Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το ρίσκο με Πετράκη που αποδείχθηκε χρυσάφι

Από τις κορυφαίες στιγμές της τετραετίας του Πετράκη ήταν η βράβευσή του από τον ΠΣΑΠ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Γιάννης Πετράκης είναι από την Κυριακή ο μακροβιότερος προπονητής που πέρασε από τον πάγκο του ΠΑΣ, αφού συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια και μπήκε στον πέμπτο.
Ξεπέρασε έτσι το ρεκόρ του Αντώνη Γεωργιάδη που θήτευσε τέσσερα χρόνια, με δύο διετίες 1974-76, 1977-79, στη μεγάλη εποχή του «Άγιαξ της Ηπείρου». Ο Κρητικός τεχνικός πέρασε πλέον στην ιστορία ως ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΣ, ενώ με το έργο που έχει κάνει, αναδεικνύοντας πολλούς παίκτες που έφυγαν με μεταγραφή σε μεγαλύτερες ομάδες και έχοντας μια ομάδα ανταγωνιστική στη μεγάλη κατηγορία, έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των Ηπειρωτών. Επί των ημερών του στην τεχνική ηγεσία αγωνίστηκε πρώτη φορά ο «Άγιαξ της Ηπείρου» στην Ευρώπη, άλλο ένα σημαντικό γεγονός με ιστορική αξία. Πλέον συγκαταλέγεται και ο Πετράκης στους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της τοπικής ομάδας.

Η συνεργασία ξεκίνησε στις 28/1/2014, όταν ο Κρητικός τεχνικός ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΣ, που πριν είχε αλλάξει άλλους δύο προπονητές, τους Σάββα Παντελίδη και Σάκη Τσιώλη. Η πρόσληψη έγινε παραμονές του κρίσιμου αγώνα με τον Λεβαδειακό, σε ένα κακό φεγγάρι για τον ΠΑΣ και σε συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα, που είχαν οδηγήσει σε παραίτηση και τον Σάκη Τσιώλη. «Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε καλά στο πρωτάθλημα και να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου» είπε στην πρώτη ομιλία στους παίκτες ως νέος τεχνικός, ενώ στις πρώτες δηλώσεις στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ ανέφερε: «Είναι τιμή για εμένα που καλούμαι να υπηρετήσω τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πιστεύω πολύ στην ομάδα, τη δυναμική της και την δουλειά μου. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο». 

Η πρόσληψη Πετράκη στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ ήταν μια έκπληξη για όλους, αφού δεν είχε κανέναν δεσμό με τα Γιάννινα και μέχρι τότε είχε μικρή παρουσία ως προπονητής στη Σούπερ Λίγκα, με ΟΦΗ και Εργοτέλη. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια αρχική δυσπιστία στην κοινή γνώμη των Ιωαννίνων, κατά πόσο ήταν ο κατάλληλος προπονητής, μπόλικη κριτική δέχτηκε και ο Χριστοβασίλης γι’ αυτό, αλλά στη συνέχεια με την προσωπικότητα και το έργο που επέδειξε ο Πετράκης έγινε καθολικά αποδεκτός. Ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της ομάδας και αυτός επωμίστηκε την ευθύνη της πρόσληψης. Αν δεν του έβγαινε η επιλογή, θα είχε πρόβλημα με τον κόσμο. Όμως του βγήκε και το ρίσκο του 2014 αποδείχθηκε χρυσάφι για τη συνέχεια. Μαζί με τον νέο προπονητή, ανέλαβε γυμναστής και ο Βασίλης Αλεξίου. Το ντεμπούτο του Πετράκη ήταν πετυχημένο. Ο ΠΑΣ κέρδισε 2-1 τον Λεβαδειακό με γκολ που σημείωσαν Ίλιτς και Τσουκαλάς. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο νέος τεχνικός υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, ο ΠΑΣ είναι από τις πιο μεγάλες ομάδες. Είμαι ευχαριστημένος από την καλή διάθεση των ανθρώπων της ομάδας και από τον κόσμο». 

Η χρονιά βγήκε χωρίς προβλήματα, ο Πετράκης με την εμπειρία, τις γνώσεις και την προσωπικότητά του  άρχισε από νωρίς να δένει με τη χημεία της ομάδας και να βάζει τη σφραγίδα του. Το καλοκαίρι του 2014, παρότι ο ΠΑΣ δεν αδειοδοτήθηκε και είχε περιορισμό μεταγραφών, οι Χριστοβασίλης και Πετράκης τα βρήκαν με την πρώτη κουβέντα για ανανέωση της συνεργασίας για ακόμα ένα χρόνο, κάτι που επικροτήθηκε και από τον κόσμο. Είχαν ήδη φύγει τα σύννεφα αμφισβήτησης. Εκεί φάνηκε και η μεγάλη προσωπικότητα του Πετράκη, που γνωρίζοντας ότι έχει δύσκολο φορτίο σε μια ομάδα χωρίς αδειοδότηση και με αβεβαιότητα για το μέλλον, δέχτηκε να μείνει στη θέση του. Εκτίμησε και την ευκαιρία που του έδωσε ο Χριστοβασίλης, κόντρα στο ρεύμα, να του δώσει την ευκαιρία να δουλέψει στη Σούπερ Λίγκα και σε ένα επαρχιακό σωματείο, έξω από τα όρια της Κρήτης. Την εκτίμηση αυτή την κράτησε και για τα επόμενα χρόνια, όταν ανέβηκε ψηλά ως προπονητής και είχε πολλές προτάσεις για να δουλέψει σε καλύτερες συνθήκες. Όμως όλες τις απέρριψε και έμεινε για να δουλέψει στα Γιάννινα, έστω και με δύσκολες συνθήκες .

