Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Μυστικά και αποκαλύψεις από τον Γιάννη Πετράκη σε μια μεγάλη συνέντευξη

Τα λέει όλα ο Γιάννης Πετράκης σε μια μεγάλη και αποκαλυπτική συνέντευξη

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μια συνέντευξη με τον Γιάννη Πετράκη αυτή την εποχή παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Γιατί είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για το πως χτίστηκε αυτή η ομάδα που είναι στην 2η θέση του πρωταθλήματος Σούπερ Λίγκα, πάνω από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και λίγο πιο κάτω από τον Ολυμπιακό. Πως καταφέρνει αυτή η εφτάψυχη ομάδα κάθε χρόνο να πουλά ή να χάνει τους καλύτερους παίκτες και αντί να έχει πρόβλημα γίνεται καλύτερη. Πως έγινε με πολύ λίγα χρήματα αυτή η ομάδα ένα στολίδι του ελληνικού πρωταθλήματος και ποδοσφαίρου και άλλες με δεκαπλάσια μπάτζετ, περισσότερους παίκτες, με φανταχτερές μεταγραφές να είναι μονίμως πιο κάτω από αυτή και να βλέπουν την πλάτη της. Πως γίνεται κάθε χρόνο να έρχονται παίκτες από μικρότερες ομάδες ή από το εξωτερικό παίκτες χωρίς μεγάλα βιογραφικά και στα Γιάννινα να βελτιώνονται και να γίνονται πολύ καλύτεροι. 

Λέμε ότι ο Πετράκης είναι ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για όλα αυτά, γιατί είναι ο αρχιμάστορας αυτού του μεγάλου οικοδομήματος. Δουλεύει στον ΠΑΣ από αρχές Φεβρουαρίου 2014 και κατάφερε με τους συνεργάτες του να φτιάξει μια ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, που βγήκε στην Ευρώπη, έκανε εκεί καλή πορεία και τώρα βάζει πλώρη και για άλλες διακρίσεις. Βέβαια σε μια ομάδα δεν είναι μόνο ο προπονητής και ποτέ στο ποδόσφαιρο δεν εξαρτάται η πορεία από ένα πρόσωπο. Υπάρχουν οι παίκτες, ο πρόεδρος, η διοίκηση, ο κόσμος. Ίσως εδώ να είναι εν μέρει η εξαίρεση του κανόνα. Γιατί αυτή η ομάδα δουλεύτηκε από τον Πετράκη, αυτός έβαλε την σφραγίδα του, αυτός άλλαξε πολλά πράγματα, αυτός έβαλε τις βάσεις και αυτός είναι ο αρχιτέκτονας. Άλλαξε συστήματα, ανέβασε τους παίκτες, μοίρασε ρόλους, τους έφτιαξε μια οικογένεια, τους έφτιαξε ομάδα. Χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος των υπόλοιπων. Απλά ο καλός προπονητής είναι ο ενορχηστρωτής, ο συνθέτης, ο κουμανταδόρος, ο τιμονιέρης και όλοι οι υπόλοιποι είναι τα εξαρτήματα ενός πολύπλοκου μηχανισμού. 

Δεν λέμε φυσικά ότι υπάρχει μόνο ο Πετράκης στην ομάδα. Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές της σκηνής, αυτοί κερδίζουν τις μάχες, αυτοί παίρνουν τους βαθμούς, αυτοί προσφέρουν το θέαμα, αυτοί ξεσηκώνουν τον κόσμο, αλλά από πίσω υπάρχει ένας σκηνοθέτης, ένας στρατηγός να τους καθοδηγεί. Υπάρχουν τα υπόλοιπα μέλη του τεχνικού τημ που στηρίζουν με την αξιόλογη δουλειά τους το έργο του προπονητή. Βοήθησε η διοίκηση και ειδικά ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης που είναι η ήρεμη δύναμη της ομάδας. Βοήθησε ο τεχνικός διευθυντής Δημήτρης Νιαρχάκος, βοήθησε ο κόσμος που είναι το σήμα κατατεθέν της ομάδας. 

