Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του Μίμη Ντουνιά

Δύο φωτογραφίες του Μίμη Ντουνιά από τον σημερινό "Η.Α"

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μεγάλη είναι η θλίψη και στα Γιάννινα, ειδικά στην οικογένεια των βετεράνων παικτών της ομάδας για τον θάνατο του παλιού άσσου Δημήτρη (Μίμη) Ντουνιά, που έφυγε προχτές ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.
Μπορεί να ξεχώρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη μεγάλη καριέρα που έκανε πολλά χρόνια στον Πανιώνιο με μία συμμετοχή και στην εθνική ομάδα, αλλά στον ΠΑΣ ταυτίστηκε με τη μεγάλη φουρνιά των μεγάλων παικτών που υπό την καθοδήγηση του Νίκου Αλέφαντου τη σεζόν 1973-74 ανέβασαν τον «Άγιαξ της Ηπείρου» για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Και αυτός ο ένας χρόνος που αγωνίστηκε ο Ντουνιάς με την φανέλα του ΠΑΣ, στάθηκε ικανός να χτίσει φιλίες με τους παλιούς συμπαίκτες του και διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους φιλάθλους και παράγοντες, που έμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα τόσων χρόνων. 

Στον ΠΑΣ μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1973 από το Ρουφ με υπόδειξη του Αλέφαντου, καθώς είχαν και εκεί συνεργασία. Στη μεγάλη πορεία προς την Α’ Εθνική ο Ντουνιάς είχε συμπαίκτες τους Λίσα, Ντουντούμη, Βέργο, Χατζηκαπετάνη, Ζιώγα, Τσουρλίδα, Σιόντη, Φίλιο, Γραμμενιάτη, Θαυμαστό, Οικονομίδη, Γκλασμάνη, Μοντέζ, Μάντο, Βογιατζή, Αλβαρέζ, Κοντογιωργάκη, Νικολαίδη. Σε πολλά παιχνίδια έπαιρνε κοντά του τον Νίκο Αναστόπουλο (παιδί της αδελφής του), τον μετέπειτα θρυλικό «μουστάκια» των ελληνικών γηπέδων αλλά και με πετυχημένη θητεία κατά καιρούς του ΠΑΣ. Ο Μίμης Ντουνιάς το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε για λίγες μέρες στα Γιάννινα, ανάμεσα σε παλιούς φίλους και συμπαίκτες, τονίζοντας ότι ξανάνιωσε ενθυμούμενος τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος. 

Σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο Μίμης Ντουνιάς στον «Η.Α» (16/4/2014)  είχε πει για τη μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ: «Τους παλιούς συμπαίκτες, τον προπονητή Νίκο Αλέφαντο, τους διοικούντες και τον υπέροχο κόσμο του ΠΑΣ τους έχω στην καρδιά μου. Τη χρονιά που βγήκαμε στην Α’ Εθνική ζήσαμε στιγμές αλησμόνητες. Είχε ξεσηκωθεί και ο κόσμος. Όπως είναι ο Ολυμπιακός, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα για την επαρχία. Παίξαμε ντέρμπι με τον Ηλυσιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κερδίσαμε 4-0 και είχε το γήπεδο 30.000 Γιαννιώτες. Δεν έπεφτε καρφίτσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Την σαιζόν 72-73 έπαιζα στο Ρουφ με προπονητή το Νίκο Αλέφαντο στη Β’ Εθνική. Κερδίσαμε εκείνη τη χρονιά 4-1 στην Αθήνα τον ΠΑΣ που είχε έξι Αργεντινούς. Μετά, το καλοκαίρι του 1973 έκλεισε στον ΠΑΣ προπονητής ο κύριος Αλέφαντος και πήρε και μένα μαζί του στα Γιάννινα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα είπα ναι και μετακόμισα οικογενειακώς. Έπαιζα τελευταίος παίκτης στην άμυνα, λίμπερο δηλαδή και πιο μπροστά από μένα σαν πρώτος σέντερ μπακ έπαιζε ο Σιόντης. Δυνατή ομάδα που δεν λύγιζε με τίποτα. Περάσαμε συγκλονιστικές στιγμές. Χάρηκα μετά που ο ανεψιός μου Νίκος Αναστόπουλος έγινε προπονητής του ΠΑΣ». 

Για τον θάνατο του Ντουνιά συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944, ξεκινώντας μικρός την καριέρα του από την ομάδα του Αγίου Παύλου. Πήγε στον Πανιώνιο το 1961 με θρυλικούς συμπαίκτες όπως οι Θανάσης Σαραβάκος, Παπουλίδης, Δέδες, Χάιτας, Καζαντζίδης, Κουρκουβέλας, Μαυρίδης, Γιαννακόπουλος και άλλοι. Στον Πανιώνιο αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1972 που μετακόμισε στο Ρουφ, με εξαίρεση τη σεζόν 1966-67 που πήγε στη Νότιο Αφρική. Μετά τον Πανιώνιο, αγωνίστηκε σε Ρουφ, ΠΑΣ Γιάννινα και Παναργειακό. Το 1968 αγωνίστηκε με την Εθνική Ανδρών σε αγώνα κατά της Αιγύπτου. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Πανιώνιος.