Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Μεγάλο αφιέρωμα για τον πρωταθλητή Θεσπρωτίας Αστέρα Παραποτάμου

Με το σπαθί του ο Αστέρας Παραποτάμου ανέβηκε στη Γ' Εθνική

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Αστέρας Παραποτάμου κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Με πρόεδρο  τον Σπύρο Τζάνη και προπονητή τον Παναγιώτη Χατζηπέτρου, γράφτηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της 37χρονης ιστορίας του συλλόγου. Έχει θητεύει άλλες δύο φορές στην παλιά Δ’ Εθνική, αλλά στη Γ’ Εθνική ανέβηκε για πρώτη φορά. Ο Παραπόταμος είναι ένα χωριό που απέχει 10 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, αλλά έχει ιστορία και παράδοση στο ποδόσφαιρο. Θα σταθεί στο πλευρό της ομάδας για να την καμαρώσει και στην παραπάνω κατηγορία.

Ο Αστέρας τα προηγούμενα χρόνια έφτανε στη βρύση αλλά δεν έπινε νερό. Πάντα κάτι στράβωνε την τελευταία στιγμή και έχανε την πρωτιά, όπως πέρσι που στα πλέι οφ έχασε τον τίτλο από τη Δόξα Μαργαριτίου. Φέτος δεν ξεκίνησε τόσο καλά το πρωτάθλημα και στο τέλος κατάφερε να ισοβαθμήσει με το Σούλι Παραμυθιάς στην 1η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Όμως στην ισοβαθμία είχε το πλεονέκτημα η ιστορική ομάδα του Σουλίου. Στα πλέι οφ, όπως λέει στο «ΦΩΣ» ο προπονητής Παναγιώτης Χατζηπέτρου, η ομάδα του έδειξε χαρακτήρα και έκανε την υπέρβαση, κατακτώντας την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική. Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που θα συνυπάρχουν στην τρίτη τη τάξει Εθνική κατηγορία, δύο ομάδες από τον νομό Θεσπρωτίας, ο ιστορικός Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας και ο φιλόδοξος Αστέρας Παραποτάμου. Η κάθε ομάδα ασφαλώς θα πορευτεί με τη δική της ταυτότητα, τον δικό της στόχο και χωρίς διάθεση ανταγωνισμού. Η κάθε μία θα τραβήξει τον δρόμο της, με κοινή συνισταμένη να είναι καλοί πρεσβευτές του ποδοσφαίρου της περιοχής και με αλληλοσεβασμό στις μεταξύ τους σχέσεις. 

Οι άνθρωποι του Αστέρα βλέπουν πλέον την επόμενη μέρα. Έχοντας επίγνωση ότι μπαίνουν σε πιο δύσκολα μονοπάτια, με μεγαλύτερες υποχρεώσεις και αυξημένες ευθύνες, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μπουν τα πράγματα σε μια σωστή σειρά, ξεκινώντας τον προγραμματισμό. Το περασμένο Σάββατο έγινε η γενική συνέλευση των μελών της ομάδας, σε πολύ καλό κλίμα και με διάθεση να βοηθήσουν τη διοίκηση και οι κάτοικοι της περιοχής. Ούτε εφοπλιστές, ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες έχει ο Παραπόταμος. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον Αστέρα είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την ομάδα, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί από το πόστο του. 

Αυτό που βγήκε από τη γενική συνέλευση είναι να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε παίκτες από την περιοχή Θεσπρωτίας που θα ενταχτούν στον Αστέρα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στη λογική να κάνουν μεταγραφές παικτών από άλλες περιοχές, γιατί το μοντέλο αυτό δεν απέδωσε προηγούμενα χρόνια, ενώ και το οικονομικό κόστος ήταν μεγάλο. Θα γίνει προσπάθεια οι καλύτεροι παίκτες από τον Παραπόταμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή να ενταχτούν στο ρόστερ του Αστέρα. Η πρόκληση είναι μεγάλη στα ταλέντα της περιοχής, καθώς στη Γ’ Εθνική θα ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες σε σχέση με τα τοπικά πρωταθλήματα. Παράλληλα η νέα κατηγορία είναι ένα παράθυρο στον «έξω κόσμο». Είναι πρωτάθλημα με μεγαλύτερη δημοσιότητα, αυξημένους ορίζοντες με πολλές ευκαιρίες για ένα νέο παιδί που έχει ταλέντο για να πάει και παραπάνω. Πάνω σε αυτό τον άξονα δουλειάς θα κινηθούν στον Αστέρα για το χτίσιμο της ομάδας. 