Χρειάσθηκε να περάσουν πολλά χρόνια δουλειάς και προσπάθειας για τον Κρητικό τεχνικό ώστε να έρθει και γι’ αυτόν η δικαίωση και η καταξίωση. Αυτή την στιγμή ο Πετράκης είναι το πιο βαρύ όνομα στην Ελλάδα στο χώρο της προπονητικής και ο ΠΑΣ η ομάδα που κλέβει τον θαυμασμό του κόσμου σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα Γιάννινα. Πολλοί αναρωτιούνται για το «που το πάει ο ΠΑΣ». Η απάντηση είναι πολύ απλή: Θα το πάει μέχρι εκεί που θα φθάσουν οι δυνατότητές του, χωρίς δεκανίκια, χωρίς στηρίγματα, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς διαιτησίες, χωρίς οπαδικά έντυπα. Ή μπορεί να πάει μέχρι εκεί που θα τον αφήσουν! Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο με όλες τις διαχρονικές αγκυλώσεις του.

Έχουν συμπαθήσει πολλοί τον Πετράκη, όχι μόνο γιατί πάει καλά η ομάδα, αλλά γιατί είναι και ένας σοβαρός άνθρωπος. Ο τρόπος συμπεριφοράς του, οι χαμηλών τόνων και μεστές περιεχομένου δηλώσεις του, η σεμνότητα που τον διακρίνει, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό του.

Αυτά από εμάς για τον Πετράκη και τον ΠΑΣ. Καιρός είναι να δούμε πως σκέφτεται αυτός, πως κρίνει επίκαιρα θέματα του ποδοσφαίρου για τον ΠΑΣ και άλλες ομάδες. Παραθέτουμε αυτούσια μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο του «ΦΩΤΟΣ» Θέμη Σινάνογλου και δημοσιεύθηκε στην εν λόγω αθλητική εφημερίδα. Επειδή λέει σημαντικά πράγματα και δεν είναι από τους ανθρώπους που μιλάνε κάθε μέρα, αναδημοσιεύουμε αυτούσια τη συνέντευξη που όπως θα διαπιστώσετε και εσείς έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτά από μας η συνέχεια στον Θέμη Σινάνογλου και τον Γιάννη Πετράκη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
………………………………………………


Στο ΦΩΣ ο σεμνός και πετυχημένος προπονητής του 2ου στη βαθμολογία ΠΑΣ Γιάννινα που με μικρό μπάτζετ είναι πάνω από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! Και δεν είναι πυροτέχνημα, διότι συνεχίζει την καλή δουλειά που κάνει για τρίτη σεζόν στην ομάδα. Για να τον πείσουμε να μας δώσει τη συνέντευξη προσπαθήσαμε, δεν ήταν εύκολο.

Γιατί δεν δίνετε συνεντεύξεις;

“Στη ζωή μου γενικά μου αρέσει να κάνω και όχι να λέω. Το να λέμε είναι εύκολο, το να κάνουμε δεν είναι το ίδιο εύκολο”.

Πώς σας φαίνεται που είστε πάνω από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ;

“Καταρχήν δεν είναι κάτι τελεσίδικο, δεν τελείωσε η σεζόν. Το σημαντικό είναι να έχεις καλές προϋποθέσεις. Το ποδόσφαιρο είναι πολυπαραγοντικό, το επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Δεν είναι μόνο έδωσα λεφτά, πήρα καλούς παίκτες και τέλος. Ούτε είναι μόνο ο προπονητής. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να υπάρχει καλή δομή στην ομάδα, να υπάρχει μια σειρά. Για παράδειγμα πολύ σημαντική είναι η επιλογή των χαρακτηριστικών στους παίκτες που θα πάρεις ώστε να ταιριάξουν στην τακτική που παίζεις. Ή το αντίθετο, ως προπονητής να επιλέξεις την κατάλληλη τακτική ώστε να αξιοποιήσεις καλύτερα τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχεις”.

