Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ποδοσφαιρικός χάρτης από το Ρίο μέχρι τα Γιάννινα και την Κέρκυρα

Μεγάλη διαφορά χωρίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα από τις άλλες ομάδες 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εκτός από τη Σούπερ Λίγκα, ξεκίνησε το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής και στους περισσότερους νομούς ξεκίνησαν και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Είναι ευκαιρία να δούμε τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως εξαπλώνεται από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννινα, την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. 
Όλο αυτό το κομμάτι του δυτικού άξονα, αποτελούμενο από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, εκπροσωπείται σε πανελλήνια πρωταθλήματα από 3 ομάδες που είναι στη Σούπερ Λίγκα και 6 ομάδες που είναι στη Γ’ Εθνική. Δεν υπάρχει καμία ομάδα στη Β’ Εθνική, ενώ στους δύο πιο μεγάλους νομούς, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων εκτός  από τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν υπάρχουν άλλες ομάδες από πίσω, τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ Εθνική.

Αναλυτικότερα η Βορειοδυτική Ελλάδα εκπροσωπείται στη Σούπερ Λίγκα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Παναιτωλικό και τον Α. Ο. Κέρκυρα. Στη Γ’ Εθνική εκπροσωπείται από τις ομάδες Α. Ε. Καραϊσκάκης, Τηλυκράτη Λευκάδας, Αμβρακία Κωστακιών Άρτας, Εθνικό Φιλιππιάδας, Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας και Αστέρα Πετριτής Κέρκυρας. 

Ας ξεκινήσουμε από το Αντίρριο ανεβαίνοντας προς τα πάνω κάνοντας μια μικρή στάση σε κάθε νομό. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ο Παναιτωλικός στη Σούπερ Λίγκα και από εκεί και κάτω είναι το χάος. Καμία άλλη ομάδα σε μικρότερες εθνικές κατηγορίες. Από τον Παναιτωλικό πάμε κατευθείαν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Παλιότερα ομάδες όπως η Α. Ε. Μεσολογγίου, ο Ναυπακτιακός Αστέρας ήταν στη Β’ και Γ’ Εθνική. Αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είναι στα πάνω τους. Ομάδες που μπορούν να αναπτύξουν δυναμική είναι επίσης ο Άρης Αιτωλικού και πιο βόρεια ο Αμφίλοχος Αμφιλοχίας με τον Αμβρακικό Βόνιτσας.


Προσπάθησε το Βελισσάριο να αλλάξει κατηγορία αλλά "κόπηκε" στους αγώνες μπαράζ


Το ποδόσφαιρο στην όμορφη Λευκάδα πήρε μια άλλη δυναμική με την επιστροφή του ιστορικού Τηλυκράτη στην Γ’ Εθνική. Με πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Βλάχο και προπονητή τον Ανδρέα Παντζιαρά έχει στόχο να παραμείνει βασικά στην κατηγορία, να βάλει βάσεις και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη. Μια ομάδα πάντως μπορεί να συντηρηθεί και να διαπρέψει στη Λευκάδα που είναι ένας τόπος τουριστικός και αρκετά πλούσιος.

Στο νομό Πρέβεζας σταθερή αξία είναι ο Εθνικός Φιλιππιάδας που έχει μια καλή παρουσία επί πολλά χρόνια στη Γ’ Εθνική. Η Φιλιππιάδα είναι επαρχία του νομού, αλλά τον εκπροσωπεί επάξια, καθώς η ιστορική ομάδα του ΠΑΣ Πρέβεζα που στο παρελθόν ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές φτάνοντας μέχρι τη Β’ Εθνική, πολλά χρόνια τώρα είναι στην αφάνεια των τοπικών πρωταθλημάτων. Πέρσι ο νομός εκπροσωπήθηκε και από τον Αχέροντα Καναλλακίου, αλλά δεν άντεξε και υποβιβάστηκε. Ο Εθνικός και φέτος θα είναι από τις υπολογίσιμες ομάδες στη Γ’ Εθνική, ανεξάρτητα αν έχασε 2-0 στο ματς της πρεμιέρας από την Νίκη Βόλου.

Στην Άρτα τους παλιούς φιλάθλους πληγώνει πάρα πολύ ο υποβαθμισμένος ρόλος της ιστορικής Αναγέννησης που βολοδέρνει στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα χωρίς να θυμίζει τίποτα από την παλιά μεγάλη ομάδα. Ουσιαστικά απέμεινε το κουφάρι της παλιάς μεγάλης ομάδας. Αποφασισμένη για μεγάλα πράγματα είναι η Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας που τα τελευταία 2 χρόνια έχασε την άνοδο στη Β’ Εθνική στην τελευταία αγωνιστική από Τρίκαλα και Αιγινιακό. Φέτος με προπονητή τον Μίκι Τσίρκοβιτς ίσως να είναι η τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια που θα την φέρει στη Β’ Εθνική. Ο νομός Άρτας έχει και 2η ομάδα στη Γ’ Εθνική, την Αμβρακία Κωστακιών που με προπονητή τον Δημήτρη Μπαλάφα έχει στόχο την παραμονή.

Στη Θεσπρωτία ο Θεσπρωτός  για 4η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Πρόεδρος είναι ο παλιός ποδοσφαιριστής Κώστας Σακαρέλης και προπονητής ο παλιός άσσος του ΠΑΣ και του Ηρακλή Λάζαρος Σέμος. Για να κάνει πρωταθλητισμό φαντάζει κομμάτι δύσκολο, αλλά μπορεί να κάνει και φέτος μια αξιόλογη παρουσία.

Στο νησί των Φαιάκων ο Α. Ο. Κέρκυρα με την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα έχει στόχο να μείνει στην κατηγορία. Υπάρχει και ο Αστέρας Πετριτής που πέρυσι στα μπαράζ έκανε την έκπληξη και ανέβηκε στη Γ’ Εθνική μαζί με τους Μαύρους Αετούς Ελευθεροχωρίου Τρικάλων. Με προπονητή τον Σάββα Σιδερόπουλο θα προσπαθήσει να παραμείνει στην κατηγορία.

Τέλος στο νομό Ιωαννίνων, ότι είπαμε για την Αιτωλοακαρνανία ισχύει και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Μετά τον ΠΑΣ υπάρχει το χάος. Μετά τον υποβιβασμό το 2013 της Δόξας Κρανούλας, όλες οι υπόλοιπες ομάδες του νομού είναι στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Κάτι προσπάθησε να κάνει ο Α. Ο. Βελισσαρίου τα τελευταία χρόνια, αλλά κοβόταν στα μπαράζ. Όλος ο νομός είναι προσηλωμένη στον ΠΑΣ Γιάννινα που είναι το ποδοσφαιρικό σύμβολο της Ηπείρου. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν κάποια δυναμική για τις προς τα πάνω κατηγορίες.

Δώσαμε εν συντομία την εικόνα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Όλες οι ομάδες ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες τη νέα αγωνιστική σεζόν. Το τι θα πετύχουν θα το ξέρουμε τον Μάιο που θα κάνουν τον απολογισμό τους. Εμείς απλά να ευχηθούμε καλή ποδοσφαιρική σεζόν και υγεία σε όλο τον φίλαθλο κόσμο.