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια, κάνοντας τον ΠΑΣ ποιοτική και ανταγωνιστική ομάδα, που παράλληλα ανέδειξε και νέους παίκτες. Την πρώτη μεγάλη συνέντευξη ο Πετράκης έδωσε τον Ιούλιο του 2014 στον «Η.Α» όταν τον συναντήσαμε στο Καρπενήσι, όπου η ομάδα έκανε προετοιμασία. Σε αυτή τη συνέντευξη μας έδωσε το στίγμα και τη φιλοσοφία που είχε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι κάθε Κυριακή, σε κάθε ματς, να είμαστε σε ετοιμότητα και να τα δίνουμε όλα. Αυτό είναι η βάση και ασφαλώς να υπάρχει το πιστεύω συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Να υπάρχει η φλόγα της πίστης ότι θα πετύχεις αυτό που κάνεις. Να προσπαθούμε συνεχώς για να βελτιώσουμε όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με το χτίσιμο της ομάδας: πειθαρχία, οικογενειακό κλίμα, βελτίωση της φυσικής και τεχνικής κατάστασης. Δεν μπορούν να παίξουν όλοι μαζί οι παίκτες που είναι στο ρόστερ, αλλά μόνο οι έντεκα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Εμείς θα επιλέγουμε αυτούς που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς να αδικηθεί κανένας. Είναι καλό να υπάρχει ευγενής άμιλλα, γιατί ο κάθε παίκτης θα είναι συνεχώς σε μια συνεχή προσπάθεια να βρεθεί και να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα ». 

Για το έργο του Πετράκη αυτά τα 4 χρόνια στον ΠΑΣ, είναι περιττό να πούμε περισσότερα. Το γνωρίζει ο κόσμος, το αναδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο που πρόπερσι αναδείχτηκε από τον ΠΣΑΠ κορυφαίος προπονητής στη Σούπερ Λίγκα και άλλες δύο φορές ήταν πάλι υποψήφιος για το βραβείο, όπως και φέτος. Σε ένα αφιέρωμα που κάναμε από τη στήλη για τον Πετράκη τον Φεβρουάριο του 2015, όταν είχε συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο στον ΠΑΣ και χωρίς να είναι ο Πετράκης που είναι σήμερα, καταγράψαμε κάποια πράγματα που αποτύπωναν τις βάσεις που έβαζε γι’ αυτή την τετράχρονη συνεργασία. Μεταξύ άλλων είχαμε σημειώσει και τα εξής: «Ο Γιάννης Πετράκης έχει παρουσιάσει πολλά θετικά στοιχεία και ως προπονητής και ως άτομο. Βασικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των παικτών του, ότι είναι ένας δίκαιος άνθρωπος, που θέλει να δώσει σε όλους τις ευκαιρίες και να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό τον εκτιμούν ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, γι’ αυτό και οι ισορροπίες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πολύ ικανοποιητικές. Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους παίκτες, όλους τους χαρακτήρες, βγάζοντας μέσα από την ομάδα μια θετική ενέργεια. Όσο για το πώς δουλεύει ως προπονητής, δεν χρειάζεται να μπούμε σε επιμέρους αναλύσεις. Το δείχνει άλλωστε αυτό η πορεία και η εικόνα της ομάδας. Μιας ομάδας με περιορισμένο ρόστερ, αφού δεν αδειοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια, με σφιχτά τα οικονομικά της λόγω των δύσκολων συγκυριών που υπάρχουν, αλλά μιας ομάδας που έχει ομαδικό πνεύμα, είναι γυμνασμένη, είναι δεμένη και έχει το κατά το δυνατόν καλό κλίμα. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, αλλά ο ρόλος του προπονητή είναι καταλυτικός». 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία του Πετράκη με τον ΠΑΣ τέτοιες μέρες του 2014. Στην αρχή με δυσπιστία και αμφισβήτηση, στη συνέχεια με εκτίμηση και καθολική αποδοχή, φτάνοντας στις μέρες μας, όπου ο Κρητικός τεχνικός πέρασε στην ιστορία ως ο μακροβιότερος προπονητής στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου».