Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Πως μπορεί να βγει πάλι στην Ευρώπη ο "Άγιαξ της Ηπείρου"

Μπορεί ο ΠΑΣ να βγει και πάλι στην Ευρώπη υπό κάποιες προϋποθέσεις

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΣ τελείωσε, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, να ενισχυθεί με μεταγραφές, να συνεχιστεί η καλή δουλειά που γίνεται, ώστε αυτό το μαγικό ταξίδι που έζησαν φέτος οι Γιαννιώτες σε Νορβηγία και Ολλανδία να επαναληφθεί του χρόνου ή τα επόμενα χρόνια. Εγχείρημα όχι εύκολο, όσο νομίζουν ορισμένοι, να διεκδικεί κάθε χρόνο έξοδο στην Ευρώπη ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Μπορεί ο κόσμος με τη συγκλονιστική παρουσία που είχε σε όλα τα παιχνίδια (στο Περιστέρι άφησε άναυδους τους Ολλανδούς) να του δίνει αυτή τη δυναμική, αλλά δεν μπορεί η ομάδα να αλλάξει επίπεδα από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί καλύτερα σε όλους τους τομείς. Βασικά να αποπληρώσει το χρέος στην εφορία (από πέρσι είναι σε ρύθμιση) με σκοπό να φύγει αυτός ο βραχνάς, να βελτιώσει τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, να ενισχυθεί το ρόστερ ώστε να μπορούν ο Γιάννης Πετράκης και οι συνεργάτες του να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Οι δυσκολίες για τη νέα σεζόν είναι δεδομένες. Για να κυνηγήσει το ευρωπαϊκό όνειρο θα πρέπει να ανταγωνισθεί ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ίσως και κάποια άλλη που έρχεται από πίσω. Ομάδες που έχουν μια βάση δεδομένων, δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, έχουν υποδομές και καλύτερες εγκαταστάσεις από τον ΠΑΣ, διαμόρφωσαν όπως ήθελαν το ρόστερ τους χωρίς τους περιορισμούς που είχε ο «Άγιαξ» τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μη αδειοδότησης. Ο ΠΑΣ δεν έχει ούτε ένα κεραμίδι δικό του, με ενοίκιο έχει τα γραφεία αλλά και το γήπεδο που προπονείται στο ΠΕΑΚΙ, ενώ οι άλλες ομάδες έχουν δικά τους γήπεδα και αθλητικά κέντρα.

Αυτές είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, όχι όμως ικανές να σταματήσουν τους Γιαννιώτες. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΣ θα είναι και πάλι ανταγωνιστικός, γιατί είναι μια θρυλική ομάδα με τεράστια δυναμική, συγκλονιστικό κόσμο, βαριά φανέλα, μεγάλη ιστορία, σεβαστό όνομα. Στοιχεία που μπορούν να υπερκαλύψουν πολλά άλλα πράγματα. Επιπλέον, έχει μια βάση πολύ καλών ποδοσφαιριστών, έναν πολύ καλό προπονητή, τον Γιάννη Πετράκη, ένα ισχυρό τεχνικό τιμ (Γεωργουλόπουλος, Αλεξίου, Τσελιόπουλος) και μια διοίκηση που αποκόμισε εμπειρίες και ξέρει πώς να κινηθεί και τι να κάνει. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης θεωρείται από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ και ο κόσμος θα πρέπει να εκτιμήσει περισσότερο αυτά που έχει προσφέρει στην ομάδα. 

Για να εκμεταλλευτεί ο «Άγιαξ της Ηπείρου» όλους αυτούς τους βραχίονες της δυναμικής του, θα πρέπει να γίνει αυτό που είπε ο παλιός Αργεντινός άσσος Χουάν Μοντέζ: Να παραμείνει ο κόσμος ενωμένος, να στηρίξει την ομάδα και στις δύσκολες στιγμές όπως τη στήριξε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να λειτουργήσει ο ΠΑΣ ως μια καλή οικογένεια. 

