Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Το 1981 για πρώτη φορά εργομετρικά στον ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Γιώργος Τσούμπος (φωτο από το αρχείο του Στέφανου Βασιλειάδη) έκανε τα πρώτα εργομετρικά στον ΠΑΣ Γιάννινα.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μπορεί σήμερα τα εργομετρικά και οτιδήποτε έχει σχέση με την επιστημονική υποστήριξη των παικτών να είναι θέμα ρουτίνας, αλλά άλλες εποχές κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο εύκολο. Όπως διαβάζουμε σε παλιό δημοσίευμα του «Η.Α» ο ΠΑΣ ήταν από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα που το 1981 προμηθεύτηκε ειδικά μηχανήματα και έκανε εργομετρικά στους παίκτες του, για να μπορεί ο προπονητής να βλέπει τη φυσική κατάσταση. Αυτή τη δυνατότητα είχε στον ΠΑΣ την αγωνιστική σεζόν 1981-82 ο προπονητής Γιώργος Σιόντης σε συνεργασία με τον γυμναστή Γιώργο Τσούμπο που είχε κάνει ειδική εκπαίδευση στην Καλογρέζα για τα εργομετρικά των αθλητών. Έτσι σε δημοσίευμα του «Η.Α» τον Οκτώβριο 1981 αναφέρονται και τα εξής: «Εδώ και λίγες μέρες τα Γιάννινα με πρωτοβουλία του γυμναστή της ομάδας κ. Γεωργίου Τσούμπου έχουν γίνει η πρώτη επαγγελματική ομάδα που χρησιμοποιεί εργομετρικά μηχανήματα. Ο κ. Τσούμπος έχει εκπαιδευτεί στην Καλογρέζα και ο ίδιος χειρίζεται όλα τα μηχανήματα.

Η εργομετρία γίνεται σε γκρουπ τεσσάρων ανά δύο ημέρες υπό την επίβλεψη του κ. Σιόντη και του κ. Τσούμπου. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φέρνουν τον Κοντογιωργάκη στην πρώτη θέση (φυσικής κατάστασης) με σχεδόν άριστα. Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίκτες με μικρή διαφορά. Αυτό χαρακτηρίζεται σαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Μέχρι τώρα, δυστυχώς καμία ομάδα δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει στη χρήση αυτών των μηχανημάτων φοβούμενη τις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών (βεντετών). Εκτός αυτού ο επίσημος ΠΑΣ έχει επαφές με γιατρούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, για να προετοιμάσουν κατάλληλα τους παίκτες από ιατρικής πλευράς. Πολύ καλή δουλειά γίνεται στα Γιάννινα και η διοίκηση θέλει να φτιάξει μια δυνατή ομάδα ενισχυμένη από πολλές πλευρές».

Πρόεδρος του ΠΑΣ εκείνη την εποχή ήταν ο γιατρός Γρηγόρης Γουργούλης που πήρε τα ηνία από τη διοίκηση του Κώστα Αναστασίου και προπονητής ο Γιώργος Σιόντης. Η ομάδα την αγωνιστική σεζόν 1981-82 τερμάτισε στην 14η θέση, αλλά έκανε καλές εμφανίσεις σε παιχνίδια που από τύχη έχασε σημαντικούς βαθμούς. Αντιπρόεδρος ήταν ο Κώστας Χρηστίδης, γενικός αρχηγός ο Σταύρος Ιασωνίδης και επιτελικά στελέχη οι Σωτήρης Παππάς και Γιώργος Βλάχος.