Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΣ - Μπαρτσελόνα σε ένα ματς με τεράστιο ενδιαφέρον

Μεγάλο ματς σήμερα στις 19.00 στο στάδιο "Ζωσιμάδες" με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ένα πολύ σημαντικό από πολλές πλευρές παιχνίδι θα γίνει σήμερα στις 19.00 στο στάδιο «Ζωσιμάδες» όπου θα αναμετρηθούν οι βετεράνοι του ΠΑΣ με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι που περιμένουν πως και πως πολλοί φίλοι του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου που γίνεται σήμερα στα Γιάννινα υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη συνδρομή της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι αφιερωμένο στο προσφυγικό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. 

Οι βετεράνοι της Μπαρτσελόνα ταξίδεψαν από την Βαρκελώνη στα Γιάννινα για να αναδείξουν το πρόβλημα των προσφύγων και να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η κοινή γνώμη, ώστε να έρθει πιο κοντά σ’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας.  Παράλληλα να υπάρξει και ένα μήνυμα προς την κοινωνία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. 

Αυτή την έννοια έχει η σημερινή φιλική αναμέτρηση των βετεράνων που θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» υπό το φως των προβολέων. Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα και το πνεύμα αυτού του αγώνα, αυτός έχει και αγωνιστικό ενδιαφέρον, καθώς ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει τους παλαίμαχους του ΠΑΣ αλλά περισσότερο της Μπαρτσελόνα, τους οποίους κάποτε θαύμαζε στα μεγάλα γήπεδα μέσω της τηλεόρασης. 

Ορισμένοι από τους ξένους παίκτες έχουν αγωνισθεί κυρίως στη δεκαετία του ’90 στην μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια σε άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Αλλά και παίκτες που αγωνίσθηκαν στις ομάδες Νέων της «Μπάρτσα» έκαναν σημαντική καριέρα σε άλλους συλλόγους της Ευρώπης, όπως ο γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους Αρούνα Μπαμπανγκίντα. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει τη δική του ιστορία και ποδοσφαιρική ταυτότητα στο διεθνές ποδόσφαιρο. Σήμερα κάποιοι απ’ αυτούς είναι προπονητές ή τεχνικοί διευθυντές σε ξένους συλλόγους. 

Από την άλλη πλευρά, να μη υποτιμούμε και τους βετεράνους παίκτες του ΠΑΣ, που τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν σε διάφορες πόλεις δίνοντας φιλικά παιχνίδια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, βάζοντας πολλές φορές και λεφτά από την τσέπη τους για να συνδράμουν σε συμπάσχοντες συνανθρώπους. Μπορεί 2-3 από αυτούς να αγωνίσθηκαν στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ο κάθε παίκτης που πέρασε από τον ΠΑΣ και αγωνίσθηκε για την φανέλα του σωματείου έχει την ίδια αξία, είτε αγωνίσθηκε σε καλές, είτε σε άσχημες περιόδους για την τοπική ομάδα. Το ότι κατεβαίνουν στο γήπεδο να αγωνισθούν έχοντας και το βάρος του χρόνου, τους προσδίδει αξία και τιμή. Πολύ περισσότερο δε, όταν οι αγώνες τους έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, συνδράμοντας σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Το ότι η Μπαρτσελόνα επέλεξε να αγωνισθεί στα Γιάννινα και όχι σε κάποια άλλη πόλη της χώρας όπου υπήρξαν προσκλήσεις προς αυτή, δίνει μια επιπλέον τιμή και λάμψη στο σημερινό παιχνίδι που θα γίνει στο στάδιο της πόλης μας. Πρόκειται για μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη, ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κόσμου. Όπως εξήγησε προχθές σε δηλώσεις της η σύζυγος του προέδρου του ΠΑΣ κ. Χαρίκλεια Χριστοβασίλη, ο ΠΑΣ στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια με Οντ και Άλκμααρ φιλοξένησε στο γήπεδο προσφυγόπουλα, όπως το ίδιο έκανε και η Οντ στο Σκίεν. Μάλιστα ο ΠΑΣ ήταν η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σκέφθηκε και τους πρόσφυγες. Αυτό εκτιμήθηκε σε υπέρτατο βαθμό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και όταν προέκυψε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα να δώσει φιλικά παιχνίδια για τους πρόσφυγες, χωρίς δεύτερη κουβέντα προτιμήθηκαν τα Γιάννινα. 

Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια και θα γεμίσει το στάδιο «Ζωσιμάδες», δεδομένου ότι τα πλάνα του γηπέδου θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Παράλληλα οι Ισπανοί θα ετοιμάσουν και ντοκιμαντέρ για τις ομορφιές των Ιωαννίνων. Μόνο από την ιστοσελίδα τους αν προβάλουν κάποιο φιλμ θα το δουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Τα Γιάννινα έχουν να κερδίσουν πολλά από το σημερινό παιχνίδι και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει το βράδυ μαζική προσέλευση φιλάθλων. Έχει καθορισθεί γενική είσοδος 10 ευρώ, ενώ όσοι κάτοχοι εισιτηρίων συνοδεύουν παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, η είσοδος των παιδιών θα είναι ελεύθερη. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων.


ΕΦΤΑΣΑΝ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ Η «ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑΣ»

Η αποστολή της Μπαρτσελόνα έφτασε χτες βράδυ αεροπορικώς στα Γιάννινα και κατέλυσε σε ξενοδοχείο. Σήμερα το μεσημέρι στο ΠΕΑΚΙ θα γίνουν προπονήσεις και παιχνίδια με προσφυγόπουλα. Στη συνέχεια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και στις 19.00 υπάρχει το παιχνίδι με τους παλαίμαχους του ΠΑΣ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Η Μπαρτσελόνα διαθέτει πολλές ομάδες παλαιμάχων που στους στέλνει για παιχνίδια κοινωνικού χαρακτήρα όχι μόνο σε πόλεις της Ισπανίας αλλά και στο εξωτερικό. Σήμερα μία απ’ αυτές τις ομάδες είναι στα Γιάννινα. Οι βετεράνοι της «Μπάρτσα» δεν είναι όλοι Ισπανοί, ούτε μένουν όλοι στην έδρα της ομάδας. Ταξιδεύουν όμως κανονικά σαν αποστολή ομάδας με αφετηρία την Βαρκελώνη. Όλες οι ετοιμασίες για το ταξίδι των βετεράνων έγιναν από την ομάδα της Μπαρτσελόνα, με το ίδιο τελετουργικό και διαδικασίες που συμβαίνει όταν πάει στο εξωτερικό και η πρώτη ομάδα. Επίσης οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου έγιναν πάλι στα γραφεία της ομάδας.

Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΛΙΤΜΑΝΕΝ, ΠΟΠΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ

Από χθες το βράδυ η αποστολή των «Μπλαουγκράνας» είναι στα Γιάννινα και σήμερα έχει  την τιμητική της. Οι ποδοσφαιριστές που επιλέγηκαν είναι :
Χουάν Κάρλος Ροντρίγκεθ Μορένο, 51 ετών, που αγωνίσθηκε σε Βαγιαδολίδ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και είναι αριστερός αμυντικός. Ο 49χρονος Ρουμάνος κεντρικός μέσος Γκιόργκι Ποπέσκου που αγωνίσθηκε στη Μπαρτσελόνα τη διετία 1995-95 και μετέπειτα σε Γαλατασαράι, Λέτσε, Ντιναμό Βουκουρεστίου. 

Ο υψηλόσωμος 49χρονος Βόσνιος επιθετικός  Μέχο Κόντρο που από τη Βελέζ του Μόσταρ βρέθηκε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και στην πενταετία 1995-00 στην Μπαρτσελόνα με τεχνικό διευθυντή τον Γιόχαν Κρόιφ. Στη συνέχει αγωνίσθηκε σε Τενερίφη, Αλαβές, Μακάμπι Τελ Αβίβ. 

Ο Φιλανδός μεσοεπιθετικός Γιάρι Λίτμανεν, 45 ετών, που αγωνίσθηκε στην Μπαρτσελόνα τη διετία 1999-2001 με 21 συμμετοχές και 3 γκολ. Στη συνέχεια αγωνίσθηκε σε Λίβερπουλ, Χάνσα Ροστόκ, Μάλμε, Φούλαμ και άλλες ομάδες. Η «Μπάρτσα» τον απέκτησε από τον Άγιαξ με εισήγηση του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός Φρεντερίκ Ντεΐ , 44 ετών, που το 1991 βρέθηκε στην Βαρκελώνη από τη Λανς. Με τους Μπλαουγκράνας αγωνίσθηκε ένα χρόνο και συγκεκριμένα τη σεζόν 1999-00 έχοντας 11 συμμετοχές. Στη συνέχεια αγωνίσθηκε σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μασσαλία και Λεβάντε.