Τι μπάτζετ έχει ο ΠΑΣ;

“Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά να το κοινοποιώ. Είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί ώστε η ομάδα να εξυγιανθεί, ο πρόεδρος έκανε καλή δουλειά σε αυτό και έτσι η ομάδα έπρεπε να αποφύγει να έχει ψηλό μπάτζετ. Ξέρετε, όλα ξεκινάνε από την κεφαλή σε κάθε ομάδα, σε κάθε εταιρία, σε κάθε ομαδική δουλειά. Η κεφαλή παίρνει τις αποφάσεις και οργανώνει, όλα τα πράγματα έχουν μία σειρά και αυτή τη σειρά δεν πρέπει ποτέ να την ξεχνάμε”.

Πέρα από το ποδόσφαιρο, τι σπουδές έχετε κάνει;

“Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής”.

Μιλήστε μου για το 3-5-2 που παίζετε. Βλέπω και την Τσέλσι του Κόντε με αυτήν την τακτική και πάει πρώτη στην Αγγλία. Την παρακολουθείτε;

“Ασφαλώς. Ως προπονητής πρέπει να βλέπω τα μεγάλα πρωταθλήματα στο εξωτερικό. Κοιτάξτε, σε ότι αφορά το σύστημα, είτε είναι 3-5-2, είτε 4-4-2, είτε 4-3-3, το κάθε σύστημα έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του. Δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες μέσα στο γήπεδο. Το πόσο θα τις υπηρετήσεις, έχει να κάνει με τα πρόσωπα που θα επιλέξεις, και το ρόλο που θα έχουν μέσα στο σύστημα. Δεν μπορείς να υπηρετήσεις ένα σύστημα όταν δεν έχεις τους ανάλογους παίκτες”.

Πώς αποφασίσατε να παίξετε το 3-5-2;

“Αυτό μπήκε στο μυαλό μου από πέρσι τον Γενάρη όταν χάσαμε κάποιους παίκτες που δεν μπορούσαμε να τους αντικαταστήσουμε, όπως ο Τσάβες για παράδειγμα. Μέσα από τη διαδικασία του ψαξίματος και την άντληση πληροφοριών, μελέτησα τη Γιουβέντους που το έπαιζε, προσαρμόζοντάς το βέβαια στα δικά μας δεδομένα. Διότι δεν υπάρχει αντιγραφή στο ποδόσφαιρο. Για την Τσέλσι και τον Κόντε που μου είπατε, παίζει αυτό το σύστημα σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει κάνει μία πολύ καλά δομημένη και οργανωμένη ομάδα, διαλέγει να χρησιμοποιεί παίκτες που τα χαρακτηριστικά τους αναδεικνύονται με αυτό το σύστημα”.

Η τακτική σας στον ΠΑΣ είναι 3 στόπερ, τα μπακ-χαφ να προσέχουν πίσω, δύο κόφτες, προσοχή στην άμυνα και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις. Σωστά;

“Ναι, με μικρές παραλλαγές ανάλογα τον αντίπαλο. Παίζουμε και με έναν κόφτη αναλόγως το ματς”.

Είστε δεύτεροι παρ' ότι έχετε μεγάλο πρόβλημα με τον αγωνιστικό χώρο. Νομίζω παίρνετε περισσότερους βαθμούς έξω παρά μέσα!

“Ναι, έχουμε καλύτερο συντελεστή εκτός έδρας παρά εντός. Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στα Γιάννινα είναι ανασταλτικός παράγοντας για εμάς διότι είμαστε ομάδα που θέλει να παίζει μπάλα. Όμως τώρα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, και αν ένα πρόβλημα δεν μπορείς να το λύσεις, δεν πρέπει να το αναδεικνύεις”.

