Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Οι πετυχημένες μεταγραφές που ανέβασαν ψηλά τον ΠΑΣ

Η μεταγραφή του Πέδρο Κόντε ήταν από τις καλύτερες τα τελευταία χρόνια

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μπορεί να υπάρχει ακόμη άπνοια στα μεταγραφικά και να μην έκλεισε κάποια συμφωνία, ωστόσο από τον ΠΑΣ λένε ότι γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση της ομάδας.
Κινήσεις που θα στοχεύουν σε έξυπνες μεταγραφές, έμπειρων και ταλαντούχων νέων παικτών, που θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα και ορισμένοι μέσα από τη δουλειά μπορεί να έχουν και μεγαλύτερη εξέλιξη. Ο κόσμος στα Γιάννινα ενδιαφέρεται και αγωνιά για τις εξελίξεις και μπορεί σε ορισμένους να υπάρχει εν μέρει ανησυχία γιατί δεν φάνηκε ακόμα κάτι στον ορίζοντα, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και εμπιστοσύνη στις επιλογές της διοίκησης και του Γιάννη Πετράκη με βάση όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, έχουμε αρχές Ιουνίου, όπου οι ομάδες κάνουν ακόμα τους σχεδιασμούς της νέας σεζόν και ελάχιστες μεταγραφές ανακοινώθηκαν στον χώρο της Σούπερ Λίγκας. Βλέποντας αυτά και στον ΠΑΣ περιμένουν υπομονετικά τις επόμενες μέρες όπου μπορεί να κλείσουν οι πρώτες μεταγραφές, καθώς σε καθημερινή βάση γίνονται επαφές με μάνατζερ και παίκτες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε σχέση με προηγούμενα χρόνια θα γίνουν περισσότερες μεταγραφές γιατί έχει μειωθεί το ρόστερ και ενόψει του νέου πρωταθλήματος, που θα είναι δύσκολο γιατί θα πέσουν τέσσερις ομάδες, χρειάζεται και ο «Άγιαξ» μεγαλύτερη ενίσχυση. Με βασικό στόχο, όχι μόνο να μείνει χωρίς άγχος και περιπέτειες στην κατηγορία, αλλά να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο προκύψει στην πορεία. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι συζητήσεις του Πετράκη με τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη για να οριστικοποιηθεί το πλάνο συνεργασίας και πορείας τη νέα σεζόν. Αναμένεται η απόκτηση 6-7 καλών παικτών από Ελλάδα και εξωτερικό, πάντα βέβαια στα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΣ και στη φιλοσοφία της ομάδας. 

Οι περισσότερες μεταγραφές που έκανε ο ΠΑΣ την τελευταία πενταετία αποδείχθηκαν πετυχημένες. Μάλιστα έγιναν και μετακινήσεις παικτών σε μεγαλύτερες ομάδες όπως των Οικονόμου, Χαρίση, Κοροβέση, Βελλίδη, Ντε Βινσέντι, Κολοβέτσιου και τώρα του Κούτρη, που απέφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία της ΠΑΕ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως κινήθηκε η διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια στο μεταγραφικό πεδίο, αφού κάπως έτσι κινείται και φέτος με επιπρόσθετη υποχρέωση να πάρει περισσότερους έμπειρους παίκτες. Το καλοκαίρι του 2012 το κλίμα ήταν βαρύ λόγω μη αδειοδότησης. Με προπονητή τον Γιάννη Χριστόπουλο, ο ΠΑΣ απέκτησε τους Κολοβέτσιο, Μπέριο, Ίλιτς, Τσουκαλά, Κοροβέση. Έγινε επαγγελματίας ο Χαρίσης και καθιερώθηκε ο Οικονόμου που ένα χρόνο μετά πήγε στην Κάλιαρι. Οι μεταγραφές αυτές όχι μόνο βοήθησαν την ομάδα, αλλά και ήταν η βάση για τα επόμενα χρόνια. 

Έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2013, παρά την γενική απογοήτευση λόγω αποκλεισμού στα χαρτιά από το Γιουρόπα Λιγκ, με προπονητή τον Σάββα Παντελίδη αποκτήθηκαν οι Βελλίδης, Στρούνα, Σκόνδρας, Τσάβεζ, Σωτηρίου και τον Γενάρη ο Ακόστα. Τα ονόματα μιλάνε από μόνα τους. Το καλοκαίρι του 2014 με προπονητή τον Γιάννη Πετράκη αποκτήθηκαν οι Ναδάλες, Γαρουφαλιάς, Μανιάς, Ηλιάδης και το επόμενο καλοκαίρι (2015) με τον ίδιο κόουτς αποκτήθηκαν οι Περιστερίδης, Καρανίκας, Κοζορώνης, Κούτρης, Νικολιάς και Φερφελής. Τον Ιανουάριο του 2016 αποκτήθηκαν οι Πασχαλάκης και Κούτρης, παίκτες που ξεχώρισαν περισσότερο τη σεζόν που έφυγε. Ο μεν πρώτος είναι υπό παραχώρηση και αναδείχθηκε κορυφαίος γκολκίπερ της Σούπερ Λίγκας, ο δε δεύτερος έκλεισε στον Ολυμπιακό.  Το καλοκαίρι του 2016 αποκτήθηκαν οι Κόντε, Ζάιρο (δανεικός από ΠΑΟΚ), Μπουκουβάλας, Μαμπουλού, Βιδάλ και Δώνης. 

