Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πώς ο Χριστοβασίλης ανακάλυψε τον Κόντε στην Ισπανία

Ο Πέδρο Κόντε στο ματς με την Άλκμααρ που σημείωσε το πρώτο γκολ με τη φανέλα του ΠΑΣ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Πέδρο Κόντε έκλεψε και πάλι την παράσταση τις τελευταίες μέρες, με τα δύο καταπληκτικά γκολ που σημείωσε στο ματς με τον Παναθηναϊκό.
Και πολλοί αναρωτήθηκαν: «Μα πώς βρήκαν οι Γιαννιώτες έναν τόσο σπουδαίο παίκτη από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας;». Θα τους το απαντήσουμε εμείς, αφού πάμε λίγο πίσω και παραθέσουμε τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν και πώς αυτός ο μεγάλος φορ βρέθηκε στα Γιάννινα από την Ισπανική ομάδα Μέριδα. Αφού πρώτα σημειώσουμε, ότι πέρσι τέτοιον καιρό, σε μεγάλο αφιέρωμα που κάναμε στον «Η.Α» την Τετάρτη 22/2/2017, είχαμε σημειώσει ότι ο ΠΑΣ βρήκε τον νέο Αλβαρέζ! Σε μια εποχή που ο Κόντε ναι μεν είχε σημειώσει 11 γκολ, αλλά περνούσε απαρατήρητος για τους περισσότερους. Τότε είχε ουσιαστικά σταθεροποιηθεί στην ενδεκάδα της ομάδας, αφού υπήρξαν και διαστήματα, ειδικά στο δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2016, που έμπαινε ως αλλαγή. Κάποιοι μας είχαν πει ότι υπερβάλαμε συγκρίνοντας τον Κόντε με τον Αλβαρέζ. Ο τελευταίος έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος φορ που πέρασε από τα Γιάννινα. Δεν είχαμε μειώσει την αξία του Αργεντινού άσσου. Βάζοντας στο κάδρο τον Αλβαρέζ, θέλαμε να καταδείξουμε ότι όπως παλιά ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε ένα μεγάλο φορ, έτσι και τώρα με τον Ισπανό βρήκε έναν «κίλερ» που απειλεί τους αντιπάλους τερματοφύλακες. Τώρα που πέρασε ένας χρόνος, ό,τι γράφαμε στο περσινό αφιέρωμα βγήκε αληθινό, συνάμα και προφητικό. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας στο παρόν σημείωμα.


Ας πάμε στο καλοκαίρι του 2016 με τα πολλά γεγονότα που είχαν συμβεί στον ΠΑΣ Γιάννινα. Είχε τερματίσει στην 6η θέση, αλλά επειδή ο Πανιώνιος που ήταν πέμπτος είχε προβλήματα με την αδειοδότηση, θα έπαιρνε ο «Άγιαξ της Ηπείρου» το εισιτήριο για την Ευρώπη. Ωστόσο η οριστική απόφαση της ΟΥΕΦΑ αργούσε να βγει  και υπήρξε ένα διάστημα αγωνίας. Η ομάδα των Ιωαννίνων είχε ξεμείνει από επιθετικούς, αφού οι Μιχάλης Μανιάς και Μπράνα Ίλιτς τράβηξαν για άλλες πολιτείες. Ο πρώτος στη Βέστερλο του Βελγίου και ο δεύτερος στον Άρη Θεσσαλονίκης. Τελικά η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να παίξει ο ΠΑΣ στο Γιουρόπα Λιγκ και έτσι στα μέσα Ιουνίου ξεκίνησε η προετοιμασία με κλασικό επιθετικό τον Φερφελή, που είχε αποκτηθεί από Ολλανδική ομάδα και τον Γιάκο που είναι ουσιαστικά μέσος και όχι κλασικός επιθετικός. Με αυτούς ο Πετράκης στο Καρπενήσι και στα φιλικά προσπαθούσε να χτίσει την ομάδα που θα έπαιζε στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης και οι συνεργάτες του έψαχναν εναγωνίως στις ξένες αγορές για να βρουν επιθετικούς παίκτες. Αρχικά εντόπισαν τον Κρίστοφερ Μαμπουλού που έπαιζε πριν στη Μπαστιά και ήταν ελεύθερος. Προσπάθησαν να κλείσουν άμεσα τη μεταγραφή και να τον φέρουν στα Γιάννινα ως το μεγάλο όνομα του καλοκαιριού.  Ήδη είχε μπει ο Ιούλιος και η προετοιμασία στο Καρπενήσι έφτανε στο τέλος της, καθώς στις 14 Ιουλίου ήταν το πρώτο παιχνίδι με την Όντ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Η μεταγραφή του Μαμπουλού είχε κλείσει, αλλά επειδή υπήρχαν κάποιες λεπτομέρειες δεν είχε φτάσει στα Γιάννινα.


Την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, λίγο πριν η ομάδα πάρει το δρόμο της επιστροφής, βρέθηκε στο Καρπενήσι και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης. Άθελά μας γίναμε μάρτυρες των διαπραγματεύσεων που γίνονταν για την απόκτηση του Κόντε. Από γραφείο μάνατζερ προτάθηκε ο Ισπανός επιθετικός που είχε μείνει ελεύθερος από την ισπανική ομάδα Μέριδα που αγωνιζόταν στη Γ’ Κατηγορία. Μπαίνοντας μεσημέρι στο ξενοδοχείο για να κάνουμε κάποιες συνεντεύξεις, πέσαμε πάνω στην περίπτωση. Όλοι οι παίκτες ξεκουράζονταν στα δωμάτια, αλλά σε μια γωνιά του χώρου υποδοχής είδαμε τον Χριστοβασίλη και τον Ισπανό παίκτης της ομάδας Νόε Ακόστα (τώρα παίζει στη Λαμία) να μιλάνε συνεχώς πότε ο ένας και πότε ο άλλος με το τηλέφωνο του προέδρου. Ήταν η στιγμή που μιλούσαν οι Χριστοβασίλης και Ακόστα με τον Πέδρο Κόντε με στόχο να έρθει στα Γιάννινα. Ο Ακόστα χρησιμοποιήθηκε γιατί ήξερε τη γλώσσα αλλά και γιατί ήξερε από τα χρόνια που έπαιζε στην Ισπανία τον Κόντε. «Μας πρότειναν επιθετικό από την Ισπανία και προσπαθούμε να τον κλείσουμε» μας είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣ, με την παράκληση να μη γράψουμε τίποτα, κάτι που σεβαστήκαμε. 


Η ομάδα γύρισε από το Καρπενήσι στα Γιάννινα, αφού έδωσε στην Κύπρο φιλικό παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ. Πλέον πλησίαζε το παιχνίδι με την Οντ και στο προσφιλές σύστημα του Πετράκη, το 3-5-2, οι δύο επιθετικοί ήταν οι Γιάκος και Φερφελής, ελλείψει άλλων. Παράλληλα ολοκληρώνονταν και οι προσπάθειες για τις μεταγραφές των Μαμπουλού από τη Γαλλία και Κόντε από Ισπανία. Στις 6/7/2016 γράψαμε στον «Η.Α»: «Δύο μεταγραφές ξένων παικτών θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΠΑΣ, οι οποίοι μάλιστα θα δηλωθούν και στην κατάσταση της ΟΥΕΦΑ για τα δύο ματς του Γιουρόπα Λιγκ στις 14 και 21 Ιουλίου. Είναι επιθετικοί , ένας από Ισπανία και ο άλλος από Γαλλία, η μεταγραφή των οποίων θα προκαλέσει αίσθηση στους φιλάθλους του ΠΑΣ. Οι δύο αυτοί ξένοι παίκτες, συν οι Ντόλοβατς και Δώνης θα είναι οι μεταγραφές ενόψει των αγώνων στο Γιουρόπα». Ο Κόντε είχε ήδη φτάσει στην Αθήνα και επιστρέφοντας η αποστολή του ΠΑΣ από την Κύπρο, μετά το φιλικό με τον ΑΠΟΕΛ, πήρε και τον Ισπανό επιθετικό μαζί της για τα Γιάννινα.


Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, μία εβδομάδα πριν από το πρώτο ματς με την Όντ, ο ΠΑΣ ανακοίνωσε την απόκτηση των Μαμπουλού και Κόντε. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας σημειώναμε:  «Δύο μεταγραφές παικτών από τη ν Ιβηρική Χερσόνησο ανακοίνωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα για την ενίσχυσή του ενόψει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων κόντρα στη Νορβηγική Οντ Γκρένλαντ που εξασφάλισε χθες την πρόκριση παίρνοντας ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Μάριεχαμν. Πρόκειται για τον επιθετικό της Μπαστιά Κρίστοφερ Μαμπουλού και τον Ισπανό επιθετικό Πέδρο Πέρεζ Κόντε της Μέριδα. Και οι δύο ήταν χτες στα Γιάννινα και υπέγραψαν τα συμβόλαιά τους. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση των δελτίων τους. Βέβαια είναι δύσκολο σε λίγες μέρες οι παίκτες αυτοί να βρεθούν στα επίπεδα προετοιμασίας των άλλων παικτών και να μπουν στο πνεύμα της ομάδας. Ανάλογα με το τι θα δείξουν στις υπόλοιπες προπονήσεις, θα αποφασίσει ο Πετράκης αν μπορεί να τους υπολογίζει στο ματς της ερχόμενης Πέμπτης στα Γιάννινα έστω και σαν εναλλακτικές λύσεις. Επικρατέστεροι να ξεκινήσουν σαν επιθετικό δίδυμο είναι οι Φερφελής, Γιάκος. Αλλά, όπως προαναφέραμε, θα εξαρτηθεί τι θα δείξουν οι Μαμπουλού και Πέδρο».


Η ανακοίνωση του ΠΑΣ και οι πρώτες δηλώσεις

Παρουσιάζοντας τον Πέδρο Κόντε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στην ανακοίνωση της 7ης Ιουλίου 2016 ανέφερε τα εξής: «Τριετές συμβόλαιο υπέγραψε και ο Ισπανός επιθετικός Πέδρο Πέρεζ Κόντε. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του στην Ισπανία ήταν η ομάδα Μέριδα που αγωνίζεται στο 4ο γκρουπ  της Σεκούντα Ντιβιζιόν Β (Γ’ κατηγορία). Την περασμένη σεζόν είχε 36 συμμετοχές με 17 γκολ. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1988 στην Κόρδοβα. Από εκεί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε στις ομάδες νέων της Ατλέτικο Μαδρίτης και στη συνέχεια κατά σειρά στις Real Jaén, Pozoblanco, Γρανάδα Β, Αλκογιάνο, Μελίλια, Μέριδα. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον ΠΑΣ δήλωσε τα εξής: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννινα. Ελπίζω τα γκολ που θα πετύχω να βοηθήσουν την ομάδα μου να πάει ακόμα καλύτερα τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Χριστοβασίλη και τους προπονητές μου που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστώ σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Υπόσχομαι στους φιλάθλους του ΠΑΣ ότι θα δουλεύω πολύ σκληρά και θα δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου».

Ο Μαμπουλού ήταν το βαρύ χαρτί και όχι ο Κόντε!

Λέει μια παροιμία, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Στην κοινή γνώμη των Ιωαννίνων, που πάντα αρέσκεται σε μεταγραφές λαμπερών ονομάτων ή αεροδρομίου, περισσότερο έκανε αίσθηση η μεταγραφή του Μαμπουλού, παρά του Κόντε. Γιατί ο Γάλλος έπαιξε στη Σατορού και τελευταία για δύο χρόνια στην Μπαστιά, γνωστές ομάδες, ενώ ο Ισπανός ήταν στη Μέριδα, ομάδα άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο στα Γιάννινα. Που να ήξεραν πόσο μεγάλος παίκτης ήρθε στα Γιάννινα και πόσες φορές θα τους ανέβαζε μετέπειτα στα κάγκελα του σταδίου με τα καταπληκτικά γκολ που θα έβαζε. Τότε όμως ήταν άγνωστος γι’ αυτούς, χωρίς το μεγάλο βιογραφικό, που πάντα εξιτάρει το ενδιαφέρον του κόσμου. Η πορεία των δύο παικτών στον ΠΑΣ ήταν εντελώς διαφορετική και δυσανάλογη με τις πρώτες εντυπώσεις. Ο Μαμπουλού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην ομάδα, παρουσίασε διάφορα προβλήματα και πέρσι τον Ιανουάριο αποχώρησε. Ο Κόντε ήταν τελικά ο μεγάλος θησαυρός και το μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα. Αυτή ήταν η σούπερ μεταγραφή.

