Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο απολογισμός που έκανε η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ

Η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ κάνει τον απολογισμό. Διακρίνονται από αριστερά Παύλος Κοντογιάννης, Σωτήρης Τριανταφυλλίδης, Σπύρος Πάικας (πρόεδρος), Βαγγέλης Παλατζίδης, Χαρά Δούκα, Βλάσσης Παπαχρήστος

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (Ρεπορτάζ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ)

Παρεμβάσεις ουσίας, αλλά και πολλές ακόμη που αλλάζουν την εικόνα των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, έχει να παρουσιάσει η διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων στους 15 μήνες θητείας της.


Τα όσα έγιναν στις εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, στο κλειστό γυμναστήριο και στο κλειστό κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας παρουσίασαν αναλυτικά τα μέλη της διοίκησης, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στις προσπάθειες οικονομικού εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται.

Παρουσία του γενικού γραμματέα αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, ο πρόεδρος της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Σπύρος Πάικας τόνισε ότι το έργο επικεντρώθηκε κυρίως στην προοπτική ανάπτυξης των εγκαταστάσεων, στην καθημερινότητα του αθλητή-πολίτη, στην κοινωνική συνοχή μέσω του αθλητισμού και στην αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών μέσα από την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και τον προσεκτικό σχεδιασμό.

«Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα προβλήματα μεμψιμοιρώντας και μεταθέτοντας αλλού τις ευθύνες. Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να χαθεί και έτσι θα εξακολουθήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, «την ομάδα του» όπως χαρακτηριστικά είπε, τους ελάχιστους υπαλλήλους, τους συλλόγους, τους αθλητές, τους προπονητές, την περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας που έχουν στηρίξει το ΠΕΑΚΙ οικονομικά και με άλλες παρεμβάσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της ελλιπούς στελέχωσης, λέγοντας πως απαιτείται μόνιμο προσωπικό για να κρατηθούν ζωντανές οι εγκαταστάσεις και να προστατευτούν από τη φθορά και βανδαλισμούς, ενώ ζήτησε από την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ, όπως έχει πράξει και για άλλα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο απολογισμός του ταμία του ΠΕΑΚΙ Βλάση Παπαχρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης.

«Η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα Επιτροπή Διοίκησης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς προβληματική. Παρελήφθησαν υπέρογκες και διογκωμένες οφειλές σε ΔΕΥΑΙ και ΔΕΗ που ανέρχονταν στο ύψος της συνολικής ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης (άνω των 400.000 ευρώ). Μηδενικός βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για έσοδα και δαπάνες, αδυναμία παρακολούθησης εσόδων και δαπανών, πρόχειρες διαδικασίες εισπράξεων, ιδιαίτερα χαμηλή ρευστότητα και μηδενική απόδοση ρευστών διαθεσίμων. Επιπλέον, απουσία εκμετάλλευσης των εμπορικών πλεονεκτημάτων των εγκαταστάσεων και χαμηλά επίπεδα είσπραξης οφειλών της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ», είπε χαρακτηριστικά και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα όσα έγιναν μέσα σε 15 μήνες.

Όπως έκανε γνωστό, η Επιτροπή Διοίκησης προχώρησε σε εφάπαξ εξόφληση οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ, συνολικού ποσού περίπου 110.000 ευρώ και πέτυχε ένταξη σε ευνοϊκότερο τιμολόγιο, ενώ πλέον οι οφειλές καλύπτονται εμπρόθεσμα. Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ βρίσκονται υπό συνολική διαπραγμάτευση από τη ΓΓΑ ως προς το καθεστώς ρύθμισης και το τιμολόγιο.

«Η αύξηση της ρευστότητας του οργανισμού είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εξόφληση όλων των εμπλεκομένων με το ΠΕΑΚΙ: καταβολές μισθοδοσίας, εξοφλήσεις εφάπαξ παλαιότερων ετών, επίτευξη καλύτερων τιμών από προμηθευτές, έσοδα από τόκους 2.300 ευρώ έναντι μηδενικών προηγουμένων χρήσεων», συνέχισε ο κ. Παπαχρήστος, ενώ σε σχέση με τις οφειλές της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έκανε γνωστό πως στους τελευταίους 15 μήνες η ΠΑΕ έχει καταβάλει 86.070 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον σχεδιασμό και υλοποίηση χορηγικών προγραμμάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με συνολική ωφέλεια άνω των 40.000 ευρώ μέχρι σήμερα, στη βελτίωση παρακολούθησης εσόδων και δαπανών, με τα ίδια έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση στο τελευταίο 15μηνο 204% και να ανέρχονται σε 170.000 ευρώ και στις παρεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ακόμη σημαντική για την προβολή του ΠΕΑΚΙ είναι και η δημιουργία ιστοσελίδας (www.peaki.gr) καθώς και η ενεργή παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης Σωτήρη Τριανταφυλλίδη, τον γραμματέα Βαγγέλη Παλατζίδη, τον έφορο Σπύρο Ντάνη και τα μέλη Χαρά Δούκα και Παύλο Κοντογιάννη.


Ο «Η.Α.» θα παρουσιάσει σε ένα εκτενές ρεπορτάζ τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο φύλλο της Παρασκευής.