Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Τα μυστικά των μεταγραφών του Ιανουαρίου, τα "λαβράκια" και τα "παλτά" του ΠΑΣ

Ιανουάριο του 2016 αποκτήθηκε και ο Κούτρης από τον Εργοτέλη. Στο στιγμιότυπο τη μέρα της μεταγραφής με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Νιαρχάκο.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πολλοί λένε ότι στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είναι δύσκολο μια ομάδα να βρει καλούς παίκτες. Γιατί οι ομάδες δεν αφήνουν εύκολα τους καλούς παίκτες να αποχωρήσουν. Στον κανόνα αυτόν υπάρχουν ασφαλώς και εξαιρέσεις. Έχουμε δει περιπτώσεις παικτών που ήταν αξιόλογες στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, που όχι απλώς βοήθησαν τις ομάδες που πήγαν αλλά έκανα και την διαφορά. Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι λιγοστές. Θέλει πολύ ψάξιμο στην αγορά, καλό σκάουτιγκ και να πέσεις σε καλή περίπτωση. Να βρεις κάποιον αξιόλογο παίκτη που για τον άλφα ή βήτα λόγο αποχωρεί από την ομάδα που ανήκει. 

Ο ΠΑΣ θα προσπαθήσει να ενισχυθεί σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο για να καλύψει κάποια κενά και αδυναμίες που έχει, καθώς όπως γράφουμε και σε άλλο σημείο, θέλει στο 2018 να κάνει αντεπίθεση και να ανεβεί ψηλότερα. Οι μεταγραφές που έκανε τα τελευταία χρόνια άλλες του βγήκαν και άλλες όχι. Αυτές που του βγήκαν ήταν οι περισσότερες με παίκτες διαμάντια που προχώρησαν σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως του Πασχαλάκη στον ΠΑΟΚ, του Κούτρη στον Ολυμπιακό και τώρα του Μαυροπάνου. 

Μιας και από την Πρωτοχρονιά άνοιξε η μεταγραφική αυλαία, είναι ευκαιρία να δούμε τα «λαβράκια» που έπιασε στα μεταγραφικά δίχτυα του ο ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις  μεταγραφές που δεν του βγήκαν. Πριν γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο (1979) οι μεταγραφές του χειμώνα ήταν ελάχιστες στις ομάδες. Γιατί δεν υπήρχαν συμβόλαια, ο κάθε παίκτης ήταν ισόβια στην ομάδα που υπέγραφε. Μετά το 1979 που άρχισαν οι πενταετίες και το ποδόσφαιρο λειτούργησε σε επαγγελματικά πρότυπα, άλλαξαν τα δεδομένα. 

Οι μεταγραφές αρχικά γινόταν κάθε Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο. Στη δεκαετία του ’70 η πιο σημαντική μεταγραφή ήταν του τερματοφύλακα Ράντισιτς από τη Ραντ Βελιγραδίου τον Δεκέμβριο 1979. Το 1980 αποκτήθηκε ο Χατζηϊωαννίδης από την ΑΕΚ, το 1981 οι Μαντζούκης, Γιαβάσης από την Αναγέννηση Γιαννιτσών και ο Κοκότοβιτς από τη Σερβία. Επίσης σημαντική ήταν η μεταγραφή του Σάντρο Μανέφσκι από τη Βαρντάρ Σκοπίων τον Δεκέμβριο 1983. Στη δεκαετία του 1990 ο ΠΑΣ πήρε δανεικό από τον Παναθηναϊκό το Δώνη ενώ ήρθε και ο Στρακόσια που έπαιξε για 3 μόνο παιχνίδια. Το 1991 ήρθε για 6 μήνες ο Βαμβακούλας από τον Ιωνικό, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια αποκτήθηκαν παίκτες που δεν έκαναν κάτι το ξεχωριστό που να τους θυμάται ο κόσμος. Καλή περίπτωση ήταν και του τερματοφύλακα Θόδωρου Γκίτκου τον Δεκέμβριο 2001 που βοήθησε πολύ την ομάδα. 

Αλλά ας μη πάμε τόσο πίσω. Να δούμε τι έγινε επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη για μεταγραφές που έγιναν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

-Τη σεζόν 2008-09 ήρθε ένα σημαντικό όνομα από την Αργεντινή του Εστεμπάν Μπουχάν, αλλά δεν βοήθησε όσο έπρεπε λόγω τραυματισμών. Οι υπόλοιποι παίκτες Σκάγκλια, Γκαρσία, Γκουγκουλιάς, Μέζα δεν έκαναν τη διαφορά.

-Τη σεζόν 2009-10 έγιναν δύο καλές μεταγραφές των Μίρνες Σίσιτς και Βασίλη Ρόβα που βοήθησαν σημαντικά την ομάδα.

-Τη σεζόν 2010-11 αποκτήθηκε μόνο ο Χρήστος Πατσατζόγλου που βοήθησε αλλά δεν έκανε τη διαφορά.

-Τη σεζόν 2011-12 ήρθε δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Ζαραδούκας αλλά στάθηκε άτυχος στο ματς με τον Πανιώνιο με σοβαρό τραυματισμό. Ο Αργεντινός Έκτορ Κουέβας και ο Τζαμπρέλα Φαμπρίτσιο από την Ελβετία δεν έκαναν ούτε για την 18άδα. Ήταν σημαντική η κίνηση να επιστρέψει από τη Δόξα Κρανούλας ο Ευριπίδης Γιάκος που ήταν δανεικός.

-Τη σεζόν 2012-13 δεν έγινε καμία μεταγραφή και η ομάδα καίτοι είχε απαγόρευση μεταγραφών κατέκτησε την 5η θέση, αλλά λόγω μη αδειοδότησης κόπηκε από την Ευρώπη.

-Τη σεζόν 2013-14 η πιο σημαντική μεταγραφή ήταν του Νόε Ακόστα που είχε μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι υπόλοιπες μεταγραφές των Λεάντρο (δανεικός από Ολυμπιακό), Ορελιάν Κίτσου, Κώστα Καμπέρη, Σονγκό Φρανκ, Λεωνίδα Κυβελίδη, πέρασαν απαρατήρητες αφού κανείς δεν έπαιξε βασικός. 

-Τη σεζόν 2014-15 δεν έγινε καμία μεταγραφή, παρά μόνο παραχωρήθηκε στην Πάρμα ο Λίλα.

-Τη σεζόν 2015-16 έγιναν τέσσερις μεταγραφές, οι καλύτερες της δεκαετίας, αφού αποκτήθηκαν οι Λεονάρντο Κούτρης, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Κώστας Μαυροπάνος, Αλέξανδρος Νικολιάς. Ο Κούτρης είναι τώρα στον Ολυμπιακό, ο Πασχαλάκης στον ΠΑΟΚ, η μεταγραφή του Μαυροπάνου ολοκληρώθηκε στην Άρσεναλ, ενώ ο Νικολιάς αν δεν είχε τους δύο τραυματισμούς που τον έφεραν πίσω, θα ήταν πολύτιμος παίκτης. 

-Την περσινή σεζόν 2016-17 δεν έγιναν μεταγραφές, παρά μόνο ήρθε δανεικός από τον ΠΑΟΚ ο Κοροβέσης αλλά στη θέση που έπαιζε ήταν ο Κούτρης και έτσι είχε λίγες συμμετοχές.