Πρόεδρος ο Σπύρος Τζάνης

Ο Σπύρος Τζάνης θα παραμείνει στην προεδρία της ομάδας και τη νέα σεζόν, όπως και οι συνεργάτες του Κώστας Μητσέλος, Βασίλης Ρίζος, Κώστας Χαρίσης, Σπυρίδων Παύλου, Δημήτριος Τζάνης, Ευθύμιος Τζίμας. Ο πρόεδρος είναι αδελφός του Χρήστου Τζάνη, που αγωνίσθηκε με μεγάλη επιτυχία σε ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικό, Απόλλωνα Σμύρνης και άλλες ομάδες. Από τον Αστέρα ξεκίνησε την καριέρα του ο γνωστός ποδοσφαιριστής και πάντα είναι στο πλευρό του. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα κλείσει εκεί την καριέρα του, ολοκληρώνοντας τον ποδοσφαιρικό κύκλο.

Στην τεχνική ηγεσία θα παραμείνει ο Παναγιώτης Χατζηπέτρου. Και ο ίδιος επιθυμεί να δουλέψει με ταλαντούχα παιδιά από την περιοχή Θεσπρωτίας αλλά και οι διοικούντες είναι ικανοποιημένοι από το έργο του. Επίσημα δεν ανακοινώθηκε ακόμα η ανανέωση της συνεργασίας, αλλά αυτό θα γίνει από Δευτέρα και μετά. Ο Χατζηπέτρου έχει δουλέψει στον Θεσπρωτό και σε άλλες ομάδες της περιοχής και ξέρει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του θεσπρωτικού ποδοσφαίρου. Είναι από τους σοβαρούς και έμπειρους κόουτς του χώρου. Στον πάγκο του Αστέρα κάθισε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν είχε αποχωρήσει ο Δημήτρης Μουρούτης, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Θεσπρωτού, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Νόλη.  Να προσθέσουμε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. 

Ο Χατζηπέτρου εκτός από τον Αστέρα ήταν προπονητής και στη γυναικεία ομάδα Αμαζόνες Παραμυθιάς. Και εκεί τα κατάφερε εξίσου καλά. Οι Αμαζόνες πήραν τον τίτλο στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και ανέβηκαν στη Β’ Εθνική.  Διπλή επιτυχία για τον Θεσπρωτό τεχνικό. Μάλιστα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, ένας προπονητής να κοουτσάρει δύο ομάδες έχοντας κερδίσει με αυτές τίτλους την ίδια αγωνιστική σεζόν.

Άλλο θέμα που θα απασχολήσει τους διοικούντες του Αστέρα με τη συνδρομή και του Δήμου Ηγουμενίτσας, είναι η αναμόρφωση του γηπέδου στον Παραπόταμο για να πληροί τις προϋποθέσεις για αγώνες Γ’ Εθνικής. Είναι ένα καλό γήπεδο με φυσικό χόρτο, που θα αποτελέσει το κάστρο της ομάδας για τη νέα σεζόν. Στη μάχη της παραμονής στη Γ’ Εθνική η έδρα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να μείνει ο Αστέρας στο σπίτι του.


Το ρόστερ και ο αρχισκόρερς του Αστέρα

Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος Α1 κατηγορίας χρησιμοποιήθηκαν 24 ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με στοιχεία από το thesprotiaball.gr πρώτος σε χρόνο συμμετοχής στους αγώνες είναι ο Βασίλης Γκόγκος και ακολουθούν οι Αλέξης Γιάκης και Μπάμπης Παπανδρέου. Αναλυτικά οι παίκτες σε σειρά ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής είναι: Βασίλης Γκόγκος, Αλέξης Γιάκης, Μπάμπης Παπανδρέου, Γιάννης Γκόλιας, Κώστας Πάντος, Σταύρος Μητσέλος, Αλέξης Μητσέλος, Αιμίλιος Μπάρκας, Τάσος Γώγος, Δημήτρης Σουλιώτης, Παναγιώτης Πανταζής, Αλέξης Παργανάς, Θύμιος Τζίμας, Ευάγγελος Διαμάντης, Παναγιώτης Παργανάς, Παρασκευάς Γιώτης, Άγγελος Γιαννούλης, Άγγελος Βαγγελής, Σπύρος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ιωάννου, Α. Τζώρτζης, Μάριος Αυγερινός, Κώστας Καλιαμούρης, Κώστας Βένος. Ο εμπειρότερος της παρέας με παραστάσεις και από την Α’ Εθνική με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς είναι ο Αιμίλιος Μπάρκας. Αγωνίσθηκε πολλά χρόνια σε Β’ και Γ’ Εθνική με ΠΑΣ Γιάννινα, Μεσσηνιακό, Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας. 

Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο επιθετικός Γιάννης Γκόλιας που σημείωσε 38 γκολ σε 30 αγώνες. Έχει αγωνισθεί με τον Θεσπρωτό στη Γ’ Εθνική και αποκτήθηκε πέρσι από τον Αχέροντα Καναλλακίου. Αξιόλογος παίκτης με καταγωγή από τη Θεσπρωτία. Οι υπόλοιποι σκόρερ είναι: Τάσος Γώγος 11 γκολ, Μπάμπης Παπανδρέου 8 γκολ, Βασίλης Γκόγκος, Αλέξης Μητσέλος  7 γκολ, Αλέξης Γιάκης 5 γκολ, Άγγελος Γιαννούλης 4 γκολ, Σταύρος Μητσέλος 2 γκολ, Δημήτρης Σουλιώτης, Θύμιος Τζίμας 1 γκολ.


Χατζηπέτρου: Πιστέψαμε στον τίτλο και τον πήραμε

Περισσότερα για την πορεία του Αστέρα Παραποτάμου στον δρόμο για τη Γ’ Εθνική μας λέει ο προπονητής Παναγιώτης Χατζηπέτρου σε συνέντευξη στο «Φ ΩΣ».

Πως έγινε και κάνατε την ανατροπή στα πλέι οφ και εξασφαλίσατε την άνοδο στη Γ’ Εθνική;

Έδειξαν οι ποδοσφαιριστές μας πολύ μεγάλη θέληση. Επειδή έχασαν τα πρωταθλήματα προηγούμενες χρονιές στις λεπτομέρειες, φέτος έκαναν τα πάντα για τον τίτλο και κατάφεραν στα μπαράζ να καλύψουν και να ξεπεράσουν το βαθμολογικό πλεονέκτημα που είχε το Σούλι Παραμυθιάς. Στο πρώτο ματς των πλέι οφ με την Παραμυθιά στην έδρα μας φέραμε ισοπαλία. Ίσως οι αντίπαλοι να νόμισαν ότι θα έχουν εύκολο έργο. Εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Είπαμε με τα παιδιά ότι θα παλέψουμε μέχρι το τέλος με όλες τις δυνάμεις για να πάρουμε τον τίτλο, όπως και έγινε.

Πείτε μας λίγο για την πορεία του Αστέρα αλλά και για τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως ομάδα.

Η ομάδα φέτος δεν διέθετε το ρόστερ που είχε τις δύο προηγούμενες χρονιές. Είχαμε λίγους παίκτες. Αλλά ό,τι αδυναμίες υπήρχαν τις καλύψαμε με το πολύ καλό κλίμα που είχαμε αλλά και με την πίστη στο στόχο που είχαμε θέσει. Αλλά περισσότερο από όλα αυτά μέτρησε το καλό κλίμα. Λειτουργήσαμε ως οικογένεια. Όλοι είχαμε άριστες σχέσεις μεταξύ μας και λειτούργησε πολύ καλά το τετράπτυχο παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση, φίλαθλοι.

Ο κόσμος βοήθησε την προσπάθειά σας;

Ναι, ο κόσμος βοήθησε αλλά θα κάνω μια επισήμανση. Θα μπορούσαμε να είχαμε και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους φιλάθλους. Αλλά ήταν απογοητευμένοι από την πορεία της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια που έχανε τον στόχο και δεν πίστεψαν τόσο πολύ, όσο πιστέψαμε εμείς που είμαστε μέσα στην ομάδα, ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα βλέπω να αλλάζει το κλίμα και να υπάρχει συσπείρωση των φιλάθλων. Και στη γενική συνέλευση του συλλόγου υπήρξε προσέλευση αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στη συνέχεια.

Κύριε Χατζηπέτρου, τι πρέπει να γίνει για τη νέα σεζόν ώστε να πετύχει πάλι ο Αστέρας τον στόχο του;

Κοιτάξτε να δείτε, με την οικονομική κρίση είναι περιορισμένες και οι δυνατότητες. Όμως φιλοσοφία της ομάδας αλλά και δική μου είναι να δουλέψουμε με παιδιά της περιοχής και να δώσουμε την ευκαιρία να αναδειχτούν όλοι όσοι έχουν ικανότητες και ταλέντο. Θα προσπαθήσουμε με παιδιά από τον Παραπόταμο, τους όμορους δήμους και την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας να χτίσουμε ομάδα που θα εκπροσωπήσει επάξια το ποδόσφαιρο της Θεσπρωτίας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε αυτό γιατί εκφράζει την ιδεολογία που έχουμε στο ποδόσφαιρο αλλά και να κινηθεί η ομάδα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές της.