Αυτός ο Πέδρο που έχετε είναι δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Πείτε μου για αυτόν.

“Δεν θέλω να κάνω προσωπικά σχόλια για έναν παίκτη μας μεμονωμένα. Είναι μέλος της οικογένειας του ΠΑΣ, για να έρθει εδώ δεν ήρθε τυχαία, είμαι πολύ ευχαριστημένος που είναι μαζί μας”.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τρεις παίκτες του Πανιωνίου που φέρονται στόχοι μεγάλων ομάδων και ιδιαιτέρως του Ολυμπιακού. Ρισβάνης, Σιώπης, και ο Ιρανός ο φορ. Ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει σε μεγάλη ομάδα;

“Και τα τρία αυτά παιδιά έχουν τις προυποθέσεις. Και ο Ρισβάνης και ο Σιώπης και ο Ιρανός λόγω θέσης, αφού δεν μπορείς εύκολα να βρεις σήμερα καλούς επιθετικούς”.

Ο κόσμος του ΠΑΣ τι σας λέει; Έχουν αρχίσει να μιλάνε μέχρι και για τίτλο;

(γελάει). “Ο κόσμος γενικά στην Ελλάδα απογοητεύεται εύκολα και ενθουσιάζεται εύκολα. Η δύναμη του ΠΑΣ είναι ο κόσμος του, το βλέπω αυτό όπου σταθώ στην πόλη, πόσο πολύ μου μιλάει ο κόσμος για την ομάδα. Δεν υπάρχει Γιαννιώτης που να μην ενδιαφέρεται για αυτήν την ομάδα. Θέλουμε όμως περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, δεν είναι αντιπροσωπευτική η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο σε σχέση με την αγάπη που υπάρχει στην πόλη για τον ΠΑΣ”.

Ο σεισμός πού σας βρήκε;

(γελάει). “Στο σπίτι μου. Όπως και τους παίκτες. Ήμασταν στα σπίτια μας”.

Είστε συνηθισμένος εσείς λόγω Κρήτης. Αυτός όμως στα Γιάννενα είχε κάτι το διαφορετικό;

“Και στην Κρήτη έχω ζήσει σεισμούς και στην Αθήνα τον μεγάλο σεισμό του '81. Αυτός εδώ στα Γιάννενα ήταν πολύ αισθητός, μας ταρακούνησε πολύ και επαναλαμβανόμενα με πολλούς δυνατούς μετασεισμούς”.

Οι ξένοι παίκτες του ΠΑΣ τι έλεγαν;

“Όλοι βγήκαν στις πλατείες! Ο σεισμός είναι κάτι που σου δημιουργεί μεγάλο φόβο διότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Όλοι βγήκαμε στους δρόμους”.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

“Να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα. Να έχω την ενέργεια και τη θέληση να γίνομαι καλύτερος, να μην μου φύγει αυτό”.

Μια μεγάλη ομάδα είναι όνειρό σας;

“Γι' αυτό έκανα αυτήν την τοποθέτηση. Διότι μόνο αυτό θα με βοηθήσει να πάω ένα βήμα παραπάνω. Αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, πώς να σκέφτομαι ότι μπορώ να κάνω ένα βήμα παραπάνω; Όταν εξελίσσεσαι και αναβαθμίζεσαι, οτιδήποτε μεγάλο προκύψει μπορείς να το διαχειριστείς με τον καλύτερο τρόπο. Δεν υπάρχουν μυστικά, υπάρχει μόνο δουλειά και εξέλιξη. Και κίνητρο”.