Ο γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους επιθετικός Αρούνα Μπαμπανγκίντα, 34 ετών που αγωνίσθηκε στον Ολυμπιακό τη διετία 2005-07 κάνοντας με την ερυθρόλευκη φανέλα συνολικά 49 συμμετοχές σε σούπερ λίγκα, κύπελλο και Ευρώπη. Μάλιστα είχε αγωνισθεί και στα δύο παιχνίδια κυπέλλου που έδωσε ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΣ τη σεζόν 2006-07 όπου οι ερυθρόλευκοι αποκλείσθηκαν μέσα στο Καραϊσκάκη σε διπλούς αγώνες στην προημιτελική φάση. Ο Μπαμπανγκίντα αγωνίσθηκε στην Μπαρτσελόνα Β’ με δανεισμό σε Τεράσα και Κάντιθ. Στη συνέχεια πήγε σε Μέταλουργκ Ντόνιτσκ, Ολυμπιακό, Απόλλωνα Λεμεσού, Κράσνονταρ, Μάιντς και άλλες ομάδες. 

Ο 44χρονος Ισπανός γκολκίπερ Φρανθίσκο Χαβιέρ Ντοθ Γκουθμάν που κάθισε για ένα χρόνο στη Βαρκελώνη τη σεζόν 1993-94. Ο 39χρονος επιθετικός Σαβιέρ Μόλιστ που ήταν στην Μπαρτσελόνα Β’ στην τριετία 1995-98. Ο 44χρονος Καταλανός επιθετικός Χαβιέρ Ντελγάδο Λόπεθ που πέρασε από την δεύτερη ομάδα της Μπάρτσα και στη συνέχεια αγωνίσθηκε σε άλλες ομάδες. Επίσης από τις ομάδες νέων της Μπαρτσελόνα πέρασαν και οι Πέδρο Χοσέ Λόπεθ Μαρτίνεθ, Τζουάν Μπλανκέρα Αλμπαραθίν, Αντρέου Φάρες, Σέρχιο Γκαρθία (αρχηγός), Σέρτζι Πέρεθ, Μάριο Αλμπέρτο Ρόσας και Χονάταν Ορτούνιο. 

ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣ



Στην ομάδα των βετεράνων του ΠΑΣ πρόεδρος είναι ο Θανάσης Χαρίσης και προπονητής ο Βασίλης Παπαχρήστου. Στο σημερινό παιχνίδι θα αγωνισθούν οι παίκτες που συμμετέχουν και στα άλλα παιχνίδια που δίνονται σε πόλεις και χωριά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αν και δεν ανακοινώθηκε ποιοι παίκτες θα λάβουν μέρος στο σημερινό παιχνίδι, πιθανολογούμε οι επιλογές του Βασίλη Παπαχρήστου θα είναι από τους: Κώνστα, Λιάκο, Οικονόμου, Γιάτσο, Κλείτσα, Μάστακα, Κατερίνη, Τζιάλλα, Μαρούλη, Παπαγγέλη, Ζαβογιάννη, Γκολφινόπουλο, Μητσιόπουλο, Τσιάβο, Ζώη, Παπαρούνα, Κοζανίτη, Τσιατούρα, Σιχλιμοίρη, Κοντοδήμα, Μπουτσουρή, Φιλιά, Νέο, Κατσίφα, Λαμπίδη, Σέμο και άλλους. Για να μη υπάρξει καμία παρεξήγηση, διευκρινίζουμε ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση αλλά από δικές μας πληροφορίες και εκτίμηση βγαίνει η παραπάνω αποστολή, χωρίς να αποκλειστεί και κανένας άλλος παίκτης. Είναι ξεκαθαρισμένο πάντως ότι θα προτιμηθούν οι βετεράνοι παίκτες που έπαιξαν και στα παιχνίδια των «αγόνων γραμμών» και όχι όσοι θα θελήσουν να παίξουν σήμερα επειδή είναι το ματς με την Μπαρτσελόνα. Το τελευταίο φιλικό των βετεράνων του ΠΑΣ ήταν με την Αναγέννηση Άρτας, στις 26 Σεπτεμβρίου 2016. Η αναμέτρηση έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό στο γήπεδο του χωριού Ράχη και έληξε με σκορ 4-0 υπέρ του ΠΑΣ με γκολ που σημείωσαν οι Μητσιόπουλος (2), Γιάτσος, Κοζανίτης.