Ξέρετε πολύ καλά την περιοχή και έχετε δουλέψει σε ομάδες. Ταλέντα υπάρχουν στη Θεσπρωτία;

Βεβαίως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν και στη Γ’ Εθνική. Το θέμα είναι τι απαιτήσεις θα προβάλλουν. Εμείς πάντως θα τους δώσουμε την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μεγαλύτερη κατηγορία, να αναβαθμιστούν ως ποδοσφαιριστές και να γνωρίσουν νέα πράγματα στην καριέρα τους. Θα τους δοθούν και ευκαιρίες για να κάνουν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους. Εμείς σαν ομάδα πρέπει να έχουμε οργάνωση, να δουλέψουμε σωστά σε όλους τους τομείς, ώστε να αγκαλιάσουμε τους Θεσπρωτούς ποδοσφαιριστές και να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία.

Συμφωνούμε μαζί σας. Στη Γ’ Εθνική μπορούν να τους δουν σκάουτερ και να πάνε σε μεγαλύτερες ομάδες.

Ανοίγουν ορίζοντες έτσι για τα παιδιά της Θεσπρωτίας. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνο ο Θεσπρωτός στη Γ’ Εθνική που κατά κανόνα λειτούργησε με παίκτες από άλλες περιοχές. Μόνο την πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική που είχε μείνει στην κατηγορία, είχε παίκτες από την περιοχή μας, με τις προσθήκες 2-3 παικτών από Γιάννινα και άλλες περιοχές. Μετά χάλασε αυτή η σκέψη και ο προγραμματισμός. Είχε περισσότερους παίκτες από άλλες περιοχές και όχι από τη Θεσπρωτία. Ο Αστέρας έχει διαφορετική φιλοσοφία. Θα προσπαθήσει στη Γ’ Εθνική να εκπροσωπήσει το θεσπρωτικό ποδόσφαιρο. Όλα τα παιδιά από τη Θεσπρωτία θα προσπαθήσουμε με ευγενή άμιλλα να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Από ότι αντιλαμβανόμαστε από τα λεγόμενά σας θα συνεχίσετε και τη νέα σεζόν στην τεχνική ηγεσία του Αστέρα.

Ναι, μίλησα με τη διοίκηση για να συνεχίσω. Θέλω να στηρίξω την προσπάθεια που κάνει η ομάδα, αλλά παράλληλα μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά από την περιοχή που προσπαθούν να αναδείξουν το ταλέντο τους με προσπάθεια και πολλή δουλειά. Δεν θα κάνουμε το λάθος να διώξουμε τους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα στη Γ’ Εθνική και να πάρουμε άλλους από άλλες περιοχές και να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν. Ταυτίζεται η δική μου φιλοσοφία με αυτή της διοίκησης και θα προχωρήσουμε με τον τρόπο που ανέφερα πριν.

Επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το γεγονός ότι θα υπάρχουν δύο ομάδες στη Γ’ Εθνική;

Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα. Η κάθε ομάδα έχει τον δικό της προγραμματισμό και τρόπο σκέψης.

Σε τι επίπεδα βρίσκεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στη Θεσπρωτία;

Δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο, όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν μόνο δώδεκα ομάδες στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣ Θεσπρωτίας και δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Τα περισσότερα γήπεδα είναι με πλαστικό χόρτο, εκτός από το γήπεδο του Αστέρα που έχει φυσικό χόρτο. Πάντως γίνεται προσπάθεια από τοπικούς φορείς να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και πιστεύω ότι μετά από δύο -τρία χρόνια θα έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο στην περιοχή μας.

Μιλήστε και για τη γυναικεία ομάδα Αμαζόνες Παραμυθιάς με την οποία κερδίσατε τίτλο και άνοδο στη Β’ Εθνική.


Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα κορίτσια και στους συντελεστές της ανόδου. Είναι η μοναδική γυναικεία ομάδα που υπάρχει στον νομό μας και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι και ειδικά ο κόσμος.

*Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Θωμά Κολιό του thesprotiaball.gr για τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που μας έδωσε.