Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο ΠΑΣ, η Οντ, η Άλκμααρ και η μετέπειτα πορεία τους

Ο Αλέξης Μιχαήλ με τον αρχηγό της Οντ στα Γιάννινα. Η Νορβηγική ομάδα πάλι θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ το 2017

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το φετινό καλοκαίρι ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αναφερόμαστε στο Γιουρόπα Λιγκ. Απέκλεισε την Νορβηγική ομάδα Οντ και στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Ολλανδική Άλκμααρ. Αυτές οι δύο ομάδες μπήκαν το καλοκαίρι στις καθημερινές συζητήσεις των φίλων του ΠΑΣ, ενώ και εμείς από τον «Η.Α» παρουσιάσαμε τα ρόστερ αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες για την ταυτότητά τους. Το καλοκαίρι πέρασε, ο ΠΑΣ έζησε για πρώτη φορά αυτό το όνειρο, άνοιξε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του. Ωστόσο την Οντ και την Άλκμααρ θα τις θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα. Όπως θυμούνται οι παλιότεροι φίλαθλοι την Παρτιζάν Τιράνων και την Ριέκα με τις οποίες αγωνίσθηκε ο ΠΑΣ το 1979 για το Βαλκανικό κύπελλο. Είναι κάποια γεγονότα που δεν σβήνουν ποτέ από τις μνήμες και ούτε ξεθωριάζουν από τα βιβλία της ιστορίας.

Αλήθεια τι να απέγιναν αυτές οι ομάδες; Η Οντ που αποκλείσθηκε από τον ΠΑΣ, τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα της Νορβηγίας και εξασφάλισε την συμμετοχή της εκ νέου στην 1η προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Όπως φέτος, έτσι και του χρόνου θα ξεκινήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της από αρχές Ιουλίου. Το πρωτάθλημα Νορβηγίας ξεκίνησε αρχές Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρόζεμποργκ με 69 βαθμούς. Δεύτερη τερμάτισε η Μπραν με 54 βαθμούς και 3η η Οντ με 51 βαθμούς. Έτσι η Ρόζεμποργκ θα παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπραν και η Οντ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η Οντ στις 30 αγωνιστικές του πρωταθλήματος σημείωσε 15 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες με συντελεστή τερμάτων 44-35.


ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ Η ΑΛΚΜΑΑΡ

Η Άλκμααρ αφού απέκλεισε τον ΠΑΣ απέκλεισε και την Βοϊβοντίνα και πέρασε στους ομίλους. Είναι στον 4ο όμιλο όπου στις 4 πρώτες αγωνιστικές έχει 2 ισοπαλίες και 2 ήττες και είναι στην τελευταία θέση. Ωστόσο δεν χάθηκαν οι ελπίδες πρόκρισης για τους «16» καθώς απέμειναν 2 ακόμα παιχνίδια και η βαθμολογία είναι: Ζενίτ Πετρούπολης 12, Ντάνταλκ Ιρλανδίας 4, Μακάμπι Τελ Αβίβ 4, Άλκμααρ 2. Στο πρωτάθλημα Ολλανδίας που είναι σε εξέλιξη (12η αγωνιστική) η Άλκμααρ είναι στην 5η θέση με 20 βαθμούς. Στην πρώτη θέση είναι η Φέγενορντ με 29 βαθμούς και ακολουθούν Άγιαξ με 27 βαθμούς, Αϊντχόβεν 25, Χέρενφεν 22, Άλκμαρ 20, Τβέντε 19, Ρότερνταμ 16. Στην Ολλανδία η πρωταθλήτρια πάει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η δευτεραθλήτρια στα προκριματικά και οι ομάδες που τερματίζουν στις θέσεις από 3-7 παίζουν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η Άλκμααρ να μπει σφήνα σε Φέγενορντ και Άγιαξ είναι δύσκολο. Συνεπώς και στη νέα σεζόν θα είναι στο Γιουρόπα Λιγκ. Αν λοιπόν πάει καλά ο ΠΑΣ και εξασφαλίσει έξοδο στην Ευρώπη, μπορεί να ξαναβρεί στο δρόμο του αυτές τις ομάδες που φέτος μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας.

ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όπως τονίσαμε και παραπάνω, το καλοκαίρι του 2016 έφυγε ημερολογιακά, αλλά οι γλυκές αναμνήσεις για όλους τους Ηπειρώτες θα είναι για πολλά χρόνια αποτυπωμένες στη μνήμη τους. Γιατί έζησαν μεγάλες στιγμές, καμάρωσαν μια καλή ομάδα στην Ευρώπη κάτι που δεν πρόλαβαν να δουν παλιότερες γενιές φιλάθλων. Η φωτογραφία του Γιώργου Χριστοβασίλη στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ για την κλήρωση της 2ης προκριματικής φάσης, αποτελεί μια κορυφαία ιστορική στιγμή για τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Την ώρα της κλήρωσης οι Γιαννιώτες ήταν καρφωμένοι στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ για να μάθουν τον αντίπαλο. Πρώτη φορά στους φωτεινούς πίνακες της κλήρωσης γράφτηκε και το όνομα του ΠΑΣ Γιάννινα.
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου έγινε το πρώτο ματς με την Οντ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Άλλη μια κορυφαία ιστορική στιγμή για τα Γιάννινα και την Ήπειρο, καθώς για πρώτη φορά ο ΠΑΣ φόρεσε ευρωπαϊκό κοστούμι. Ο ΠΑΣ κέρδισε 3-0 και στις 21 Ιουλίου έγινε το επαναληπτικό παιχνίδι στο Σκίεν της Νορβηγίας. Εκεί ήταν η κορύφωση του μεγαλείου, όσον αφορά τη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου. Δεν είναι λίγο πράγμα, κατακαλόκαιρα, να ταξιδεύουν 700 άνθρωποι από τα Γιάννινα και άλλες πόλεις στη Νορβηγία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόκριση του ΠΑΣ έστω και αν έχασε 3-1 στην παράταση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΝΤ Η ΑΛΚΜΑΑΡ


Επόμενος αντίπαλος η Άλκμααρ, η ομάδα που απείλησε τα τελευταία χρόνια τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ολλανδίας όπως είναι Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Φέγενορντ. Πρώτο ματς στην Ολλανδία στις 28 Ιουλίου και ήττα για τον ΠΑΣ με 1-0, αλλά με καλή παρουσία. Με τον κόσμο να κλέβει και εκεί την παράσταση. Μέχρι να γίνει το παιχνίδι αυτό, πολλά μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας και δημοσιογράφοι ζήτησαν τη βοήθεια των γιαννιώτικων εφημερίδων, γιατί είχαν την απορία τι σχέση έχει ο ΠΑΣ με τον δικό τους Άγιαξ. 

Εύλογες ήταν οι απορίες τους, γιατί που να ήξεραν ότι όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Άγιαξ της παρέας των Κρόιφ και Νέεσκεντς έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, το ίδιο καταπληκτικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Ελλάδας έπαιζε και ο ΠΑΣ Γιάννινα της παρέας των Σιόντη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Γκλασμάνη, Αλβαρέζ, Παστερνάκη, Γραμμενιάτη, Τσουρλίδα, Μπρεντάνου και άλλων μεγάλων άσσων. Και επειδή ως πρότυπο ομάδας στην Ευρώπη ήταν ο «Αίαντας» της Ολλανδίας με εκείνη τη μεγάλη ομάδα που δίδασκε ποδόσφαιρο, ονόμασαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα «Άγιαξ της Ηπείρου», για να καταδείξουν το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Για το θέμα αυτό μεγάλη ιστοσελίδα της Ολλανδίας φιλοξένησε και συνέντευξη του υπογράφοντα, για το πώς ονομάσθηκε ο ΠΑΣ «Άγιαξ της Ηπείρου». 

Το ταξίδι τελείωσε με το ματς ΠΑΣ – Άλκμααρ 1-2 που έγινε στις 4 Αυγούστου στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι, καθώς το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για αγώνα 3ης φάσης, καθώς τα κριτήρια ήταν πιο αυστηρά. Το πάλεψε ο ΠΑΣ αλλά η Άλκμααρ ήταν ανώτερη. Το γήπεδο Περιστερίου θύμιζε Γιάννινα από τον κόσμο που κατέκλυσε τις εξέδρες. Τις εικόνες αυτές με τον κόσμο εκθείασε στις δηλώσεις του ο προπονητής Βαν Ντε Μπρομ όπως και οι παίκτες. Έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στους Ολλανδούς ο παλμός της εξέδρας, που κατ’ εξαίρεση στην ιστοσελίδα της ομάδας τους ανήρτησαν φωτογραφία με μια κολακευτική λεζάντα. Το καλοκαίρι των επιτυχιών και των γλυκών αναμνήσεων πέρασε για τον ΠΑΣ. Ο πήχης ανέβηκε ψηλότερα, όπως και οι προσδοκίες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι υποχρεώσεις των κυανόλευκων. Για να ξαναζήσουν και άλλες τέτοιες στιγμές, σαν αυτές του φετινού θέρους, πρέπει να πάνε καλά στο πρωτάθλημα και να κρατήσουν την ομάδα σε καλά επίπεδα. Το αν τα καταφέρουν θα το δείξει ο χρόνος.