Το γράψαμε και άλλες φορές θα το επισημάνουμε και πάλι. Ο κόσμος είναι αυτός που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει, να έχει μια άλλη δυναμική, να είναι κάτι το ξεχωριστό από πολλές άλλες ομάδες. Για να μείνει όμως ο κόσμος «ζεστός» και να μην απογοητευτεί, θα πρέπει να γίνει μια καλή προσπάθεια από τη διοίκηση για να υπάρξουν περαιτέρω ενισχύσεις και παράλληλα να βοηθήσουν και τα καλά αποτελέσματα. Αν ο ΠΑΣ καταφέρει να κρατήσει στις επάλξεις τον κόσμο που είχε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα κάνει την υπέρβαση και θα ξεπεράσει πολλά άλλα προβλήματα και δυσκολίες. Αλλά και οι φίλαθλοι πέρα από το συναίσθημα θα πρέπει να δουν τα πράγματα περισσότερο ρεαλιστικά, να αντιληφθούν τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως και τον σκληρό ανταγωνισμό με άλλα σωματεία, ώστε να μην απογοητευτούν από το πρώτο άσχημο αποτέλεσμα και να στηρίξουν την ομάδα στις δύσκολες στιγμές, που πάντα υπάρχουν στο ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα να παραμείνει ο ΠΑΣ ανταγωνιστικός και να ξεπεράσει δυσκολίες και προβλήματα. Αν το υπάρχον έμψυχο δυναμικό ενισχυθεί με 2-3 ακόμα ποιοτικούς παίκτες ή τέλος πάντων όσους κρίνει ο Πετράκης ότι πρέπει να αποκτηθούν, πάντα μέσα στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα είναι και στο πρωτάθλημα δυνατή ομάδα. Όπως ήταν δυνατός και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έχει αρκετούς αξιόλογους παίκτες που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους λόγω του καλού περιβάλλοντος, της αγάπης του κόσμου, αλλά κυρίως της αξιόλογης δουλειάς που κάνουν ο Πετράκης και οι συνεργάτες του. Απλά σε κάποιες θέσεις θα πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις για να έχει τη δυνατότητα ο προπονητής να κάνει φρεσκάρισμα όταν επιβάλλεται από τις περιστάσεις και να αναπληρώνει κενά. 

Μην υποτιμήσει κανείς τους υπάρχοντες παίκτες επειδή δεν έτυχε να παίξουν σε μεγάλες ομάδες ή επειδή δεν έχουν τα φανταχτερά βιογραφικά. Έχουμε δει στα Γιάννινα και αυτό το έργο, με τα φανταχτερά βιογραφικά, τα μεγάλα ονόματα, τις «μεταγραφές αεροδρομίων». Το αποτέλεσμα ήταν ο υποβιβασμός της ομάδας τη σεζόν 2009-10 και η διόγκωση του χρέους στην εφορία. Όταν άρχισε να δουλεύει με νέα παιδιά που έχουν όρεξη για διάκριση και επιτυχίες, ήρθε και η ανάσταση της ομάδας. Τα ακριβά συμβόλαια τη βούλιαξαν στη Β’ Εθνική και οι παίκτες από μικρότερες ομάδες και από τις αλάνες την έβγαλαν στην Ευρώπη. Όποιος αμφιβάλει για την αξία των παικτών του ΠΑΣ, ας ρωτήσει τους παίκτες της Οντ και της Άλκμααρ, ή τους προπονητές τους Νταγκ Φάγκερμο, Γιόν Φαν Ντε Μπρομ αντίστοιχα, για το πόσο τους δυσκόλεψαν οι «κυανόλευκοι» άσσοι. Η μεν Οντ αποκλείστηκε και μάλιστα μέσα στο σπίτι της στην παράταση, η δε Άλκμααρ πέρασε αλλά αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. 

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση σημαντικό κεφάλαιο για τον ΠΑΣ είναι και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης. Είναι στον 9ο χρόνο στην ομάδα, επί των ημερών του έγινε αυτό το μαγικό ταξίδι στη Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και επί των ημερών του η ομάδα έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη Σούπερ Λίγκα. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ναι μεν οι παίκτες και ο προπονητής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομάδα, αλλά μην ξεχνά κανείς ποιος επέλεξε όλους αυτούς, ποιος πήρε τα ρίσκα αν δεν έβγαιναν σωστοί όλοι αυτοί και ποιος έχει την οικονομική ευθύνη σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Βάσει της πορεία και των αποτελεσμάτων ο Χριστοβασίλης είναι από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ, αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε την εκτίμηση και τη στήριξη που θα έπρεπε να έχει ένας πρόεδρος αυτών των επιτυχιών. Ένας πρόεδρος που άλλαξε την ιστορική πορεία της ομάδας. Πιστεύουμε ότι μετά από όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα θα πάνε και σε αυτό τον τομέα καλύτερα.