Μπήκε σαν αλλαγή με την Οντ

Ήταν λογικό, αφού ο Κόντε ήρθε στα Γιάννινα 6 Ιουλίου, χωρίς προετοιμασία, να μη τον υπολογίζει ο Πετράκης για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στο πρώτο ματς με την Οντ στις 14/7/2016 που έγινε στα Γιάννινα τον χρησιμοποίησε αλλαγή στο 77’ στη θέση του Φερφελή. Σε αυτό το παιχνίδι έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου». Στο επαναληπτικό παιχνίδι στη Νορβηγία ο Πετράκης τον είχε στην αποστολή αλλά είδε το παιχνίδι από την εξέδρα, καθώς ήταν εκτός 18άδας. Ακολούθησε το δεύτερο παιχνίδι με την Άλκααρ. Στο πρώτο ματς στην Ολλανδία ο Κόντε κάθισε στον πάγκο με τους Σκόνδρα, Δώνη, Μαμπουλού, Κούτρη, Κολιοφούκα. Όμως ο Πετράκης άρχισε σιγά σιγά να τον εμπιστεύεται βλέποντας το έμπειρο μάτι τις ικανότητές του. Στο επαναληπτικό παιχνίδι με την Άλκααρ τον ξεκίνησε στην ενδεκάδα και μάλιστα σημείωσε και το γκολ με το οποίο είχε προηγηθεί ο ΠΑΣ 1-0. Ήταν το πρώτο γκολ με τον ΠΑΣ και το πρώτο ευρωπαϊκό της καριέρας του.

Η Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα και το πρώτο βραβείο

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Σούπερ Λίγκα της αγωνιστικής σεζόν 2016-17 ο ΠΑΣ κέρδισε 3-0 στα Γιάννινα τον Ατρόμητο με δύο γκολ του Πέδρο Κόντε και ένα του Γιάκου. Παίρνοντας το βραβείο MVP είχε δηλώσει: «Ήρθα στον ΠΑΣ για να λάβω μέρος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, σε μια χώρα που αγαπά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να βάλω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Απλά θέλω μέσα από τη δουλειά κάθε μέρα να εξελίσσομαι προς το καλύτερο. Δεν μου αρέσει να βάζω έναν μεγάλο στόχο για να πιάσω το ταβάνι. Αυτό που θέλω είναι να δουλεύουμε όλοι, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, για να γίνουμε καλύτεροι από παιχνίδι σε παιχνίδι». 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα στον ΠΑΣ του Πέδρο Κόντε. Αρχικά σαν μια μεταγραφή της σειράς, που στην πορεία αποδείχθηκε χρυσάφι. Στο περσινό αφιέρωμα που κάναμε για τον Κόντε, όταν ακόμα ο αυτός δεν έκανε αυτά που κάνει σήμερα, είχαμε σημειώσει και τα εξής: «Από ό,τι λένε παλιοί φίλοι της ομάδας, ο ΠΑΣ στο πρόσωπο του Ισπανού επιθετικού βρήκε τον νέο…. Όσκαρ Αλβαρέζ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γκολτζής στην ιστορία του ΠΑΣ, καθώς σε 4 χρόνια σημείωσε 78 γκολ σε Α’ και Β’ Εθνική. Βέβαια το στιλ τους είναι εντελώς διαφορετικό. Ο Αλβαρέζ με τα μακριά μαλλιά και το ινδιάνικο στιλ ήταν ένα «άλογο» που δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει κάποιος αμυντικός. Ήταν τόσο δυνατός, ειδικά στον αέρα, που θα μπορούσε να στείλει στα δίχτυα όχι μόνο την μπάλα αλλά και τον προσωπικό του αντίπαλο! Ο Κόντε έχει ένα άλλο δικό του στιλ. Είναι λεπτοκαμωμένος ποδοσφαιριστής, αεράτος, που βλέπει δίχτυα, είναι ταχύς, μπαίνει στις φάσεις και έχει καλό δυνατό σουτ».