Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Οι αριθμοί δείχνουν γούρικη χρονιά το 2018 για τον ΠΑΣ

Η χρονιά ξεκίνησε όχι απλά καλά, αλλά εντυπωσιακά με τη μεταγραφή του Μαυροπάνου στην Άρσεναλ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μιας και είμαστε στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ο καθένας κυνηγά την τύχη του και προσδοκά μια καλύτερη χρονιά από αυτή που έφυγε, θα δούμε τι λένε οι αριθμοί για τον ΠΑΣ Γιάννινα, όσον αφορά την πορεία του στο 2018.
Ας μας επιτραπεί να κάνουμε και εμείς ένα παιχνίδι τύχης και αριθμών, σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών. Ασφαλώς δεν θα κάνουμε τις…. χαρτορίχτρες, ούτε τους αστρολόγους που βλέπουν τα μελλούμενα. Θα δούμε κάποιες στιγμές από το παρελθόν και πόσο μπορούν να αποτελέσουν γούρι για το μέλλον. Ας ξεκινήσουμε το παιχνίδι μας. Ο νέος χρόνος που υποδεχτήκαμε με αγάπη τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, λήγει σε ζυγό αριθμό. Αυτό είναι καλό σημάδι για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», ας το πούμε γούρι για το 2018, γιατί σε χρονιές που έληγαν σε ζυγό αριθμό, έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες και συνέβησαν σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του! Αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:

-Ιδρύθηκε το 1966 από τη συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος, Αβέρωφ, Ολυμπιακός και μάλιστα η απόφαση του Πρωτοδικείου δημοσιεύτηκε σε μέρα με ζυγό αριθμό (8/7/1966).

-Το 1970 άνοιξε τα φτερά του για κάτι καλύτερο στην πορεία του με την μεταγραφή του Γιώργου Σιόντη από τον Βύζαντα στον ΠΑΣ!

-Το 1972 ήρθαν στην ομάδα οι έξι παίκτες από την Αργεντινή, κατά σειρά άφιξης Παστερνάκης, Γκλασμάνης, Κοντογιωργάκης, Λίσα, Μοντέζ, Αλβαρέζ που άλλαξαν εντελώς το σκηνικό και βοήθησαν να γίνει ο θρύλος του «Άγιαξ της Ηπείρου».

-Το 1974 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Αυτή τη χρονιά προσέλαβε προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη που έβαλε τη σφραγίδα του με την χρυσή τετραετία στον πάγκο της ομάδας.

-Το 1976 πέτυχε την πρώτη μεγάλη διάκριση στη μεγάλη κατηγορία, καταλαμβάνοντας την 5η θέση, ενώ από ένα κάλπικο γκολ που δέχτηκε από την ΑΕΚ στο ματς που έγινε στο Άργος (1/2/1976) έχασε τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα».

-Το 1978 με την κατάληψη της 5ης θέσης εξασφάλισε το εισιτήριο για τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Κύπελλο, γεγονός που για πολλά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς της ιστορίας του.

-Το 1980 σημείωσε την πρώτη μεγαλύτερη επιτυχία επί καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου με την κατάληψη της 6ης θέσης, ενώ ο Τσιριμώκος  βγήκε 2ος σκόρερ στην Α' Εθνική.

-Το 1994 πέτυχε την πρώτη μεγάλη διάκριση στο Κύπελλο φτάνοντας στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος. 

-Το 2000 ανέβηκε στην Α’ Εθνική μετά από μια δεκαετία στα αλώνια της Β’ και Γ’ Εθνικής.

-Το 2004 γλίτωσε την διάλυση και τον υποβιβασμό στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία μετά την σωτήρια ανάληψη της διοίκησης από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια. Ανέλαβε μια διαλυμένη ομάδα, αιωρούμενη στον γκρεμό της διάλυσης, λόγω τεραστίων οικονομικών προβλημάτων.

-Το 2006 ο ΠΑΣ επέστρεψε από τη Γ’ στη Β’ Εθνική και μετατράπηκε πάλι σε ΠΑΕ, γυρίζοντας πλέον στην κανονικότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ιστορία του.

-Το 2008 ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ ο Γιώργος Χριστοβασίλης που θεωρείται από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία της τοπικής ομάδας.

-Το 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Γιάννης Πετράκης, ο κορυφαίος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας και ο μακροβιότερος στον πάγκο του. 

-Το 2016 γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του με… δώρο γενεθλίων την συμμετοχή του για πρώτη φορά στην ιστορία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Σε χρονιές με ζυγούς αριθμούς στο τέλος συνέβησαν και δυσάρεστα, όπως ο υποβιβασμός από την Α’ Εθνική στο μπαράζ του 1984 με τον Πανιώνιο στη Λάρισα, αλλά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του είναι πολύ περισσότερα. Απομένει τώρα να δούμε τι επιφυλάσσει το 2018 για τον ΠΑΣ, που λήγει σε ζυγό αριθμό. Αυτά από το παιχνίδι των αριθμών, με πολλές ευχές για καλή χρονιά με υγεία και χαρές σε όλο τον κόσμο.