που έγινε στο φάκελο του Πανιωνίου. Νεώτερα θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες. Πολλοί φίλοι της ομάδας με αγωνία περίμεναν χτες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου να εκδώσει σχετική απόφαση για το θέμα αυτό, αφού την Τρίτη τελείωσαν τα πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, γιατί λέγονται και γράφονται από άγνοια πολλές ανακρίβειες.

Η καταγγελία του ΠΑΣ δεν είναι έφεση ή άλλης μορφής ένδικο μέσο προς την ΟΥΕΦΑ για να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση. Ούτε η ΟΥΕΦΑ λειτουργεί ως τριτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο για τις αποφάσεις που πήρε το δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Έχει όμως δικαίωμα η ΟΥΕΦΑ να ελέγξει ανά πάσα στιγμή τους φακέλους αδειοδοτήσεων των ομάδων που λαμβάνουν μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είναι στη δική της δικαιοδοσία. Χωρίς να ανατρέπει αποφάσεις της ΕΠΟ για τις εγχώριες διοργανώσεις. Όπως έγινε με τον ΠΑΣ το 2013. Απαγορεύτηκε στον ΠΑΣ και στον Παναθηναϊκό που ήταν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα να λάβουν μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ, γιατί διαπίστωσε ελλείψεις στους φακέλους τους και άναψε το πράσινο φως στην Ξάνθη που ήταν στην 7η θέση. Οι αποφάσεις της ΕΠΟ δεν ανατράπηκαν. Ο ΠΑΣ κανονικά τερμάτισε στην 5η θέση, κανονικά διατήρησε την αδειοδότηση που του έδωσε η ΕΠΟ. Απλά δεν έπαιξε στην Ευρώπη. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. 

Στην προκειμένη περίπτωση η ΟΥΕΦΑ μετά την καταγγελία του ΠΑΣ θεώρησε καλό να κάνει έλεγχο στον φάκελο του Πανιωνίου, για να κάνει την δική της εκτίμηση. Αν διαπιστωθούν ελλείψεις στο φάκελο του Πανιωνίου δεν θα παίξει στην Ευρώπη και τη θέση του θα πάρει ο ΠΑΣ. Ούτε την 5η θέση θα χάσει η ομάδα της Νέας Σμύρνης, ούτε την αδειοδότηση. Θα χάσει μόνο το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν, επαναλαμβάνουμε, διαπιστωθούν ελλείψεις.

Τώρα για το διαδικαστικό κομμάτι, η συνηθισμένης οδός που ακολουθείται είναι η εξής: Αφού περάσουν οι τρεις εργάσιμες ημέρες που είναι η προθεσμία των ενστάσεων για το κύρος των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ, η ΕΠΟ θα στείλει στην ΟΥΕΦΑ τα ονόματα των ομάδων και τη σειρά που τερμάτισαν για να μπουν στην κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ. Η κλήρωση θα γίνει στις 20 Ιουνίου. Αφού πάρει τα ονόματα η ΟΥΕΦΑ, τότε θα γνωστοποιήσει στην ΕΠΟ αν υπάρξει αποκλεισμός κάποιας ομάδας. 

Αν υπολογίσουμε ότι αύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία των ενστάσεων και καταγγελιών για το κύρος των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ που έγινε προχτές Τρίτη, η ΕΠΟ μέσα στο Σαββατοκύριακο ή από Δευτέρα θα στείλει στην ΟΥΕΦΑ τα ονόματα των ομάδων. Λογικά από Δευτέρα θα περιμένουμε εξελίξεις. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Πανιώνιος έχει το δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη. Αν όμως η ΟΥΕΦΑ διαπιστώσει ελλείψεις στο φάκελό του τότε θα το γνωστοποιήσει στην ΕΠΟ και θα τον αντικαταστήσει με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν υπάρξει αυτή η περίπτωση, θα γνωστοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα. Τώρα αν τα νέα κυκλοφορήσουν νωρίτερα από διαρροές, ή επισπευσθούν οι διαδικασίες είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Με τα υπάρχοντα δεδομένα Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος είναι οι ομάδες που έχουν το εισιτήριο για ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 


ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Έχει περάσει ενάμισης μήνας από το τέλος του πρωταθλήματος χωρίς να υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφική ανακοίνωση στον ΠΑΣ. Από τις 17 Απριλίου που τελείωσε το πρωτάθλημα μέχρι τώρα υπήρξαν ανακοινώσεις για την παραμονή του Γιάννη Πετράκη και των συνεργατών του, όπως και για τις ανανεώσεις συμβολαίων από τους Περιστερίδη, Σκόνδρα. Στο διάστημα αυτό δεν ανακοινώθηκε καμία μεταγραφή, αποχώρησαν οι Ηλιάδης, Στρούνα που δεν τα βρήκαν με την ομάδα για ανανέωση των συμβολαίων που λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ στην πόρτα της εξόδου είναι Μανιάς και Ίλιτς. 

Κάποιος που βλέπει από μακριά τα γεγονότα μπορεί να υποθέσει ότι πέρασε αρκετός χρόνος χωρίς να υπάρξει κάποια ενίσχυση της ομάδας, ενώ με τις αποχωρήσεις αυτών των παικτών η ομάδα αποδυναμώνεται. Όμως από τον ΠΑΣ λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές συζητήσεις με παίκτες που ενδιαφέρουν, υπάρχει προεργασία και πλάνο δουλειάς και σύντομα, όταν πρέπει, θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις. Συνεπώς οι ιθύνοντες του ΠΑΣ λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία και η ομάδα θα ενισχυθεί για να κάνει καλύτερη πορεία στη συνέχεια. 

Αυτό που λέγεται από την ΠΑΕ έχει λογική βάση, γιατί υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η προετοιμασία και να φουντώσει το μεταγραφικό παζάρι. Απλά τα μεταγραφικά ίσως επισπευτούν περισσότερο, αν ο ΠΑΣ πάρει από την ΟΥΕΦΑ το δικαίωμα να παίξει αυτός στο Γιουρόπα Λιγκ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσει νωρίτερα η προετοιμασία και αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Αν δεν αλλάξει κάτι και μείνει ως έχει η κατάσταση, μέχρι αρχές Ιουλίου που θα πάει η ομάδα για προετοιμασία στο Καρπενήσι, υπάρχει χρόνος για να γίνουν μεταγραφές. Άλλωστε οι αναζητήσεις παικτών από την Αργεντινή που κάνει τον τελευταίο καιρό ο ΠΑΣ θέλουν κάποιο χρόνο, για να γίνουν οι σωστές επιλογές.

ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΛΙΤΣ


Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταγραφικό μέτωπο, κάθε μέρα που περνά παγώνει περισσότερο τις σχέσεις της τοπικής ομάδας με τον Μπράνα Ίλιτς. Υπήρξε διαφορά στο οικονομικό και αν κρίνουμε από το ύφος των τελευταίων δηλώσεων του Σέρβου επιθετικού, μάλλον έχει ραγίσει το γυαλί και θα αναζητήσει σε άλλη ελληνική ομάδα τη νέα ποδοσφαιρική στέγη του. Ούτε με τον Μιχάλη Μανιά φαίνεται να υπάρχει κάποια ουσιαστική προσέγγιση προς την κατεύθυνση της παραμονής του στα Γιάννινα. 

Το γνωστό επιθετικό δίδυμο (Μανιάς, Ιλιτς) που αναστάτωσε πολλές άμυνες στην τελευταία διετία, ίσως να μη το ξαναδούν οι Γιαννιώτες φίλαθλοι. Το ότι όμως ούτε αυτοί κλείνουν σε άλλες ομάδες, ούτε ο ΠΑΣ έκλεισε κάποιον άλλο επιθετικό, αφήνει παράθυρο ανοιχτό, μήπως αλλάξει κάτι στην πορεία του χρόνου και στις επόμενες μέρες. Αν δε ο ΠΑΣ αποκτήσει δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη, αυτό θα είναι για την ομάδα ένα επιπρόσθετο διαπραγματευτικό ατού. Επειδή υπάρχει και αυτή η εκκρεμότητα με την καταγγελία που έγινε στην ΟΥΕΦΑ, πολλά θέματα πήγαν πίσω όπως και το γενικότερο χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού. Οι Γιαννιώτες φίλαθλοι με την στάση τους δείχνουν ότι έχουν την υπομονή να περιμένουν τις εξελίξεις για τον σχεδιασμό και την ενίσχυση της ομάδας τους.