Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

32 χρόνια χωρίς νίκη επί του ΠΑΟ ήταν πολλά για τον "Άγιαξ της Ηπείρου"

Με δύο γκολ του Πέδρο Κόντε κέρδισε ο ΠΑΣ 2-1 τον Παναθηναϊκό

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τριάντα δύο χρόνια χωρίς νίκη επί του Παναθηναϊκού ήταν πολλά για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Αυτή την κακή παράδοση έσπασε σήμερα καθώς κέρδισε με σκορ 2-1 με δύο καταπληκτικά γκολ του Πέδρο Κόντε στο 30’ και 45’.
Ο Παναθηναϊκός το μόνο που κατάφερε είναι να μειώσει το σκορ σε 2-1 με… μισό γκολ του Χατζηγιοβάνη που έκανε τη σέντρα και με …μισό του Γαρουφαλιά στο σώμα του οποίου χτύπησε η μπάλα και κατέληξε στα δίχτυα. 

Η νίκη αυτή μπορεί να μη έχει τη λάμψη άλλων νικών του παρελθόντος κόντρα στον Παναθηναϊκό, γιατί οι πράσινοι φέτος περνούν τον δικό τους γολγοθά και μόνο οι φανέλες θυμίζουν κάτι από τα παλιά, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ σημαντική και μεγάλη νίκη επί μιας μεγάλης ομάδας. Μπορεί ο Πέδρο Κόντε να ήταν το πρόσωπο του αγώνα, σε σημείο που να πει στις δηλώσεις του ο Ουζουνίδης «δεν μας κέρδισε ο ΠΑΣ αλλά η ποιότητα του Κόντε», αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες έπαιξαν καλά, υπήρχε καλή τακτική και η τοπική ομάδα έδειξε σημεία βελτίωσης σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. 

Είναι μια πολύ σημαντική νίκη για πολλούς λόγους. Όχι μόνο γιατί έσπασε η κακή παράδοση που υπήρχε από τις 23/11/1986 (τότε ήταν η προηγούμενη νίκη με το γκολ του Κλείτσα), όχι μόνο γιατί είχε να κερδίσει στα Γιάννινα από τις 28 Οκτωβρίου, αλλά γιατί, όπως είπε και ο Πετράκης, ο ΠΑΣ προέρχονταν από τον άδικο αποκλεισμό στη Λάρισα που η κακή τύχη δεν του επέτρεψε να πάρει την πρόκριση, όπως και για άλλους λόγους όπως είναι το «ζέσταμα» του κόσμου και το ανέβασμα της ψυχολογίας, που μπορεί να αποτελέσει καλό σημάδι για τη συνέχεια. 

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός στο α’ ημίχρονο και σε κάποιες φάσεις ήταν απειλητικός . Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στο 6’ με τον Μυστακίδη και μέχρι το σημείο που ο Κόντε έβαλε το γκολ, οι «πράσινοι» ήταν περισσότερο επικίνδυνοι απ’ ότι ήταν ο ΠΑΣ στην εστία τους. Ο «Άγιαξ» μέχρι ο μέγας Κόντε να πετύχει το πρώτο γκολ που φέρει την προσωπική σφραγίδα του, δεν μπόρεσε να κάνει φάσεις και να απειλήσει τον Βλαχοδήμο. Μετά το γκολ λύθηκαν περισσότερο τα πόδια έχοντας στο 39’ την πρώτη καλή στιγμή με τα σουτ των Μανθάτη και Κόντε. Το δεύτερο γκολ του Ισπανού επιθετικού στην εκπνοή του ημιχρόνου, ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τους "πράσινους".

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έβαλε το γκολ με τον Χατζηγιοβάνη, που του έδωσε ελπίδες για ισοφάριση, αλλά δεν του επέτρεψε ο ΠΑΣ να κάνει κάτι περισσότερο. Ναι μεν ο «Άγιαξ της Ηπείρου» πίεζε ψηλά και έκλεινε χώρους για να κρατήσει το 2-0 του α’ ημιχρόνου, αλλά πολλές φορές έβγαινε και στην επίθεση και κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα ο Κόντε, σήμαινε συναγερμός στα καρέ του Παναθηναϊκού. Στην επανάληψη δεν είχαμε μεγάλες φάσεις, αλλά το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό και κράτησε μέχρι το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον. 

Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο και βάσει της εικόνας του αγώνα κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Και αυτή ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ρωτήσαμε προσωπικά στη συνέντευξη Τύπου τον Μαρίνο Ουζουνίδη να μας πει αν ήταν δίκαια η νίκη μέσα από την γενική αποτίμηση του παιχνιδιού και είπε: «Όχι δεν είναι δίκαια γιατί η διαφορά έγινε από τον Κόντε και όχι από την εικόνα του ΠΑΣ». Σεβαστή η άποψή του και σεβαστός ο αγώνας που κάνει στον Παναθηναϊκό για να σταθεί όρθιος, αλλά αυτό που είπε δεν ευσταθεί, γιατί και ο Κόντε είναι παίκτης του ΠΑΣ και παίζει για την ομάδα του.


Κορυφαίος του ΠΑΣ και του αγώνα ο Πέδρο Κόντε. Μέγας παίκτης, κορυφαίος φορ, στα Γιάννινα γράφει ιστορία. Πριν από ένα χρόνο γράψαμε ότι είναι "νέος Αλβαρέζ" και σε κάθε ματς ο Ισπανός φορ μας δικαιώνει για αυτή την πρόβλεψη. Θετικός ο Βελλίδης, φιλότιμος ήταν ο Μπετρά, πολύ καλός ο Μανθάτης που έκανε πολλά χιλιόμετρα, πολύ καλή συνεργασία είχαν Μιχαήλ και Τζημόπουλος όπως θετικός ήταν και ο Σκόρδας. Γενικά ο ΠΑΣ, ειδικά από το 30’ και μετά ήταν καλός.

Ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων, δεν ήταν αυτός που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Προσπάθησαν οι Δώνης, Οικονόμου, Ινσούα, ενώ ο Βλαχοδήμος δεν φταίει για τα γκολ.
Πολλή καλή η διαιτησία του Σιδηρόπουλου. Μπράβο του, πήγε καλά το παιχνίδι και σε καμία φάση ο κόσμος δεν ασχολήθηκε μαζί του. Δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους ρέφερι στην Ελλάδα.

ΤΑ ΓΚΟΛ

30’ Ο Μπετρά κάνει μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Κόντε τζαρτζάρει τον Οικονόμου, πατάει περιοχή και με ωραίο πλασέ κάνει το 1-0.

45’: Ο Μπετρά χάνει τη μονομαχία από τον Γιόχανσον, αλλά η μπάλα πάει στον Κόντε, που σουτάρει με μία εκτός περιοχής και στέλνει την μπάλα συστημένη στην αριστερή γωνιά του Βλαχοδήμου για το 2-0.

69’: Ο Χατζηγιοβάνης μπαίνει στην περιοχή από αριστερά, κάνει το γύρισμα, η μπάλα χτυπά στον Γαρουφαλιά και καταλήγει στα δίχτυα του Βελλίδη για το 2-1.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

7': Πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό! Ο Δώνης κάνει σουτ εκτός περιοχής, ο Βελλίδης αποκρούει και από κοντά με ανυπεράσπιστη την εστία ο Μυστακίδης αστοχεί.

10': Σέντρα στο δεύτερο δοκάρι από τον Μπουκουβάλα, ο Μπετρά κάνει αδύναμο πλασέ και ο Βλαχοδήμος μπλοκάρει.

25': Ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό! Ο Δώνης δίνει στον Μυστακίδη, εκείνος κάνει το διαγώνιο σουτ από μέσα αριστερά και ο Βελλίδης αποκρούει.

26': Σέντρα από τον Κάτσε, ο Μυστακίδης παίρνει την κεφαλιά και ο Βελλίδης μπλοκάρει.

39': Ο Μανθάτης κάνει σουτ εκτός περιοχής, ο Βλαχοδήμος αποκρούει και στη συνέχεια το σουτ του Κόντε είναι άστοχο.

51': Ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα! Κόντε και Μπετρά συνεργάζονται, ο δεύτερος σουτάρει και ο Βλαχοδήμος αποκρούει.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), βοηθοί του οι Δημητριάδης (Μακεδονίας) και Φραγκιαδάκης (Δωδεκανήσου), ενώ τέταρτος ο Σέζος (Κιλκίς).
Κίτρινες: 53' Μπουκουβάλας, 90'+3 Κόντε, 90'+5 Μπέριος - 49' Γιόχανσον, 79' Κάτσε, 88' Κουλιμπαλί.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Τζημόπουλος, Σκόνδρας, Μιχαήλ, Μπουκουβάλας (83' Αποστολόπουλος), Καρανίκας, Γαρουφαλιάς, Μανθάτης, Γιάκος (74' Βιδάλ), Μπετρά (79' Μπέριος), Κόντε.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Ινσούα, Τζανδάρης (55' Αλτμαν), Κάτσε, Κουλιμπαλί, Λουντ (80' Πίσπας), Μυστακίδης (65' Χατζηγιοβάνης), Δώνης.