Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο ΠΑΣ βγάζει σπουδαίους τερματοφύλακες

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν ο παίκτης αποκάλυψη στους ευρωπαϊκούς αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι από τους παίκτες του ΠΑΣ που έκλεψαν την παράσταση στα τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια με Οντ και Άλκμααρ. Έδειξε τα μεγάλα προσόντα του και αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο έπεσαν πολλές φορές τα φώτα, ένεκα των καλών εμφανίσεών του.
Ειδικά με την Όντ και στα δύο παιχνίδια ήταν καταπληκτικός, όπως και στο ματς με την Άλκμααρ την περασμένη Πέμπτη. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Πασχαλάκης πριν ξεκινήσουν τα διεθνή παιχνίδια δεν είχε καμία συμμετοχή στον ΠΑΣ, καθώς αποκτήθηκε τον Ιανουάριο 2016 από τον Πανθρακικό και μετά τη μεταγραφή του Βελλίδη στον ΠΑΟΚ, στην ιεραρχία ακολουθούσε ο Περιστερίδης. Ένας επίσης πολύ σπουδαίος τερματοφύλακας, εφάμιλλος του Πασχαλάκη, που κάλυψε επάξια το κενό του Βελλίδη με σπουδαίες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

Ο Περιστερίδης στάθηκε άτυχος σε μια προπόνηση, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία στο Καρπενήσι, καθώς έσπασε το μικρό δάχτυλο του  αριστερού χεριού. Έτσι, το βάρος των υποχρεώσεων έπεσε στον Πασχαλάκη, με αναπληρωματικό τον νεαρό Κολιοφούκα. Ο Πασχαλάκης έπεσε στα βαθιά και όχι απλώς κολύμπησε, αλλά έγινε το πρόσωπο των τελευταίων ημερών με τις καταπληκτικές εμφανίσεις του. Αποφασισμένος να κατεβάσει τα ρολά και στο ματς της χρονιάς που θα γίνει την Πέμπτη με την Άλκμααρ στο γήπεδο Περιστερίου. 


Το γεγονός ότι ο ΠΑΣ έχει σπουδαίους τερματοφύλακες τα τελευταία χρόνια μόνο τυχαίο δεν είναι. Οφείλεται στη σπουδαία δουλειά που κάνει ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων Χρήστος Τσελιόπουλος. Ένας σεμνός άνθρωπος με πολλές γνώσεις, που λατρεύει τη δουλειά που κάνει και αναδεικνύει συνεχώς σπουδαίους τερματοφύλακες. Έχει τεράστια προσφορά στον ΠΑΣ και όσοι τερματοφύλακες δούλεψαν μαζί του ανέβηκαν σε υψηλό επίπεδο. 


Ο Χρήστος Τσελιόπουλος για πρώτη φορά συνεργάστηκε με τον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2011 με προπονητή τον Στεφάν Ντεμόλ. Αμέσως μετά την εκ νέου επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα μετά τον υποβιβασμό του 2010. Εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΣ ευτύχησε να έχει κάτω από τα δοκάρια δύο πολύ σημαντικούς τερματοφύλακες τον Καρίμ Φεγκρούς και τον Φώτη Κηπουρό, ερχόμενος από πίσω και ο νεαρός (τότε) Γιώργος Σικαλιάς. Όλοι βελτίωσαν την απόδοσή τους με την καλή δουλειά του Τσελιόπουλου. Όμως στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 για οικογενειακούς λόγους αποχώρησε (όπως ανακοινώθηκε τότε) και τη θέση του πήρε ο Φίλιππος Μπολοβίνης. Λίγο μετά απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία ο Στεφάν Ντεμόλ, όπως και όλο το επιτελείο, καθώς ο Άγγελος Αναστασιάδης που αντικατέστησε τον Βέλγο προπονητή είχε δικούς του συνεργάτες. 


Ο Χρήστος Τσελιόπουλος αποχώρησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία το καλοκαίρι του 2013 με προπονητή τον Σάββα Παντελίδη. Και έκτοτε παραμένει με μεγάλη επιτυχία στο πόστο του εκπαιδευτή τερματοφυλάκων. Όλο αυτό το διάστημα ο ΠΑΣ είχε πολύ καλούς γκολκίπερ. Τις σεζόν 2013-14 και 2014-15 βασικός έπαιξε ο Μάρκος Βελλίδης αλλά στον πάγκο ήταν ο επίσης πολύ καλός Δημήτρης Σωτηρίου. Ο Μάρκος Βελλίδης έφτασε μέχρι την Εθνική Ελλάδος και τον ΠΑΟΚ, ο δε Σωτηρίου μόλις πήγε πέρυσι το καλοκαίρι στον Πλατανιά επί Παράσχου έγινε αμέσως βασικός. 

Πέρσι το καλοκαίρι στον Πλατανιά πήγε ο Σωτηρίου και στον ΠΑΣ ήρθε ο Περιστερίδης, καθώς ήταν μεταγραφή κάτω των 24 ετών που βόλευε την τοπική ομάδα. Ο Περιστερίδης μέχρι τότε δεν ήταν βασικός ούτε στον Πανιώνιο ούτε στον Πλατανιά. Στον Πανιώνιο είχε 15 συμμετοχές και στον Πλατανιά 4 σε 2 χρόνια. Στον ΠΑΣ δούλεψε πολύ δίπλα στον Βελλίδη και υπό τις οδηγίες του Τσελιόπουλου. Έτσι, μόλις έφυγε για τον ΠΑΟΚ ο Βελλίδης με μεταγραφή τον Ιανουάριο 2016, ο Κώστας Περιστερίδης τον αναπλήρωσε επάξια. Αγωνίστηκε και στα 12 παιχνίδια που ακολούθησαν μέχρι το τέλος της σεζόν. 


Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο, για να μη υπάρχουν μόνο ο Περιστερίδης και ο Κολιοφούκας, στον ΠΑΣ πήραν από τον Πανθρακικό τον Πασχαλάκη. Ο Πασχαλάκης μέχρι τότε ήταν γκολκίπερ του πάγκου. Τέσσερα χρόνια στον Λεβαδειακό, από το 2008 μέχρι το 2012, είχε μόνο μία συμμετοχή και αυτή σε ένα ματς Β’ Εθνικής με τον Διαγόρα Ρόδου. Στη συνέχεια δύο χρόνια στον Πανθρακικό (Ιανουάριος 2014  Ιανουάριος 2016) είχε 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο. Όμως στα Γιάννινα με την καλή δουλειά και τα σπουδαία προσόντα κατάφερε να κάνει ντεμπούτο στον πρώτο αγώνα με την Οντ στα Γιάννινα, με εξίσου εντυπωσιακή παρουσία κάτω από τα δοκάρια στο ματς στη Νορβηγία και πρόσφατα με την Άλκμααρ στο AFAS stadion. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στα τελευταία χρόνια υπάρχουν καλοί γκολκίπερ στον ΠΑΣ. Ούτε είναι τυχαίο που ήρθαν για τη θέση αυτή παίκτες αναπληρωματικοί στις ομάδες τους και στα Γιάννινα ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στις καλές επιλογές παικτών και δεύτερον, στην πολύ καλή δουλειά από τον αρμόδιο εκπαιδευτή Χρήστο Τσελιόπουλο. Ναι μεν οι παίκτες προικίζονται βασικά από τη φύση τους, άλλος πολύ και άλλος λίγο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τη δουλειά και την προπόνηση. Όσο ταλαντούχος και είναι ένας παίκτης, αν δεν δουλέψει, θα μείνει στάσιμος ή δεν θα έχει την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει βάσει του ταλέντου του. Όπως είναι τα λουλούδια στη γλάστρα, αν δεν ποτιστούν, μοιραία μαραίνονται. Έχουμε πολλά παραδείγματα στο ποδόσφαιρο που παίκτες με πολλά προσόντα χάθηκαν, γιατί δεν δούλεψαν σωστά, και άλλοι παίκτες με λιγότερα προσόντα έκαναν καριέρα, γιατί δούλεψαν σωστά. 


Τα τρία τελευταία χρόνια ο ΠΑΣ έστειλε παίκτη στην Εθνική και με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ (Βελλίδης), ο Σωτηρίου που πήγε στον Πλατανιά (ως ανταλλαγή του Περιστερίδη) έγινε βασικός με σπουδαίες εμφανίσεις και είναι εν ενεργεία τώρα δύο γκολκίπερ με φοβερά προσόντα (Πασχαλάκης, Περιστερίδης), ο πολλά υποσχόμενος Κολιοφούκας που έγινε επαγγελματίας από την ομάδα Κ-20, συν άλλοι δύο από τις ομάδες νέων, οι Παππάς, Παπαϊωάννου που τους πήραν και στην προετοιμασία του Καρπενησίου.


Υπάρχει στον ΠΑΣ δυνατό τεχνικό τημ

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ο ΠΑΣ ευτύχησε να έχει στον πάγκο του έναν μεγάλο προπονητή, τον Γιάννη Πετράκη, που ψηφίστηκε το 2015 ως ο κορυφαίος έλληνας τεχνικός. Τον οποίο πλαισιώνουν σπουδαίοι και αξιόλογοι συνεργάτες, όπως ο βοηθός του Γιώργος Γεωργουλόπουλος, ο γυμναστής Βασίλης Αλεξίου και ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων Χρήστος Τσελιόπουλος. Όλοι αυτοί αποτελούν ένα πολύ δυνατό τεχνικό τημ, που η δουλειά τους φαίνεται στο γήπεδο, στα αποτελέσματα και στην πορεία της ομάδας. Τα τρία τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τον ΠΑΣ πολύ σπουδαίοι παίκτες όπως οι Ντε Βινσέντι, Οικονόμου, Χαρίσης, Κοροβέσης, Τσάβεζ, Βελλίδης και τώρα οι Τσουκαλάς, Ίλιτς, Μανιάς, η ομάδα μέχρι πέρσι δεν είχε αδειοδότηση με ό,τι σημαίνει αυτό (περιορισμούς μεταγραφών, πρόστιμα κλπ), παρ’ όλα αυτά όχι δεν βούλιαξε (όπως εκτιμούσαν οι περισσότεροι) αλλά έγινε μια καταπληκτική ομάδα που κάνει καλή πορεία και στην Ευρώπη. Με λίγη τύχη μπορεί την Πέμπτη να διεκδικήσει και την πρόκριση κόντρα στην Άλκμααρ που είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.


Ο Τσελιόπουλος αναλύει τα μυστικά των γκολκίπερ

Μιας και το θέμα μας είναι το πώς ο ΠΑΣ παράγει σπουδαίους τερματοφύλακες, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέει για αυτό ο ίδιος ο Χρήστος Τσελιόπουλος. Ο άνθρωπος που είναι δίπλα τους, τους μαθαίνει τα μυστικά της θέσης, τους προπονεί κατάλληλα και τους συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές. Υπήρξε τερματοφύλακας για πολλά χρόνια της Νάουσας και άλλων ομάδων, αλλά δεν έμεινε σ’ αυτό. Με τα επιμορφωτικά σεμινάρια εμπλούτισε τις γνώσεις, κάνοντας σημαντική δουλειά στις ομάδες που δούλεψε όπως Βέροια, Κέρκυρα και ΠΑΣ Γιάννινα. Μια παλιότερη συνέντευξη που έδωσε ο Χρήστος Τσελιόπουλος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, είναι περισσότερο επίκαιρη τώρα από τότε (πέρσι), με αφορμή τις καλές εμφανίσεις του Πασχαλάκη. Είχε πει κάποια σπουδαία πράγματα όπως:

Για το ρόλο του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η γνώμη του Τσελιόπουλου είναι:
«Οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρο εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο τερματοφύλακας είναι κι αυτός κομμάτι του ποδοσφαίρου που πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές τερματοφυλάκων καλούμαστε να αποκωδικοποιήσουμε τις σύγχρονες τάσεις και να εφαρμόσουμε μεθόδους που στόχο έχουν οι τερματοφύλακες να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που ορίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το κατά πόσο μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και σε ποιο βαθμό το έχουμε καταφέρει επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αγωνιστική εξέλιξη των τερματοφυλάκων». 


Για την εξέλιξη που υπάρχει με τους εκπαιδευτές τερματοφυλάκων μέσα από τα σεμινάρια της ΟΥΕΦΑ και τον ρόλο τους: «Οι αρμόδιοι εκπαιδευτές της UEFA θέλοντας να αναδείξουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου των προπονητών τερματοφυλάκων δημιούργησαν τις σχολές στις Ομοσπονδίες. Εκεί οι προπονητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις σε κομμάτια τακτικής, συμπεριφοράς, ανάλυσης παιχνιδιού αλλά και αντιπάλου και θωρακίζονται με γνώσεις που τους καθιστούν χρήσιμους και παράλληλα ουσιαστικούς στις ανάγκες και λειτουργίες του τεχνικού τιμ. Η Σχολή Προπονητών Τερματοφυλάκων με τις εργασίες της ήρθε να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση προσθέτοντας στοιχεία ανάλυσης και τακτικής συμπεριφοράς του τερματοφύλακα». 


Για τους Έλληνες τερματοφύλακες σε σχέση με τους ξένους: «Το ταλέντο είναι δεδομένο και πλούσιο στον έλληνα τερματοφύλακα. Η ευθύνη της μη ανάδειξης του βαραίνει τους προπονητές αλλά και τις ομάδες που δεν έχουν τη βούληση να εμπιστευτούν τους έλληνες τερματοφύλακες με την ίδια ευκολία που εμπιστεύονται τους ξένους, που εκτός από ορισμένες περιπτώσεις είναι και αμφιβόλου αξίας.  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες στη χώρα μας εμπιστεύονται τους έλληνες τερματοφύλακες. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, τα δύο χρόνια που βρίσκομαι στο πόστο του εκπαιδευτή, είναι ένας σύλλογος που επενδύει στο ελληνικό στοιχείο και θα το συνεχίσει και στο μέλλον, δίνοντας παράλληλα και την απαραίτητη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους τόσο στο επαγγελματικό επίπεδο όσο και στις αναπτυξιακές ηλικίες. Οι όποιες διαφορές υπάρχουν εστιάζονται στο μέγεθος των πληροφοριών που έχουν δεχθεί στις αναπτυξιακές ηλικίες και στη διαφορετική προσέγγιση για το ποδόσφαιρο».


Η παράδοση κρατά από πολύ παλιά


Η παράδοση των καλών τερματοφυλάκων στον ΠΑΣ κρατά από παλιά. Απλώς τότε δεν υπήρχε η οργανωμένη δουλειά και προσπάθεια που γίνεται τώρα. Στη δεκαετία του ’50 μεγάλος Στάθης Τσανακτσής από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων έφτασε στην Εθνική ομάδα, στον Απόλλωνα Αθηνών και στον Ολυμπιακό. Δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στον ΠΑΣ, γιατί δεν είχε ακόμα ιδρυθεί. Ο αείμνηστος Στάθης Τσανακτσής είναι ο πρώτος Ηπειρώτης που έπαιξε στην Εθνική ομάδα. Μετά το 1966 που ιδρύθηκε ο ΠΑΣ κάτω από τα δοκάρια ήταν σπουδαίοι Γιαννιώτες γκολκίπερ όπως οι Μπάμπης Τσιώλης, Κοσμάς Μανέγας, Γιάννης Μπέκας και Σπύρος Σαραλιώτης. Στη συνέχεια για 7 χρόνια φάνταζε κάτω από τα γκολπόστ του «Άγιαξ» η επιβλητική παρουσία του Αργεντινού Εδουάρδο Λίσα. Σπουδαίοι τερματοφύλακες μετέπειτα ήταν οι Παντελίδης, Ράντισιτς, Γκόλας, Παπακώστας, Βουκελάτος, Καλούδης, Μανώλης και άλλοι.