Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Όταν ο Τάκης Λουκανίδης φόρεσε τη φανέλα της θρυλικής Αναγέννησης Άρτας

Δεξιά ο Τάκης Λουκανίδης με τη φανέλα της Αναγέννησης Άρτας με τους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ (αριστερά) και Τάκη Κουτσογιώργο (μέσον). (ΑΡΧΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΝΙΑ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στη μνήμη του θρυλικού Τάκη Λουκανίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, παραθέτουμε αυτή τη φωτογραφία από το αρχείο του εκλεκτού αθλητικογράφου της Άρτας και ιστορικού ερευνητή Κώστα Μπανιά. Δεξιά είναι ο Τάκης Λουκανίδης στο γήπεδο της Άρτας, που έλαβε μέρος σε αγώνα παλαιμάχων της Αναγέννησης για φιλανθρωπικό σκοπό στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Αριστερά στη φωτογραφία είναι ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, που ήταν τότε προπονητής στην Άρτα και στο μέσον ο τότε κανονιέρης της Αρτινής ομάδας Τάκης Κουτσογιώργος. 

Όπως μας λέει ο Κώστας Μπανιάς, ο Παπαεμμανουήλ ήταν αυτός που μεσολάβησε να ταξιδέψει μέχρι την Άρτα ο μεγάλος Τάκης Λουκανίδης και να αγωνιστεί με τη φανέλα της Αναγέννησης, όταν είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο, μετά το τελευταίο πέρασμά του από τον Άρη. Ο Λουκανίδης ήταν φίλος και συμπαίκτης με τον Παπαεμμανουήλ στον Παναθηναϊκό, χωρίς δεύτερη κουβέντα βρέθηκε στην Άρτα, όπου έγινε και αντικείμενο λατρείας από τους φιλάθλους. Και ο ίδιος ένιωσε υπέροχα, όταν φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα της Αναγέννησης που είχε τα ίδια χρώματα με της Δόξας Δράμας. «Νιώθω πάλι παιδί, σαν να παίζω στη Δράμα με τη μαύρη φανέλα της Δόξας» είχε πει ο μεγάλος άσσος στον Κώστα Μπανιά.

Την περίοδο που έγινε αυτό το φιλικό και έπαιξε στην Άρτα ο Λουκανίδης, μεσουρανούσε το άστρο της θρυλικής Αναγέννησης που με προπονητή Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική. Πολλοί και σημαντικοί παίκτες όπως οι Σιακούφης, Κουτσογιώργος, Κοντογιώργος, Χρηστάκης, Ευταξίας, Μπασιούκας, Δημουλίτσας, Παπαδιώτης, Τζιομάκης, Λάιος, Κοτρώτσιος, Τσιάφης, Βάσιος, Νίκου, Ρέντζος, Πέτσας, Τσίτσικας, Πριόβολος, Σκούρας και άλλοι, είχαν κάνει μια σπουδαία ομάδα που ανέβασε το ποδόσφαιρο της Άρτας πολύ ψηλά. Στην ιστορία έμειναν οι μεγάλες αναμετρήσεις με τον ΠΑΣ Γιάννινα στα ντέρμπι της Ηπείρου. Κλείνοντας αυτό το μικρό σημείωμα, να σημειώσουμε ότι ο θάνατος του Τάκη Λουκανίδη προκάλεσε θλίψη στα Γιάννινα, αφού τη σεζόν 1988-89 στον πάγκο του ΠΑΣ υπήρχε τεχνικό δίδυμο των αδελφών Θανάση και Τάκη Λουκανίδη.