Το πρωτάθλημα έχει τελειώσει για το ποιος θα το πάρει;

“Ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί διότι έχει όλες τις προϋποθέσεις. Και έχει μάθει επίσης να το κάνει αυτό για πολλά χρόνια. Έχει την εμπειρία του πρωταθλητή. Η εμπειρία γενικώς στη ζωή είναι κάτι που δεν ανταλλάσσεται με καμία πληροφορία. Δεν τελείωσε όμως το πρωτάθλημα, δεν σημαίνει ότι θα το πάρει σίγουρα ο Ολυμπιακός, διότι είναι ακόμα νωρίς”.

Από τις άλλες τρεις μεγάλες ομάδες, ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερα φόντα να χτυπήσει τον Ολυμπιακό;

“Και οι τρεις. Και οι τρεις είναι μεγάλοι σύλλογοι, έχουν πολύ καλό υλικό. Πρέπει όμως να βρουν το δρόμο τους γιατί έχουν πολλά πάνω-κάτω”.

Ο ΠΑΟΚ πονάει στο σέντερ φορ;

“Δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό, δεν είναι δουλειά μου”.

Ο Ολυμπιακός ενώ είναι καλύτερος από αυτούς, είναι χειρότερος από πέρσι;

“Δεν θα έλεγα ότι ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος, η διαφορά είναι ότι πέρσι είχε μια σταθερότητα που δεν έχει φέτος διότι όταν αλλάζεις 3 προπονητές το καλοκαίρι, αυτό σε φέρνει πίσω, χάνεις χρόνο να φτιαχτείς ως ομάδα. Σε ό,τι αφορά το υλικό μπορώ να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο υλικό από πέρσι! Με μία εξαίρεση στα πλάγια μπακ, όμως με την επαναφορά του Ελαμπντελαουί η κατάσταση θα βελτιωθεί”.

Το θέμα του Τσόρι Ντομίνγκες πώς το βλέπετε; Ο κόσμος φωνάζει το όνομά του, ο προπονητής τον έχει εκτός 18άδας.

“Αυτά τα ξέρει καλύτερα ο προπονητής. Σίγουρα κάτι δεν κάνει καλά και ο Ντομίνγκες. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν αφορά μόνο τη μία πλευρά, αλλά και τις δύο. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει το καλύτερο για την ομάδα του. Όμως ως προπονητές πρέπει ένα μεγάλο πρόβλημα να το κάνουμε μικρό, και ένα μικρό πρόβλημα να το εξαφανίζουμε. Πρέπει να αξιοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται το υλικό της ομάδας. Και οι δύο πλευρές να αντιλαμβάνονται πως ό,τι κάνουν πρέπει να υπηρετεί το καλό της ομάδας”.

Ποιας σχολής ποδοσφαίρου είστε θιασώτης; Της ιταλικής;

“Όχι, μου αρέσει πιο πολύ το ισπανικό ποδόσφαιρο. Διότι έχει υψηλή τεχνική, καλό ρυθμό, και καλή τακτική”.

Οι συνεχείς διακοπές του πρωταθλήματος σας σπάνε τα νεύρα;

“Το πιο σημαντικό είναι η απαξίωση που προκαλούν στο προϊόν που θέλουμε να πουλήσουμε και η έλλειψη αξιοπιστίας για αυτό που υπηρετούμε. Τα άλλα όλα, όπως η έλλειψη ρυθμού και η συμπύκνωση παιχνιδιών είναι σε δεύτερη μοίρα. Δεν προάγουμε το ποδόσφαιρο με τις διακοπές και με το να γίνεται συνεχώς το πρόγραμμα άνω κάτω”.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;


“Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μία σειρά. Αν δεν υπάρχει αυτή η σειρά, δεν υπάρχει συνέχεια. Όπως αν δεν υπάρχουν γερά θεμέλια σε μία οικοδομή, δεν μπορείς να πας στον τρίτο και στον τέταρτο, στον πέμπτο όροφο. Αυτό έχει να κάνει με τη δουλειά. Για εμένα λοιπόν ένα βασικό στοιχείο είναι ότι μέσα σε μια ομάδα πρέπει όλοι να δίνουν το 100% τους”.