Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ένας χρόνος χωρίς τον Λάκη Στεργίου

Σαν σήμερα (18-8-2015) "έφυγε" από κοντά μας ο Λάκης Στεργίου

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τον θάνατο του Λάκη Στεργίου, γνωστού δικηγόρου και αθλητικογράφου της πόλης. Ήταν Τρίτη 18 Αυγούστου 2015, όταν δεχτήκαμε τηλεφώνημα για το κακό μαντάτο. «Μπα, μήπως κάνετε λάθος, ο Λάκης είναι μια χαρά…» απαντήσαμε. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από τον αγαπητό μας «Ρίβα», δεν περιμέναμε να μας κάνει αυτή την «ντρίπλα» ο Λάκης, όπως είπε στον επικήδειο ο Νίκος Τσόλης. Δυστυχώς δεν ήταν ψέμα, αλλά μια πικρή πραγματικότητα. Χάσαμε τον Λάκη ως μια φυσική παρουσία, αλλά δεν τον ξεχάσαμε ποτέ. Πολλές φορές τον μνημονεύσαμε, τον θυμηθήκαμε, τον νοσταλγήσαμε (ειδικά στα παιχνίδια του ΠΑΣ στο στάδιο), γελάσαμε για τις πλάκες και τα ωραία που έλεγε. Ήταν τύπος έξω καρδιά, άκακος, καλοσυνάτος άνθρωπος που είχε μόνο φίλους σ’ αυτή την πόλη.

Δεξιά ο Λάκης Στεργίου με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο έξω από το στάδιο "Ζωσιμάδες" Γενάρη του 1992

Πέρσι σαν σήμερα, αθόρυβα ο Λάκης Στεργίου μας αποχαιρέτησε για πάντα παίρνοντας το ταξίδι της αιωνιότητας. Από εκεί ψηλά, σ’ αυτό το χρόνο που πέρασε, θα έβλεπε και τον αγαπημένο του ΠΑΣ, που έφτασε φέτος μέχρι τα σαλόνια της Ευρώπης. Πολλές φορές είπαμε μέσα μας: «Α ρε Λάκη, τώρα βρέθηκες να φύγεις που βγήκε ο ΠΑΣ στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο ονειρευόσουν τόσα χρόνια;». Ο Νικόλαος (Λάκης) Στεργίου έφυγε από τη ζωή στις 18 Αυγούστου και η κηδεία του έγινε πάνδημη στα Γιάννινα δύο μέρες αργότερα. Πεθαίνει κάποιος, όταν ξεχνιέται. Ο Λάκης δεν ξεχάστηκε από κανένα. Όχι μόνο από εμάς που ήμασταν στον αθλητικό και φιλικό περίγυρό του, αλλά και από όλη την πόλη. 

Το περασμένο Σάββατο τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο στην εκκλησία της Περιβλέπτου. Για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Λάκη Στεργίου, θα υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα που γράψαμε και τη μέρα που μας έφυγε. Ήταν άκακος άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Είχε ψυχή και ευαισθησίες μικρού παιδιού. Πάντα με τον καλό λόγο, με το χαμόγελο, με καλοσύνη και ευγένεια. Προικισμένος άνθρωπος, καλλιεργημένος με βαθιά κουλτούρα που σπάνια συναντάς στο χώρο μας. Δικηγόρος, αθλητικογράφος, γλωσσομαθέστατος αλλά και φίλος της μουσικής. Για όσους δεν ξέρουν, ο Λάκης Στεργίου από τα φοιτητικά του χρόνια αγαπούσε πολύ τη μουσική και ήταν σε μουσικά σχήματα. Για μια τέτοια προσωπικότητα μιλάμε, ασχέτως αν από ταπεινοφροσύνη δεν ήθελε ποτέ να μιλήσει για τον εαυτό του.

Με τον Νίκο Τσόλη στην εκπομπή "Αθλητικό Ραντεβού"

Εκτός από δικηγόρος υπήρξε αθλητικογράφος επί πολλά χρόνια σε τοπικές εφημερίδες και ανταποκριτής στην «Αθλητική Ηχώ», "Απογευματινή" και άλλες εφημερίδες. Και επί σειρά πολλών ετών συμπαρουσιαστής στο «Αθλητικό Ραντεβού» με τον Νίκο Τσόλη. Μα πιο πολύ ήταν ΠΑΣ Γιάννινα. Όλη του η ζωή ήταν στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Φίλαθλος, οπαδός, αθλητικογράφος, διαιτητής στα μεγάλα διτέρματα του παρελθόντος, εκφωνητής.. Ότι βοηθούσε την ομάδα ικανοποιούσε τον «Ρίβα». Η αγάπη του για τον ΠΑΣ, για τον αθλητισμό, για το ποδόσφαιρο ήταν ανυπέρβλητη. 

Ο Νίκος Τσόλης που πορεύθηκε πολλά χρόνια μαζί με τον Λάκη Στεργίου, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του είχε πει: «Στην διαδρομή ίσως να πήρες λιγότερα από όσα σου ανήκαν. Δεν σε ένοιαζε όμως γιατί είχες μεγάλη καρδιά ,ήσουν ολιγαρκής ,πάντα λιτός και τίμιος γι αυτό σου αξίζουν τα δίκαια και ανεκτίμητα ΕΥΓΕ. Για όσους σε γνωρίσαμε από κοντά ,δεν χρειαζόταν να φύγεις για να έρθει ο έπαινος ,τον είχες και εν ζωή, τώρα απλώς θα γίνει μείζων. Υπάρχει όμως για όλους μας μια παρηγοριά, για την Λουΐζα που ήταν σύντροφος ενός σπουδαίου ανθρώπου και τα παιδιά σου, παιδιά ενός δίκαιου και καλού πατέρα και για εμάς που θρηνούμε, ότι γνωρίσαμε έναν άνθρωπο που ήταν ΑΝθΡΩΠΟΣ με κεφαλαία γράμματα. Ριβα! Μαζί σου φεύγει ένα κομμάτι της πόλης και της αγαπημένης μας ομάδας ,δεν ξέρω πως θα νιώσουμε όταν την άλλη Κυριακή δεν θα ακούσουμε την φωνή σου να εκφωνεί τις συνθέσεις στο στάδιο. Ξέρουμε όμως οτι σήμερα το βράδυ θα έχεις πολλά να πεις με αυτούς που θα συναντήσεις και είναι αρκετοί ρε παιδί μου!».