Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Γιατί ο Μάιπας προτίμησε τον ΠΑΣ και όχι τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή

Μπορεί το 1976 ο Μάϊπας να χάλασε το χατίρι του Χατζηπαναγή και να μη πήγε στον Ηρακλή αλλά η φιλία τους παραμένει και τώρα. Στο στιγμιότυπο πριν από 3 χρόνια στις εγκαταστάσεις των "Ελπίδων" ο Μάιπας επιδίδει τιμητική πλακέτα στον Χατζηπαναγή.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τον Νοέμβριο του 1975, που ήρθε από την Τασκένδη στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής για να υπογράψει στον Ηρακλή, ήταν μια είδηση ρουτίνας στις εφημερίδες της εποχής.
Αργότερα, όταν άρχισε ο «Βάσια» να κάνει μαγικά στα γήπεδα και να ξεσηκώνει τους φιλάθλους, όχι μόνο έγινε πρωτοσέλιδος, αλλά όπου έπαιζε ο Ηρακλής γέμιζαν τα γήπεδα. Και δεν πήγαιναν για τον Ηρακλή, αλλά για τον «Νουριέγεφ» της μπάλας. Ίσως είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ελλάδα, που είχε προσωπικούς φιλάθλους. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά για τη μεγάλη καριέρα του και γιατί δεν έπαιξε στην Εθνική ομάδα.

Ο ερχομός του Βασίλη Χατζηπαναγή στη χώρα μας, άνοιξε περισσότερο την όρεξη του Ηρακλή αλλά και άλλων ομάδων, για να αποκτήσουν ομογενείς παίκτες από χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ και κυρίως από την ενωμένη τότε Σοβιετική Ένωση. Ήταν η εποχή, που η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά τη μεταπολίτευση, επέτρεψε τον επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων από την εποχή του εμφυλίου. 

Ο Χατζηπαναγής πρότεινε για μεταγραφή τον Μάιπα στον Ηρακλή, αφού ζούσαν στην Τασκένδη, ήταν φίλοι από τα μικρά χρόνια τους και έπαιζαν στην Παχτακόρ. Ο «Βάσια» στην πρώτη ομάδα και ο Μάιπας στην εφηβική. Το 1976 ήρθε ο Μάιπας από τη Ρωσία στα Γιάννινα και έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ ΠΑΣ και Ηρακλή. Ναι μεν ο Γηραιός είχε τις συστάσεις από τον Χατζηπαναγή, αλλά συγγενείς του Μάιπα είχαν ειδοποιήσει για την εξαιρετική περίπτωσή του τη διοίκηση του ΠΑΣ. Εκεί μέτρησε ο πατριωτισμός του Ηλία που ενώ είχε καλή πρόταση από τον Ηρακλή με στήριγμα τον Βάσια, τελικά ως Γιαννιώτης προτίμησε να παίξει στον ΠΑΣ, όπως και έγινε. Έκανε δε σπουδαία καριέρα, τελείωσε το Πανεπιστήμιο, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. 

Τους λόγους που προτίμησε τον ΠΑΣ από τον Ηρακλή, εξήγησε ο Ηλίας Μάιπας σε συνέντευξή του το 1982 τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Μετά την εμφάνιση του Χατζηπαναγή σε εκείνο τον ανεπανάληπτο τελικό του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό, το ενδιαφέρον των αρμοδίων στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση για να ανακαλύψουν και άλλα ταλέντα. Εμένα ήθελε να με πάρει ο Ηρακλής, αλλά προτίμησα να έρθω στον ΠΑΣ γιατί είμαι Γιαννιώτης. Όταν ήρθα δεν «έπιασα» γιατί εκτός από τους τραυματισμούς μου, είχα και προβλήματα προσαρμογής. Τώρα νομίζω ότι είμαι έτοιμος για να προσφέρω αυτά που μπορώ». 

Ο Ηλίας Μάιπας αγωνίστηκε σε δύο φιλικά παιχνίδια με την Εθνική ομάδα και σε εκείνη τη συνέντευξη του 1982 είχε πει: «Ο Αρχοντίδης έκανε ανανέωση και στράφηκε στην επαρχία. Θα πρέπει να δοκιμάσει και άλλους ταλαντούχους νέους. Πιστεύω όμως ότι θα με ξανακαλέσει». Τελικά ο Μάιπας δεν ξανακλήθηκε στην Εθνική ομάδα. 

Πριν από 6 χρόνια, σε μια εκδήλωση που έγινε στα Γιάννινα για την παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου με τίτλο «εξουσία, τι μπάλα παίζεις;» αποκάλυψε ότι από την Εθνική ομάδα τον έκοψαν λόγω πολιτικών φρονημάτων! Ο Ηλίας Μάιπας όταν έδωσε αυτή τη συνέντευξη τον Οκτώβριο του 1982 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Φίλιππα Φίλιου, αλλά δεν εξελέγη. Τη σεζόν 1987-88 αγωνίστηκε για τελευταία φορά στον ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας πάνω από 200 συμμετοχές. Ήταν από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από τον ΠΑΣ, με ειλικρίνεια και ήθος.