Οι έξυπνες αυτές μεταγραφές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΠΑΣ είχε έναν καλό κορμό, συνετέλεσαν να δημιουργηθεί μια ομάδα που κατάφερε να σταθεροποιηθεί στη Σούπερ Λίγκα αλλά και να παίξει για πρώτη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ. Αν στον ΠΑΣ θα έχουν και φέτος το ίδιο «άστρο» στα μεταγραφικά, θα φανεί στην πορεία, καθώς μέχρι τις 26 Ιουνίου που θα ξεκινήσει η προετοιμασία θα πρέπει να έχουν γίνει οι περισσότερες μεταγραφές.


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Στην παρούσα φάση, όλα τα μεταγραφικά θέματα είναι ανοιχτά και σε επίπεδο διαβουλεύσεων. Περιμένουν απάντηση από τον ΠΑΟΚ για δανεισμό των Χαρίση, Ζάιρο, εξετάζουν δύο καλές περιπτώσεις επιθετικών από Ισπανία και Αργεντινή, ευελπιστούν ότι θα αλλάξουν στάση οι Λίλα και Ακόστα για να δεχτούν την πρόταση που τους έγινε καθώς ο Πετράκης τους θέλει στην ομάδα, γίνονται κινήσεις για την απόκτηση τερματοφύλακα, αριστερού χαφ, αμυντικού χαφ και ενός παίκτη στη μεσαία γραμμή με τα χαρακτηριστικά του Τσάβεζ και παλιότερα του Ντε Βινσέντι για να βγάζει εύκολα μπροστά τη μπάλα, αλλά και σε άλλες θέσεις για να έχει ο προπονητής περισσότερες εναλλακτικές λύσεις.
 Θα δουν τι θα γίνει και με τον τερματοφύλακα Πασχαλάκη, περιμένοντας προτάσεις από το εξωτερικό. Πηγή του ΠΑΣ ανέφερε ότι αν τα οικονομικά ανταλλάγματα δεν είναι αντάξια με την αξία του υψηλόσωμου πορτιέρο, μπορεί να μείνει και στα Γιάννινα. Επειδή υπάρχει πρόθεση να παραχωρηθεί, τόσο οι άνθρωποι της ομάδας όσο και ο Πασχαλάκης συνεχίζουν να είναι με το ακουστικό στο χέρι.

ΕΠΑΙΞΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ Ο ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το δεύτερο φιλικό της παιχνίδι έδωσε η Νέα Ζηλανδία, η οποία αντιμετώπισε σ’ ένα πιο χαλαρό φιλικό της ομάδα Καπιντίλι της Β’ κατηγορίας της Ιρλανδίας. Τελικό σκορ 2-5 υπέρ της ομάδας της Ωκεανίας (2-3 ημίχρονο). Ο Θέμης Τζημόπουλος χρησιμοποιήθηκε από τον Άντονι Χάντσον στην ενδεκάδα του β’ ημίχρονου. Οι Νεοζηλανδοί αφήνουν την Βορειοδυτική Ευρώπη και μεταφέρονται Βορειοανατολικά, καθώς το επόμενο και τελευταίο φιλικό πριν το Confederations Cup θα γίνει στις 12 Ιουνίου στο Μινσκ, κόντρα στη Λευκορωσία.

ΠΕΡΣΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ «Η.Α»


Τέτοιον καιρό πέρσι είχε κορυφωθεί η αγωνία για το αν κόψει η ΟΥΕΦΑ τον Πανιώνιο από το Γιουρόπα Λιγκ και πάρει τη θέση του ο ΠΑΣ. Στο φύλλο της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2016 ο «Η.Α» σημείωνε και τα εξής: «Ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα για τον ΠΑΣ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στα Γιάννινα μέχρι την Παρασκευή 10 του μηνός θα έχει αποφασίσει η ΟΥΕΦΑ ποιος θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ. Επειδή στις 20 Ιουνίου θα γίνει η κλήρωση το ζήτημα αυτό θα έχει τελειώσει τις επόμενες μέρες με την απόφαση της ΟΥΕΦΑ. Μέχρι να γίνουν αυτά όλα τα θέματα του ΠΑΣ θα είναι σε στασιμότητα. Βέβαια υπάρχει η προεργασία που έγινε όλο αυτό τον καιρό, έχουν εντοπιστεί οι παίκτες που ενδιαφέρουν, υπάρχει το πλάνο δουλειάς που καθορίστηκε σε συνεργασία με τον Πετράκη, κλείστηκε το κέντρο προετοιμασίας. Απλά περιμένουν να μάθουν την τύχη της καταγγελίας που έκαναν στην ΟΥΕΦΑ για να κινηθούν αναλόγως στη συνέχεια…».